później mama, a teraz ja chętnie do nich wracam. Pyszne, sycące, rozgrzewające - idealne na jesienne i zimowe dni. Podstawą są naleśniki - jakie kto lubi. Nadzienie stanowi kasza jęczmienna, grzyby, cebula i duża ilość pieprzu - w naszej rodzinie nie istnieje pojęcie "zbyt pikantne";) Składniki na farsz: Szklanka kaszy jęczmiennej perłowej 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody 2/3 szklanki suszonych grzybów leśnych(...)można też użyć świeżych) Duża cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Naleśniki robię z tego przepisu . Można użyć dowolnego przepisu na naleśniki, byle nie dodawać do nich cukru:) Przygotowanie: Używam grzybów suszonych, bo tak zawsze robiła moja babcia i mama - no i wówczas danie można przygotować o każdej porze roku. Grzyby moczę wcześniej przez całą noc w wodzie
Kulinarne Inspiracjerobiłam sos wymieszany z mięsem, jednak dziś postanowiłam zrobić małe, mięsne kuleczki, niczym z "Zakochanego Kundla" ;) Polecam!:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego 2 marchewki 20-30dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej jajko olej bazylia, oregano 2 puszki pomidorów bez skórki 1,5 cebuli kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko podsmażamy na niewielkiej ilości(...)kawałki. Następnie dodajemy pomidory i dusimy aż odparuje nadmiar wody i warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Mięso mielone mieszamy z pozostałą drobno pokrojoną połówką cebuli, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, musztardą, bazylią, solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Formujemy drobne kuleczki i podsmażamy na oleju. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej
Czerwona Porzeczkakaroten. ” Dla tych co znają ją tylko pod postacją surówki – kapusta pekińska na ciepło. Składniki: - średnia główka kapusty pekińskiej - 250g boczku (wędzony, pieczony, parzony) - 2 duże cebule - kawałek młodego pora - duży pęczek kopru - sól morska - świeżo mielony czarny pieprz Boczek kroimy w paski, przesmażamy na patelni wytapiając tłuszcz. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy(...)boczku – smażymy do zeszklenia. Boczek z cebulą przekładamy do miski pozostawiając na patelni tłuszcz (jeśli będzie za mało tłuszczu dodajemy olej rzepakowy). Odcinamy końcówkę kapusty, dzielimy na liście – płuczemy i osuszamy. Z dużych liści wykrajamy środki (na kształt trójkąta) i kroimy je w paski. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, oprószamy solą, podsmażamy aby lekko zmiękła. W międzyczasie kroimy
mojewypiekiinietylkodaniu nie będzie, dodajcie też szpinak. Spaghetti zyska niebywały kolor, a Wy przemycicie ten znienawidzony przez Wielu szpinak ;) Składniki: 250-300 g wędzonego boczku ( zamiennie - wędzona szynka ) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 garści szpinaku 130 g serka mascarpone sól pieprz mielona gałka muszkatołowa makaron spaghetti lub inny Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w niedużą(...)kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć pokrojony boczek. Smażyć kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Do ze smażonego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie. W tym czasie zmiksować szpinak na gładki mus. Do boczku z cebulą, dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Gdy czosnek zacznie uwalniać mocny aromat, dodać serek mascarpone i zmiksowany szpinak - wymieszać. Całość doprawić
kolorowotorcikowoziemniakami z wody. Pamiętam, ze moja babcia dość często ją gotowała i była przepyszna. Tylko kolor miała jasny różowy, a nie czerwony:) Składniki: 2 duże buraczki czerwone 1 duża cebula lub dwie małe 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera sól cukier ziele angielskie liść laurowy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy 2-3 łyżki śmietany(...)łyżeczki mąki pszennej 4 jajka Wykonanie: Wszystkie warzywa, prócz cebuli, szoruję pod bieżącą wodą, wycieram do sucha, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzucam do garnuszka, zalewam wodą by je przykryć i gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję na pół, nabijam na widelec do mięsa, opalam nad gazem i dodaję do warzyw
Bea(u)ty kitchenchce mi się nawet za bardzo pisać Cóż, ale posta Wam dziś zapodam , tylko zaległego i to baaaardzooooo :) Składniki: 40 dag ryżu 1 puszka groszku konserwowego 1 mała cebula 10 dag masła 10 dag tartego żółtego sera 3-4 szklanki rosołu ( może być z kostki) 1 łyżeczka kurkumy koperek sól do smaku Wykonanie: Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę(...)patelni roztapiam masło i podsmażam cebulę. Do cebuli wsypuję surowy ryż i stopniowo podlewam rosołem, aż będzie miękki. Doprawiam solą i kurkumą Na końcu wsypuję odsączony z zalewy groszek i starty żółty ser. Wszystko podsmażam razem przez chwilę, cały czas mieszając by nie przypalić ryżu. Nakładam na talerze i posypuje posiekanym koperkiem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenzrobienia sałatki. Zamiast kupować śledzie i je ponownie moczyć skorzystałam z gotowych śledzi w zalewie octowej z jabłkami , ponieważ do przygotowania tej sałatki potrzebne są i jabłka i cebula, to były jak znalazł. Polecam jednak dodać świeże jabłuszka, a cebula marynowana jak najbardziej może być użyta:) Składniki: śledzie 1 duży por 1 puszka groszku konserwowego 1-2 jabłka(...)średnie cebule 2-3 łyżki śmietany sól pieprz Wykonanie: Śledzie wyjmuję z zalewy, kroję w paski. Cebulę i jabłka w półplasterki. Pora dokładnie czyszczę, najpierw na pół, a następnie w plasterki, solę i odstawiam by zmiękł i odciskam z nadmiaru soku. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Groszek osączam na sicie i miksuję ze śmietaną za pomocą blendera. Sos doprawiam solą
Bea(u)ty kitchencennych witam oraz składników mineralnych, dzięki temu na dobroczynny wpływ na nasz organizm. Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy sól gorąca woda Składniki: 500 g soczewicy 2 -3 cebule białe 2 cebule czerwone sól pieprz Wykonanie: Soczewicę opłukuje pod bieżącą wodą, następnie zalewam wodą w garnuszku i odstawiam na kilka godzin by spęczniała, a czasem na całą(...)Wodę wymieniam i gotuję do miękkości. Ugotowaną, odcedzam i odstawiam by całkowicie wystygła. Białą cebulę kroję w kostkę, podsmażam na patelni i dodaję do ugotowanych ziaren. Doprawiam solą i pieprzem. Soczewicę można lekko zgnieść za pomocą widelca lub tłuczka, jeśli lubimy z kawałkami soczewicy, a także można ją zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, wtedy z wyglądu
Bea(u)ty kitchenRaczej powinnam napisać holendersko-polski, gdyż gulasz holenderski jest bardziej okrojony, a ja nie wyobrażam sobie gulaszu tylko z mięsa i cebuli, musiałam dodać coś od siebie. I oczywiście nie dodałam piwa, które znajduje się w przepisie. Składniki: 1/2 mięsa na gulasz 3 cebule 5 goździków 2 liście laurowe kawałek masła mąka do obtoczenia mięsa 1 litr bulionu(...)czarny pieprz Wykonanie: Mięso myję, suszę na ręczniku papierowym i kroję w kawałki. Do miski wsypuję mąkę, sól i pieprz, obtaczam kawałki mięsa. Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę do zrumienienia. Dodaję liście laurowe i goździki. Podsmażam przez chwilę, podlewam rosołem, sosem sojowym i odrobiną octu, dodaję pokrojone warzywa i duszę
Bea(u)ty kitchenMarchewka po koreańsku to pikantna surówka o mocnym aromacie czosnku i ziaren kolendry. Łączy w sobie smaki słone (sól i cebula) ze słodkimi (cukier i sezam), ale wyróżnia się przede wszystkim ostrym smakiem nadanym przez czosnek, ostrą papryczkę i pieprz. 1 kg marchewki 1 mała cebula 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru 1 kawałek długości 1 cm małej ostrej papryczki(...)może dla wielu osób nawet za bardzo, dlatego sugeruję pierwszym razem dodać mniej tych składników. Marchewkę zetrzeć na tarce. Najlepiej użyć tarki, która ściera warzywa na cienkie długie słupki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobniutko posiekać. Papryczkę pokroić drobniutko. Jeśli kolendra jest w ziarnach, a nie mielona, rozetrzeć ją w moździerzu. Marchewkę
Trzeci talerzjestem zbyt wielkim smakoszem śledzi ale dobrze przyrządzony zjem. I taki właśnie jest śledź według opublikowanego przepisu. Śledzie w oleju Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych, 3 cebule, pieprz, ostra papryka, olej. Wykonanie: Filety śledziowe musimy wypłukać a następnie przełożyć do naczynia z wodą i moczyć do momentu uzyskania odpowiedniego pod względem słoności smaku. Następnie posypujemy filety pieprzem(...)ostrą papryką. Filety śledziowe kroimy w 3-4 ukośne kawałki. Cebulę kroimy w piórka. W słoiku układamy na przemian cebulę, śledzie, cebulę, śledzie.. itd. Całość zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki na dobę. Smacznego
paapilotkaamało. Oczywiście jeśli zostanie, też będzie dobrze, bo takie klopsiki można dość długo przechowywać :) Składniki na klopsiki: ½ kg słonych śledzi Matiasów ½ kg mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego 2 średnie cebule 1 jajko 1 czerstwa bułka 2 – 4 łyżek bułki tartej Pieprz Ok. ½ litra oleju do smażenia Zalewa: 1 litr wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 10 sztuk ziela angielskiego(...)liście laurowe 1 kostka rosołowa 1 średnia cebula Śledzie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie, a następnie mielimy razem z mięsem i cebulą. Następnie dodajemy jajko, rozmoczoną czerstwą bułkę, pieprz i bułkę tartą. Całość wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę, z której następnie formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Po uformowaniu wszystkich, przystępujemy do stopniowego smażenia na dość głębokim tłuszczu. Najlepiej klopsiki
Smakowy Rajzyskała natomiast ciemniejszy kolor, co widać na zdjęciach. Tak więc można też włożyć parówki na początku gotowania. Wspierałam się przepisem z tej strony składniki 1 średnia cebula, przekrojona na pół i pokrojona w plasterki sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 700 g kapusty kiszonej, 2 łyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca(...)szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku i doprawić pieprzem. Cebulę umieścić w dużej misce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , przełożyć na dno misy wolnowaru. Kapustę z kminkiem położyć na cebuli. Dodać pieprz, jałowiec, liście laurowe. Można przyprawy zawinąć w gazę
Stare Garylubię najbardziej), pełnoziarnistym makaronem lub komosą ryżową. Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną: ok. 400 – 500 g mielonego mięsa z udźca indyka 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny (można pominąć jeśli mięso ma odpowiednią konsystencję) sól morska świeżo mielony pieprz opcjonalnie dowolny dodatek: natka(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pulpety z indyka: Kaszę jęczmienną perłową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso z indyka oczyszczamy i mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą. Jeśli kupiliśmy mięso już zmielone – dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę (zyska na smaku, jeśli podsmaży się ją na łyżce oliwy z oliwek do zeszklenia, ale nie jest
Poezja smakuTARTA Z PORAMI Na spód tarty 300g mąki 100g masła (w pokojowej temperaturze) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody Na nadzienie łyżka masła 1/2 średniej cebuli 3 dość duże pory (u nas jeszcze pory z ogródka!!!) 1 jajko sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku kilka plasterków cienko pokrojonego boczku kawałek sera Bursztyn do posypania(...)wierzchu Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Ciasto zagniatamy (więcej wskazówek tutaj ), wyklejamy nim formę i chowamy do zamrażarki na kilkanaście minut. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle, pora kroimy w krążki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Podsmażamy aż por trochę zmięknie i zacznie mocno pachnieć. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, nakłuwamy i wkładamy do piekarnika na około
les mirabelles