oliwek (można użyć oliwę, która nam zostanie ze smażenia warzyw) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli Farsz: 2 jajka ugotowane na twardo 300 g cebuli 500 g kolorowej papryki 1 duży pomidor obrany ze skórki 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 surowe jajko(...)oprócz pomidora, kroimy w kostkę i podsmażamy na sporej ilości oliwy. Gdy warzywa będą miękkawe dodajemy pomidora i przyprawiamy. Dusimy jeszcze przez parę minut, aż cebula będzie szklista. Farsz studzimy. Empanadę będę piekła w skalnej formie o średnicy 30 cm. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Najpierw wałkujemy jedną
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 2 kg kiszonej kapusty 250 g pieczarek 800 g schabu 300 g cienkiej kiełbasy 1/2 butelki czerwonego wina 1/2 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki suszonych śliwek 1 duża cebula 2 łyżki przyprawy do dań z kapustą 2 łyżki smalcu sól pieprz Wykonanie: Suszone grzyby namaczamy na noc. Rano je odcedzamy, zachowując wodę, w której się moczyły. Kiszoną kapustę(...)sporego garnka z grubym dnem Na patelni podgrzewamy smalec, schab kroimy w kostkę i lekko go przesmażamy, wrzucamy do garnka z kapustą. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i też dodajemy do kapusty. Pieczarki i śliwki kroimy w plasterki, kiełbasę w pół plasterki, namoczone grzyby na mniejsze kawałki i wraz z przyprawą dorzucamy
Kulinarne przygody Gatityłyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Farsz 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 200 g cebuli sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: W przeddzień robienia pierogów suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy. Następnego dnia gotujemy je do miękkości w wodzie, której się moczyły. Grzyby odcedzamy, zachowując wodę(...)gotowania, kroimy je drobno. Kapustę dokładnie odciskamy i kroimy w drobne kawałki.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się już zeszkli dodajemy kapustę i lekko ją przesmażamy, a na koniec dodajemy grzybki i wszystko zalewamy wodą, w której gotowały się grzyby. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Doprawiamy
Kulinarne przygody Gatitywymaga ona 3-dniowego marynowania. Jednak warto poczekać, korzenna marynata nadaje mu niesamowity smak. Śledź w sosie czosnkowym Składniki: Marynata 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% 1 cebula 10 ziarenek ziela angielskiego 10 goździków 1 łyżeczka ziarenek gorczycy 1 laska cynamonu 400 g filetów śledziowych a la matjas (u mnie zawsze Lisner) 4 łyżki majonezu(...)łyżki śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Cebule kroimy w krążki, składniki marynaty zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wkładamy do niej filety śledziowe, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie śledzia odcedzamy, zostawiamy na sitku do całkowitego odcieknięcia. Czosnek przeciskamy przez praskę
Kulinarne przygody Gatityboczku 0,70 kg wątroby wieprzowej 4 bułki kajzerki 0,5 litra rosołu z gotowanego mięsa 9 dag soli niejodowanej 1 dag pieprzu 7 g majeranku 20 dag cebuli Dodatkowo: grube jelita wieprzowe sznurek bawełniany Wykonanie: Jelita wieprzowe zalewamy zimną wodą i moczymy. Podgardle i boczek gotujemy w temperaturze 80-90 stopni do stanu półmiękkiego, u mnie(...)się około 1,5 godziny. Na koniec dodajemy wątrobę, którą parzymy przez 10 minut. Bułki moczymy w rosole, a następnie odciskamy. Gdy mięso przestygnie, mięso, cebulę i bułki mielimy maszynką używając sitka o numerze 4,5. Dodajemy rosół i przyprawy, dokładnie mieszamy. Jelita wyjmujemy z wody i nadziewamy dość
Kulinarne przygody Gatitylistki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 1 litr bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej ) 1/2 litra zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebula odrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw(...)Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka, po czym zupę zaprawiamy śmietaną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, aż do zrumienienia. Wkładamy do zupy, solimy i pieprzymy. insertCookd("91b708d935d3f1b3adaac3295a3c368b
Kulinarne przygody Gatitycarne w wersji light Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 puszki czerwonej fasoli po 400 g 1 puszka pomidorów bez skórki 400 g 1 cebula 1 mała papryczka chili 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej do chili con carne 1 łyżka oleju do smażenia sól Wykonanie: Mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania(...)złotego koloru. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do smażącego się mięsa. Papryczkę pozbawiany nasionek, kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Wszystko smażymy jeszcze przez 5 minut, a następnie dodajemy pomidory i całą zawartość, bez odcedzania, dwóch puszek fasoli. Dodajemy przyprawę i dusimy na małym ogniu około 20-30 minut. insertCookd("d5fa624adad986cc8e2d43eb45e82eed
Kulinarne przygody Gatityprzygotować na szybko, z wykorzystaniem innych przedstawionych tu produktów ensalda mixta, czyli najbardziej tradycyjną hiszpańską sałatkę. Mieszana sałatka hiszpańska (ensalada mixta) Składniki: 1/2 małej sałaty lodowej 2 pomidory 1/2 cebuli 2 jajka ugotowane na twardo filet z tuńczyka w oleju garść kaparów oliwa z oliwek EV sos balsamiczny sól pieprz Wykonanie: Sałatę kroimy w paski, układamy w salaterce(...)nią kładziemy pomidory i jajka pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w piórka, kawałki tuńczyka i kapary. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i sosem balsamicznym, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
Kulinarne przygody Gatitysię udało ! Pekińska zupa pikantno-kwaśna Składniki: 250 g schabu wieprzowego 1,5 litra bulionu 6 pieczarek 1 marchewka 2 łyżki pokrojonego w paseczki bambusa 1 mała cebula 1,5 łyżki roślinnego smalczyku Smakowita Pajda 2 cm kawałek świeżego imbiru 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek(...)Marchewkę kroimy w słupki, pieczarki w cienkie plasterki i również wrzucamy do zupy. Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki roślinnego smalczyku Smakowita Pajda i smażymy na nim cebulę pokrojoną w piórka, aż będzie szklista, po czym dodajemy ją do zupy. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cieniuteńkie paseczki, dodajemy do zupy, razem z bambusem. Wszystko
Kulinarne przygody Gatitywołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim Składniki: 750 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne szczypta cynamonu 4 ząbki czosnku 3 małe papryczki chili 1 cebula 30 g świeżego imbiru 1 puszka pomidorów bez skórki 400 ml mleczka kokosowego 20 - 30 g roślinnego smalczyku Smakowita pajda 2 łyżki mąki ziemniaczanej + trochę do obtoczenia pulpetów(...)formujemy pulpety, obtaczamy je następnie w mące i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni smalcu roślinnym. W międzyczasie możemy przygotować sos. Cebulę kroimy w piórka, 2 pozostałe ząbki czosnku miażdżymy, 2 papryczki drobniutko kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzany na głębokiej patelni smalec roślinny, dodajemy do nich starty
Kulinarne przygody Gatitykażdy może sobie skomponować swoją własna sałatkę, z przewagą warzyw, które lubi najbardziej. Szybka sałatka warzywna Składniki: 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/3 ogórka wężowego 1/2 małej czerwonej cebuli 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego sok z 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Sałatę kroimy w cienie paski. Ogórek dokładnie myjemy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy
Kulinarne przygody Gatitykukurydzą i dlatego ten przepis mnie zaintrygował... Inspiracja ChilliBite.pl . Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem Składniki: 200 g wędzonego boczku w grubszych plastrach 2 łyżki oleju 200 g cebuli 200 g marchwi 700 g ziemniaków 2 puszki kukurydzy 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej ) 200 g gęstej śmietany 18% szczypta chili sól(...)pieprz ew. natka pietruszki Wykonanie: Warzywa kroimy w kostkę, a boczek w paski. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek na rumiano. Boczek zdejmujemy, a na patelnię wrzucamy wrzucamy cebulę. Jeśli jest za mało tłuszczu to dolewamy olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia i dodajemy marchew, dalej lekko obsmażamy, po czym dodajemy ziemniaki i jeszcze chwile przesmażamy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażone
Kulinarne przygody Gatityniej w domu taka nazwa. Twarożek zwany bryndzą Składniki: 500 g białego sera półtłustego 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 mała cebula 1/2 łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz Wykonanie: Cebulę drobniutko siekamy. W misce rozgniatamy widelcem biały ser z jogurtem i majonezem, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitypiersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 2 łyżki wódki lub octu 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 mała czerwona papryka 1 cebula 1/2 szklanki pędów bambusa 5 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia Na sos: 12 łyżek cukru 6 łyżek octu 10% 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie), ja używam zalewy(...)minut. W garnku podgrzewamy sos sojowy, ocet, sok z ananasa, cukier i koncentrat. Gdy składniki się połączą do sosu dodajemy paprykę i ananasa pokrojone w dużą kostkę, cebulę pokrojoną w grube piórka i bambus. Podgrzewamy na małym ogniu, a gdy warzywa odrobinę zmiękną wszystko mieszamy z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonymi w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy
Kulinarne przygody Gatityświeżo starego parmezanu. Dziś proste risotto z tym co akurat miałam pod ręką, czuli kurczakiem i marchewką. Risotto z kurczakiem Składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty bulionowej ) 1 łyżka masła 2 łyżki świeżo(...)sól pieprz Wykonanie: Pierś myjemy i kroimy w drobne paseczki, oprószamy sola i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso się lekko przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobne piórka i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Mięso z warzywami chwilę smażymy, po czym dodajemy ryż i smażymy wszystko razem prze 2 minuty. W razie
Kulinarne przygody Gatity