filetów ze skórą 3 świeże gałązki rozmarynu 1/2 cytryny szczypta soli szczypta mielonego pieprzu 3 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki masła mąka do oprószenia 3 duże cebule 4 ziemniaki Pstrąga lekko posolić. Skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na połowie pokrojonej w piórka cebuli. Na wierzch wysypać resztę cebuli i pokrojoną na kawałki wyciśniętą cytrynę. Zostawić(...)zamkniętym pojemniku w lodówce. Ugotować ziemniaki w ,,mundurkach". Odcedzić i ostudzić. Obrać i pokroić . Wyjąć pstrąga z cebuli. Osuszyć . Posypać mielonym pieprzem ( sporo). Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić połowę rozmarynu. Niech się lekko podpiecze. Ułożyć ziemniaki, posolić i usmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni. Zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
Buniabaje w kuchniSałatka gyros już na blogu była. Tym razem trochę zmieniłam składniki i kurczaka usmażyłam z cebulą. Wybrałam mięso z udek kurczaka, bo bardziej mi smakuje niż z piersi. Nie dodawałam też czosnku i sos zrobiłam jogurtowo- majonezowy. Jest idealna na każdą imprezę. Składniki : * około 600g mięsa z udek kurczaka * łyżka oleju rzepakowego * przyprawa do gyrosa * cebula * kapusta(...)naturalny * sól , pieprz * ewentualnie koperek Przygotowanie : Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do miski, obsypać przyprawą gyros i odstawić minimum na dwie godziny. Pokroić kapustę w paski , cebulę, ogórki i paprykę w kostkę. Wymieszać majonez z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać drobno posiekany koperek. Rozgrzać olej , przesmażyć kurczaka, dodać cebulę. Wystudzić. W misce ułożyć
Magiczne Życie Martyopowiadała mi o jednym przepisie, który często robi. Podchwyciłam temat, jednak zmodyfikowałam trochę i nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie:) W pierwotnym przepisie nie było pieczarek, cebula miała być w kostkę, miał być jakiś Delikat do mięsa i vegeta. Ja poradziłam sobie bez tych sztucznie modyfikowanych mieszanek. Wyszło pysznie. Owszem zdarza mi się używać kostek rosołowych, vegety(...)smakiem. Ja jednak wolałabym kuskus, ale przyznam, że z ziemniakami bardzo smaczne było. Składniki na 2 osoby: 2 plastry schabu (o grubości do 2 cm) 3 średnie cebule ok. 300 g pieczarek olej rzepakowy (użyłam z firmy Zielony Nurt ) papryka wędzona słodka SKWORCU papryka chili pieprz sól ziołowa malutka szczypta kminu rzymskiego (roztartego w moździerzu) 4 ziarenka ziela angielskiego
Blondynka Gotujejajek 300 g pieczarek 1 duza cebula Obieramy pieczarki i myjemy Kroimy tylko kapelusze w drobna kostke Obieramy cebule i tez kroimy w drobna kostke Na patelni rozgrzewamy maselko przesmarzamy cebule, potem dorzucamay pieczarki Wszystko razem podsmarzamy W trakcie gotujemy jajka Ostudzone jajka obieramy i przekrajamy na polowki Oddzielamy zoltka(...)dorzucamy do przesmarzonych juz pieczarek z cebula Pieczarki z cebula i zoltkami mieszamy, az wszystko razem sie scali Nadziewamy jajka masa Jajka mozna przystroic majonezem. Smacznego
Klaudynkowa kuchniarazem powstrzymałam się od eksperymentów i wykonałam wszystko zgodnie z instrukcją, którą znalazłam na blogu: Co dziś jemy Mamo? Grzyby marynowane z chili Składniki: - 1 ½ kg grzybów - cebula - łyżka soli na zalewę: - 1 szklanka octu 10% - 3 szklanki wody - 3 łyżeczki cukru - 1 ½ łyżeczki soli - cebula - 3-4 papryczki chili (ja miałam wersję doniczkową, więc dałam ich kilka(...)więcej) - po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu - 3-4 liście laurowe - garstka ziaren gorczycy Oczyszczone i opłukane grzyby oraz obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę zalać około litrem wody. Wsypać sól, i gotować do miękkości przez 20-30 minut. Odcedzić, osączyć i wystudzić. Przygotować zalewę: Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do garnka wlać ocet
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapieczeń: 70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - zawsze mielę sama :) 1 lub 2 bułki (w zależności od rozmiaru, najlepiej dać bułki poznańskiej), 200 ml mleka, 1 duża cebula, 1 pęczek natki pietruszki, 40 dag wędzonego boczku 2 jajka, 3 ząbki czosnku, 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej sól, pieprz, 1 łyżka masła, odrobina oliwy z oliwek Cebulę kroimy(...)wrzucamy do mleka. Zostawiamy na kilka minut, aż nasiąkną. Pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski. Do świeżo zmielonego mięsa z łopatki dodajemy dwa jajka, posiekaną pietruszkę, ostudzoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną z mleka bułkę i mieszamy (30 razy w prawo + 30 razy w lewo :) Naczynie żaroodporne smarujemy cienko oliwą i wykładamy plastrami boczku tak, aby następnie
Delicious Titbitspieczarkami. Smak tych śledzi jest obłędny – spróbujcie… Śledzie z pomidorami i pieczarkami – składniki ok. 0,5 kg śledzi a’la matias (najlepiej matias) 3 średnie cebule 350 g pieczarek słoiczek przecieru pomidorowego olej cukier sól pieprz słodka papryka 1 łyżka octu Śledzie z pomidorami i pieczarkami – przepis Śledzie wstawiamy na 2-3 godziny do zimnej(...)wody, aby nie były tak słone. Wodę co jakiś czas wymieniamy. Cebulę kroimy w cienkie pół piórka, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i pieczarki. Jak cebula będzie miękka i odparuje woda z pieczarek dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, octem i cukrem. Przygotowany farsz cebulowo- pieczarkowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!też inaczej. Postanowiłem przygotować zupę, która może być początkiem świątecznego obiadu, która jest inna niż zazwyczaj, ale która jednocześnie ma w sobie coś z barszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula, czerwone wino, czerwony sok z buraków... wszystkie te składniki sprawiają, że zupa jest bardzo... czerwona? ;) Sprawiają, że zupa ma mocny, głęboki smak. Prosty i szlachetny zarazem. Świąteczny? Jasne! :) PS Inspiracja(...)wymyślenia zupy cebulowej wyszła od kochanej wychowawczyni dwójki (a nawet trójki) naszych blogowych juniorów :) PPS Gdyby ktoś pytał, to ja jednak głosuję na grzybową ;) Składniki: 4 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 30 ml brandy 200 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml soku z buraków 700 ml bulionu sól i pieprz natka
zadanie-gotowanieZapiekany makaron z cebulą, jajkiem i pietruszką Przepis na tak podany makaron znalazłam w starej książce kucharskiej z 1988 roku. Pomyślałam, czemu nie zobaczymy co z tego wyjdzie, troszkę przepis urozmaiciłam swoimi smakami, i tak o to powstała smaczna zapiekanka. W książce było napisane, że jest to pasztet z makaronu al'a ryba, ani mi to pasztetu nie przypomina(...)smakuje jak ryba. :) Dlatego dla mnie to po prostu smaczna zapiekanka. :) Miłego popołudnia dla wszystkich ... Przepis: Składniki: 300 g makaronu świderki 2 cebule pęczek pietruszki 3 jajka 1 łyżka masła 3 plasterki sera żółtego sól, pieprz, przyprawa do ryb składniki na sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 250 ml wody 250 ml śmietany 12% sól i pieprz
Mój pomysł naPołączenie śledzia ze świeżym ogórkiem jest trochę nietypowe, ale smaczne. Polecam przepis na świąteczny stół. Składniki: 500 g śledzi matiasów długi ogórek 2 małe cebula 400 ml jogurtu naturalnego greckiego 2 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Następnie osuszamy je i kroimy w paski grubości ok 5 cm. Ogórka obieramy(...)skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Cebule kroimy w piórka, zalewamy gorącą wodą i również odstawiamy na 15 minut. Ogórek puści wodę, którą należy dokładnie odcisnąć. Cebulę odcedzamy. Śmietanę mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ogórkiem, cebulą i przyprawami. Sos mieszamy ze śledziem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnezły :) Idealna próba przed Wigilią. Składniki (na ok. 40 pierogów; ilość zależy od średnicy użytego wykrawacza): Farsz 250 ml kaszy gryczanej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia 2 czubate łyżki zmielonego twarogu jajko pieprz i sól do smaku Ciasto pół kg mąki pszennej (u mnie typ 480) i kilka łyżek do podsypywania podczas(...)wrzątku łyżeczka soli Kaszę wypłukać i ugotować na miękko w podwójnej ilości wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gdy woda odparuje, kasza będzie akurat. Odstawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę do kaszy. Wymieszać i wyjąć liście laurowe oraz ziele angielskie. W misce wymieszać mąkę z solą. Stopniowo
Weekendy w domu i ogrodziecoś szybkiego i skocznego (u mnie z filmu "Puss in Boots"), pierogi zrobicie raz-dwa :) Składniki (na ok. 40 pierogów): Farsz 15 liści jarmużu bez zgrubiałego nerwu głównego cebula łyżka oleju do smażenia 4 łyżki twarożku starty korzeń chrzanu lub chrzan ze słoiczka łyżeczka soli łyżeczka suszonego czosnku pieprz czarny Ciasto pół kilograma mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania(...)gorącej wody łyżeczka soli Jarmuż pokroić na drobno. Wrzucić na wrzątek i sparzyć przez ok. 2-3 minuty. Dobrze odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a potem zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do jarmużu. W misce wymieszać mąkę z solą. Stopniowo dolewać do mąki gorącą wodę i najpierw mieszać łyżką, a potem wyrabiać ręką
Weekendy w domu i ogrodzieProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka z roszponką, pomidorami, czerwoną cebulą i tuńczykiem z puszki. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Najlepiej przygotować ją przed samym podaniem i na pojedynczych talerzach. Składniki: 150 g roszponki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 małe czerwone cebule 2 pomidory jogurt grecki (kilka łyżek) sól, pieprz ewentualnie oliwa z oliwek(...)sezam do posypania Roszponkę umyć, osuszyć. Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Na talerzach (lub półmisku) ułożyć roszponkę, następnie dodać pokrojone pomidory, cebulę i kawałki tuńczyka. Całość posypać solą oraz pieprzem i ewentualnie polać oliwą z oliwek. Przed samym podaniem na sałatkę nałożyć jogurt grecki i całość posypać
Ugotowaćskładniki oddały jej swój smak, a najlepiej smakuje drugiego dnia po podgrzaniu. Do przygotowania zupy użyłem: 500 gram mięsa wołowego, 500 gram ziemniaków, 500 gram czerwonej papryki, 2 cebul, 3 ząbków czosnku, 10 łyżeczek papryki mielonej słodkiej, 2 łyżeczek papryki mielonej ostrej, 2 łyżeczek kminku, 2 łyżeczek kurkumy, 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu, 100 gram masła, 2 łyżek oliwy(...)łyżek czerwonego octu winnego, pęczka natki lubczyku, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie zupy rozpocząłem od przygotowania składników. Mięso pokroiłem w kostkę o boku 2 centymetrów, cebulę w piórka, a czosnek drobno posiekałem. W moździerzu roztarłem razem 10 łyżeczek mielonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 2 łyżeczki kminku, 2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu i szczyptę
Wyprawy kulinarnebrukselek równej wielkości - łyżeczka soli - 2 łyżki stołowe oleju o aromacie dymu - polędwiczka wieprzowa - łyżeczka soli peklowej - łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego - 2 łyżki naturalnego dymu wędzarniczego KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI: - 0,5 kg czerwonej cebuli posiekanej w piórka - 2 łyżeczki brązowego cukru - łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz do smaku - 2 łyżeczki musztardy francuskiej SOS SEROWY WĘDZONY(...)Powinnaś uzyskać pyszną wędlinę, jeśli całości nie wykorzystasz do mini hamburgerów na pewno zasmakuje na kanapce. PRZYGOTUJ KONFITURĘ. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier, po kilku sekundach dodaj posiekaną cebulę, powinna zacząć puszczać soki. Jeśli jest bardzo sucha dodaj odrobinę wody, duś na bardzo małym ogniu. Po kilkunastu minutach dodaj oliwę, sól, pieprz i musztardę, zamieszaj, w razie konieczności
Kuchnia bezglutenowa Loli