cebula - 11518 przepisów (strona:393/768)

Quiche z kapustą kiszoną i schabem 165

taki sposób.  Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego masła szczypta soli 5-7 łyżek ciepłej wody farsz 800 g schabu bez kości 1 duża cebula 2 łyżki oleju 6 jajek pęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Formę(...)grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty.  Schab umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie części. Na dużej patelni smażymy na oleju schab, dodajemy cebulę - wszystko podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, dusimy ok 15 minut na małym ogniu i doprawiamy. Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, jak farsz się ostudzi wykładamy go na placek. W misce mikserem

Niezły Młynek
Sałatka z wędzoną makrelą 2350

woli. Można ją jeść rozsmarowaną na świeżym pieczywie, albo podać na talerzu :) Prosta i niewymagająca wielu składników, jednak mająca w sobie coś wyjątkowego :) Przekonajcie się sami :) Składniki: wędzona makrela cebula 4 średnie ogórki kiszone 3 jajka majonez pieprz Rybę obieramy ze skóry, pozbywamy się ości i rozdrabniamy na mniejsze części. Cebulę, jajka i ogórki kroimy w drobniutką kostkę.  Wszystko

Czerwona Porzeczka
SPAGHETTI BOLOGNESE , W NOWEJ, ZDROWSZEJ ODSŁONIE 211

niezdecydowanych polecam tym bardziej! Bardzo fajny smaczek nadało potrawie tofu wędzone, dla mnie bomba, jak dodatek wędzonego boczku... :-) Składniki: - 2 kostki tofu (u mnie jedno wędzone, drugie zwykłe) - 3 cebule - 1/2 główki czosnku - passata pomidorowa ok.700g - ketchup wg uznania - sól, pieprz do smaku - chili do smaku (nie trzeba) - olej kokosowy lub oliwa - oregano do smaku - suszony, mielony czosnek - listki świeżej(...)bazylii W garnku rozgrzać olej kokosowy lub oliwę, dodać obraną i pokrojoną cebulę, podsmażyć do miękkości. Następnie dodać tofu, pokrojone w kostkę (rozkruszone). Podsmażyć całość, posypać czosnkiem mielonym. Dolać passatę pomidorową, doprawić do smaku ketchupem, solą, pieprzem chili i oregano. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone świeże listki bazylii. Podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami,pyzami

Smaczne Zdrowe
Makaron z sosem cukiniowym 173

który był połączeniem tych smaków.  Makaron w sosie cukiniowym z fetą.      Składniki: 200-300 g makaronu ok. 500 g cukinii 100-150 g fety 1 cebula 1 - 2 ząbki czosnku tymianek oliwki (opcjonalnie)   Wykonanie: Makaron gotujemy al dente.  W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną cebulę.  Dodajemy obraną i pokrojoną

Sto kolorów kuchni
Lazania z sosem bolońskim i szpinakiem. Lasagne bolognese. 231

Składniki: 12 płatów makaronu do lazanii, sos beszamelowy, 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 700 g gęstego sosu pomidorowego, 500 g szpinaku, 50 g żółtego sera- gouda, sól, pieprz.   Przygotowanie:     Makaron do lazanii gotujemy w osolonej wodzie, wkładamy po 2-3 płaty makaronu do gotującej się wody i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy(...)wkładamy następne. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zalewamy sosem pomidorowym i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut. Na łyżce masła dusimy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosem beszamelowego. Układamy makaron (u mnie 3 płaty), sos boloński, szpinak, sos beszamelowy, makaron itp. Ostatnio

Aga w kuchni
Potrawka ryżowa z soczewicą i dynią w pomidorach 151

czynności. Koniec marudzenia na kwestię skórki dyni i pora przedstawić Wam przepis. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia smaku . Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 350 g mielonego mięsa dowolnego 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cząbru (w oryginalne był kmin rzymski) po 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki, kolendry ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki(...)szklanka czerwonej soczewicy 3 szklanki bulionu 2 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni - ok. 0,5 kg dyni 1 puszka pomidorów Przygotowanie: W rondlu, na oleju zeszklić cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem, dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy, chwilę podsmażyć. Dodać ryż i soczewicę oraz dynię pokrojoną w kostkę

Fabryka pomysłów
KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I ROZMARYNEM. 175

JAGLANA Z DYNIĄ I ROZMARYNEM. /własny;/ dla 2-3 osób 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni 1 ząbek czosnku 1 czerwona cebula 1/2 litra bulionu warzywnego 1-2 gałązki romarynu sól, pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Kaszę jaglaną przelewam gorącą wodą na sicie, aby pozbyć się goryczki, która nawet(...)zagotowaniu jest wyczuwalna. Następnie zagtowuję bulion, wsypuję kaszę i mieszając co chwilę gotuję, aż wchłonie płyn i zmięknie. Na patelni rozgrzewam 3-4 łyżki oleju. Szklę obraną i posiekaną cebulę wraz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Wrzucam dynię, dodaję rozmaryn. Aby dynia idealnie zmiękła, można podlać ją odrobiną wody. Doprawiam solą i pieprzem, a następnie łączę z ugotowaną kaszą, razem podsmażam

W kuchni Karmel-itki
Surówka Colesław 186

Surówka  znana wszystkim. Doskonały dodatek do niedzielnego obiadu. Można zrobić wcześniej. Spokojnie postoi w lodówce.    SKŁADNIKI 1  nieduża kapusta 2 - cebule 2 - marchewki ½ łyżeczki  soli ¼ szklanki cukru pudru ¼ łyżeczki  pieprzu ¼ szklanki  mleka ½ szklanki majonezu 1½ łyżki - octu winnego 2½ łyżki - soku z cytryny WYKONANIE Kapustę, marchew i cebulę szatkujemy lub ścieramy na tarce

W kuchennym oknie Ewy
Risotto z grzybami (Risotto al funghi) 174

Portobello, ale polecam grzyby leśne ze względu na ich cudowny aromat... Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio 100 g świeżych grzybów 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1/2 cebuli czosnek 5 łyżek masła 2 łyżki oliwy 100 ml białego wina garść natki pietruszki sól morska, pieprz świeżo zmielony 2-3 łyżki startego parmezanu Grzyby pokroić w plastry, a cebulę

wyzwania kuchenne
Makaron z serowymi kurkami 180

Składniki: 100 g serka śmietankowego, 100 makaronu chińskiego z grochu, kukurydzy i fasoli mung, 150 g   kurek, jak najmniejszych, 1/2 łyżeczka sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 cebula czosnkowa, 4 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, 10 g masła, świeży szczypiorek.   Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka min. i odcedzamy(...)patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę i czosnek pokrojony w drobna kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę i mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do kurek dodajemy serek i makaron, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smacznego

Moniki Smakołyki
Sos carbonare z makaronem penne 173

Dziś prezentuję sos carbonare do makaronu penne.Na pewno syty i tuczący, ale czego nie robi się dla smaku. SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu penne 30 dag. boczku lub szynki 1 cebula 0,25 l śmietany kremówki 30% 3 żółtka sól, pieprz garść tartego ser parmezan lub inny żółty WYKONANIE Boczek  i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Nadmiar tłuszczu odlać. Żółtka

W kuchennym oknie Ewy
Fasolka po Bretońsku 164

fasoli białej 40 dag boczku najlepiej trochę wędzonego i trochę surowego bądź parzonego 40 dag kiełbasy podwawelskiej koncentrat pomidorowy 190 g 1 łyżka musztardy sarebskiej 2 łyżki mąki czosnek cebula  liść laurowy ziele angielskie sól , pieprz Wykonanie : Fasolkę moczymy 8 - 12 h ( najlepiej przez noc ) Odlewamy wodę w której się moczyła ( nie jest to konieczne(...)przyklei do patelni można dodać troszkę tłuszczu ) Po chwili jak już z boczku wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę Po lekkim zezłoceniu dodajemy pokrojoną w  kostkę cebule Jak wszystko nabierze ładnego złotego koloru to zawartość patelni - bez tłuszczu   przekładamy do garnka z fasolką Do gorącego tłuszczu dodajemy mąkę ciągle mieszamy aż się zrumieni Dodajemy ostrożnie chochelkę

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. 199

się nie spełni". Wystarczy gra słów, aby zmienił się sposób patrzenia na życie. MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. /własny;/ na 2 porcje 1/2 niewielkiego brokuła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki 12%  200 ml mleka 1 łyżka mąki sok z 1/2 cytryny sól,biały pieprz 1/3 posiekanego pęczka pietruszki olej z pestek winogron(...)odstawiam na bok. Brokuła płuczę pod bieżącą wodą i gotuję w lekko osolonej wodzie maksymalnie 2-3 minuty od chwili zagotowania się wody (dla zachowania soczystego koloru i jędrności). Cebulę obieram, drobno siekam, a obrany czosnek przeciskam przez praskę. Szklę na niewielkiej ilości oleju, następnie wlewam śmietankę, wrzucam brokuła podzielonego na małe różyczki. Mąkę rozprowadzam w mleku, dodaję do pozostałych

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z pieczarek 322

Składniki: 400 g pieczarek 100 g cebuli sok cytrynowy sól pieprz natka pietruszki 2-3 jajka majonez wegański lub zwykły Umyte pieczarki z przyciętymi trzonkami kroimy w półplasterki lub w paski i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok. 2 minut, odcedzamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w półplasterki i przelewamy wrzątkiem. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę, natkę

chwile dla mnie
Klopsiki z makaronem porem i pomidorami 256

wersję znajdziecie tutaj klik . Ta jest równie smaczna jak poprzednia. Kto jeszcze nie robił musi jak najszybciej zrobić by zadowolić podniebienia domowników. Składniki: 500 g karkówki 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 300 g makaronu muszelki 1 por 2 ząbki czosnku 6 pomidorów suszonych(...)oleju 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka sól,pieprz do smaku olej do smażenie Przygotowanie: Mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania