cebula - 11518 przepisów (strona:377/768)

TROFIE CZYLI LIGURYJSKI MAKARON ZE SCHABEM W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM 331

skleja. Moja dzisiejsza wersja to trofie ze schabem w pysznym sosie śmietankowo- pieczarkowym. Wykonanie: 1 op makaronu trofie (400g) 800g schabu sól pieprz ziele angielskie 100g pieczarek 2 cebule odrobina tymianku śmietana 18% olej bulion Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut). Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy olej(...)podajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski pieczarki, 2-3 kulki ziela angielskiego zalewamy całość bulionem, aby przykrył mięso. Przykrywamy i dusimy ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku ew. solą i zalewamy mięsko 18% śmietaną

Walijskie Pichcenie
UDZIEC Z INDYKA W JOGURTOWO-WARZYWNYM SOSIE 312

pyszny udziec z indyka w delikatnym jogurtowo-warzywnym sosie ...  Składniki: 1kg udźca z indyka (u mnie filet) 2 marchewki 1 pietruszka 1 por łodyga selera naciowego 1 cebula ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku 1 czubata łyżka jogurtu greckiego łyżka mąki olej Wykonanie: Udziec zalewamy wodą (ja miałam w formie filetu bez kości zwiniętego w siateczkę). Dodajemy sól, pieprz(...)małym ogniu ok 1h. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, a warzywa z rosołu kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część rosołu od gotowania udźca, (resztę możemy wykorzystać jako bazę do zupy lub zamrozić), dorzucamy pokrojone warzywka, doprawiamy do smaku i zaciągamy łyżką mąki

Walijskie Pichcenie
KOLOROWA ZAPIEKANKA RYBNA 232

mniej kaloryczne :))  Mój eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. Zapiekana ryba smakowała i to bardzo :) Składniki : 80 0g fileta z ryby (dowolnego, u mnie łupacz) 200g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 pomarańczowej papryki 200g śmietany 18% (u mnie ukwaszona z kubeczka) sól sok z cytryny pieprz cytrynowy przyprawa do ryb olej koperek Wykonanie: Jeśli mamy filety mrożone poprzedniego(...)posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1h. W tym czasie możemy przygotować sobie sos, którym zalejemy rybę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy i podsmażmy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy, posypujemy koperkiem

Walijskie Pichcenie
GULASZ Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ 222

duuużą ilością podsmażonej cebulki oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym.  W takich towarzystwie wątróbka staje się od razu pysznym daniem obiadowym, a nie ... karą za grzechy :)) Składniki: 1kg wątróbki 3 cebule 3 ogórki kiszone majeranek sól pieprz mąka olej natka pietruszki Wykonanie: Wątróbkę umyć, oczyścić z białych błon, osuszyć na papierowym ręczniczku. Pokroić w paseczki, obtoczyć delikatnie w mące i podsmażyć(...)dość mocno rozgrzanym tłuszczu. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażoną przełożyć do wątróbki. Posypać obficie majerankiem oraz pieprzem, podlać wodą i dusić ok 15 minut na małym ogniu. Pod koniec posolić. Łyżkę mąki rozrobić w zimnej wodzie i wlać do gotującej się wątróbki. Na koniec pokroić w paseczki ogórki kiszone i dodać do naszego gulaszu. Wymieszać, doprawić

Walijskie Pichcenie
WIEDEŃSKA ZUPA ZIEMNIACZANA WG MAKŁOWICZA 266

podkreśliły jej smak ... Składniki: 5  ziemniaków 1,5 l bulionu 2 marchewki 0,5 małego selera 4 suszone prawdziwki (dałam 100g suszonych) 100 g wędzonego boczku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku szczypta majeranku koperek sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą. W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim, przez(...)minuty chudy boczek. Następnie  dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew oraz seler. Wsypujemy nieco mąki, mieszamy ok. 1 minutę a następnie wlewamy wodę z  posiekanymi prawdziwkami. Całość zalewamy bulionem lub jeśli nie mamy - wodą.  Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wsypujemy roztarty w dłoniach

Walijskie Pichcenie
PULPETY W SOSIE FASOLKOWO-MARCHEWKOWO-PIETRUSZKOWYM 147

połączyć wszystkie składniki i tak oto powstało pyszne danie obiadowe. Będę wracać do niego często, bo to zestawienie podbiło nasze smaki! Składniki: pierś z kurczaka 400g mięsa gulaszowego 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liść laurowy 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera garść żółtej fasolki koperek 1 łyżka mąki śmietana 18% szczypta cukru Wykonanie(...)Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz.Dobrze wyrabiamy masę. Zagotowujemy wodę, solimy lekko, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety i wkładamy na wrzątek. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a do wody wrzucamy najpierw pokrojoną na 1cm kawałki fasolkę - gotujemy 10 minut, a następnie starte na oczkach

Walijskie Pichcenie
GULASZ Z KARKÓWKI 217

Klasyczny gulasz z karkówki.  Duże kawałki mięsa w ciemnym, pieczeniowym sosie ...  Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna :) Składniki: 1k g karkówki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku przyprawa do karkówki słodka papryka sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy bulion olej ew. łyżka mąki Wykonanie: Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, papryką. Mieszamy(...)lodówki na 2h (jak mamy możliwość możemy włożyć na całą noc). Olej rozgrzewamy dość mocno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki karkówki, obracając je z wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno ciągle mieszając. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny, ciemny kolor) zalewamy całość bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele

Walijskie Pichcenie
KLOPSY RYBNO-PIECZARKOWE 171

smak, ale przełamany smakiem pieczarek i cebulki podsmażonej na maśle ...  Polecam gorąco, bo nam bardzo smakował taki obiadek :) Składniki: 1 kg mintaja (ja miałam mrożonego) 250g pieczarek 2 cebule łyżka masła sól pieprz majeranek 1 jajko 1 kajzerka olej Wykonanie: Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną (dowolnie, bo i tak będziemy wszystko mielić) cebulę, po chwili dodając pokrojone pieczarki. Chwilę

Walijskie Pichcenie
PAPRYKARZ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ 185

niepaloną -  najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Jest ona zdecydowanie delikatniejsza niż kasza palona i smakuje mi bardziej. W paprykarzu sprawdziła się rewelacyjnie! Składniki: 2 makrele wędzone 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 szkl. kaszy białej gryczanej sól pieprz słodka i ostra papryka cukier ketchup (do smaku) 200g koncentratu pomidorowego olej Wykonanie: Kaszę gotujemy na małym ogniu(...)szklankach wody, do momentu, aż wchłonie nam płyn.  Makrelę obieramy z ości . Cebule  kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Tym razem wszystkie składniki:kaszę, warzywa, makrelę zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki, przekładamy

Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-SCHABOWA 225

śmietanowy sos stanowią fajny pomysł na pożywny jednogarnkowy obiad.  Z chęcią będę wracała do tego przepisu :)) Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości ok. 600 g schabu 2 duże cebule 2 marchewki 30 dag małych pieczarek 30 dag żółtego sera 300 ml śmietany 18% sól, pieprz słodka i ostra papryka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w 1cm plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym(...)połową startego żółtego sera. Schab  kroimy w dużą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, mieszamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - podsmażamy, dodajemy  pokrojone w paski pieczarki oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy do momentu, aż odparuje nam woda po czym zalewamy wszystko śmietaną. Doprawiamy do smaku. Gotowy farsz wykładamy

Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ 210

domowa zapiekanka z pieczarkami i serem ... ale dla niewtajemniczonych (jeśli takowi tu trafią) - podaję :)) Składniki: długie bułki (u mnie tzw. paluchy) kilka pieczarek żółty ser kilka plastrów szynki 1 cebula odrobina masła ząbek czosnku sól pieprz ostra papryka łyżka oleju Wykonanie: Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dodajemy starte na oczkach lub drobno pokrojone pieczarki, pokrojoną

Walijskie Pichcenie
KURCZAK NA RYŻU 489

Robi się praktycznie samo, a my możemy w tym czasie np. oddać się ulubionej lekturze ... Składniki: 6 udek z kurczaka 4 torebki ryżu 4 szklanek wody  2 cebule 2 ząbki czosnku  3 łyżki przecieru pomidorowego  sól pieprz ostra i słodka papryka Wykonanie: Udka posypujemy solą, pieprzem, obiema paprykami (lub ulubioną przyprawą do kurczaka). Wkładamy do lodówki(...)Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy wodę, przecier pomidorowy,trochę soli  i pieprzu. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Na blaszkę wysypujemy ryż i zalewamy go przygotowaną zalewą. Na to układamy przyprawione udka. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180st przez około 1 .5h w zależności od wielkości udek. Po upływie godziny folię ściągamy,aby udka nam się przyrumieniły

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z CEBULĄ W SOSIE WŁASNYM 284

Karkówka w sosie własnym z dużą ilością cebuli ...  potrawa prosta i chyba lubiana przez wszystkich.  Robi się praktycznie sama, musimy jedynie obsmażyć mięso na patelni a potem to już ... z górki ;-)   Karkówka robiona w ten tradycyjny sposób jest bardzo krucha a pyszny, ciemny sosik podany z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami zadowoli najbardziej wymagających :-) Składniki: 1 kg karkówki(...)ząbki czosnku 2 cebule sól pieprz przyprawa do karkówki majeranek słodka papryka ziele angielskie liść laurowy 3-4 łyżki oleju śmietana 18% Wykonanie: Karkówkę nacieramy przyprawami, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby przeszła smakami. Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy mięso dość mocno ze wszystkich stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po obsmażonym mięsie podsmażamy pokrojoną cebulkę

Walijskie Pichcenie
KLOPSY JAJECZNO-WARZYWNE 154

zarówno na ciepło w wersji obiadowej, jak i na zimno. Składniki: (na 11 niewielkich klopsików) 7 jaj ek ugotowanych na twardo 2 jajka (surowe) kilka różyczek ugotowanego brokuła 1 cebula 2 łyżki bułki tartej kilka różyczek ugotowanego kalafiora sól pieprz koperek olej Wykonanie: Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.W dużej misce mieszamy starte jajka, cebulkę

Walijskie Pichcenie
ZUPA ŚLEDZIOWA BABCI HELI 1715

mundurkach i obranymi, jako danie obiadowe.  Składniki: 4 duże płaty  śledzia solonego 2    cebule 500ml śmietany koperek  Zalewa: 2  szklanki  wrzątku 2 łyżki  octu 6   ziarenek ziela angielskiego 3    liście laurowe 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz Wykonanie:  Cebulę pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać przyprawy: ziele angielskie

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania