dobrych śledzi1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno1/4 szklanki octu winnego jabłkowego5 cebul1 łyżka oleju do smażeniaWYKONANIE:Śledzie moczymy w wodzie zmieniając kilka razy jeśli są słone.Cebule ubieramy, kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu. Nie przysmażmy. Cebula powinna być mięciutka.Olej z octem mieszamy. Wlewamy odrobinę do słoika. Śledzie kroimy(...)układamy w słoiku, przekładając cebulą. Zalewamy resztą oleju i octu. Wstawiamy do lodówki -danie gotowe. Pyszna mięciutka cebula w połączeniu z olejem i śledziem Pyszne.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwySkładniki / Ingredients: 1 cukinia / 1 zucchini6 jajek / 6 eggs 1/2 cebuli dymki / 1/2 spring onions 50 g startego sera parmezanu / 50 g grated parmesan cheese 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon of basiloliwa z oliwek / olive oilszczypta soli / pinch of saltszczypta pieprzu ziołowego / pinch of pepper herbalnaczynie do pieczenia / baking dish Sposób przygotowania / Preparation(...)Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 6 Siekamy drobno cebulę i wsypujemy ją na rozgrzaną patelnię z podgrzaną oliwą. Delikatnie podsmażamy cebulę. Umyj i pokrój w cienkie plasterki cukinię (za pomocą szatkownicy zajmie to tylko chwilę). Wsypujemy cukinię na patelnię z cebulą i zwiększamy ogień. Doprawiamy cukinię solą i smażymy na patelni przez 4-5 minut. Kiedy
Projekty ze smakiemosób - 6 kawałków kurczaka (ja mam pierś z kurczaka + 2 uda wydrylowane z kości)- przyprawy :sól, papryka słodka, ostra, czosnek, pieprz, liść laurowy- 2 szt. cebuli- szklanka bulionu lub wody- 2 łyżki koncentratu pomidorowego.- olejKurczaka myjemy i osuszamy.WAŻNE!!!Nasze kawałki mięska oprószamy słodką papryką i ostrą oraz solą, czosnek wcieramy.Masujemy nasz obiad do połączenia się(...)przypraw.Odstawiamy.Obieramy i kroimy w piórka dwie cebule.Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej taki jaki lubimy.(Ja mam kokosowy.)Podsmażamy cebulę z kilkoma liśćmi laurowymi na złoty kolor.Gdy już jest gotowa, przekładamy ją na talerz i podsmażamy na tej samej patelni kurczaka dodając troszkę oleju, jeżeli jest taka potrzeba.Mięso kładziemy od strony skórki.Po 5-7 min.przewracamy na drugą stronę
Pasje JolkiTakie jest to leczo. Niezbyt tradycyjne ale my uwielbiamy ... z kromką świeżego pieczywa smakuje idealnie. Polecam gorąco zwłaszcza w chłodniejsze dni. Składniki: (na duży garnek) 6 sporych cebul 400g pieczarek 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe sól pieprz słodka papryka ostra papryka koncentrat pomidorowy (do smaku) olej Na klopsiki: 1/2 kg dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiowego (ja miałam mięso(...)gulaszowe) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól pieprz majeranek bułka tarta do panierowania Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, przyprawy i kaszę manną. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z każdej strony. Przygotowanie lecza: Na oleju podsmażamy pokrojone w piórka cebule
Walijskie Pichceniepoddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! REWELACJA! :) - jeśli je spróbujecie, to przyznacie nam rację, że te są najlepsze! Tak więc Panie i Panowie przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny farsz(...)delikatne ciasto zwykłe i na perfekcyjne ciasto bezglutenowe! SKŁADNIKI FARSZ: - ziemniaki około 3kg, - cebula około 1,5kg (czerwona, biała) - ser minimum 1kg, - przyprawy: pieprz ziołowy - obowiązkowo, pieprz czarny, vegeta - najlepiej domowa, Wykonanie: Gotujemy ziemniaki (najlepiej sypkie), dokładnie dusimy. W między czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju i maśle, gdy już się poddusi i odparuje dorzucamy przyprawy
