Składniki: 1/2 kg mielone z drobiu, 1 sztuka jajka, 3 łyżki kasza manna, 4 łyżki tarta bułka, 2 łyżeczki kucharek, 1 mała cebula, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 3 litry woda, 1/2 pęczka włoszczyzna, 2 sztuki liście laurowe, 3 sztuki ziele angielskie, 2 łyżki majeranek, 1 szklanka śmietana słodka, 3 łyżki mąka pszenna mielone wymieszać z kasza manną, tartą bułką(...)kucharkiem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, jajkiem i dobrze wymieszać ręką jeśli mielone jest za luźne to dosypać tartej bułki zagotować wodę z zielem i liściem laurowym, dodać rozdrobnioną włoszczyznę, łodyżki selera - gotować z 10 minut dodać nieduże kulki mielone i gotować po wypłynięciu z 15 minut na mniejszym ogniu mielone wyjąć na talerz i do wywaru dodać majeranek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 60 dag wątróbka indycza, 3/4 szklanki olej rzepakowy, 2 sztuki papryczki ostre, 30 dag pieczarki, 1 większa cebula, 2 łyżeczki kucharek wątróbkę oczyścić z błonek, żyłek dobrze opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym do miski włożyć wątróbkę, pokrojone ostre papryczki z pestkami i wlać z 5 łyżek oleju i wymieszać - reszta oleju do smażenia odstawić na 15 minut(...)gorącym oleju usmażyć na rumiano wątróbki z każdej strony - bez obtaczania w mące - jest mniej kalorycznie do wątróbki dodać pokrojone dość grubo pieczarki z cebulą podsmażać wszystko co jakiś czas mieszając do odparowania nadmiaru płynu z patelni na koniec doprawić do smaku kucharkiem można podać z ziemniakami, pieczywem na obiad........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 szklanka kasza gryczana, 20 dag twarogu, 40 dag pieczarki, 1 sztuka cebula, - do smaku pieprz czarny mielony, - do smaku kucharek, 5 łyżek olej rzepakowy NALEŚNIKI: 40 dag mąka tortowa, 2 szklanki woda gazowana, 1 szklanka mleko, 1 łyżeczka sól, 1 łyżka cukier, 5 łyżek olej rzepakowy kaszę gryczaną ugotować w nieosolonej wodzie dzień wcześniej pieczarki na oleju usmażyć(...)cebulą do odparowania płynu wsypać kaszę gryczaną, twaróg, kucharka i pieprzu do smaku - wszystko dobrze wymieszać i odstawić do ostudzenia składniki na naleśniki zmiksować na dość lejące ciasto i odstawić na 30 minut - jeśli za rzadkie to dosypać mąki a jak za gęste to dolać mleka patelnię posmarować na początek olejem, potem już nie trzeba na rozgrzanej patelni smażyć złociste
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 główka kapusta biała, 1,5 szklanki ryż, 3/4 kg mielone drobiowe, 2 łyżki kucharek, 2 mniejsze papryka chilli, 2 sztuki jajka, 1 sztuka cebula, 1 pęczek koperek, 2 łyżki masło klarowane, 1 litr sok pomidorowy, - do smaku śmietana słodka ryż ugotować do miękkości i wylać na sito papryczki chilli zielona i czerwona pokroić na drobno razem z pestkami(...)ryż, papryki, cebulę, jajka, mielone, kucharek, koperek dobrze wyrobić na zwartą masę liście kapusty obgotować, usunąć zgrubienie głąba nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać liście kapusty gołąbki włożyć do garnka z teflonem, dodać kawałki masła i pod przykryciem zagotować następnie na średnim ogniu dusić ze 40 minut gołąbki wyjąć z garnka i do wywaru wlać sok pomidorowy, zagęścić mąką mieszając
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 szklanki kasza jaglana, 50 dag łopatka bez kości, 6 sztuk pieczarki, 1 sztuka papryka słodka, 1 sztuka cebula, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 3/4 litra woda, 2 łyżki śmietana, 3 łyżki mąka pszenna, 5 łyżek olej rzepakowy, - do smaku kucharek mięso pokroić na kawałeczki i na oleju gorącym zrumienić wsypać pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i podsmażać wszystko
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 60 dag łopatka bez kości, 1 łyżka smalec, 2 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki papryka słodka, 1 mniejsza papryczka chilli, 2 sztuki cebula, 1/2 główki czosnek, 6 większe pieczarki, 1 litr woda, 1 łyżeczka kucharek, - do smaku kucharek w płynie, 2 łyżki śmietana na gorącym smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę łopatkę i obsypaną mąką do łopatki dodać pokrojone pieczarki(...)papryki, cebule, czosnek i z 5 minut podsmażać mieszając wlać litr wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa do wywaru wkruszyć razowy chleb z ziarnami i mieszać do rozpuszczenia się chleba na średnim ogniu do smaku doprawić kucharkiem i magą kucharka dodać 2 łyżki śmietany 18% słodkiej i z 2 minuty gotować sos jest zagęszczony dzięki kromce chleba gulasz
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 kg brukselka, 1 sztuka cebula, 1/2 główki czosnek, 1 puszka mała koncentrat pomidorowy, 2 szklanki woda, 1/2 łyżeczki pieprz mielony, 3/4 łyżeczki kucharek, 1 łyżka śmietana, 3 łyżki olej rzepakowy,- do smaku maggi z brukselki ściąć głąbki i opłukać, ugotować w osolonej wodzie i gotową wylać na sito na gorącym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek dodać
W Mojej Kuchni Lubięsztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 większa marchew, 1 mały seler, 1 średnia pietruszka, 1 łyżka sól, 1 szklanka ocet 10 %, 2 łyżki olej rzepakowy, 2 duże cebula marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę do wody dać warzywa, ziele i liście, sól i gotować z 10 minut wlać ocet i gotować z 2 minuty - zalewę odstawić(...)usuwając ości śledzie są po marynowaniu miękkie i ość grzbietowa i ości same odchodzą filety śledziowe pokroić na mniejsze porcje i włożyć do słoika dużego na przemian z pokrojoną cebulą - na koniec wlać olej i zamkniętym słoikiem potrząsnąć schować do lodówki na 1 dzień i śledzie są dobre do jedzenia.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsztuka jajko, - sól, pieprz do smaku, - ile potrzeba tarta bułka z mąką pszenną, 1/4 kostki smalec, 1 szklanka kasza gryczana, 25 dag pieczarki,1 łyżka oleju, 1 sztuka mała cebula, - kucharek i pieprz do smaku,2 szklanki woda, 2 łyżki śmietana słodka 18% i 1 łyżka mąka pszenna, - surówka jaką lubisz schabowe umyć, osuszyć i w woreczku rozbić tłuczkiem jajko(...)proporcji 2:1, schabowe obtaczać w panierce i na gorącym smalcu smażyć na rumiano schabowe pieczarki obrane pokroić na pół talarki i na oleju je usmażyć dodając pokrojoną cebulę pieczarki solimy na sam koniec smażenia, nie puszczą wody i są jędrniejsze do smaku dodać pieprz, wlać wodę i zagotować, sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką kaszę gryczaną ugotować w osolonej
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg żołądki z indyka, 1 sztuka większa cebula, 1 sztuka mała papryczka chilli, 1 łyżka kucharek, 2 łyżki masło klarowane, 4 szklanki woda, 1 kubek śmietana słodka 18%, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki,- do smaku maggi z żołądków usunąć zanieczyszczenia i dobrze je opłukać zagotować żołądki i wylać wodę - czynność powtórzyć 3x wlać odpowiednią ilość(...)mniejszym ogniu do miękkości - około 45 minut, gdy są już dobre to wylać je na sito i ostudzone pokroić na mniejsze porcje w rondlu na maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać pokrojone żołądki i papryczkę chilli, kucharka podsmażyć mieszając z 5 minut - wlać wodę i zagotować śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos, wsypać natkę pietruszki i maggi do smaku taki
W Mojej Kuchni Lubięsztuka kapusta włoska większa, 2 sztuki saszetka kasza gryczana, 1/2 kg mielone wieprzowo-wołowe, 2 łyżeczki kucharek, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka papryka ostra, 30 dag pieczarki + 1 cebula zmiksowane + 1 łyżka masła, 1 puszka mała koncentrat pomidorowy, 2 łyżki śmietana słodka 18%, 2 łyżki mąka pszenna, - do smaku maggi z kapusty włoskiej wyciąć głąb i włożyć do dużego garnka(...)gotującą wodą - ściągać sparzone liście, gdy przestygną ścinać grubą żyłę głąbową, aby się lepiej liście zawijały torebki kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie pieczarki zmiksować w pojemniku blendera z cebulą i na łyżce masła je podsmażyć w misce wymieszać dobrze kaszę, mielone mięso, jajko, pieczarki, kucharka, paprykę na każdy liść nakładać odpowiednia porcję farszu i ciasno zawijać liście do dużego
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: matiasy 4 filety, ocet jabłkowy 1 łyżka, cukier 1 łyżeczka, pieprz - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, ogórek zielony 1 mały filety matiasów wymoczyć w zimnej wodzie - 2 razy zmienić wodę po 30-stu minutach filety wylać na sito aby dobrze się odsączyły z wody filety pokroić na 3-4 cm kawałki do filetów dodać pokrojoną(...)talarki cebulę i ogórek zielony ze skórką posypać wszystko cukrem, pieprzem, octem jabłkowym i oleju wlać wg uznania schować do lodówki na kilka godzin przed podaniem posypać pieprzem świeżo zmielonym...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, tarta bułka 4 łyżki, ziemniaki 1 kg, olej do smażenia - ile potrzeba SOS TZATZIKI: ogórek zielony 1 średni, rzodkiewki 4 duże, Tzatziki – pikantny sos czosnkowy 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki, jogurt naturalny 200 gram, cukier 1/2 łyżeczki obrane ziemniaki zmiksować z cebulą w pojemniku blendera
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: podudzia z kurczaka 4 sztuki, przyprawa do drobiu 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, pieczarki 30 dag, cebula 1 sztuka, przyprawa w płynie - do smaku podudzia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć przyprawą do drobiu i kucharkiem na gorącym oleju zrumienić podudzia z obu stron do podudzi dodać pokrojone pieczarki z cebulą i wszystko dusić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kiełbasa śląska 6 sztuk, boczek świeży lub wędzony 20 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, smalec 1 łyżka, kapusta kiszona 1 kg, cukier 1 łyżeczka, pomidory krojone z puszki 1 puszka mała, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, przyprawa w płynie - do smaku, makaron łazanki 25 dag kapustę kiszoną z cukrem ugotować w odpowiedniej ilości(...)wody do miękkości na smalcu usmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać pokrojoną w kostkę śląską, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać co jakiś czas mieszając z 10 minut dodać pomidory z puszki zmiksowane lub pogniecione widelcem i zamieszać - doprawić kucharkiem i magą kucharka dodać ugotowaną kapustę kiszoną i wszystko dusić z 15 minut na koniec do kapusty wsypać ugotowany makaron łazanki
W Mojej Kuchni Lubię