cebula - 11518 przepisów (strona:400/768)

Kurczak tandoori 227

łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 1 łyżka pasty z tamaryndowca 100 ml wody 1 łyżka oleju Liście sałaty, 2 pomidorki cherry 2 ćwiartki cytryny ½ cebuli Wykonanie. W miseczce wymieszać jogurt, posiekany imbir, przeciśnięty czosnek, sproszkowane chilli, kolendrę, kminek, sól i barwnik spożywczy. W każdym udku zrobić 2-3 nacięcia ,włożyć do jogurtu z przyprawami, wymieszać(...)lodówki. Udka wyjąc z marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180 stop. około 35 minut. Udka ułożyć na sałacie ,posypać krążkami cebuli ,dodać połówki pomidorków i cząstkę cytryny. Czerwone udka tandoori podałem z kotlecikami z kapusty.  W Indiach zjecie z chlebkiem naan i miętową raitas

Kulinarny karnet Christophera
Rozgrzewające zupy 177

cytryną, solą i pieprzem. Dolać śmietanę i posypać natką pietruszki. Żurek z leśnymi grzybami Składniki 50 dag grzyby leśne 30 dag kiełbasa biała 10 dag szynka wiejska wędzona 2 cebule 5 ząbków czosnku 250 ml zakwas żurku 200 ml śmietana 18%  2 łyżki natka pietruszki 1,5 l bulion drobiowy 2 liść laurowy 5 ziaren ziele angielskie sól pieprz(...)majeranek masło olej do smażenia Wykonanie Do bulionu dodać liście laurowe i ziele angielskie i ugotować białą kiełbasę. Wyjąć i pokroić w plasterki. Czosnek, cebulę i  szynkę wędzoną pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, w trakcie smażenia dołożyć pokrojoną białą kiełbasę. Całość  dodać do gotującego sie na małym ogniu bulionu. Chwilę pogotować, dodać zakwas

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety z białej kapusty z koperkiem 188

Cutlets with white cabbage with dill Składniki 0,5 główki kapusta biała 2 cebule 1 jajko 1 pęczek koperku 3 łyżki mąki przyprawa do dań  Kucharek pieprz sól bułka tarta ser żółty pomidorki koktajlowe Wykonanie Kapustę  pokroić na małe cząstki. Zagotować wodę z dodatkiem przyprawy do dań Kucharek, włożyć kapustę, gotować 5 minut, odcedzić, schłodzić. Cebulę pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Pâté z drobiowych wątróbek 211

Pâté of chicken liver Składniki. 50 dag wątróbka z kurczaka 1 gruszka 2 cebule 1 łyżeczka kapary 2 ząbki czosnku 50 ml brandy 15 dag masło olej do smażenia tymianek majeranek gałka muszkatołowa pieprz sól zielony pieprz z zalewy mleko 5 dag masło do polania Wykonanie. Wątróbki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, zalać mlekiem i odstawić na 12 godzin(...)lodówki. Cebule pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać drobno pokrojony czosnek, startą na łezce gruszkę, kapary i na koniec osączoną z mleka wątróbkę. Całość doprawić tymiankiem i majerankiem. Po dodaniu wątróbek smażymy bardzo krótko, około 4-5 minut, tak, żeby wątróbka była w środku różowa. Na koniec podlewamy alkoholem i przez moment flambirujemy, następnie gasimy

Kulinarny karnet Christophera
Pikantna zupa bananowa z białą czekoladą 135

Spicy banana soup with white chocolate Składniki. 2 banany 1 cebula 1 papryczka chilli 3 liście limonki (kaffir) 10 dag czekolady białej 1 cm korzenia imbiru 1 goździk zmielony 1 łyżka oleju natka pietruszki 1 cytryna 1 owoc granatu szczypta soli 0,5 l bulionu z kurczaka Wykonanie. Cebulę i chilli posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone banany skropione

Kulinarny karnet Christophera
Rolada z ziemniaków z kaszą gryczaną 300

with potatoes Składniki. 1 kg ziemniaków 1-2 marchewki 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła sol pieprz Farsz. 10 dag kaszy gryczanej 2 cebule 2 łyżki masła 1 jajko 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Ziemniaki obrać i ugotować razem z obranymi, całymi marchewkami. Ziemniaki utłuc na puree, dodając stopniowo mąkę, następnie jajko(...)sól i pieprz. Marchewkę odłożyć. Masę wyłożyć na natłuszczony papier i rozsmarować w prostokąt o grubości 1,5-2 cm. Farsz. Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekaną, przesmażoną na maśle cebulą, jajkiem i pietruszką. Doprawić do smaku. Farsz ułożyć na ziemniaczanym puree, na środku marchewkę i całość zwinąć w rulon pomagając sobie papierem. Wierzch i boki posmarować jajkiem i posypać bułką

Kulinarny karnet Christophera
21 przepisów na kolację, na ciepło! 23386

Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią(...)Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą  Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Ratatuja z soczewicą

Moja smaczna kuchnia
Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni 126

również lekko dyniowy aromat i porcję cennych witamin... Składniki: kawałek wędzonego boczku - ok 100 g 250 g kiszonej kapusty 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 3 średnie kremowe ziemniaki 1 szklanka puree z dyni 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam) sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony(...)drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 20 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać dyniowe puree, posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować

Czerwień i błękit
Pulpeciki w sosie pomidorowym 201

Wielkie Żarcie , dokładnie to czego szukałam.  Dokładnie taki właśnie smak ;) Polecam! :)   Składniki: 500g mięsa mielonego 2-3 łyżki kaszy mannej 2 jajka przyprawa do mięsa mielonego cebula duża butelka lub mały karton przecieru pomidorowy ( wyjaśnienie dalej w tekście)* 2 marchewki mąka do obtoczenia pulpetów bulion z 1 kostki rosołowej i wody w ilości takiej by zakryła nam pulpety(...)sól, pieprz bazylia, oregano papryka ostra i słodka czosnek granulowany Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, czosnkiem granulowanym, pieprzem i papryką słodką. Cebulę siekamy drobniutko i dorzucamy do mięsa. Następnie dodajemy kaszę i jajka. Dokładnie mieszamy wszystko razem i doprawiamy jeśli jest taka potrzeba.  Formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy w mące. Przyszedł czas na wyjaśnienia co do sosu

Czerwona Porzeczka
Rosół z kaczki ,Honoraty 162

Honki prawdziwą, zdrową i wypasioną kaczkę ze wszystkimi akcesoriami ! To prawdziwy rarytas! Zrobimy rosół z  kaczuchy! Składniki porcja rosołowa kaczuchy + pierś z kaczuchy marchewka seler naciowy czosnek opalona cebula ESTRAGON SKWORCU PIEPRZ ZIOŁOWY SKWORCU zielona natka selera sól woda zródlana- ja mam od babci z Grabin/podkarpackie Przygotuj porcję kaczki , dokładnie ją umyj. Do garnka z grubym dnem włóż kaczuszkę(...)Dolej wody. Dodaj łyżkę estragonu Skworcu. Nastęnie opal cebulę nad ogniem i wraz z marchewką, selerem i czosnkiem dodaj do garnka. Następnie dodaj pół łyżki pieprzu ziołowego Skworcu. Na koniec dodaj zieloną natkę selera, posól. Zamknij garnek i gotuj kilka godzin na bardzo małym ogniu. Międzyczasie ugotuj makaron typu krajanka. Rozłóż makaron na talerze. Rozlej rosół i podawaj na rozgrzanie

Z Kuchni Do Kuchni
Skrzydełka na ryżu 418

Skrzydełka na ryżu  SKŁADNIKI: skrzydełka -1 kg cebula -2 szt pieczarki -0,5 kg ryż -2 szkl masło -3 łyżki woda -4 szkl sól i pieprz ketchup ostry -2 łyżki wegeta -2 łyżki czosnek -1 ząbek cukier -1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Blachę wyłożyć folią aluminiową.  Wysypać ryż surowy na blachę.  Skrzydełka umyć, osączyć, podsmażyć na złoty kolor(...)tłuszczu, ułożyć na ryżu.  Cebulę obrać, pokroić w plastry, ułożyć na skrzydełkach.  Pieczarki umyć, osączyć, pokrajać w plastry.  Następnie przygotować zalewę:  Do garnka wlać wodę, dodać sól i pieprz, ketchup, czosnek posiekany, cukier, masło i wegetę, zagotować.  Gotową zalewą polać skrzydełka, wstawić do piekarnika na 1godz i 15 minut w 190 stop. (function

Kuchnia Danusi
Łosoś z warzywami w sosie chrzanowym 115

posiada wyjątkowy smak. Danie szybkie warto wypróbować. SKŁADNIKI ok 1/2 kg. łososia -filet sól , pieprz warzywa rożne- typu  marchew, kalafior, por, brokuł, ziemniaki ( właściwie to, co mamy) pół cebuli szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki chrzanu olej WYKONANIE Warzywa kroimy na drobne, łososia również dzielimy na dwa trzy kawałki, przyprawiamy. Wkładamy do garnka , do gotowania na parze. Wszytko gotujemy(...)ryby Cebulę  kroimy w kostkę i podsmażamy. Wlewamy śmietanę i dodajemy chrzan. Chwilę dusimy na małym ogniu. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Klopsiki w sosie grzybowym z makaronem 204

porcje 300 g makaronu 600 g grzybów mogą być pieczarki 300 g jogurtu greckiego opcjonalnie 250 g śmietana 12%( jeśli możemy zaszaleć):) 500 g mięsa mielonego z szynki 2 cebule sól, pieprz, pietruszka Przygotowanie : Makaron: wiadomo ugotować Sos: Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i zeszklić

Sylwetka Od Kuchni
Kurczakowe Placki 242

porcje po 277kcal 4W 44B 9T Wartości odżywcze Całego dania : Kalorie 831 Węglowodany 11.65 g Białko 133.58 g Tłuszcze 26.46 g Skład: 500 g piersi z kurczaka 100 g cebuli 4 jajka L Pietruszka sól, pieprz Przygotowanie: Kroimy pierś z kurczka bardzo drobno lub używamy blendera do zmielenia mięsa Cebule

Sylwetka Od Kuchni

Proponowane wyszukiwania