raczej, że bardzo sytna. Doskonała do potraw mięsnych :) Podana porcja jest dość mała, wystarczy dla dwóch osób. Składniki: 4 ziemniaki pół ogórka szklarniowego 2 łyżki siekanego koperku połówka czerwonej cebuli łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego pieprz ziołowy, sól łyżka octu balsamicznego Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie. Odcedzamy i studzimy. Ogórka i cebulę
Czerwona Porzeczkaziemniak dodaje jej trochę gęstszą konsystencje i lekką nutkę smaku. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania tej pysznej zupy krem kalafiorowo-ziemniaczanej. Składniki: Średnia główka kalafiora 3 ziemniaki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1,5 bulionu drobiowego 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 100 ml śmietanki 12-18 % (opcjonalnie) Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną(...)kostkę, kalafior dzielimy na mniejsze elementy, a cebulę kroimy w piórka. Wszystko umieszczamy w dużym garnku i zalewamy bulionem lub jak w moim przypadku wodą z dwiema kostkami rosołowymi i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Po tym dodajemy czosnek, sól i pieprz, i miksujemy za pomocą blendera na gładką zupkę krem. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Zupę
Kuchnia Łukaszasię udaje. Zapraszam:) Scroll down for recipe in English Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą (1 sztuka) Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki grzybów, pokrojonych w plasterki 1/3 szklanki cebuli, pokrojonej w kostkę 1/2 szklanki pokrojonej w małą kostkę dyni 1/3 szklanki startej mozzarelli sól i pieprz 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki do podania 2-3 łyżki oleju roślinnego(...)smażenia Przygotowanie: Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulkę wraz z dynią i smaż do zeszklenia cebuli przez około 3-4 minuty. Następnie dodaj grzyby i smaż do miękkości, przez około 5 -7 minut. Dopraw solą i pieprzem i odstaw. W międzyczasie, roztrzep trzepaczką 3 jajka i dopraw solą i pieprzem. Na większej patelni rozgrzej pozostały olej, wlej
karmelowyScroll down for recipe in English Leczo z cukinii z mięsem mielonym (4 porcje) Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 łyżki oliwy extra vergine lub innego oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę 1 kg cukinii, pokrojonych w kostkę 1 papryczka chili, bez nasion, pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)pomidorowej świeży estragon (opcjonalnie), świeża bazylia sól i pieprz Przygotowanie: W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć mięso, dopraw solą i pieprzem i obsmaż do zarumienienia. Dodaj cebulę wraz z dodatkową łyżką oliwy, po czym smaż do zeszklenia, mieszając czasu do czasu. Dodaj paprykę, cukinie, papryczkę chili, po czym dopraw solą i pieprzem i smaż, od czasu
karmelowywersję. Miał być krem, ale moja połowa bez mięsa zupy nie zje i dlatego dodałam kilka pulpecików. Zjadł aż z dokładką, więc musiała być pyszna! Składniki : * pół kg pieczarek * cebula * 5-6 ziemniaków * litr wywaru warzywnego albo rosołu * łyżka masła * 400g mięsa mielonego * sól, pieprz do smaku * śmietanka lub jogurt naturalny * koperek Przygotowanie : Cebulę posiekaną
Magiczne Życie Martypochmurne dni gdy to danie podamy, to słoneczną pogodę ducha uzyskamy. Składniki: 4 porcje 200 g penne, 2 filety z kurczaka, 1 szt. brokułu, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, cytryna, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, świeża bazylia, gałązka rozmarynu, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Filety z kurczaka płuczemy, nacieramy solą(...)pieprzem. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju, mięso podsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50 ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Gdy mięso będzie już uduszone, wyciągamy
Moniki SmakołykiSurówek nigdy dość. Polecam dzisiaj jedną z nich. SKŁADNIKI ok. 1 kg czerwonej kapusty , 2 cebule 2 łyżki tłuszczu, olej lub masło, 1 liść laurowy , 1 łyżeczka jagody jałowca, 1 laska cynamonu , 200 ml czerwonego wina, 6 łyżek octu, około 3 łyżki cukru, sól , 2 kwaśne jabłka , ewentualnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej(...)łyżki czerwonej porzeczki galaretka WYKONANIE Kapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć łodygi. Poszatkować na dużch oczkach. Cebulę podsmażyć dodać kapustę, liść , jałowiec, cynamon. Wlać czerwone wino. Dodać ocet , cukier , sól i wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 1 godz. Mieszać , można podlać wodą. Jabłka pokroić na małe kawałeczki o dodać do kapusty
W kuchennym oknie EwySkładniki: ciasto: 3 szklanki mąki, 125 ml mleka, 125 ml wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie, dodatki: 1 część salami, czarne oliwki, kukurydza, pieczarki, pomidorki koktajlowe, żółty ser, 2 część pieczarki, brokuły(...)elastyczne i w ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę
Aga w kuchniZapiekana ryba z warzywami: brokuły, papryka, cebula i to wszystko z dużą ilością ciągnącego się żółtego sera... Składniki: 1 brokuł, 2 czerwone papryki, 1 cebula, 700 g filetu rybnego - u mnie mintaj, 300g startego żółtego sera, 1 żółtko, 1 łyżka majonezu. Przygotowanie: Brokuły myjemy pod zimną wodą i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Następnie rybę solimy
Aga w kuchnistrzał w dziesiątkę ! Jeśli nigdy nie próbowaliście ananasa na szaszłykach to musicie tego spróbować :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej, 1 cukinia, 1/2 puszki ananasa, 300 g pomidorków cherry, 3 cebule, marynata: 1 łyżka Jack Daniels barbecue, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Kamis, 1/2 łyżeczki pieprzu Kamis, szczypta soli prowansalskiej Kamis, 1/2 łyżeczki kolendry Kamis, 5 łyżek oliwy z oliwek. Przygotowanie(...)Mięso kroimy w dużą kostkę i polewamy ją marynatą, dokładnie mieszając. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Cukinię oraz cebulkę kroimy w plasterki. Nadziewamy na szaszłyki : mięso, cebula, cukinia, ananas i pomidor
Aga w kuchniszklanki mąki, 125 ml mleka, 125 ml wody 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie dodatki: 1/2 puszka kukurydzy, 1 pomidor, 10 plasterków żółtego(...)ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Na ciasto układamy oliwki, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, plasterki salami, odcedzony groszek, odcedzoną kukurydze, pomidora pokrojonego w plasterki (można wcześniej sparzyć i zdjąć
Aga w kuchninabrała orientalnego charakteru. Dzięki temu ma wyraźniejszy i pełniejszy smak. Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy, 1 garść grzybków mun, 1/2 słoiczka pędów bambusa, 2 cebule, 3 marchewki, 3 łyżki sosu sojowego, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 3 łyżeczki przyprawy kurczak w 5 smakach. Przygotowanie: Kurczaka myjemy i tniemy w długie paski. Przyprawiamy(...)przyprawą do kurczaka w 5 smakach i podsmażamy na oleju. Gdy kurczak będzie podsmażony, dodajemy warzywa: odcedzoną kukurydzę i groszek, grzybki mun, pędy bambusa, pokrojone cebule w półksiężyce oraz marchewkę pokrojoną w kostkę. Przykrywamy pokrywkę i dusimy ok, 15 minut. Dolewamy sos sojowy i zagęszczamy sos mąką. Dusimy jeszcze ok. 15 minut
Aga w kuchniSkładniki: 5 udek kurczaka, 200 g zielonej fasolki szparagowej, 2 marchewki, 5 ziemniaków, 1 żółtka papryka, 1 cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 Kamis Kulinarne Inspiracje Rozmarynowy kurczak Przygotowanie: Udka kurczaka nacieramy solą i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie nacieramy papryką, 1/2 czosnku i tymiankiem (przyprawy z kulinarnych inspiracji). Cebulę i paprykę
Aga w kuchniSkładniki : 1 opakowanie makaronu rurki Czaniecki, 2 piersi kurczaka, 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 1 por, 1 cebula, 400 ml sosu meksykańskiego, kilka plasterków żółtego sera, 2 garście rukoli Fit&Easy. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i rozkładamy do dwóch naczyń żaroodpornych. Piersi kurczaka kroimy(...)przyprawiamy. Smażymy kurczaka na patelni. Po usmażeniu kurczaka odcedzamy z tłuszczu i układamy na makaronie. Zapiekankę polewamy sosem meksykańskim. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy kurczaka, podsmażamy por i cebulę z której robimy kolejną warstwę zapiekanki. Następnie kroimy paprykę w kostkę i pomidora, układamy na niej kawałki żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, na ok. 20 minut
Aga w kuchnipierwszego kęsa. Spróbowałam wykonać ponownie tym razem z dynią. Wiadomo jesień, a na nią sezon jest w pełni. Składniki: 100g ryżu do risotto 100g dyni (po obraniu) cebula 600ml bulionu warzywnego (marchewka, pietruszka, seler) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię z masłem lub olejem dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dynię. Smażymy do zeszklenia. Następnie
Truskawkowa Fiesta