cebula - 11518 przepisów (strona:48/768)

Pasja jajeczna ze szpinakiem 170

wielbicielowi szpinaku i sprawi, że kanapki nie będą nudne. ;-) Do pasty dodałam bardzo smaczny, wyrazisty w smaku Majonez Kielecki . 1 pęczek świeżego szpinaku (poza sezonem 400g mrożonego) 1 duża cebula  3 ząbki czosnku 5 jajek L 4 łyżki majonezu, u mnie Majonez Kielecki 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 1. Cebulę kroimy w kostkę, ze szpinaku odcinamy twarde(...)łodygi, liście siekamy.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do wyparowania wody. Studzimy. 3. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. 4. Do misy blendera przekładamy jajka, szpinak z cebulą, majonez. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku, chłodzimy w lodówce

Szefowa kuchni
Salatka z buraków 133

buraków*, 1 cebula sól, pieprz, sok z 1 cytryny, 1 łyżka miodu, 3 łyżki octu winnego**, 3-4 łyżki oliwy Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Odstawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą, dokładnie wymieszać i odstawić. Cebula zmięknie. Wymieszać sok z cytryny z miodem, octem(...)oliwą. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Buraki pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z sosem, odstawić na 15 minut. Wyjąć buraki z sosu, wymieszać z cebulą. Oddzielnie podać sos, w którym macerowały się buraki. *użyłam buraki żółte ** użyłam ocet winny z czarnego bzu - Ekologia Spod Strzechy   zastawa

królestwo garów
Kluski ziemniaczane (kluski szare) 346

nazywaliśmy je kluskami ziemniaczanymi i dopiero później dowiedziałam się, że są również nazywane kluskami szarymi czy przecierakami. Nam najbardziej one smakują podawane z białym serem i podsmażanym boczkiem i cebulą i oczywiście popijane maślanką. Czasami zjadamy je z dodatkiem młodej kapusty albo jako dodatek do mięs. Zawsze kluski ziemniaczane robię z dużej porcji, bo wyśmienicie smakują odsmażane następnego dnia, albo(...)część zamrażam. Kluski ziemniaczane / Kluski szare Składniki: 2 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 2-3 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki soli dodatkowo: 2-3 cebule około 300 g boczku wędzonego biały ser Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić pieprzem i dusić aż cebula będzie miękka.   Ziemniaki obrać, opłukać

UgotujmyTo.pl
Ślepe ryby 172

nazywana ślepą. Przygotowywana przeze mnie zupa jest nie do końca ślepa, ponieważ dokładam do niej dobrze wysmażoną kiełbasę. Składniki 1 kg ziemniaków 0,5- 0,7 kg marchwi 2 cebule 3 kawałki kiełbasy sól, vegeta, maggi margaryna do podsmażenia kiełbasy i cebuli Sposób Ziemniaki ugotować z marchewka i przyprawami do miękkości, odlać wodę z przyprawami w której warzywa się gotowały(...)wywaru w której warzywa się gotowały, tak aby zupa nie była za gęsta, ale jednocześnie nie za rzadka. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę.  Usmażoną kiełbasę z cebulą i tłuszczem wlać do zupy, całość zagotować. Latem dodaję do gotujących się ziemniaków z marchewką liść maggi, natkę pietruszki i selera związane nitką

Kuchenne aromaty
Cebularze 169

Składniki 0,5 kostki drożdży 1 szklanka letniej wody 5 szklanek mąki 2 łyżeczki soli 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 szkl. oliwy z oliwek + 2 łyżki (do podsmażenia cebuli) 3 średniej wielkości cebule 30 dag sera żółtego 4 łyżki ketchupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody, łączymy w misce z mąką, ziołami prowansalskimi, solą(...)szkl oliwy z oliwek. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Na nasmarowane margaryną blachy układamy uformowane, lekko rozklepane małe placuszki.  Ketchup mieszamy w miseczce z koncentratem, smarujemy sosem placuszki, na sos wykładamy cebulę, całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy

Kuchenne aromaty
Karkówka zapiekana z pieczarkami 205

Pyszne mięsko na obiadek zapiekane w woreczku z dodatkiem pieczarek i cebuli. Do tego gotowane ziemniaczki i sałatka i mamy sycący obiadek. Ziemniaki można też wrzucić do woreczka i upiec razem z karkówką. składniki: 700 g karkówki 1 duża cebula 300 g małych pieczarek 3 listki laurowe 2 łyżki majeranku sól,pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego Karkówkę pokroić w dużą(...)kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Pokrojoną karkówkę i cebulę przełożyć do miski. Dodać majeranek, listki laurowe odrobine soli i pieprzu i wymieszać aby przyprawy pokryły mięso. Następnie zawartość miski przełożyć do woreczka do pieczenia. Dodać pieczarki i koncentrat pomidorowy. Woreczek zamknąć i nieco wszystko wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec

Monia miesza i gotuje
SCHAB A'LA GYROS 260

będzie całkiem smaczny obiad i ... nie myliłam się wcale!  Schab mięciutki, aromatyczny w lekkim cebulowym sosiku ...  Obiadek wyszedł 1 klasa! Składniki: 1 k g schabu środkowego 4 cebule 3 ząbki czosnku przyprawa do gyrosa słodka papryka olej Wykonanie:  Mięso myjemy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do gyrosa, słodką papryką, pieprze, i odstawiamy w chłodne miejsce(...)minut. W tym czasie możemy posiekać cebule oraz czosnek.  Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy partiami mięso (partiami, ponieważ u mnie było go dość sporo) do zrumienienia. Podsmażone mięso przekładamy łyżką cedzakową do garnka. Po podsmażeniu ostatniej partii mięsa na tłuszcz po smażonym schabie wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy ją na złoty kolor. Następnie na patelnię z cebulą wlewamy

Walijskie Pichcenie
Ziemniaki zasmażane w Swornegaciach 138

znalazłam bardzo prosty przepis na ziemniaki, wprost idealny do „wypróbowania” na kuchni węglowej, która znajdowała się tuż obok. 1 kg ugotowanych ziemniaków, 100 g wędzonego boczku, 2 cebule, szczypiorek, sól, pieprz, maślanka Boczek pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni podsmażyć boczek,    następnie dodać cebulę. Gdy cebula się zrumieni dodać ugotowane rozgniecione ziemniaki. Dokładnie wymieszać

królestwo garów
Serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto 105

serduszek drobiowych, 300 g kaszy pęczak, 20 g grzybów suszonych, 150 ml wina białego półwytrawnego, 500 ml bulionu, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, 6-7 łyżek masła, 3-4 łyżki parmezanu, Serduszka oczyścić, odciąć tłuszcz, przekroić wzdłuż na pół. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. 1/2 cebuli podsmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać(...)litra płynu (bulion + woda). Gotować około 25-30 minut aż kasza będzie prawie miękka – lubię taką lekko na ząb a nie rozgotowaną. Na 2 łyżkach masła podsmażyć pozostała cebulę, lekko ją rumieniąc. Dodać do serduszek z kaszą. Wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z gazu. Dodać masło i parmezan. Dokładnie wymieszać.    zastawa

królestwo garów
Tort naleśnikowy z mięsem 154

mięsa z rosołu, 2 cebule, 3 czerwone papryki, oliwa, sól, cukier, ostra papryka, pieprz, 300 g mozzarelli, 7 naleśników , 1 jajko, 2 łyżki śmietany Ja do naleśników zamiast mleka użyłam piwo. Cebule pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki wielkości około 2:3 cm. Mięso drobno pokroić, nie mielić. Cebule lekko poddusić ze szczyptą soli i cukru, dodać paprykę(...)chwilę smażyć. Papryka powinna być lekko twarda a cebula wyczuwalna. Dodać mięso, wymieszać, doprawić do smaku. Mozzarellę drobno pokroić. Mięso i mozzarellę podzielić na 7 porcji. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć naleśnik, ułożyć na nim 1/7 farszu mięsnego, posypać 1/7 mozzarelli. Przykryć kolejnym naleśnikiem... . Na ostatnim, siódmym naleśniku również ułożyć farsz mięsny oraz posypać mozzarellą. Jajko wymieszać

królestwo garów
Ośmiornica 128

Ośmiornica mrożona 6 ząbków czosnku, 1 chili, 6 łyżek oliwy, 2 średnie cebule, 200 ml wina białego półwytrawnego, 250 g makaronu (frastagliate lub tagliatelle), Ośmiornicę rozmrażać w lodówce, trwa to około 24 godzin. Ośmiornicę dokładnie umyć w zimnej wodzie.  Wypchnąć dziób i go usunąć. Wyciąć całą okolicę dzioba – mocno wypchnąć i wyciąć. Dokładnie umyć worek czernidłowy. W garnku(...)się szybciej, większa będzie potrzebowała więcej czasu. Moja miała ponad kilogram. Ugotowaną ośmiornicę wyjąć a wywar przecedzić, użyjemy go do sosu. W trakcie gotowania ośmiornica bardzo zmniejszy swoją wielkość. Cebule posiekać. Na pozostałej oliwie zeszklić cebulę z dodatkiem cukru i szczypty soli. Soli nie dawać więcej, wywar z ośmiornicy jest słony. Pod koniec duszenia cebuli dodać rozgnieciony czosnek i posiekane

królestwo garów
Smażone ziemniaki z kiełbasą 121

średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 400 g kiełbasy (może być śląska), 1 łyżeczka do kawy papryki wędzonej pikantnej, 3 papryki, 4-5 średnich ziemniaków sałatkowych, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi lub oliwa), sól Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Kiełbasę pokroić pod skosem w plasterki (tak aby były dłuższe). Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki wielkości około 2x3 cm. Ziemniaki umyć(...)obrać, pokroić w plasterki grubości około 4-5 mm, włożyć do miski z zimną wodą. Na patelnię wlać oliwę, włożyć cebulę i przesmażyć, powinna się lekko zrumienić. Dodać czosnek i kiełbasę. Smażyć mieszając aż kiełbasa się zrumieni. Dodać paprykę, smażyć około 2 minut. Kiełbasę zdjąć z patelni. Dodać trochę tłuszczu i położyć osuszone ziemniaki. Przesmażyć do zrumienienia, zmniejszyć ogień, przykryć

królestwo garów
Schab pieczony w cebuli i marchewce 201

Kruchy i mięciutki schab, otulony cebulą i marchewką w śmietanie. Polecam na rodzinny obiad. 500 g schabu 3 cebule 1 marchew Pieprz młotkowany z kolendrą Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka 3 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki bulionu Sól Pieprz Olej Schab kroimy w plastry (około 1,5 cm). Nacieramy dokładnie przyprawą do wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką, pieprzem młotkowanym(...)kolendrą. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.  Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z marchewką i podduszamy. Gdy zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem i zaciągamy śmietanką. Dokładnie mieszamy. Warzywa ze śmietaną przekładamy na mięso. Pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Pod koniec

VioletoweKucharzenie
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 188

farsz był delikatnie serowy, mięsny i z jarmużem co jest bardzo zdrowy. Na ciepło najlepiej smakowały i w mgnieniu oka poznikały.     Składniki: 100 g jarmużu, 1 cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 150 g serka koziego z ziołami, 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka), 300 g ciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę  z szczyptą soli na złoty kolor. Mięso (obrane z kości i skóry) kroimy na kosteczkę i kilka sekund miksujemy, żeby uzyskać jeszcze mniejsze kawałki. Cebulę łączymy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście jarmużu oddzielamy

Moniki Smakołyki
Hamburger 142

czyli po prostu hamburger! Jest pyszny - bo prawdziwy - z dobrego mięsa, ze świeżymi warzywami i własnoręcznie zrobionym sosem. Hamburger: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz W malakserze siekamy drobno cebulę, dodajemy mielone mięso i wszystko razem porządnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem - mięso powinno być naprawdę dobrze przyprawione. Dzielimy mięso na 6 części(...)krążki. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, żeby zrobiły się ścisłe. W tym czasie przygotowujemy dodatki: sałata - oddzielamy listki pomidor - w plasterki ogórek konserwowy - w plasterki 1/2 średniej wielkości cebuli - kroimy w krążki 6 bułek z sezamem - najlepiej taka prawdziwa, a nie kupowana w foliowym opakowaniu po 4 sztuki. To naprawdę ważne, żeby bułka była dobra. musztarda boczek w cieniutkich

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania