cebula - 11518 przepisów (strona:399/768)

Złota rybka sielawa. 163

sielawa w sałatce z agrestem. Składniki. 4 szt. sielawa wędzona 0,25 szt sałata lodowa 1 garść agrest 5 szt. śliwki węgierki 5 szt. pomidorki koktajlowe 0,25 szt. cebula czerwona kiełki rzodkiewki sos winegret Wykonanie. Przygotować sielawę. Obrać ze skórki i usunąć ości. Sałatę pokroić nożem do warzyw i rozłożyć  na talerzu. Dodać śliwki bez pestek, pomidorki koktajlowe(...)agrest. Na całości rozłożyć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i fileciki z sielawy. Posypać kiełkami rzodkiewki i polać sosem winegret. Sos winegret - ząbek czosnku, bazylia, sok z 0,5 cytryny, oliwa z oliwek, sól

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan i papryka na focaccii lub podobnym chlebku . 186

Eggplant and peppers on focaccia. Składniki. 1 mały bakłażan 1 focaccia 2 łyżki  koncentratu pomidorowego 1 cebula czerwona 1 papryka mała 2 łyżki kolendry posiekanej 1 łyżka parmezanu utartego 1 łyżka sera cheddar utartego 2 łyżki oleju Wykonanie. Plastry bakłażana lekko posolić i usmażyć na złocisto. Focaccię pokroić na 4 części i następnie na połowę horyzontalnie. Zrumienić(...)stron na rumiano i posmarować koncentratem pomidorowym. Na każdym kawałku chlebka położyć bakłażan, plaster cebuli, paski papryki, posypać  świeżą kolendrą i wymieszanymi serami. Wstawić do pieca na umiarkowanie gorący grill ,aż sery się stopią

Kulinarny karnet Christophera
Zupa szpinakowa oliwkowa. 121

Soup olive. Pyszna, pożywna zupa rodem z Bałkanów. Do jej sporządzenia używamy prawdziwej oliwy z oliwek, która zdecydowanie podnosi smak. Składniki. 25 dag szpinaku świeżego 1 pęczek szczypiorku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ryżu 0,5 l bulionu 10 oliwek 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz Wykonanie. Szpinak umyć, odcisnąć z wody(...)Posiekać drobno razem ze szczypiorkiem. Posiekać też cebulę. Udusić na oliwce, dodając zmiażdżony czosnek. Kiedy warzywa zmiękną, wlać bulion, zagotować i dodać ryż oraz pokrojone oliwki.  Gotować, aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku, jeżeli potrzeba. Jajka drobno posiekać ,wyłożyć na talerze i zalać gorącą zupą. Polecam z dobrym smakiem

Kulinarny karnet Christophera
Bucatini z chayote i sosem miętowym. 322

następnie pokroić na plastry. Podać z sosem miętowym. Podałem z dodatkiem  warzywnego chayote. Chayote Składniki. 30dag  chayote 30dag cukinii Sól, pieprz Sos pomidorowy. 3 łyżki oliwy 1 cebula 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki goździków mielonych 25 dag pomidorów 1 garść rodzynek 1 papryczka jalapeno 1 garść kolendry Wykonanie. Sos.   Na rozgrzanej oliwie delikatnie przesmażyć cebulę i zmiażdżony czosnek

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan z kabanosem i figą 153

Eggplant with kabanos and figs Składniki. 1 bakłażan 1 zielony pomidor 0,5 papryka czerwona 2 kabanosy wieprzowe 1 łyżeczka ketchup 1 cebula 2 łyżki majonez 1 świeża figa 10 dag mozzarella sól pieprz czarny chilli oliwa z oliwek aceto balsamico di Modena Wykonanie. Bakłażana pokroić na plastry, posolić, odstawić na 30 minut. Zielony pomidor, paprykę, cebulę i kabanosy, pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Na grzyby przepisy z borowikami 197

papierze do pieczenia małe kopczyki. Piec w temp.180 stop. z nawiewem około 10 minut.Sprawdzać . 200 g borowików oczyścić ,pokroić na części i usmażyć na oleju razem z krążkami cebuli. Posypać solą i pieprzem do smaku. Usmażone grzyby ułożyć na jednym ciasteczku sezamowym i przykryć drugim. Polać sosem. Sos Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Jajka w koszulkach z borowikami. Składniki(...)tylko te grzyby ,które umiemy dobrze określić. Nie ma żadnej praktycznej recepty, poza atlasem grzybów, na to ,jak odróżnić grzyb jadalny od trującego. Niektórzy wierzą, że srebrne sztućce lub cebula po zetknięciu z grzybem trującym czernieją, nie jest to jednak prawda. Podobnie jak to ,że grzyby trujące są ostre i gorzkie w smaku i nieprzyjemnie pachną. Akurat odwrotnie, muchomor sromotnikowy

Kulinarny karnet Christophera
"Vol-au-vent" z ziemniaków i pieczarek 251

vent" with potatoes and mushrooms Składniki. 50 dag ziemniaki 1 żółtko 30 dag pieczarki 1 cebula 100 ml. śmietana 36% 2 łyżki natka pietruszki 50 ml białe wino wytrawne sól pieprz 3 małe jajka masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Lekko schłodzić, ubić na puree, dodać natkę pietruszki i żółtko, dobrze wymieszać(...)nałożyć do rękawa. Na papierze do pieczenia narysować kółka, papier odwrócić, kółka będą widoczne. Lekko natłuścić papier  i wyciskać spiralnie ziemniaki po zaznaczonych liniach. Pieczarki pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w cząstki pieczarki, posolić, oprószyć  pieprzem, chwilę smażyć, podlać białym wytrawnym winem, zredukować i dodać śmietanę. Pieczarki dusić

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak tandoori 233

łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 1 łyżka pasty z tamaryndowca 100 ml wody 1 łyżka oleju Liście sałaty, 2 pomidorki cherry 2 ćwiartki cytryny ½ cebuli Wykonanie. W miseczce wymieszać jogurt, posiekany imbir, przeciśnięty czosnek, sproszkowane chilli, kolendrę, kminek, sól i barwnik spożywczy. W każdym udku zrobić 2-3 nacięcia ,włożyć do jogurtu z przyprawami, wymieszać(...)lodówki. Udka wyjąc z marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180 stop. około 35 minut. Udka ułożyć na sałacie ,posypać krążkami cebuli ,dodać połówki pomidorków i cząstkę cytryny. Czerwone udka tandoori podałem z kotlecikami z kapusty.  W Indiach zjecie z chlebkiem naan i miętową raitas

Kulinarny karnet Christophera
Rozgrzewające zupy 180

cytryną, solą i pieprzem. Dolać śmietanę i posypać natką pietruszki. Żurek z leśnymi grzybami Składniki 50 dag grzyby leśne 30 dag kiełbasa biała 10 dag szynka wiejska wędzona 2 cebule 5 ząbków czosnku 250 ml zakwas żurku 200 ml śmietana 18%  2 łyżki natka pietruszki 1,5 l bulion drobiowy 2 liść laurowy 5 ziaren ziele angielskie sól pieprz(...)majeranek masło olej do smażenia Wykonanie Do bulionu dodać liście laurowe i ziele angielskie i ugotować białą kiełbasę. Wyjąć i pokroić w plasterki. Czosnek, cebulę i  szynkę wędzoną pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, w trakcie smażenia dołożyć pokrojoną białą kiełbasę. Całość  dodać do gotującego sie na małym ogniu bulionu. Chwilę pogotować, dodać zakwas

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety z białej kapusty z koperkiem 190

Cutlets with white cabbage with dill Składniki 0,5 główki kapusta biała 2 cebule 1 jajko 1 pęczek koperku 3 łyżki mąki przyprawa do dań  Kucharek pieprz sól bułka tarta ser żółty pomidorki koktajlowe Wykonanie Kapustę  pokroić na małe cząstki. Zagotować wodę z dodatkiem przyprawy do dań Kucharek, włożyć kapustę, gotować 5 minut, odcedzić, schłodzić. Cebulę pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Pâté z drobiowych wątróbek 216

Pâté of chicken liver Składniki. 50 dag wątróbka z kurczaka 1 gruszka 2 cebule 1 łyżeczka kapary 2 ząbki czosnku 50 ml brandy 15 dag masło olej do smażenia tymianek majeranek gałka muszkatołowa pieprz sól zielony pieprz z zalewy mleko 5 dag masło do polania Wykonanie. Wątróbki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, zalać mlekiem i odstawić na 12 godzin(...)lodówki. Cebule pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać drobno pokrojony czosnek, startą na łezce gruszkę, kapary i na koniec osączoną z mleka wątróbkę. Całość doprawić tymiankiem i majerankiem. Po dodaniu wątróbek smażymy bardzo krótko, około 4-5 minut, tak, żeby wątróbka była w środku różowa. Na koniec podlewamy alkoholem i przez moment flambirujemy, następnie gasimy

Kulinarny karnet Christophera
Pikantna zupa bananowa z białą czekoladą 139

Spicy banana soup with white chocolate Składniki. 2 banany 1 cebula 1 papryczka chilli 3 liście limonki (kaffir) 10 dag czekolady białej 1 cm korzenia imbiru 1 goździk zmielony 1 łyżka oleju natka pietruszki 1 cytryna 1 owoc granatu szczypta soli 0,5 l bulionu z kurczaka Wykonanie. Cebulę i chilli posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone banany skropione

Kulinarny karnet Christophera
Rolada z ziemniaków z kaszą gryczaną 305

with potatoes Składniki. 1 kg ziemniaków 1-2 marchewki 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła sol pieprz Farsz. 10 dag kaszy gryczanej 2 cebule 2 łyżki masła 1 jajko 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Ziemniaki obrać i ugotować razem z obranymi, całymi marchewkami. Ziemniaki utłuc na puree, dodając stopniowo mąkę, następnie jajko(...)sól i pieprz. Marchewkę odłożyć. Masę wyłożyć na natłuszczony papier i rozsmarować w prostokąt o grubości 1,5-2 cm. Farsz. Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekaną, przesmażoną na maśle cebulą, jajkiem i pietruszką. Doprawić do smaku. Farsz ułożyć na ziemniaczanym puree, na środku marchewkę i całość zwinąć w rulon pomagając sobie papierem. Wierzch i boki posmarować jajkiem i posypać bułką

Kulinarny karnet Christophera
21 przepisów na kolację, na ciepło! 23389

Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią(...)Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą  Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Ratatuja z soczewicą

Moja smaczna kuchnia
Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni 135

również lekko dyniowy aromat i porcję cennych witamin... Składniki: kawałek wędzonego boczku - ok 100 g 250 g kiszonej kapusty 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 3 średnie kremowe ziemniaki 1 szklanka puree z dyni 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam) sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony(...)drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 20 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać dyniowe puree, posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania