Więcej warzyw niż mięsa czyli łopatka duszona w marchewce z groszkiem i cebulą.Składniki:-ok.60 dkg łopatki-5 marchewek-1 cebula-3 ząbki czosnku-puszka groszku-sól-pieprz-olej-5 dkg masła-przyprawa warzywna Mięso kroimy na nieduże porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Odstawiamy na pół godziny. Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a czosnek(...)przyprawą warzywną. Groszek odsączamy.Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy do zrumienienia przygotowaną łopatkę. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wykładamy marchewkę z cebulą i czosnkiem. Dodajemy masło i podsmażamy warzywa do zeszklenia cebuli na niewielkim ogniu.Dokładamy groszek,chwilę podsmażamy a następnie dolewamy pół szklanki wody. Mieszamy i przekładamy warzywa do naczynia
Maminek kulinarnywędliny. Dodamy do tego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu.Składniki:-pół chleba-6 jajek-kawałek kiełbasy-10 dkg żółtego sera-kilka pieczarek-cebula-10 dkg masła-pieprz Chleb kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki a ser tarkujemy na dużych oczkach. Na patelni(...)wrzucamy pokrojony chleb i podsmażamy do uzyskania grzanek. Grzanki przesypujemy na blaszkę lub do naczynia kamionkowego. Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy na nim cebulę z kiełbasąa kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut. Jajka przyprawiamy do smaku pieprzem i roztrzepujemy. Usmażoną kiełbasę z cebulą
Maminek kulinarnyPappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym...Mięsiste, długie wstążki makaronu. Soczyste kawałki kurczaka.Zatopione w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem kurek.Całość dopełniona zeszkloną na maśle cebulą, czosnkiem i natką pietruszki.Pycha!Składniki:250 g makaronu pappardelle;1 filet z kurczaka (waga około 250 g);200 g świeżych kurek;2 średnie, białe cebule;1 ząbek czosnku;Łyżka posiekanej natki pietruszki(...)przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Większe pokroić.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę posmażać (około 2 minuty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość osolić i podsmażyć.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę.Do podsmażonych
Gospodyni MiejskaNachosy z dipem 4 - warstwowym...Kremowa pasta z czerwonej fasoli.Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado.Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno.Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką.A do tego chrupiące nachosy.Pyszna meksykańska przekąska!Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi!Składniki:Puszka czerownej fasoli konserwowej;1 miękkie awokado;Łyżka soku z cytryny;1 łyżeczka sosu tabasco;1 ząbek(...)czosnku;2 średnie pomidory;1 mała, czerwona cebula;3 plasterki marynowanej, zielonej papryczki jalapeno;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g).Sposób przygotowania:Fasolę odsączyć z zalewy i zblendować na kremową pastę. Pastę fasolową równomiernie rozłożyć na dnie płaskiego naczynia/salaterki.Awokado obrać i zblendować
Gospodyni Miejskaminut. Przy tym jest to tak proste danie, że śmiało mogą spróbować te osoby, które przypalają wodę na herbatę.Składniki :250 g makaronu typu piórka1 bakłażan 1 cebula 3 łyżki oliwy 1/3 szklanki wody50 g czarnych lub zielonych oliwek250 g pomidorków koktajlowych sólodrobina pieprzu 50 g rodzynek sułtańskich Sposób przygotowania:Makaron wsypać do gotującej(...)się osolonej wcześniej wody( 1 litr wody na 100 g makaronu). Gotować do zmiękczenia, odcedzić. Bakłażan + cebula pokroić w kostkę. W tym przypadku bardzo ważna jest cebula, ma to być ładna duża kostka. Pokrojone warzywa przełożyć do patelni, dolać oliwę, smażyć ok. 3 minut mieszając. Po upływie czasu, kiedy cebula i bakłażan będą już zarumienione, podlać wodą
pieprzny smaczekdobrych śledzi1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno1/4 szklanki octu winnego jabłkowego5 cebul1 łyżka oleju do smażeniaWYKONANIE:Śledzie moczymy w wodzie zmieniając kilka razy jeśli są słone.Cebule ubieramy, kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu. Nie przysmażmy. Cebula powinna być mięciutka.Olej z octem mieszamy. Wlewamy odrobinę do słoika. Śledzie kroimy(...)układamy w słoiku, przekładając cebulą. Zalewamy resztą oleju i octu. Wstawiamy do lodówki -danie gotowe. Pyszna mięciutka cebula w połączeniu z olejem i śledziem Pyszne.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwySkładniki / Ingredients: 1 cukinia / 1 zucchini6 jajek / 6 eggs 1/2 cebuli dymki / 1/2 spring onions 50 g startego sera parmezanu / 50 g grated parmesan cheese 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon of basiloliwa z oliwek / olive oilszczypta soli / pinch of saltszczypta pieprzu ziołowego / pinch of pepper herbalnaczynie do pieczenia / baking dish Sposób przygotowania / Preparation(...)Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 6 Siekamy drobno cebulę i wsypujemy ją na rozgrzaną patelnię z podgrzaną oliwą. Delikatnie podsmażamy cebulę. Umyj i pokrój w cienkie plasterki cukinię (za pomocą szatkownicy zajmie to tylko chwilę). Wsypujemy cukinię na patelnię z cebulą i zwiększamy ogień. Doprawiamy cukinię solą i smażymy na patelni przez 4-5 minut. Kiedy
Projekty ze smakiemosób - 6 kawałków kurczaka (ja mam pierś z kurczaka + 2 uda wydrylowane z kości)- przyprawy :sól, papryka słodka, ostra, czosnek, pieprz, liść laurowy- 2 szt. cebuli- szklanka bulionu lub wody- 2 łyżki koncentratu pomidorowego.- olejKurczaka myjemy i osuszamy.WAŻNE!!!Nasze kawałki mięska oprószamy słodką papryką i ostrą oraz solą, czosnek wcieramy.Masujemy nasz obiad do połączenia się(...)przypraw.Odstawiamy.Obieramy i kroimy w piórka dwie cebule.Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej taki jaki lubimy.(Ja mam kokosowy.)Podsmażamy cebulę z kilkoma liśćmi laurowymi na złoty kolor.Gdy już jest gotowa, przekładamy ją na talerz i podsmażamy na tej samej patelni kurczaka dodając troszkę oleju, jeżeli jest taka potrzeba.Mięso kładziemy od strony skórki.Po 5-7 min.przewracamy na drugą stronę
Pasje JolkiTakie jest to leczo. Niezbyt tradycyjne ale my uwielbiamy ... z kromką świeżego pieczywa smakuje idealnie. Polecam gorąco zwłaszcza w chłodniejsze dni. Składniki: (na duży garnek) 6 sporych cebul 400g pieczarek 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe sól pieprz słodka papryka ostra papryka koncentrat pomidorowy (do smaku) olej Na klopsiki: 1/2 kg dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiowego (ja miałam mięso(...)gulaszowe) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól pieprz majeranek bułka tarta do panierowania Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, przyprawy i kaszę manną. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z każdej strony. Przygotowanie lecza: Na oleju podsmażamy pokrojone w piórka cebule
Walijskie Pichceniepoddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! REWELACJA! :) - jeśli je spróbujecie, to przyznacie nam rację, że te są najlepsze! Tak więc Panie i Panowie przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny farsz(...)delikatne ciasto zwykłe i na perfekcyjne ciasto bezglutenowe! SKŁADNIKI FARSZ: - ziemniaki około 3kg, - cebula około 1,5kg (czerwona, biała) - ser minimum 1kg, - przyprawy: pieprz ziołowy - obowiązkowo, pieprz czarny, vegeta - najlepiej domowa, Wykonanie: Gotujemy ziemniaki (najlepiej sypkie), dokładnie dusimy. W między czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju i maśle, gdy już się poddusi i odparuje dorzucamy przyprawy
