cebula - 11518 przepisów (strona:365/768)

CHŁOPSKI KOCIOŁEK 151

ognista mieszanka przypraw Kamis młyneksól morska z piepzem Kamis młynek2 łyzki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią KamisWykonanie:Mieso kroimy  w kostkę , podsmazamy, dodajemy pokrojona w plastry cebulę. Chwilę podsmażamy razem, dodajemy bulion, przyprawiamy przyprawami Kamis. Dodajemy pokrojona w plastry marchew. Podduszamy ok 25 minut. Dodajemy pomidory z puszki, pokrojona w kostkę cukinię. Po ok 15 minutach dodajemy makaron

Z Majeczką w kuchni
GALARETKA DROBIOWA 288

kawałek1 cebulasól morska  z pieprzem młynek Kamis3 litry wody3 łyżki agaru ze sklepu Skworcu.pl2 liście laurowe3 ziela angielskieSkładniki:Udka myjemy,wrzucamy do wody, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, cebulę.Wrzucamy ziele angielskie, i listki laurowe.Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do miękkosci mięsa. Wyjmujemy mięso, studzimy. Z rosołu wyciągamy marchew, resztę przecedzamy. Rozpuszczamy żelatynę w pól szklanki wywaru, dodajemy

Z Majeczką w kuchni
GULASZ WIEPRZOWY Z ZIEMNIAKAMI 162

powiedzieć jednogarnkowe, należy do tych, które robią się praktycznie same . A to czasami baaardzo ułatwia życie ! Składniki:500g mięsa na gulasz ja użyłam szynki300 g ziemniaków1 cukiniapuszka pomidorów2 cebule czerwone1,5 szkl bulionu warzywnego1 papryka1 łyżeczka słodkiej papryki Kamissól morska Kamis młynekpieprz mielony Kamisognista mieszanka przypraw Kamisolej do smażeniaWykonanie:Mięso kroimy, podsmażamy. Dodajemy pokrojone w piórka cebule. Podsmażamy. Dodajemy

Z Majeczką w kuchni
KURCZAK PO MOJEMU 187

podsmażamy.Marchew obieramy  kroimy w półplasterki, dorzucamy na patelnię. Pora również koimy  w półplasterki a paprykę w drobna kostkę. dorzucamy na patelnię. Obficie oprószamy słodka papryką i cebulą granulowaną oraz solą i pieprzem,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,dusimy ok 5 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą wg upodobań.Ja bardzo lubię z kuskusem

Z Majeczką w kuchni
KREWETKI W SOSIE ŚMIETANKOWO KOPERKOWYM 168

przepada, nie każdy je nawet lubi i nie każdy je próbował..Ten przepis jest prosty, szybki do przygotowania i pyszny . Więc jeśli ktoś chętny to zapraszamSkładniki:opakowanie krewetek tygrysich1 cebula czerwona1 ząbek czosnkupęczek koperkuserek topiony śmietankowygarść makaronu spaghettiszklanka bulionu warzywnegosól morska młynek Kamispieprz mielony KamisWykonanie:Cebulę i czosnek rozdrabniamy, podsmażamy. Dodajemy bulion, dokładamy obrana krewetki ze skorupki, dusimy 15 minut

Z Majeczką w kuchni
PILAW Z KURCZAKIEM 253

mielony Kamisgarść rodzynek Bakalland2 szklanki gorącej wodyWykonanie:Pierś kurczaka wkroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i tak samo pokrojoną cebulę. Po ok 4 minutach dosypujemy ryż, podsmażamy ok.3 minut, dodajemy 2 szklanki gorącej wody, dodajemy wszystkie przyprawy łącznie z rodzynkami, smażymy często mieszając aż ryż pochłonie cały płyn.Rodzynki Bakalland

Z Majeczką w kuchni
JAJECZNICA Z MAKARONEM 148

szybkie pomysłowe danie na śniadanie czy kolację, moje dzieciaki ją uwielbiają.Składniki: 4 jajka 2 szklanki makaronu np świderki 1 pętko kiełbasy np podwawelskiej 1 cebula sól, pieprz mielony Kamisolej do smażenia 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki Wykonanie W osolonej wodzie gotujemy makaon, studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną(...)kosteczkę kiełbasę, kiedy zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz ugotowany makaron, podsmażamy. W miseczce rozkłócamy jajka, dodajemy mąkę, sól, pieprz, mleko, mieszamy, wylewamy na patelnię, mieszamy aż jajka się zetną całkowicie

Z Majeczką w kuchni
SAŁATA ZE SZPROTKAMI 133

lodowejpuszka szprotek w oliwieczerwona cebula4 łyżeczki oliwy z rybekpieprz mielony Kamissól morska Kamisłyżeczka soku z cytrynyWykonanie:Sałatę rwiemy na małe kawałki, układamy na talerzu, polewamy je oliwą z ryb. Cebulę kroimy w piórka, wykładamy na sałatę razem ze szprotkami.. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny

Z Majeczką w kuchni
SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z SOSEM JOGURTOWYM 157

filetu zpiersi kurczaka500 ml jogurtu greckiego2 cebule1 ogórek zielony wąż4 zabki czosnkuszczypta chilipeczek koperkupieprz Kamissól KamisWykonanie:Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę większą.Doprawiamy solą i pieprzem.Marynata:cebule i 2 ząbki czosnku siekamy,łaczymy zpołową jogurtu oraz chili.Tą marynatą zalewamy kurczaka,dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godz do lodówki.Po tym czasei kurczaka osączamy z marynaty,nabijamy

Z Majeczką w kuchni
PASTA Z MAKRELĄ 181

różnego rodzaju pasty i smarowidła na chleb, te przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż te które można kupić gotowe w sklepieSkładniki:5 jajek1 makrela1 cebula czerwonasól morska Kamispieprz mielony KamisWykonanie:Jajka gotujemy na twardo, studzimy , ścieramy na tarce lub przeciskamy przez sitko do jajek, makrelę obieramy z ości, rozdrabniamy, dodajemy do jajek, czerwoną cebulę kroimy

Z Majeczką w kuchni
ŻUREK CHRZANOWY 123

majerankiem-wg smaku.Zabielamy delikatnie smietaną.Jajka gotujemy na twardo,Kroimy w ćwiarteczki.Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach,zapiekamy w piekarniku, polana olejem wtemp.180 st ok.15 minut.Razem na blasze zapiekamy cebule pokrojone w ćwiartki.Na talerze nalewamy zurek,w każdy talerz wkładamy cząstki jajek,kiełbaskę podpieczoną i zapieczonącebulkę

Z Majeczką w kuchni
ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW 126

sklepie pojawiają się szparagi..uwielbiam!Składniki:3l bulionu warzywnego5 zimniaków1 marchew1 cebulazielona część z porapeczek szparagów,ok.10 sztuksó,pieprz Kamis2 ząbki czosnkułyżeczka ziól prowansalskich KamisWykonanie:Ziemniaki kroimy w kosteczkę,cebule obieramy,odcinany zielona część pora_wszystko zalewamy woda,doprawiamy.Gotujemy ok.20 minut.Dodajemy pokrojone n amniejsze kawałeczki szparagi.Gotujemy jeszcze 15 minut.Gotową zupke belnderujemy,dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek,doprawiamy sola,pieprzem

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI 142

Moja dzisiejsza piątkowa propozycja, coś dla wielbicieli sałatek i szparagów..mniam Składniki:pół pęczka szparagówopakowanie miksu sałat z rukolą15 pomidorków koktajlowychopakowanie sera fety1 czerwona cebula małasos:3 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki soku  z cytrynyzioła prowansalskie lub inne ulubione zioła 1 łyżkasól,pieprzWykonanie:Szparagom odłamujemy końcówki i  gotujemy ok 5 minut w osolonej wodzie. Studzimy. Na talerz(...)wykładamy miks sałat, na to pokojone na połówki pomidorków, ser feta,kązki cebuli, oraz układamy szparagi. Łączymy oliwę z sokiem z cytryny, dodajemy zioła oraz delikatnie solimy i dopawiamy piepzem. Polewamy sałatkę

Z Majeczką w kuchni
ROLADKI Z KARKÓWKI 221

sprawdzi się wtedy idealnieSkładniki:70 dag karkówki(5 plastrów)1 papryka1 cebula5 ogórków kiszonychsól pieprzzalewa:8 łyzek keczupu łagodnego4 łyzki ostrej musztardy1,5 litra bulionu warzywnegosól,pieprzWykonanie:Kroimy warzywa,cebule na pół i w piórka,ogórki i paprykę w paseczki. Plastry karkówki rozbijamy oprószamy z obu stron solą i pieprzem,układamy na nim warzywa naprzemiennie,miedzy jedną a druga

Z Majeczką w kuchni
RATATOUILE 123

mięska i pełne aromatycznych przypraw.Składniki:2 cukinie1 bakłażan1 puszka pomidorów krojonych1 czerwona cebula1 paprykasól, pieprz ziołowa Kamis2 liście laurowe Kamistymianek suszony Kamisniewielka ilość oleju do podsmażeniaWykonanie:Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej.Bakłażana kroimy wkostkę,dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy ok 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinię.Obficie posypujemy tymiankiem, wkruszamy liście laurowe, oprószamy solą

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania