Skewers of chicken livers. Składniki: 8 szt. wątróbka z drobiu 8 szt. szynka szwarcwaldzka 2 cebule 1 jabłko przyprawa Kucharek pieprz świeżo mielony majeranek olej do smażenia Wykonanie: Wątróbki drobiowe przyprawić i odstawić na 0,5 godziny, następnie przesmażyć na patelni. Każdą wątróbkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Cebulę pokroić w plastry i nabijać naprzemiennie z wątróbką na szpikulce do szaszłyków
Kulinarny karnet Christopherasmaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza. 1 kg skrzydełek kurczaka 1-2 duże cebule 1 -2 marchewki 1/2 selera 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 łyżki pietruszki posiekanej natka 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chilli pieprz, sól(...)Skrzydełka umyć i zalać 8 szklankami wody osolonej, dodać marchew i seler. Gotować do miękkości..Odcedzić. Mięso ze skrzydeł obrać. Wszystkie przyprawy zmielić w młynku. Cebulę pokroić w krążki ,zeszklić na maśle, oprószyć mąką i zmielonymi przyprawami. Można użyć gotowej przyprawy indyjskiej. Ilość dodanej przyprawy regulujemy swoim smakiem, ale generalnie powinna być ostra. Powoli ,stale mieszając wlewamy stopniowo wywar
Kulinarny karnet ChristopheraPork loin with plum sauce curry. Składniki. 1 kg schab wieprzowy b/k 15 dag śliwki suszone sól pieprz 3 ząbki czosnek 1 łyżka majeranek olej do smażenia Sos. 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki pokrojony imbir 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki cukier palmowy 1 puszka mleko kokosowe 100 ml bulion z drobiu 1 łyżka oleju W schabie(...)użyć jako bazę do sosu np. do pulpetów. Jeżeli pozostałą część schabu chcemy podać na zimno, schab zawijamy w nową folię i pozostawiamy w lodówce do następnego dnia. Sos. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, dodać pokrojony drobno czosnek i imbir, a po chwili całość posypać łyżeczką curry, wymieszać i podlać bulionem z drobiu. Zredukować, dodać
Kulinarny karnet Christopheratuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Makaron 20 szt makaron paccheri 5 dag parmezan 2 łyżki oliwy sól Sos romesco. 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 papryka czerwona 1 garść orzechów laskowych lub migdałów 2 kromki chleba oliwa sól, pieprz Cukinia. 0,5 cukinii sól chilli Zrobić sos. Cebulę
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki. 40 dag mięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną
Kulinarny karnet Christopheraminut do nagrzanego 190oC piekarnika. Podawać z młodą kapusta zasmażaną i młodymi ziemniakami z koperkiem. Młoda kapusta z pomidorami i boczkiem. Składniki. 1 młoda kapusta 1,5 szt. cebula 15 dag boczek wędzony 2 pomidory 5 dag masło 1 p. koperek przyprawa do dań Kucharek pieprz olej do smażenia Wykonanie. Kapustę pokroić, włożyć do garnka, posypać przyprawą kucharek, podlać(...)małą ilością wody i gotować na małym ogniu. Dodać 5 dag masła i dusić. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do kapusty. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dusić na małym ogniu około 15 minut, pod koniec dodać posiekany koperek. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli ktoś lubi może zrobić
Kulinarny karnet ChristopheraTrout with citrus. Składniki. 2 pstrągi 0,5 cytryna 0,5 pomarańcza 1 cebula czerwona 1 por biała część 0,5 koper włoski 1 łyżka koperek posiekany przyprawa Kucharek przyprawa do ryb tymianek oliwa z oliwek olej do smażenia masło Wykonanie. Pstrągi wyczyścić, oskrobać z łusek, umyć, osuszyć. Doprawić przyprawą do ryb. Odstawić na 15 minut. Cytrynę(...)pomarańczę dobrze wyszorować pod ciepłą wodą. Pokroić w półplasterki. Cebulę czerwoną, białą część pora i bulwę kopru włoskiego pokroić w piórka i przesmażyć na oleju z dodatkiem masła. Doprawić przyprawą do dań Kucharek i tymiankiem. Dodać pomarańczę i cytrynę, chwilę poddusić. Na koniec dodać koperek. Pstrągi napełnić częścią farszu, związać nicią i opiec na patelni grillowej, obłożyć pozostałym
Kulinarny karnet ChristopheraZucchini stuffed. Składniki. 2 cukinie okrągłe 15 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 3 pomidory suszone 5 dag ser mozzarella 2 ząbki czosnku tymianek zioła prowansalskie przyprawa do potraw Kucharek pieprz olej do smażenia Wykonanie. Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć środek. Wycięty miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso
Kulinarny karnet ChristopheraStir-fry with green peas. Składniki. 30 dag groszek cukrowy 0,5 cukinia 0,5 papryka czerwona 0,5 ogórek świeży 1 cebula 0,5 por część biała 3 ząbki czosnek 5 pomidorki koktajlowe 10 dag makaron chow mein noodles 10 dag sos boemboe olej do smażenia sól Wykonanie. Cebulę, czosnek, por , paprykę pokroić w paski, przesmażyć
Kulinarny karnet Christopherasolą i pieprzem do smaku .Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Sycąca szwedzka zupa . Składniki. 30 dag topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula ½ l wina białego wytrawnego ½ l bulionu 30 dag boczku wędzonego 4 cm pora 2 łyżki oleju Wykonanie. Topinambur, jeden ziemniak i cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju. Podlać winem
Kulinarny karnet Christopherapodałem z ryżem, warzywami i owocami w sosie kwaśno słodkim. Salsa do dań z grilla. Składniki. 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt. papryka zielona 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 ananas 1 kiwi 1 pomidor 1 plater melon słodki przyprawa do dań Kucharek sos chili słodko pikantny ocet balsamiczny sok z ananasa 0,5 łyżeczki(...)mąka ziemniaczana olej do smażenia Wykonanie. Ananasa przekroić. Środek wyciąć i drobno pokroić. Papryki i cebulę pokroić w cienkie paski, czosnek drobno posiekać. Przesmażyć krótko na patelni. Dodać pokrojonego ananasa, kiwi, melon i pomidor pokrojony w cząstki. Doprawić przyprawą do dań Kucharek, sosem chili słodko pikantnym i octem balsamicznym. Podlać odrobiną soku pozostałego z wykrojonego ananasa
Kulinarny karnet Christopheraciepłego mleka 50 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 170 g ziemniaków tłuczonych 125 g mąki 2 łyżki posiekanego oregano sól, pieprz Wierzch. 500 g grzybów leśnych 1 cebula 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1-2 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżki keczupu 2 łyżki sera mozzarella Wykonanie. Z mleka, drożdży cukru i szczypty soli przygotować rozczyn. Poczekać(...)pieprz i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ,aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia, ponad 1h. Oczyszczone grzyby pokroić ,nie za drobno, gotować we wrzątku 2-3 minuty i odcedzić. Cebulę i papryki pokroić w piórka i przesmażyć wraz z grzybami na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką i wyrabiać delikatnie 2 minuty. Formę
Kulinarny karnet Christopherałyżkami soli, zalać ciepłą wodą i pozostawić w zakręconym słoiku 3 dni. Składniki : 1 kiszona cytryna 30 dag pierś z indyka pokrojona w grubą kostkę 2 cebule 1 mała cukinia 2 papryki ( zielona i czerwona) 1 świeży ogórek 2 szt. marchew 10 szt daktyle garść rodzynki 10 ząbków obranego czosnku przyprawa ras-el-hanout, harisa 1/2 szklanki(...)rozsypujemy pokrojoną pierś z indyka. Posypujemy przyprawami, dajemy ich sporo. Ukiszoną cytrynę dzielimy na cząstki i układamy gwieździście przy brzegu naczynia. Między cytryny i w pozostałe wolne miejsca układamy cebulę. Następna warstwa to plasterki cukinii. Posypujemy przyprawami. Następnie układamy na przemian ogórek z paprykami i znowu przyprawa. Teraz tak samo marchewka i i przyprawa. Na górze układamy czosnek
Kulinarny karnet Christopherabułka tarta 1 łyżeczka tymianek 1 łyżka bazylia świeża posiekana 0,5 łyżeczki przyprawy Kucharek 2 ząbki czosnek 2 łyżki oliwa z oliwek 20 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 1 ząbek czosnku majeranek sól pieprz 10 dag ryż ugotowany 10 dag mozzarella starta Wykonanie. Pomidory, najlepiej owalne przekroić na 4 części i wykroić środek zawierający pestki i sok . Fileciki(...)dań Kucharek ( można sól) i całość wymieszać z oliwą z oliwek. Otrzymaną pastą posmarować pomidorki, ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze i piec w temperaturze 190 oC około 30 minut. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na patelni, dodając zmielone mięso, pozostałe przyprawy i ugotowany ryż. Całość wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonego mięsa dodać startą mozzarellę, całość jeszcze
Kulinarny karnet ChristopheraRoll out puff pastry with chard. Składniki. 2 płaty ciasta francuskiego 2 pęczki botwiny (500g) 1 cebula 150 g sera feta 100 g orzechów włoskich 125 g masła 3 łyżki oliwy 2 jaja 1 łyżeczka papryki różowej sól, pieprz 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka sezamu białego 1 łyżka sezamu czarnego. Wykonanie. Jeżeli ciasto mamy zamrożone ,to odmrozić. Botwinę(...)umytą, oczyszczoną drobno pokroić. Fetę rozdrobnić. Na 3 łyżkach masła z oliwą dusić posiekaną cebulę z posiekanymi orzechami. Dodać botwinę ,dusić jeszcze 2 minuty. Ostudzić. Dodać 1 jajko, ser, paprykę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jeden płat ciasta posmarować stopionym masłem ,nałożyć drugi i rozwałkować. Na ciasto wyłożyć masę z botwiną i zrolować roladę. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać dekoracyjnie
Kulinarny karnet Christophera