Wypisz WymalujPolski. W całym domu zapachniało więc wypiekanymi w pomidorach gołąbkami. SKŁADNIKI: - 1,5 kg udźca z indyka, - porcja warzyw (marchewka -3-4, pietruszka -2, seler -1/2, por, cebula 2-3), - 0,5 kg ryżu (300 g parabolicznego, 200 g ciemnego), - 1-1,5 kg cebuli, - pieprz czarny, pieprz ziołowa, vegeta domowa. ziele angielskie 3-4, listek laurowy(...)szybkowarze. Gdy jest miękkie dorzucamy warzywa, dodajemy vegetę, ziele angielskie, listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu, nie zakręcając szybkowara. 2. Parzymy kapustę, oddzielamy i przygotowujemy liście. 3. Drobno kroimy cebulę i obsmażamy na tłuszczu. Gdy cebula jest uduszona, mieszamy w niej wszystkie przyprawy - na bogato! 1,5 opakowania pieprzu ziołowego, pieprz czarny do smaku. 4. Warzywa i mięso wyciągamy
Wypisz WymalujARLA APETINA - "Pomidory i Bazylia" - oliwki zielone (ilość dowolna) - oliwki czarne (ilość dowolna) - jajka 4 (lub 8 przepiórczych), - majonez domowy, łyżka - dwie, - bazylia, - pieprz czarny, - domowa mieszanka suszonych warzyw, - cebula czerwona, 4, - cebula biała, 4, - pomidory podłużne (miąższ z pomidorów, które będziemy faszerować trafia do sałatki), - oliwa z oliwek, odrobina, /Do sałatki wrzucamy sam miąższ z pomidorów, które służą(...)WYKONANIE SAŁATKI/PASTY: 1. Gotujemy jajka na twardo, 2. Kroimy cebulkę w bardzo drobną kosteczkę i mieszamy ją z pieprzem, bazylią, domową mieszanką suszonych warzyw i oliwą. 3. Do cebuli dodajemy cały serek kremowy Arla Apetina "Pomidory i Bazylia" oraz łyżkę majonezu. 4. Jajka kroimy na małą kosteczkę, śledzie w nieco większą, a oliwki w pierścienie - wrzucamy wszystko do miski
Wypisz Wymalujresztę dodatków to to co mamy w lodówce. U mnie lodówka nigdy nie jest pusta więc miałam z czego wybierać. Moim hitem okazało się nadzienie z podsmażanej czerwonej cebuli - już niedługo pojawi się na blogu:). Przekąska jest świetna bo podajemy ją na zimno więc możemy zrobić ją wcześniej, a później iść na spokojnie robić makijaż:). Składniki, 24 szt: ciasto(...)francuskie (kupiłam gotowe) Farsz I podsmażana cebula Farsz II 1 mały pomidor Parmezan bazylia 1/4 cebuli Farsz III 5 czarnych oliwek 2 plasterki polędwicy łososiowej 12 kostek 1x1 cm sera feta Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nie wałkujemy ciasta francuskiego! Kwadraciki rozkładamy na papierze do pieczenia, a papier na kratce. Piekarnik nagrzewamy
cooklifeDanie jest doskonałe na chłodniejsze dni, gdyż doskonale rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu wołowego, 1 bagietki, 100 gram sera gruyere, 100 gram sera ementaler, 1 pęczka cebuli dymki, 80 gram masła, 2 ząbków czosnku, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotowania zupy rozpocząłem od przygotowania grzanek, których zadaniem było zagęszczenie zupy. W tym celu(...)każdą z kromek przekroiłem na pół. Na patelni roztopiłem 30 gram masła i podsmażyłem na nim połówki kromek bagietki na lekko brązowy kolor. Zrumienione grzanki odłożyłem na bok. Od cebul dymek odkroiłem szczypiorek i posiekałem je na drobną kostkę. Na patelni rozpuściłem kolejne 30 gram masła, a następnie podsmażyłem na nim cebulę na złotawy kolor. Zagotowałem 1 litr bulionu wołowego
Wyprawy kulinarnepłaska łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Na nadzienie: 1 papryka czerwona 2 jajka 200 g śmietany 18% 140 g boczku wędzonego 150 g sera żółtego 4 średnie cebule sól pieprz słodka papryka Wykonanie: Spód: Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy zimne posiekane na kawałki masło, jajko i wodę, zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka(...)foliowego i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h. Nadzienie: Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Z papryki usuwamy nasiona i równiez kroimy ją w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, a po chwili dodajemy posiekaną cebulę i paprykę, smażymy, aż cebula lekko zmięknie i uzyska złoty kolor. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. W misce roztrzepujemy
Walijskie Pichcenie