właśnie lubię najbardziej. Przepis na zalewę jest u mnie taki "żelazny", korzystam z niego zarówno do zalewania śledzi jak i różnego gatunku usmażonych ryb. Składniki: 800g matiasów 3 cebule 200g pieczarek 4 ogórki konserwowe łyżka oleju Zalewa: 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego pieprz sól do smaku Wykonanie(...)Śledzie moczymy (aby pozbyć się nadmiaru soli) w wodzie lub mleku 1-2h, nie dłużej. Po wymoczeniu kroimy w kawałki ok 2cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia i dodajemy dowolnie pokrojone pieczarki. Smażymy całość ok 10 minut po czym dodajemy pokrojone w paseczki ogórki konserwowe. Wszystkie składniki zalewy dodajemy kolejno do zawartości naszej patelni
Walijskie Pichceniewarunkiem jej smaku jest dobra kapusta kiszona. Składniki: 600g kiszonej kapusty 2-3 listki laurowe ziele angielskie 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 2 cebule łyżka sklarowanego masła 50g suszonych prawdziwków 50g suszonych podgrzybków Wykonanie: Kapustę (jasną, lekko kwaśną) kroimy drobno, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy trochę soli, ziele angielskie, liść laurowy(...)wodzie, w której się moczyły do miękkości. Po ugotowaniu jeśli są duże kroimy je na mniejsze kawałki, a jeśli małe zostawiamy w całości, żeby były dobrze wyczuwalne w kapuście. Cebule kroimy w drobniutką kosteczkę i na sklarowanym maśle podsmażamy ją na złoty kolor, a następnie przekładamy do naszej kapusty z grzybami. Całość mieszamy, podgrzewamy raz jeszcze i doprawiamy do smaku
Walijskie Pichceniedzięki temu mamy wiele odmian tej smakowitej sałatki. Dziś podaję mój przepis sałatkę: Potrzebujemy do niej: 1 małą kapustę pekińską 2 piersi z kurczaka pół puszki kukurydzy 1 cebula kilka ogórków konserwowych 3 łyzki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu odrobina pieprzu przyprawa gyros olej Wykonanie: Pierś kroimy na małe kawałki, obsypujemy przyprawą gyros i wkładamy do lodówki(...)najmniej 1h. W tym czasie szatkujemy kapustę pekińską, odcedzamy kukurydzę, kroimy w paseczki ogórki konserwowe. W miseczce mieszamy majonez z ketchupem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę, następnie dodajemy pierś z kurczaka, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Studzimy. W dużej salaterce przekładamy warstwowo: usmażonego kurczaka, pekinkę,majonez z ketchupem kukurydzę, ogórki - aż do wyczerpania
Walijskie Pichcenienaprawdę smaczne! Dziś podaję przepis na gęsty gulasz z żołądków. Pycholec! Składniki: 1kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 por 1 pietruszka puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule 200g pieczarek olej łyżka mąki pieprz sól bazylia koperek bulion warzywny Wykonanie: Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy, gotować razem z żołądkami w lekko osolonej wodzie(...)Sprawdzamy po tym czasie czy są miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy i kroimy w paseczki. Cebulę siekamy. Smażymy na oleju.Kiedy się zezłoci dodajemy nasze pokrojone żołądki, pokrojone w paski pieczarki i pomidory z puszki. Dusimy całość ok 20 minut. Następnie dolewamy, ok 2 szklanek bulionu. Zagotowujemy. Zaciągamy powstały sos łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Doprawiamy solą, pieprzem
Walijskie Pichcenieżółty ser i wiele innych składników. Ale ja lubię czasami przygotować bardzo prostą wersję tylko z kiełbaską. Bo smak tkwi w prostocie ... Składniki: 250g makaronu wstążki 1 cebula 5 kiełbasek z szynki koncentrat pomidorowy papryka ostra papryka słodka sól bazylia liść laurowy ziele angielskie bulion warzywny 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% natka pietruszki olej Wykonanie: Makaron(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule siekamy, podsmażamy na oleju, po czym dodajemy pokrojone na kawałki kiełbaski oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość chwilę smażymy i dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość koncentratu zależy od jego gatunku - im lepszy tym mniej musimy go dodać), ziele angielskie, liść laurowy i bulion. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut po czym doprawiamy sola
Walijskie Pichcenierazu na 2 dni :))) Składniki: 600 g mielonego mięsa (ja zmieliłam mięso od szynki) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka ząbek czosnku 1 duża cebula 2-3 łyżki zimnej wody sól świeżo mielony pieprz olej/oliwa 1 czubata łyżka bułki tartej do środka mielonych majeranek słodka papryka bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Mięso kroimy(...)kawałki mielimy w maszynce do mięsa wraz z czosnkiem i cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, całe jajko, sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę, łyżkę bułki tartej oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy porządnie, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. Mięso będzie dobrze wyrobione, gdy nie będzie się lepiło do ręki. Następnie formujemy średniej wielkości kotlety
Walijskie PichcenieMoje frykadelki podałam z sosem pieczarkowym, oczywiście mąż miał do tego ziemniaczki - bez których nie wyobraża sobie obiadu :)) Składniki: 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 400g kapusty kiszonej 1 cebula 200g boczku buka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kasze jaglaną przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy wodą w proporcji na szklankę kaszy - 2 szklanki wody(...)szatkujemy, jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy. Cebulkę i boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. W misce mieszamy: kaszę, kapustę,cebulę i boczek, trochę bułki tartej, aby sklepiła nasze frykadelki. Solimy i pieprzymy do smaku. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy podłużne frykadelki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej
Walijskie Pichcenieznowu po latach stała się ostatnio bardzo modna. I dobrze :) Bo ta moda, wyjdzie nam tylko na zdrowie :)) Składniki 1 szkl. kaszy jaglanej 300g pieczarek 1 duża cebula sól pieprz śmietana 12% łyżka mąki koperek olej do smażenia Wykonanie: Kaszę przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła swoją charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy ją 2 szklankami wody (zawsze podwójna(...)ilość wody w stosunku do ilości kaszy), lekko solimy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy całość ok 15 minut. Gdy pieczarki są już miękkie przygotowujemy sos. Mieszamy w miseczce śmietanę, łyżkę mąki i pół szklanki zimnej wody
Walijskie Pichceniemięsa z indyka z miłością do ... gotowanych klopsików. Wynikiem jest . .. pyszna i prosta obiadowa klasyka :) Składniki na klopsiki: 400g mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej koperek sól, pieprz odrobina słodkiej papryki Na sos: bulion warzywny ziele angielskie liść laurowy przecier pomidorowy łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz odrobina cukru koperek(...)Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką. Dodajemy posiekany koperek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt duże klopsiki. Na wrzący bulion warzywny wrzucamy klopsy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie
Walijskie Pichceniezazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny 50g wędzonego boczku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 papryczka chili ząbek czosnku słodka papryka bazylia oregano sól pieprz 2 puszki pomidorów w sosie własnym olej Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, następnie posiekaną(...)cebulę i czosnek. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy startą na oczkach marchewkę, pokrojony w kostkę seler naciowy, oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce. Zmniejszamy ogień
Walijskie Pichceniekasza na sypko i ... Uczta dla podniebienia :)) Składniki: 6 kotletów schabowych około 1.5 cm grubości 100g grzybów leśnych (ja używam suszonych podgrzybków i borowików) 1 duża cebule sól, pieprz czarny mielony 1 łyżka kwaśniej śmietany jedna płaska łyżka mąki liść laurowy ziele angielskie olej lub oliwa Wykonanie: Grzyby namaczamy w wodzie na ok pół(...)mocno rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Patelni nie myjemy, na tzw."smaczku", który został nam po smażeniu mięsa, podsmażamy chwilę pokrojona w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej odcedzone z wody i pokrojone na mniejsze kawałki grzybki (wody od moczenia grzybów nie wylewamy). Całość mieszamy i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie zawartość patelni
Walijskie Pichceniepieprz majeranek słodka papryka liść laurowy ziele angielskie Na pomidorowy ryż: 2 puszki pomidorów w sosie własnym łyżka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku oregano bazylia 1/2 bulionu sól pieprz cukier cebula olej woreczek ryżu ew. łyżka ukwaszonej śmietany Wykonanie: Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy(...)wodę, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, wkładamy pulpety i gotujemy ok 20 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany ząbek czosnku. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, sól, pieprz, bazylię, oregano oraz szczyptę cukru do smaku. Dolewamy 1/2 l bulionu. Wsypujemy woreczek ryżu i gotujemy na małym ogniu mieszając
Walijskie Pichcenieszybki pomysł na rodzinny obiad i wspaniała alternatywa dla tradycyjnych drobiowych kotletów w panierce:)) Składniki na 4 kieszonki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz słodka papryka 8 pieczarek 1 cebula 1 papryka Do panierowania: 2 jajka bułka tarta olej Wykonanie: Każdą z piersi kroimy na pół, w każdej połówce ostrym nożem nacinamy filet, aby powstała tzw"kieszonka". Robimy to ostrożnie(...)problemu, trochę trudniej nacina się cieńszą część piersi. Każdą kieszonkę solimy, pieprzymy, posypujemy papryką (także i w środku kieszonki). Wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sobie farsz. Poszatkowana cebulę szklimy na oleju, dodajemy starte na oczkach pieczarki oraz pokrojona w kostkę paprykę. Solimy, pieprzymy i podsmażamy do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Następnie wyjmujemy kieszonki z lodówki
Walijskie Pichceniepuszystego puree ziemniaczanego . Danie syte i pożywne. Z powodzeniem możemy podać ją jako danie obiadowe. Warstwa mięsna : 0,7 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia 200g groszku konserwowego 1 ząbek czosnku odrobina wody lub bulionu olej do smażenia Wykonanie : Posiekaną drobno cebulę, czosnek i startą
Walijskie PichcenieSmakują tak samo pysznie zarówno na zimno jak i na gorąco. Składniki: (na 11 niewielkich klopsików) 7 jaj ek ugotowanych na twardo 2 jajka (surowe) 200 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki startej mozzarelli sól pieprz majeranek szczypiorek olej Wykonanie: Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce na oczkach
Walijskie Pichcenie