Wypisz WymalujPolski. W całym domu zapachniało więc wypiekanymi w pomidorach gołąbkami. SKŁADNIKI: - 1,5 kg udźca z indyka, - porcja warzyw (marchewka -3-4, pietruszka -2, seler -1/2, por, cebula 2-3), - 0,5 kg ryżu (300 g parabolicznego, 200 g ciemnego), - 1-1,5 kg cebuli, - pieprz czarny, pieprz ziołowa, vegeta domowa. ziele angielskie 3-4, listek laurowy(...)szybkowarze. Gdy jest miękkie dorzucamy warzywa, dodajemy vegetę, ziele angielskie, listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu, nie zakręcając szybkowara. 2. Parzymy kapustę, oddzielamy i przygotowujemy liście. 3. Drobno kroimy cebulę i obsmażamy na tłuszczu. Gdy cebula jest uduszona, mieszamy w niej wszystkie przyprawy - na bogato! 1,5 opakowania pieprzu ziołowego, pieprz czarny do smaku. 4. Warzywa i mięso wyciągamy
Wypisz WymalujARLA APETINA - "Pomidory i Bazylia" - oliwki zielone (ilość dowolna) - oliwki czarne (ilość dowolna) - jajka 4 (lub 8 przepiórczych), - majonez domowy, łyżka - dwie, - bazylia, - pieprz czarny, - domowa mieszanka suszonych warzyw, - cebula czerwona, 4, - cebula biała, 4, - pomidory podłużne (miąższ z pomidorów, które będziemy faszerować trafia do sałatki), - oliwa z oliwek, odrobina, /Do sałatki wrzucamy sam miąższ z pomidorów, które służą(...)WYKONANIE SAŁATKI/PASTY: 1. Gotujemy jajka na twardo, 2. Kroimy cebulkę w bardzo drobną kosteczkę i mieszamy ją z pieprzem, bazylią, domową mieszanką suszonych warzyw i oliwą. 3. Do cebuli dodajemy cały serek kremowy Arla Apetina "Pomidory i Bazylia" oraz łyżkę majonezu. 4. Jajka kroimy na małą kosteczkę, śledzie w nieco większą, a oliwki w pierścienie - wrzucamy wszystko do miski
Wypisz WymalujDanie jest doskonałe na chłodniejsze dni, gdyż doskonale rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu wołowego, 1 bagietki, 100 gram sera gruyere, 100 gram sera ementaler, 1 pęczka cebuli dymki, 80 gram masła, 2 ząbków czosnku, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotowania zupy rozpocząłem od przygotowania grzanek, których zadaniem było zagęszczenie zupy. W tym celu(...)każdą z kromek przekroiłem na pół. Na patelni roztopiłem 30 gram masła i podsmażyłem na nim połówki kromek bagietki na lekko brązowy kolor. Zrumienione grzanki odłożyłem na bok. Od cebul dymek odkroiłem szczypiorek i posiekałem je na drobną kostkę. Na patelni rozpuściłem kolejne 30 gram masła, a następnie podsmażyłem na nim cebulę na złotawy kolor. Zagotowałem 1 litr bulionu wołowego
Wyprawy kulinarnepłaska łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Na nadzienie: 1 papryka czerwona 2 jajka 200 g śmietany 18% 140 g boczku wędzonego 150 g sera żółtego 4 średnie cebule sól pieprz słodka papryka Wykonanie: Spód: Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy zimne posiekane na kawałki masło, jajko i wodę, zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka(...)foliowego i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h. Nadzienie: Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Z papryki usuwamy nasiona i równiez kroimy ją w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, a po chwili dodajemy posiekaną cebulę i paprykę, smażymy, aż cebula lekko zmięknie i uzyska złoty kolor. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. W misce roztrzepujemy
Walijskie Pichceniewątróbkę z dzika. Smażona wątróbka z dzika Proporcje dla 2-3 osób Czas przygotowania z moczeniem: 5 godzin Składniki: 700 g wątroby z dzika mleko do namoczenia wątróbki 2 cebule 1 jabłko mąka do obtoczenia mięsa smalec do smażenia wątróbki masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Wątróbkę wkładamy do naczynia, zalewamy mlekiem i wkładamy do lodówki na minimum(...)upływie tego czasu mięso wyjmujemy, płuczemy i kroimy w miarę cienkie plastry, żeby szybko się usmażyła. Wątróbkę tylko pieprzymy, posolimy ją dopiero po usmażeniu, inaczej będzie twarda. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, jabłko kroimy w ósemki. Na małej patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim cebulę do zeszklenia i lekkiego zrumienienia. Na drugiej małej
Kulinarne przygody Gatityserii kuchnia oszczędnej gospodyni :) Wraz z końcem miesiąca, moje pomysły dań na obiad są coraz bardziej niskobudżetowe, dlatego oczekując na wypłatę chcę zaproponować przepis na quiche z ziemniakami, cebulą i boczkiem. Ten wypiek bardzo smakuje moim rodzicom, którzy lubią połączenia zaproponowanych w nim smaków. Składniki Ciasto - przepis na ciasto znajdziecie tu: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie: 4 - 5 ugotowanych ziemniaków(...)wędzonego boczku 3 cebule Zalewa - 15 ml śmietany, 3 - 4 łyżki mleka, jajko, pół pęczka pietruszki, majeranek, vegeta, gałka muszkatołowa, pieprz Ciasto wykładamy do formy. Boczek drobno kroimy i smażymy na patelni przetartej wcześniej octem winnym, dzięki czemu tłuszcz nie pryska na nas :) Cebulę kroimy w półtalarki i smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku. Na ciasto wykładamy 2/3 zesmażonego boczku
Taste Of My Daypracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego! Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy, 1/2 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwy, 1 łyżki smalcu, 50 gram(...)minuty z każdej strony, aby uzyskać lekkie przyrumienienie i zamknąć pory mięsa. Po tym wstępnym podsmażeniu polędwiczkę odłożyłem na talerz. Na tą samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem, łyżeczką suszonego oregano, łyżeczką suszonego tymianku i łyżeczką
Wyprawy kulinarneMeatballs baked with dried plums in curry sauce Składniki na pulpety: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg szynki wieprzowej 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka maggi w płynie 1 łyżeczka majeranku roztartego w dłoniach śliwki suszone olej do smażenia Sos curry: 2 cebule(...)starty świeży imbir 2 łyżeczki curry tandori masala garam masala sól 100 ml bulion z drobiu 100 ml śmietana 36% 400 ml mleko kokosowe Sposób wykonania : Pulpety obsmażane. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka odcisnąć , przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. W trakcie mielenia mięs, zmielić również bułkę
Kulinarny karnet Christopherazła, a tu dodatkowo dają nam listę zakupów, więc czemu by nie spróbować ;) A wspomniana lista okazała się nawet skromna: - 200 g makaronu rurki - 250 g piersi z kurczaka - cebula sztuk jeden - olej - 50 g tartego żółtego sera - 150 ml wody - 150 ml śmietany 22% Pierwszy raz w życiu widziałam śmietanę 22%, bez kitu. Piersi miałam lekki nadmiar(...)kolejności ugotować makaron według instrukcji z opakowania. Spoko. A swoją drogą, wiedzieliście, że nie ma czegoś takiego, jak makaron rurki? Jest penne albo... piórka. Głupie. Następnie każą nam pokroić cebulę w kostkę i ją podsmażyć, kurczaka zaś pokroić w paski i dodać do cebuli, żeby się radośnie razem smażyły. Pytanie za milion - dlaczego nie każą nam tego kurczaka w żaden
Kulinarne zapędy KokosaPotato pancakes with meat Składniki: Placuszki ziemniaczane: 6 dużych ziemniaków 2 jajka 5 łyżek mąki 1 cebula sól pieprz olej do smażenia Mięso mielone: 30 dag mięso wieprzowe 1 jajko 1 bułka 1 łyżeczka śmietany 1 cebula sól pieprz majeranek mleko Dodatkowo: śmietana 18% szczypior Wykonanie: Mięso mielone Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, następnie(...)wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą. Dodać jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać mąkę. Z przygotowanej masy smażyć, placuszki na dużej
Kulinarny karnet Christophera