cebula - 11518 przepisów (strona:361/768)

Węgierska zupa gulaszowa 177

Aromatyczny kociołek pełen mięsa zanurzonego w zupie o barwie pomidorów i papryki, z nutą cebuli i czosnku, jest o tej porze roku marzeniem każdego smakosza. Gulyás to najsłynniejsza potrawa kuchni węgierskiej. Narodziła się ona na rozległych terenach puszty, na której pasterze spędzali długie dnie i noce, pilnując swoich stad. Narażeni na nieprzychylne warunki przyrody, musieli posilać się czymś ciepłym(...)bulionu wołowego2 liście lauroweziele angielskie2 średnie marchewki1 pietruszka 1/4 selera4 ziemniakimajeranek sól, pieprzPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną paprykę oraz paprykę w proszku. Mieszamy i smażymy kilka minut. Na osobnej patelni podsmażamy na smalcu pokrojone w kostkę mięso. Gdy mięso się przyrumieni, dodajemy je do garnka

Smakowity Blog Kulinarny
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 233

ulubioną surówką czy sosem na zimno. Wybór dodatków dowolny. Koniecznie wypróbujcie przepis!Składniki:5 ziemniaków1 cebula1 jajko2 duże marchewkisólpieprz2 czubate łyżki mąkiolej do smażeniaWykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażymy

Walijskie Pichcenie
Cukinia nadziewana mięsem, zapiekana - zucchine ripiene 199

cm.Wydrazone połówki cukinii obgotować przez 5 min. w osolonej wodzie na głębokiej dużej patelni, poczym odsączyć. NADZIENIEWydrazony środek cukini pokroić w kostkę a następnie obsmażyć wraz z cebulą , mielonym mięsem i papryczka na oleju z oliwy ( z pierwszego tłoczenia) , lekko poddusic. Dodać listki bazyli, szczypte gałki muszkatałowej, sól do smaku, wymieszać.Lekko przestudzoną i obgotowaną wcześniej cukinie układać

zielonacukinka
Dyniowe risotto- risotto alla zucca 230

serki w plasterkach o smaku śmietankowym4 łyżki startego sera ParmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować 1 l posolonego bulionu warzywnego ( ugotować w 1 l wody dowolne posiadane warzywka: np. seler, pietruszka, por, marchew, cebula ) . Obrać dynię ze skóry i pokroić w grube kostki.  Do garnka dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczkę chili, pokrojony kawalek pora, nać pietruszki, dynię i podsmażyć chwilę

zielonacukinka
Makaron z sosem pomidorowym, mielonym mięsem i marchewką - pasta rigatoni con la salsa bolognese 170

garnek z osolona woda na makaron. W miedzy czasie przygotujemy sos bolognese. Wlewamy do osobnego garnka 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać startą na tarce o dużych otworach cebulę, marchew, poszatkowana nać selera,papryczke chili,mielone mięso i wszystko przez chwilę podsmażyć na bardzo silnym ogniu. Dodać pół  szklanki białego wytrawnego wina i poczekać aż odparuje alkohol

zielonacukinka
Żeberka z prosiaka duszone w białym winie z warzywami - maialino al vino bianco con le verdure 160

oliweklistek laurowysól do smakuziarenka pieprzuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić części prosiaka na kawałki.       Podsmażyć na bardzo silnym ogniu razem z oliwą z oliwek, cebulą , marchewką i selerem. Gdy żeberka się  zarumienią dodać białe wino i przez chwile odparowac alkohol. Dodać nalewke wody ( gorącej aby nie przerwać gotowania ) sól,  pieprz do smaku

zielonacukinka
Biała kiełbasa w sosie pomidorowym - salsicia al sugo di pomodoro 184

SKLADNIKI1 kg białej kiełbasyoliwa z oliwekcebulapapryczka chilibiałe wino500 ml przecieru pomidorowegosólSPOSÓB PRZYGOTOWANIADo garnka dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, papryczke chili, pokrojoną  drobno cebulę, kiełbasę i podsmażyć wszystko na silnym ogniu.Polać kiełbasę białym wytrawnym winem i poczekać  aż odparuje alkohol. Zmniejszyć ogień, wlać przecier pomidorowy, dodać sól do smaku i  gotować przez około 30 minut

zielonacukinka
Pierś drobiowa super ekspresowa 283

zapach unoszącey się w powietrzu :)SKŁADNIKIPokrojony w plastry filet z piersi drobiowejoliwy z oliwekduża cebulasól SPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej patelni wlać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną cebulę i ułożyć  na niej filety drobiowe. Podsmażyć na bardzo dużym ogniu, odwrócić i podsmażyć  z drugiej strony.   Dodać nalewkę wody sól do smaku i dusić

zielonacukinka
Frittata z fasolki szparagowej 214

pokrojony w kostkę i dokładnie wymieszać.  Dołączyć do rozbitych jajek również fasolkę szparagową . Na głębokiej patelni po dodaniu oliwy z oliwek podsmażyć lekko cebulę startą na tarce o dużych otworach. Do podsmażonej cebulki dodać rozbite jajka z fasolką i smażyć na małym ogniu pod przykryciem aż do ścięcia się jajek .Przy pomocy talerza odwrócić

zielonacukinka
Zupa krem z zielonego groszku 155

organizm przyswaja, dzięki czemu jedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy! Potrzebujemy:- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego- 40 dag mrożonego groszku- 2 średnie cebule- 2-3 ziemniaki- pieprz cytrynowy- kwasek cytrynowy- sól- 2 łyżki masła- śmietana - płatki migdałowePrzygotowanie: Cebulę kroimy w sporą kostkę i wrzucamy na patelnię z masłem. Smażymy aż nabierze lekko

W poszukiwaniu inspiracji
Indonezyjskie samosy z jogurtowym sosem miętowym 182

mielonego mięsa wołowego                   - 400 ml jogurtu greckiego- 2 małe cebule lub 1 duża(...)blendera i miksujemy na gładko, tak by mięta była mocno rozdrobniona. Następnie miskę z sosem chowamy do lodówki. Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z drobno posiekaną cebulą i pokrojoną w krążki papryczką. Pastę Tikka Masala mieszamy z odrobiną ciepłej wody i wlewamy na patelnię razem z szafranem. Wrzucamy przyprawy i smażymy aż woda odparuje. Kolendrę szatkujemy i dodajemy

W poszukiwaniu inspiracji
Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem 140

sosem grzybowym, jak i z aromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą. Potrzebne nam:- 1 kg ziemniaków- 180-200 g wędzonego boczku- 1 duża cebula- 2 jajka- 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są   mączyste, wystarczą 3 łyżki)- sól, pieprz- łyżka suszonego lub kilka  gałązek świeżego tymianku- olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki(...)obieramy i tarujemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Z ziemniaków odciskamy wodę, mieszamy je z resztą składników i dobrze doprawiamy. Tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażymy na złotobrązowy kolor. Gotowe placki układamy na papierowych ręczniczkach, by usunąć nadmiar oleju. Placki podajemy z keczupem, cukrem i śmietaną, sosem

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa serowa z klopsikami 164

mnie nie ma nic bardziej rozgrzewającego od gęstej, serowej zupy z chilli. Do tego klopsiki z koperkiem. Po prostu bajka... No i przepis jest banalny.Potrzebne nam:- włoszczyzna- cebula- 2 serki topione (ok.300g)- 2 kostki rosołowe- 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka- pęczek koperku- sól, pieprz, chilliPrzygotowanie:Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek i mokrymi rękoma wyrobić klopsiki(...)garnka wlać 1,5 litra wody, wrzucić obraną i umytą włoszczyznę oraz kostki rosołowe i gotować 10 minut. W tym czasie opalić cebulę, dorzucić ją do garnka, wyjąć włoszczyznę. Marchewkę zostawić i pokroić w plasterki. Do zupy delikatnie wrzucać klopsiki, gotować 15 minut. Dodać serki topione, doprawić solą, pieprzem i chilli i delikatnie mieszać do rozpuszczenia serków. Gotowe

W poszukiwaniu inspiracji
Calzone z mięsem mielonym 185

rzepakowego- 3/4 szklanki ciepłej wody- szczyptę soli- 1/4 szklanki ciepłego mleka* Do farszu:- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego- 3/4 czerwonej papryki- nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej- dużą cebulę- 20 dag sera tartego mozarella- 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych- pieprz, sól- chilli, słodka papryka- zioła prowansalskie, czosnek granulowany* dodatkowo:- żółtko do posmarowania- olej do smażenia Przygotowanie(...)Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy

W poszukiwaniu inspiracji
Kokardki zapiekane pod beszamelem wg Anny Starmach 375

prostu boski. Jako, że uwielbiam zapiekanki z makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust.Potrzebne nam:*300g makaronu kokardki*na sos z mięsem:- 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego- 1 cebula- 3 ząbki czosnku- 400 ml passaty pomidorowej- tymianek, oregano*sos beszamelowy:- niecałe 2 łyżki masła- 2 łyżki mąki- 400 ml mleka- sól i pieprz- szczypta gałki muszkatołowej- 50 g tartego(...)parmezanuPrzygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak by pozostał lekko twardy. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i przysmażyć na głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołożyć mięso i smażyć około 7 minut (aż zmieni kolor). Dodać passatę, po czym całość doprawić do smaku. Przygotować sos beszamelowy. W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Następnie

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania