cebula - 11518 przepisów (strona:371/768)

Zupa z pieczonej dyni i papryki 280

zupa na chłodne jesienne dni.  Aromatyczna i rozgrzewająca, a do tego ma bardzo przyjemny pomarańczowy kolorek :) Polecam z ciepłymi, chrupiącymi grzankami!:) Składniki: dynia- około 1200g 2 czerwone papryki cebula  3 ząbki czosnku 2 litry bulionu sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra czosnek granulowany kminek Dynię kroimy na pół i pozbywamy się miąższu ze środka.  Następnie(...)cieniutki miąższ i odrywał się razem ze skórką. Po ugotowaniu i zmiksowaniu nie było czuć skórek z papryki, także możecie śmiało użyć paprykę ze skórką. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części, podsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy do bulionu. Następnie do garnka dodajemy upieczone warzywa. Gotujemy razem 15-20 minut. Blendujemy. Doprawiamy solą pieprzem, obiema

Czerwona Porzeczka
Gęś po polsku w kapuście 161

Polish goose in the oven Składniki. 2 nogi gęsi 50 dag kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka zielona 2 pomidory 1 łyżeczka kminku 1 łyżka  majeranku 1 łyżeczka mąki sól 5 dag smalcu 5 dag boczku wędzonego 100ml śmietany 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem  i majerankiem(...)Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc. Kapustę pokroić, przełożyć do  rondla,  zalać gorącą wodą, dodać kminek  i gotować do miękkości. Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki. Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa  i boczek, dusić parę minut. Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki tradycyjne 89

potrawa, którą można  zrobić wcześniej i  doskonale smakuje odgrzewana. SKŁADNIKI  1 główka średniej kapusty 3 woreczki ryżu 1 kg mięsa z łopatki sól , pieprz , przyprawy 2 cebule 2 łyżki mąki pszennej  1 łyżka śmietany pasta pomidorowa do sosu kostka rosołowa WYKONANIE Kapustę podgrzewamy w garnku i ściągamy liście, na liściach odcinamy zgrubienia . Ryż obgotowujemy dodając odrobinę(...)soli. Do wystudzonego ryżu dodajemy uduszona na patelni cebulę oraz mięso doprawiamy solą pieprzem  do smaku, wyrabiamy masę.  Na liść kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz. Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy ok  1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni . Przygotowujemy sos pomidorowy.  W garnku zagotowujemy ok 1.5 litra wody dodajemy 1 kostkę rosołową

W kuchennym oknie Ewy
Ch... chińszczyzna 2 z kapustą pekińską 280

więcej. Dzisiaj prezentuję Wam szybką wersję chińszczyzny dla Niego, jak i dla Niej, oraz ciekawe zastosowanie kapusty pekińskiej ;) Składniki: 1/2 makaronu wonton 1 pierś kurczaka 1 zielona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 kapusty pekińskiej kilka orzechów nerkowca oliwa sól, pieprz, papryka ostra, sos sojowy jasny, czosnek, imbir Przygotowanie: Marynata: kurczaka kroimy w paski/kostkę, dodajemy szczyptę soli, pieprzu(...)łyżkę sosu sojowego, pół ząbku czosnku i paprykę. Zostawiamy (najlepiej na noc, minimum 15 minut), następnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną paprykę, resztę czosnku i cebulę, podsmażamy na średnim ogniu. Gdy warzywa są chrupiące, dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, przyprawy i sos sojowy. Mieszamy. Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu. Pilnujcie wonton, bo gotuje się go tylko 3-4 minuty :) Gotowy

Kitchens Alphabet
PASTA SŁONECZNIKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI. 255

Kawałek pomidora, sałata i można uznać śniadanie w pełni za udane! PASTA SŁONECZNIKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI. /zmodyfikowany przepis z bloga Jadłonomia ;/ 150g łuskanego słonecznika 5 suszonych pomidorów 1/2 małej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych 2 łyżki sosu sojowego ok. 1/3 szklanki zimnej wody sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz  odrobina tabasco(...)Pomidory osączam z zalewy na papierowym ręczniczku. Słonecznik prażę na suchej patelni, aż się pięknie przyrumieni. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i szklę na oleju, będącym zalewą suszonych pomidorów.  Wszystkie składniki, oprócz wody, wrzucam do kielicha blendera  (lub wysokiego, wąskiego naczynia, do którego zmieści się nóżka blendera. Miksuję na gładką pastę, dolewając stopniowo wody.  Przekładam

W kuchni Karmel-itki
Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną 198

Goose with chestnuts and cranberries Składniki. 2 nogi z gęsi sól pieprz majeranek Farsz. 6 kasztanów jadalnych 0,5 cebuli 0,5 jabłka 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka koryntek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Sos. 8 kasztanów 2 łyżki żurawiny świeżej sok spod upieczonych nóg 50 ml wina czerwonego wytrawnego Wykonanie(...)udek usuwamy kości i doprawiamy solą, pieprzem majerankiem. Farsz. Upieczone, obrane i obgotowane kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu. Na patelni stopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone jabłko, łodygę selera, opłukane koryntki, bułkę i przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać posiekane kasztany. Farsz nałożyć na płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw i upiec w temp

Kulinarny karnet Christophera
KLOPSIKI ALA MEETBOLSY 119

Składniki: 1kg mięsa od szynki 2 jaja 3-4 czubate łyżki kaszki manny sól, pieprz papryka słodka 1 cebula kostka rosołowa cielęca liść laurowy ziele angielskie przecier pomidorowy śmietanka koperek Wykonanie: Mięso mielimy przez maszynkę wraz z cebulą.Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz, paprykę oraz kaszkę manną.Całość wyrabiamy. Mokrymi rękoma formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotującą

Walijskie Pichcenie
POLICZKI WOŁOWE Z BOROWIKAMI 243

dobrego rzeźnika. A szkoda. Bo to cudowne w smaku mięsko, odpowiednio przyrządzone, duszone w czerwonym winie jest o niebo lepsze od ... wołowiny!  Składniki: 2 kg policzków wołowych cebula 100g borowików (świeżych lub suszonych w zależności od posiadania) ziele angielskie liść laurowy bulion wołowy olej sól, pieprz sproszkowany czosnek tymianek pół szklanki czerwonego wina Wykonanie: Policzki wołowe oczyścić z błon(...)zbyt dużą ilość mięsa- temperatura smażenia spadnie i mięsko nie odsmaży się tylko zacznie się gotować. Podsmażone mięso przekładamy do drugiego garnka, a na  powstałym  sosiku, podsmażamy cebulę, którą przekładamy wraz z sosem do naszego mięsa. Następnie wlewamy pół szklanki wina, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie,grzybki (jeśli używamy suszonych, to uprzednio namoczone) doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy

Walijskie Pichcenie
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ 147

poprawny" przepis... po prostu tak lubimy i taki smak mi odpowiada. Tak więc wykorzystuję: opakowanie makaronu łazanki 70 kg kiszonej kapusty 30 dkg boczku 50 dkg pieczarek 1 cebula liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Wykonanie: Makaron gotuję. W osobnym garnku gotuję poszatkowaną wcześniej  kiszoną kapustę z dodatkiem liścia laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Na patelni podmażam pokrojoną(...)kostkę cebulę, pokrojony boczek, na końcu dorzucam pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażę kilka minut. Ugotowany makaron odcedzam, odcedzam także ugotowaną kapustę kiszoną. Teraz wystaczy połączyć wszystkie nasze składniki: makaron, kapustę i zawartość patelni czyli boczek z pieczarkami. Doprawiamy wg uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem

Walijskie Pichcenie
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 382

krzywił się na podany pod nos obiad,to teraz z rozrzewnieniem wracam do smaków z dzieciństwa, przenosząc je do swojej dorosłej kuchni... Składniki: 6 grubych matjasów 1 cebula liść laurowy ziele angielskie śmietana 18% ukwaszona jabłko koperek Wykonanie: Zaczynam od pokrojenia w drobną kostkę cebuli, którą wraz z zielem angielskim i liściem laurowym zalewam niewielką ilością wody w małym rondelku

Walijskie Pichcenie
KLUSKI ZIEMNIACZANE (SZARE) 190

godzinę.  A ja się cieszę, bo to znaczy, że smakują :) Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków 2 jajka mąką pszenna - około szklanki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 małe cebule sól pieprz skwarki ze słoniny lub boczku  kawałek twarogu - opcjonalnie- jeśli lubimy Wykonanie: Obrać ziemniaki, następnie zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach bądź w malakserze albo też(...)robię) zmielić 2x w elektrycznej maszynce do mięsa razem z cebulą. Następnie trzeba je odcisnąć. Sok z góry delikatnie wylewam, zaś krochmal, jajka oraz mąkę i około łyżeczki soli dodaję do startych ziemniaków. Całość mieszam i ewentualnie dodaję jeszcze mąki - tak by otrzymać dosyć zwartą masę. Kiedy tak się stanie, w dużym garze zagotowuję kilka litrów wody z czubatą łyżką

Walijskie Pichcenie
TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE 196

schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań. Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany  podałam z surówką z pekinki :) Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę)  cebula  sól, pieprz,  majeranek ząbek czosnku (jeśli lubimy) 1 namoczona w mleku kajzerka bułka tarta,  jajko  olej do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz(...)cebulą i odciśnietą bułką . Wymieszać z  jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Z mięsa uformować kotleciki, obtoczyć  je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Podawać polane tłuszczem lub z sosem śmietanowym... Serwować z kaszą lub ziemniakami i z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej

Walijskie Pichcenie
ROGALIKI Z PIECZARKAMI 132

szkl. letniej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży Na farsz: 0,5 kg pieczarek 3 średnie cebule sól pieprz * jajko + łyżka  wody do posmarowania bułeczek Wykonanie: Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w wodzie zmieszanej z mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut, aż drożdże(...)elastyczne. Uformować z niego kulę, przyprószyć mąką i zostawić w przykrytej ścierką misce. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość) Przygotować farsz: obrać cebule,  pokroić w kostkę,zeszklić na oleju. Dodać obrane i pokrojone w  kawałki pieczarki (ja starłam na tarce na oczkach). Doprawić farsz solą i pieprzem. Smażyć bez przykrycia

Walijskie Pichcenie
PENNE W KLASYCZNYM SOSIE POMIDOROWYM 157

Składniki: makaron penne  ok. 330 ml przecieru pomidorowego  30 dkg szynki cebula ząbek czosnku słodka i ostra papryka w proszku sól, świeżo zmielony pieprz bazylia, oregano ok. 20 g  startego parmezanu (dla miłośników) oliwa z oliwek do podsmażenia cebulki łyżka kwaśnej śmietany koperek Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szynkę(...)kroimy w cienkie paseczki, przesmażamy razem z cebulą. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, zioła, przyprawy i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy ok 15 min.,na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietanki 18% i wsypujemy garść posiekanego koperku. W międzyczasie gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron. Odcedzamy, wykładamy na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy starty ser, najlepiej parmezan (ja sobie odpuszczam) i... zjadamy. Smacznego

Walijskie Pichcenie
SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM 172

bardzo syta, ze względu na zawartość mięsa mielonego.  Myślę, że zadowoli nawet osoby, które twierdzą, że ... zupą nie można się najeść :) Składniki: 400g dobrego (chudego) mięsa mielonego 1 cebula 1 por (biała część) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól, pieprz odrobina ostrej papryki 2 serki topione (dowolny smak - nasze ulubione)- ja miałam ementaler bez dodatków ziele angielskie liść(...)laurowy koperek Wykonanie: Cebulę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju na patelni, rozdrabniając mięso widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki. Jeśli wydzielił nam się jakikolwiek tłuszcz - odlewamy go. Gotujemy bulion - do wody wrzucamy marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę solimy (ew. dodajemy 1 kostkę rosołową, chociaż ja staram się ich unikać). Gotujemy do miękkości

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania