mąki łyżeczka cukru 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 100 g masła farsz 200 g piersi indyka 5 dużych pieczarek 1 puszka pomidorów pokrojonych 1duża cebula 1 papryka 1 łyżeczka curcumy Prymat 1 łyżeczka curry Prymat 2 łyżeczki mąki 1 łyżka oleju pieprz, sól do smaku 100 g sera tarkowanego Przygotowanie: W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier(...)minut. Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość. Na patelni z olejem podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodajemy pieczarki pokrojone na mniejsze części. Następnie dodajemy indyka pokrojonego w kosteczkę, jak wszystko ładnie się podsmaży dodajemy paprykę również pokrojoną w kosteczkę i pomidory. Podsmażamy wszystko aby jak najwięcej wody
Niezły Młynekpochodzi z książki pt:" Książka kawalerska" - H.W.A. Schoeller Danie jest naprawdę smaczne, a przy tym proste do wykonania, dlatego je zamieszczam :) Składniki : 2 małe bakłażany 2 średnie cebule 1 duży strąk papryki czerwonej 2 pomidory 2-3 ząbki czosnku olej, sól, pieprz Przygotowanie : Umyte bakłażany kroimy w plastry o grubości 1 cm, cebule drobniej Na oleju pod przykryciem
Proste Potrawypolecam. Przepis znajdziecie w podlinkowanej nazwie ze dwie linijki wyżej :) Tak więc w pierwszej kolejności zesmażyłam kiełbaskę i boczek. Wyciągnęłam do miseczki, a na wytopionym tłuszczu smażyłam por i cebulę pokrojoną w kostkę. Poniżej już widać, że dorzuciłam mrożone mini marchewki, które sobie dusiłam razem z porem i cebulą pod przykryciem. A na koniec dorzuciłam namoczoną wcześniej czarną fasolę, zesmażony
Blondynka GotujeSzybkie , smaczne , chrupiące. Nie zdążyłam zrobić po upieczeniu, dlatego zdjęcia pokazują etap przed włożeniem do piekarnika. SKŁADNIKI Bułki kajzerki ( na dużą blachę wystarczy 6) 1/2 kg. pieczarek jedna cebula ser tarty mozzarella do posypania sól , pieprz trochę masła WYKONANIE Bułki przeciąć na połowę i wydrążyć miąższ. Poukładać na dużej blaszce, lekko posmarować masłem środek(...)Pieczarki obrać ze skórki pokroić na małe kawałki. Cebulę posiekać w kostkę obsmażyć, dodać pieczarki, podusić. Doprawić solą , pieprzem. Napełnić bułki farszem pieczarkowym, posypać serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do ok 180 s C przez 10 min. Podawać z dowolnym sosem lub ketchupem. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwySkładniki (porcja - zdjęcie): 50 g kaszy jaglanej 120 g oczyszczonych pieczarek 20 g (pół małej) cebuli 0,5 (30 g) roztrzepanego jajka 10 g (płaska łyżka) mąki pełnoziarnistej 5 g (płaska łyżeczka) masła (do smażenia pieczarek) 1 łyżka oleju (do smażenia kotletów) sól, pieprz Przygotowanie: 1. Gotujemy na sypko kaszę jaglaną (ugotowałam w parowarze: kasza - miarka 55 ml, woda(...)gotowałam ok. 40 min) 2. Na maśle, pod przykryciem dusimy pokrojone drobno pieczarki i posiekaną cebulę. Dodajemy sól, pieprz 3. Gdy ostygnie, mieszany kaszę z pieczarkami. Dodajemy jajko i mąkę. 4. Wilgotnymi dłońmi lepimy płaskie kotleciki (nie mogą być zbyt płaskie, żeby się nie rozpadały) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kaloryczność: Porcja (zdjęcie) - ok. 415 kcal
Malowane smakiemdelikatność bekonu, powoduje że ciężko sie oderwać od ...no właśnie sosu. :) I przyznaję , że obiadu zjadamy więcej niż zawsze ...Polecam :) Zaczynamy: Skadniki na sos: 100 gr małych pieczarek 1 cebula 3 plastry bekonu 2-3 łyżki masła 200 ml bulionu kurczakowego 200 ml śmietany 2 łyżki mąki pieprz do smaku Wykonanie: Rozpuszczamy masło, szatkujemy cebulę, kroimy bekon
Smaki Edytymozzarelli. Takie połączenie zawsze i wszystkim smakuje. Polecam! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami (6 porcji) Składniki: 220 g ulubionego makaronu 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku, podgrzanego przez 4 minuty w mikrofalówce, odciśniętego z nadmiaru wody 2 piersi kurczaka bez skóry(...)opakowaniu, ale odcedź je chwilę przed momentem osiągnięcia al dente. Przelej go zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu trochę oleju i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj kurczaka i dokładnie obsmaż z każdej strony aż będzie gotowy. Dopraw całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec wmieszaj pieczarki i smaż, aż odparują
karmelowywarzywa tworzą pyszną smakową kompozycję. Składniki: 5-6 solonych filetów śledziowych puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 4 kiszone ogórki 3 jaja ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany pieprz 1. Filety zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Jaja gotujemy na twardo, odstawiamy do wystudzenia. Warzywa konserwowe odcedzamy na durszlaku. Ogórki, cebule
Apetyczna babeczkasmaczniejsze. Składniki na 2 burgery + zostaje ok. 4/5 osobnych kotlecików, które smakują pysznie również na zimno: same lub na kanapce: Kotleciki: Papryczka chilli Puszka czerwonej fasoli Mała cebula Pół papryki Jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. płatków owsianych 2 łyżki otrębów 1 łyżeczka bułki tartej 1 ząbek czosnku Oregano Tymianek Sól i pieprz Burgerowo: Dwie bułki grahamki(...)najlepiej domowe!) Papryka żółta Sałata Pomidor Kiełki brokuła Parmezan Przygotowanie: Fasole płuczemy, osuszamy i rozdrabniamy widelcem. Papryczkę i czosnek kroimy bardzo drobno, a cebule i paprykę jak chcemy.Warzywa rozdrabniamy blenderem. Łączymy z fasolą, jajkiem i suchymi składnikami. Doprawiamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Bułeczki podgrzewamy na patelni/w piekarniku/mikrofalówce. Podajemy z ulubionymi warzywami
Czarnawisienkachlebku pita jest wegetariańską wersją kebabu. Składniki: 350 g ciecierzycy "suchej" (Uwaga! Jeśli masz taką w puszce lub już ugotowaną też znajdziemy na to rade :) czytaj do końca! ) 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki curry (ja niestety musiałam tak zastąpić, ale jeśli masz kardamon, kmin, kolendrę - śmiało dawaj!) 1 lub 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu(...)Namaczamy przez całą noc ciecierzyce w zimnej wodzie (jeśli mamy już gotową, pomijamy ten punkt). Następnego dnia cieciorkę należy opłukać i osuszyć. Mielimy w maszynce do mielenia razem z cebulą. (gotowaną możemy potraktować blenderem). Dodajemy przyprawy, sodę, wodę i dokładnie mieszamy. Masa powinna być "zwarta". Przykrywamy szmatką lub folią i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej 30 minut
Czarnawisienkabardzo mało kaloryczne. O kaszy jaglanej wspominałam już przy okazji ciasteczek jaglanych . Polecam! Mój tato jest w nich zakochany (i ja również). Składniki: 100 g kaszy jaglanej 1/2 cebuli 3 duże marchewki Kurkuma, sól, pieprz, curry, papryka słodka Olej do smażenia Przygotowanie: Kasze jaglaną ugotować ze szczyptą soli, odstawić do wystygnięcia. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, cebulę pokroić
Czarnawisienkatradycyjnych. Racuchy musiały być najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Baba gotowana – tradycyjna potrawa wielkanocna Grucholec - baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórka Kiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninie Bumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i serem Plińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukrem Prażnica – jajecznica Jarzyna z marchwi(...)brukwi Kwaszone gurczi – ogórki kiszone, Mizeria - gurczi na kwaśno Kartuskie ogórki – pasteryzowane z cebulą, marchewką i papryką Ruchanki
Czarnawisienkatrzeba. WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY, ZIEMNIAKÓW I MARCHEWKI. /własny;/ na 2-3 porcje 2 duże marchewki 1 duża czerwona papryka 2-3 ziemniaki 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 puszka soczewicy w zalewie posiekany pęczek pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanka bulionu warzywnego ok. łyżeczka wędzonej sproszkowanej węgierskiej(...)świeżo mielony, 1/2 szklanki śmietanki 12% Paprykę podpiekam w piekarniku do miękkości, po czym ściągam z niej skórę - najlepiej, póki jest jeszcze gorąca, wtedy skóra schodzi bezproblemowo. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i szklę na niewielkiej ilości oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym Wrzucam obrane i drobno pokrojone marchewki i ziemniaki, chwilę przesmażam
W kuchni Karmel-itkiBuziakuję. I zazdraszczam. A obiad Izabell Mediavilla zawdzięczam. W ciut zmodyfikowanej przeze mnie kompozycji. Kremowo. Szybko. I ciepło. Jak to w Hiszpanii. duży kalafior łyżeczka świeżo startego imbiru średnia cebula papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 0,5l bulionu (wołowego) jajko i mąka do panierki serek Arla Apetina Czosnek&Zioła łyżka oliwy Kalafior podzieliłam na różyczki. Kilka zapanierowałam w mączno(...)jajecznym cieście. Podsmażyłam na oliwie. Resztę parowałam. Bulion zagotowałam. Usmażonego kalafiorka zdjęłam z patelni. Odłożyłam na bok. W jego miejsce wrzuciłam imbir. Posiekaną papryczkę chilli. Cebulę. Słodką paprykę. Podsmażyłam 5min. Na koniec stopiłam serek. Gotowe przelałam do bulionu. Dodałam kalafiora. Gotowałam razem kolejne 5min. Następnie wystudziłam. I zmiksowałam na gładką masę. Krem kalafiorowy przelałam do miseczek. Serwowałam z różyczkami
bastalenanależy. Jedyne co w nim zmieniłam, to ilość przypraw. Składniki: 1 kg wołowiny 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy pieprz mąka pełnoziarnista olej do smażenia 2 cebule 1 łyżka musztardy kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól większa łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej Mięso kroimy na centymetrowe plastry i rozbijamy lekko tłuczkiem. Smarujemy mieszaniną(...)octu balsamicznego i oliwy i odstawiamy na co najmniej godzinę. Doprawiamy pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy szybko na oleju. Przekładamy do garnka. Cebule kroimy w półplasterki i smażymy na tym samym oleju i dodajemy do mięsa. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości mięsa, dodajemy resztę przypraw poza solą. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy sól
chwile dla mnie