cebula - 11518 przepisów (strona:396/768)

Bouillabaisse z jajkami. 111

Prowansji nazywają "ślepą bouillabaisse". W naszym domu jest to zupa około Wielkanocna ,jemy ją w Wielkim Tygodniu. 1 puszka krojonych pomidorów lub 4 świeże 4-5 ziemniaków   2 cebule zioła: tymianek, kolendra ,liść laurowy ,ziele ang., 1/4 łyżeczki chilli i szafranu 1/2 łyżeczki startego imbiru sól ,pieprz świeża bazylia 3 łyżki oliwy 4 jajka Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną(...)cebulę ,dodać wszystkie zioła ,pomidory i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Smażyć 3 min i zalać wodą. Gotować ,aż ziemniaki będą miękkie. Jajka kolejno wbić ostrożnie do zupy i gotować ,aż białko się zetnie. Zupę nalać do talerzy ,nałożyć" jajko w koszulce" i posypać bazylią. Podawać z grzankami

Kulinarny karnet Christophera
Filet z dorsza z gruszką i salsą warzywno-owocową. 166

puszki 1 kulka mozzarelli-125g 4 łyżeczki musztardy starofrancuskiej Dijon-Maille 3 łyżki sosu Worcestershire 200ml soku z gruszek 1 łyżka masła 3 łodygi selera naciowego 6 rzodkiewek 1 cebula czerwona 200 g ryżu Filet pokroić na 4 porcje ,posolić ,posypać pieprzem i posmarować musztardą Dijon. Gruszki pokroić w cząstki i marynować w sosie Worcestershire przez(...)lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć filety. Gruszki wyjąć z marynaty , położyć na każdym filecie i przykryć plastrami mozzarelli. Filety poprzedzielać plastrami czerwonej cebuli. Zapiekać  w temp.170 stop. przez 15 min. Nastawić ryż -gotuje się,a my robimy salsę . . Najpierw z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją  sosem Worcestershire ,który pozostał po marynowaniu gruszek i dodajemy około

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki i kotleciki kukurydziane Mornay. 178

bułce tartej ,najlepiej grubo startej. Kukurydziane kotleciki Mornay obsmażyć na klarowanym maśle na złocisto brązowy kolor. Przykryć patelnię i przygotować polędwiczki. 1 warkocz polędwiczki wieprzowej 1 łyżka masła 1/2 cebuli 1 łyżeczka miodu 100ml białego wina wytrawnego 125 ml bulionu Warkocz oczyścić z błon i  pokroić na plastry  o grubości około 1,5 cm. Każdy delikatnie rozgnieść dłonią(...)używać tłuczka) ,posolić i oprószyć pieprzem . Cebulę drobno posiekać , zeszklić na maśle i następnie obsmażyć polędwiczki po 1 min z obu stron. Polędwiczki zdjąć z patelni ,dołożyć do kotlecików kukurydzianych.   Na patelnię po smażeniu mięsa wlać wino ,miód ,bulion i zagęścić przez odparowanie. Sosem polać polędwiczki i w mojej wersji warzywa

Kulinarny karnet Christophera
Chutney cebulowo rabarbarowy. 105

polecam na letni czas zamiast majonezowych itp. Doskonały do białych mięs ,wędlin ,serów. Doskonały dodatek do sałaty masłowej. 200g cebuli czosnkowej 200g rabarbaru 1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego 50g rodzynek 2 łyżki miodu 200ml wina białego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kolendry 0,5 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Cebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę

Kulinarny karnet Christophera
Zupa kurkowa z aromatycznymi kluseczkami. 100

Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego lub bulionu 0,5 kg świeżych kurek 1 cebula 2 łyżki oliwy 2 łyżki świeżej kolendry 100ml śmietanki 30% sól ,pieprz do smaku Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę ,dodać kurki .Większe kapelusze i nóżki pokroić .Smażyć do odparowania wody z grzybów. Posolić i zalać wywarem ,zagotować .Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
BIG pierogi z kurkami . 147

łyżka oliwy szczypta soli   Składniki na ciasto zagnieść i odstawić ,pod przykryciem . Teraz kurki. 0,5 kg kurek ,raczej małe ,jeżeli są duże to należy je pokroić 1 cebula 1 łyżka oliwy sól , pieprz Zeszklić pokrojoną cebulę ,dodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje .Dodać sól i pieprz do smaku. Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone pomidory. 181

Składniki na 6 - 8  średnich pomidorów. 0,5 kg szynka wieprzowa 1 jajko 1 mała bułka 1 cebula w kostkę , przesmażona 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% mleko do namoczenia bułki sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 6 - 8 pomidorów 2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę(...)zmielić -  używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać  wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć  do miski, dodać  całe jajko, kwaśną śmietanę  i do smaku przyprawy - sól, pieprz, majeranek i maggi. Całość dobrze wyrobić ręką, najlepiej w jednorazowej rękawiczce. Z pomidorów ściąć czapeczki i delikatnie, żeby

Kulinarny karnet Christophera
Kaszanka to rarytas nie tylko dla ubogich. 165

niej jest, w odróżnieniu od  różnych kiełbas grillowych, czy też szynek za 14,90 zł. Składniki na 2 porcje: 40 dag ziemniaki 25 dag kaszanka 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz, majeranek masło i olej do smażenia 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% 2 plastry wędzonego boczku 2 ogórki kiszone Wykonanie(...)maśle z dodatkiem oleju  smażyć przez chwilę posiekany czosnek, dodać cebulę i po chwili kaszankę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wbić  2 rozbełtane jajka, wymieszać z kaszanką. Ugotowane ziemniaki ubić  na puree z dodatkiem masła i śmietany. Przesmażyć boczek , a pod koniec ,krótko ogórki pokrojone w plastry. Jak podamy, to zależy od nas. Ja ułożyłem warstwami

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z kabaczkiem. 213

mojej zupy była zupa z cukinii z jabłkiem na blogu "Ala piecze i gotuje" -  http://ala-piecze.blogspot.com/2013/10/zupa-z-cukini-z-jabkiem.html Składniki: 0,5 kg kabaczka 0,25 kg ziemniaków 0,30kg cebuli 1  winne jabłko 2  ząbki czosnku 1  pietruszka 1  plaster selera 1 kawałek kalafiora 2 łyżki oleju +2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka(...)bulionu warzywnego lub innego ziarna słonecznika uprażone zielona sałata masłowa Wykonanie: Kabaczka obrać, usunąć miąższ gąbczasty i pokroić w kostkę. Pozostałe obrane warzywa również pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na miksie oleju i masła i następnie dodać resztę warzyw i przesmażyć. Dodać imbir i curry ,przemieszać i zalać bulionem ,oczywiście po uprzednim przeniesieniu zawartości z patelni do garnka. Gotować

Kulinarny karnet Christophera
Rigati tricolore z sosem bolognase. 166

Składniki: 80 dag makaron trójkolorowy  10 dag parmezan 15 dag ser mozzarella Sos boloński: ½ kg  mięsa, mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 4 ząbki czosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku  pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku(...)minut, do zrumienienia sera. Sos boloński: Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy gotowali sos. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak po turecku z ryżem. 222

Kurczak po turecku z ryżem. 2 piersi z kurczaka lub 1 cały kurczak 1 pomarańcza 2 jabłka 1 cebula 1 garść rodzynek 1 garść orzechów włoskich 1 łyżka maggi 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki sól, pieprz olej Mięso podzielić na mniejsze części ,oprószyć solą ,pieprzem ,papryką i curry ,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Mięso obłożyć kawałkami cebuli

Kulinarny karnet Christophera
Torcik ze śledziem. 130

sztywne i łamliwe. Kiedy głowa jest oddzielona ,bez wysiłku zrobimy filety. Składniki: 10 świeżych małych śledzi 8 ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki tymianku świeżego 5 czarnych oliwek 25 ml oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie(...)przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego

Kulinarny karnet Christophera
Ragoût Christophera. 198

osób: 50 dag  polędwica wieprzowa  pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag  świeżych oczyszczonych krewetek, 20 dag młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka szparagowa 2 cebule pokrojone w pól plasterki 1 młoda cukinia pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego 2 szt. czerwona  papryki pokrojonej w paski, 4  ząbki posiekanego czosnku, 1 papryczka chilli 1 łyżka(...)minut. Dwie fasole blanszujemy we wrzątku około 5 minut. Odcedzamy. Całą potrawę wykonujemy w woku. Na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną  polędwicę, mieszamy, chwilę smażymy, dodajemy cebulę pokrojoną w pół plasterki, seler naciowy i paprykę. Po chwili cukinię i odcedzone fasolki. Następnie przyprawy . Chwilę wszystko razem smażymy i  podlewamy bulionem. Chwilę jeszcze dusimy i redukujemy ( odparowujemy

Kulinarny karnet Christophera
Indyk na sposób azjatycki. 197

Przepis na 2 osoby: 2 – 3 ząbki obranego i posiekanego czosnku 1 cm imbir świeży posiekany 1 cebula pokrojona w pół plasterki 1/4 papryka czerwona pokrojona w paski 1/4 papryka żółta pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki) 1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek 2 plastry(...)aluminiową. Jeżeli mamy 2 patelnie to pozostawiamy na patelni. I jeszcze raz od początku. Nagrzewamy patelnię, na gorącą wlewamy olej i na gorący olej wrzucamy czosnek i od razu cebulę, smażymy 1 minutę cały czas mieszając, dokładamy paprykę i seler naciowy i znowu 1 minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie cukinię i ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec usmażone paski indyka

Kulinarny karnet Christophera
Chicken curry. 185

moto ( glutaminian sodu)  można pominąć. Składniki: 7 szt. pałeczki z kurczaka 1 łyżeczka hinduskiego curry aji-no-moto sól morska 1 ostra papryczka 1 cm świeży imbir 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 cytryna sok 10 goździków 0,5 l mleko 3,2% mąka kukurydziana Wykonanie: Pałki posypać curry, solą i aji-no-moto, włożyć  do garnka(...)którym będziemy gotować. Dodać posiekany czosnek, imbir, ostrą papryczkę, cebulę pokrojoną w talarki, goździki, sok z cytryny. Całość zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie zagotować i na małym ogniu dusić do miękkości  mięsa. Pałki wyjąć, sos przecedzić przez gęste sito, zagęścić mąką kukurydzianą, włożyć pałki do sosu i podgrzać

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania