podsumował to danie następująco: "Nooo, z mięsem byłoby lepsze, ale bez niego też jest ok." To chyba najlepsza rekomendacja ;) Składniki: 4 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera cebula kawałek pora 2 ząbki czosnku domowa "kostka rosołowa" warzywna sól pieprz koncentrat pomidorowy papryka słodka papryka ostra domowa vegeta bazylia świeża lub suszona natka pietruszki 4 papryki Warzywa obieramy, kroimy(...)kawałki i obgotowujemy krótko w wodzie z dodatkiem warzywnej "kostki rosołowej" i ząbków czosnku przekrojonych na pół. Wyjmujemy jeszcze półtwarde i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora drobno kroimy. Dodajemy ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego, zioła i przyprawy do smaku. Odcinamy z papryk końce z ogonkiem i czyścimy środki. Nadziewamy papryki gotowym farszem, umieszczamy w naczyniu
chwile dla mniedodałam odrobinę pikantności, zmniejszyłam też ilości (wiadomo - robione na próbę) i... mam 7 słoiczków pysznego ketchupu :) Składniki: 1,5 kg dojrzałych pomidorów 1 marchewka 0,5 pietruszki 1 duża cebula 0,5 małego selera 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki cukru trzcinowego 0,5 łyżki soli 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu 15 ml. octu jabłkowego 0,5 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej(...)łyżeczki płatków chilli Pomidory, czosnek i cebulę pokroić na nieduże kawałki, resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotować wszystkie razem przez godzinę bez przykrycia, często mieszając. Po tym czasie odsączamy warzywa na sicie, sok gotujemy dalej, by odparował, a pulpę porządnie miksujemy w blenderze. Jeśli blender jest w stanie zmiksować skórki i ziarenka, to po prostu wrzucamy
chwile dla mnieOryginalny przepis jest niezły, ale dla mnie dość pikantny, pomimo tego, że lubię ostro zjeść. Podaję więc mniejszą ilość chilli. Składniki: 1 kapusta pekińska 2 marchewki 7 rzodkiewek 1 cebula ząbek czosnku niecała łyżeczka płatków chilli 1 cm świeżego korzenia imbiru (niekoniecznie - ja nie dałam) 2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej (u mnie morska) Kapustę szatkujemy,marchewki, rzodkiewki, imbir ścieramy(...)tarce do talarkowania, cebulę i czosnek siekamy. Dodajemy sól, chilli i warzywa ugniatamy rękoma, aż pojawi się sok. Przekładamy do wyparzonego naczynia do kiszenia, na wierzch kładziemy liść kapusty i obciążamy. Smacznego
chwile dla mniePyszny, pikantny krem z dyni. Polecam gorąco :) Składniki: ok. 0,5 kg dyni pół małej cebuli 0,7 l. wody domowa kostka rosołowa domowa vegeta sól pieprz szczypta płatków chilli Cebulę i obraną dynię kroimy w kostkę. Dodajemy do wody z przyprawami i gotujemy do miękkości. Na koniec miksujemy. Smacznego
chwile dla mniepapryki 1 cebula sól pieprz papryka słodka papryka ostra koncentrat pomidorowy ulubione zioła (bazylia, oregano, tymianek, majeranek, itp.) leczo trójkolorowe Cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę w większą kostkę. Gotujemy je razem chwilę w małej ilości wody, a gdy część wody odparuje dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy do miękkości. leczo dwukolorowe Smacznego
chwile dla mnieKolejny smaczny pomysł na buraczki. Tym razem taki, by jak najmniej było czuć buraki w burakach, ponieważ mój T. za nimi nie przepada :) Składniki: 3 buraki pół cebuli sól pieprz koncentrat pomidorowy Buraczki obgotowujemy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy buraki, doprawiamy solą, pieprzem i koncentratem. Smacznego
chwile dla mniezrobić gdy na obiad są zaplanowane gołąbki, nadzienie czeka gotowe i okazuje się, że nie ma w domu kapusty? Nadziewane cukinie :) Składniki: 2 cukinie 3 marchewki pietruszka kawałek selera cebula kawałek pora domowa kostka rosołowa warzywna 2-3 ząbki czosnku papryka słodka papryka ostra sól pieprz zioła prowansalskie Warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i czosnku na półtwardo(...)pieczenia). Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.5 minut. Po wyjęciu wydrążamy łyżeczką nasiona. Ugotowane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora i cebulę drobno kroimy. Czosnkolubni mogą dodać jeszcze przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku :) Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz papryką słodką i ostrą. Nadziewamy cukinie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego
chwile dla mniemnie jest idealny:) Przepis podaję z całej porcji. Składniki: - 1,5 kg pomidorów - 2 papryki ( czerwoną i zieloną) - 3 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka domowej vegety - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka pieprzu - 2 łyżeczki octu jabłkowego - 4 łyżeczki cukru trzcinowego - 3 łyżki(...)oliwy Pomidory, paprykę, cebulę pokroić w niedużą kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Z pomidorów można zdjąć skórki, ale nie jest to konieczne jeśli zamierzacie przecierać sos przez sitko lub miksować go na zupełnie gładką masę Wszystko wrzucić do garnka i dodać przyprawy. Gotować do miękkości, zmiksować, po czym znów gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przełożyć do wyparzonych
chwile dla mnieLubię kapustę na ciepło. Niestety zwykle jest zasmażana, a w diecie warzywno-owocowej ta opcja odpada. Trzeba więc było coś wymyślić :) Składniki: pół główki kapusty duża cebula koperek sól pieprz odrobina wody Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody i gotujemy bez przykrycia, aż kapusta zrobi się miękka i zmniejszy swoją objętość
chwile dla mniezawiera m.in. kwas foliowy, żelazo, cynk, fosfor, łatwo przyswajalne białko - wit. z grupy B - jest źródłem błonnika - wspomaga odchudzanie Składniki: 1,5 szkl. soczewicy (u mnie brązowa) 2 duże cebule 6 ząbków czosnku sól pieprz papryka słodka i ostra 5 łyżek oleju odrobina wody Soczewicę gotujemy w 3 szkl. wody, w zależności od koloru od 15 do 50 minut(...)najdłużej brązowa, czerwoną najkrócej). Cebulę i czosnek kroimy drobno i obsmażamy krótko w niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z soczewicą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, dodajemy olej i troszkę wody. Miksujemy na gładką masę lub tak jak u mnie, zostawiając część w kawałkach. Smacznego
chwile dla mnietrochę pokombinować i można zjeść nawet potrawy z grilla. Wystarczyło pozmieniać ten przepis i już mogłam się cieszyć szaszłykami nawet na tak restrykcyjnej diecie :) Składniki: kabaczek kilka niedużych cebul białych lub czerwonych papryka kalafior można dołożyć też pomidorki koktajlowe lub inne dozwolone warzywa przyprawa do grilla (bez glutaminianu,itp.) odrobina wody Kabaczka kroimy w grube plastry, papryki(...)kawałki, cebulę w ćwiartki, kalafiora dzielimy na różyczki. Nabijamy warzywa po kolei na patyczki do szaszłyków. Przyprawę mieszamy z niewielką ilością wody (musi mieć dość gęstą konsystencję, żeby nie spływała z warzyw), polewamy nią szaszłyki i grillujemy lub wkładamy do rękawa do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 st. C ok. pół godzinki. Można pod koniec pieczenia rozciąć
chwile dla mniePasuje do gołąbków, użyłam go też jako zastępcę ketchupu do II wersji wegańskich szaszłyków . Nieskomplikowany w przygotowaniu, wymaga wykonania niewielu czynności, do tego świetnie smakuje. Składniki: 3 pomidory pół cebuli 2 ząbki czosnku bazylia papryka słodka i ostra sól pieprz domowa "kostka rosołowa" warzywna Pomidory, cebulę i czosnek kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia, do miękkości
chwile dla mnieprostu nie potrzebuję już mięsa do życia. Tym razem na obiad zrobiłam wegetariańskie kotleciki jaglane. Składniki na ok. 8 kotlecików: 3 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżeczka soli pół cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko + 2 łyżki mąki z amarantusa lub kukurydzianej lub 2 jajka natka pietruszki olej do smażenia Cebulę, czosnek i natkę siekamy drobno. Mieszamy z pozostałymi składnikami
chwile dla mniewykorzystać do zrobienia kotletów. Dziś podaję przykładowy przepis na kotlety z soi :) Składniki: 200 g pulpy z soi 200 g ugotowanej kaszy jaglanej szczypior z jednej cebulki pół niedużej cebuli sól pieprz 2 jajka 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 4 łyżki wody (lub mniej jeśli mleko nie było robione w wyciskarce) 2 łyżki oleju + do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę
chwile dla mniemój T. pracował we włoskiej restauracji. Nauczył się tam robić sałatkę, która z czasem, zmieniana i udoskonalana, stała się Jego popisowym numerem :) Składniki: sałata tuńczyk w oleju jajka marchewka cebula szczypior ogórek pomidor sos: 100 ml oleju 25 ml wody pół łyżeczki musztardy, najlepiej sarepskiej pół łyżeczki octu szczypta soli Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, pomidora i jajka kroimy(...)półksiężyce, ogórka w plasterki. Szczypior siekamy, cebulę kroimy w kosteczkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dnie miski układamy sałatę, na nią kładziemy tuńczyka, jajka i warzywa. Wszystkie składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy nim sałatkę. Bon appetit
chwile dla mnie