Kurczak z pieczarkami - proste i pyszne danie- wersja mocno przyprawiona papryką w zdrowym towarzystwie brokuła :) SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka 2 małe cebule 500-600g pieczarek 2 małe brokuły sól pieprz papryka słodka olej lub oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy na dużym ogniu
Moje Kuchenne RewelacjeSycące spaghetti z mięsem mielonym i pysznymi dodatkami - czyli "wypasione" spaghetti bolognese :) SKŁADNIKI 400g razowego makaronu spaghetti 250g wołowo-wieprzowego mięsa mielonego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 300g pieczarek 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 mały (90g) słoiczek koncentratu pomidorowego (np. Pudliszki) oliwa sól,pieprz, cukier papryka słodka,papryka ostra(...)bazylia, oregano - suszona lub świeża twardy ser do posypania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy - najlepiej drewnianą łopatką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy obficie ziołami, papryką słodką i w/g upodobań - ostrą. Dodajemy
Moje Kuchenne RewelacjePyszne kotlety mielone z cukinią z pikantną nutą chili :) SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 1 cebula 1 cukinia 1 papryczka chili 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku bułka tarta sól, pieprz papryka słodka, czosnek majeranek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Papryczkę siekamy na małe kawałki. Cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę. Mieszamy warzywa
Moje Kuchenne Rewelacjefaszerowana papryka jest pyszna i zdrowa :) SKŁADNIKI 1 duża cukinia (ok.700g) lub 2 małe 2 papryki czerwone 1 cebula 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 woreczek ryżu sól,pieprz czerwona słodka papryka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode(...)takiej potrzeby) i wydrążamy łyżką. Odcinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy mięso. Rozdrabniamy je, przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i dobrze mieszamy. Cukinię posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym w pikantnym wydaniu - z fasolą, kukurydzą i kuskusem - spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 4 duże papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 80g kaszki kuskus 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 papryczka chili 100g przecieru pomidorowego sól, pieprz, kmin rzymski oliwa/olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kaszkę(...)kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, solimy, przykrywamy i odstawiamy na minimum 5 minut. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy posiekany czosnek z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy je i doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką kminu rzymskiego. Gdy się usmażymy dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, przecier pomidorowy oraz kuskus. Dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy fasolę i kukurydzę
Moje Kuchenne Rewelacjemnóstwo przypraw. Dla grzechu plasterki mozzarelli. Smacznego! Składniki : * 4 równe czerwone papryki * 200g ryżu jaśminowego * 400g mięsa mielonego z szynki bądź z fileta drobiowego * 4 pomidory * ząbek czosnku * cebula * oliwa z oliwek * przyprawy do smaku - bazylia, oregano Przygotowanie : Ze wszystkich papryk odciąć ogonki, tak by się nadawały jako przykrywki. Oczyścić z pestek. Uparować do miękkości. Czosnek i cebulę drobno
Magiczne Życie Martyróżnymi sosami. Dziś taki wariant z pulpecikami z mielonego mięsa. Prosty i szybki w przygotowaniu, lubiany przez dzieci i nie tylko. Składniki: 250 g mięsa mielonego ( wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów, oregano, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Z mięsa mielonego doprawionego solą i pieprzem formujemy małe kuleczki, które obsmażamy na tłuszczu. Gdy mięso(...)jest gotowe przekładamy je do miseczki. Na tej samej patelni przysmażamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i dodajemy do nich pomidory, przyprawiamy do smaku. Do przygotowanego sosu dorzucamy pulpeciki i podgrzewamy jeszcze parę minut. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem
cookplwłaśnie pyszny, sycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 1 puszki pomidorów, 0,5 kg ziemniaków, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano(...)pokrojone mięso i smażyłem na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do jego lekkiego zarumienienia się, co zajęło około 15 minut. Do mięsa dodałem pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy mięso wyglądało mniej więcej tak, jak na zdjęciu, dodałem do niego około litr wody i zmniejszyłem ogień. Mięso w wodzie dusiłem pod przykryciem przez
Wyprawy kulinarneCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 120 g masła 4 jajka 3 łyżki tartego sera żółtego dojrzewającego 150 g kurek 1 cebula 70 g orzechów włoskich 150 g serka jogurtowego lub śmietankowego, typu Almette 100 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Normal(...)żółty ser, szczyptę soli oraz mąkę pełnoziarnistą - szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 40 minut. W tym czasie umyć grzyby, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać kurki - dusić pod przykryciem około 15 minut. Zdjąć pokrywę i smażyć jeszcze kilka minut, aż zgromadzony płyn odparuje. Schłodzone ciasto rozwałkować
kolorowotorcikowomnie młody groszek z Ojcowej działeczki ogrodniczej, który w sezonie zamrażam i przechowuję właśnie w takich celach 2 łyżki fasoli czerwonej z puszki (50g) 2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej (20g) - posiekanej w drobną kosteczkę 1 ogórek kiszony (30g) - mały 1 łyżeczka oleju kukurydzianego BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU ) sól, pieprz do smaku Groszek i fasolę odcedzić(...)wody/zalewy. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Tuńczyka odcedzić z sosu i ewentualnie podrobić jeśli w kawałku. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę. W salaterce zmieszać tuńczyka z warzywami, olejem i przyprawami. Odstawić na co najmniej 15 min. żeby smaki się „przegryzły”. Jeść z kromką pieczywa chrupkiego. Smacznego
Grunt to przepis!najważniejsze lekki i nietłusty. Mówię Wam PYCHA! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis pochodzi ze strony Gotuj z Cukiereczkiem . Blaszka 11x23cm. Składniki: 2 szklanki startej cukinii 2 małe marchewki cebula 175g sera żółtego 2 jajka 2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 1 i 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół(...)Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Marchew ścieramy na drobnej tarce, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę siekamy drobno . Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z pozostałymi warzywami i serem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy
Czerwona Porzeczkamatkę wariatkę ;) A zakupy udane. Doskonale wkomponowały się w zapiekankę. Szybką. I zapychającą ;) mięso mielone (300g) puszka pomidorów w zalewie (400g) puszka zielonej fasolki szparagowej (400g) pieczarki (200g) 1 cebula (pokrojona w piórka) 3/4 torebki kaszy kuskus ( ja miałam jakąś tutejszą wersję, z suszonymi warzywami przypominającymi mysie bobki ;) jajka (4 lub więcej) sól, pieprz, słodka papryka, bazylia oliwa do smażenia(...)Wykonanie jest banalnie proste. Zaczęłam od zalania kaszy wrzątkiem (nieco ponad jej powierzchnię) i pozostawiłam do napęcznienia. W tym czasie podsmażyłam cebulę na oliwie. Dodałam mięso mielone, a następnie kolejno pozostałe składniki, czyli pomidory, pieczarki oraz fasolkę. Smażyłam do lekkiego zagęszczenia. Doprawiłam do smaku. Na koniec dorzuciłam kaszę i wszystko ze sobą wymieszałam. Jeśli posiadacie patelnię, którą można zapiekać
bastalenaobiecuję, że wrażenia smakowe będą przy tym znakomite :) Składniki: 1,5 kg obranej (i pokrojonej w kostkę) dyni, 2 litry bulionu warzywnego (zrobionego wcześniej), 4 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 4 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz. Dynię obrać ze skórki, a następnie wydrążyć łyżką środek i pokroić w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć
Delicious Titbitssmak. Ale o tym dowiecie się za chwilę. Oczywiście w Wyzwaniu brały udział najlepsze babeczki jakie znam czyli : Justyna , Gosia , Magda , Iwonka i Monika . Dziękuję Wam! Składniki : * 2 cebule czerwone * 2 średnie papryki - może być w różnych kolorach * 4 pomidory malinowe * 350g dobrej, wiejskiej kiełbasy * łyżka oliwy z oliwek * łyżeczka ostrej mielonej papryki * łyżeczka cynamonu * łyżeczka cukru(...)trzcinowego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Rozgrzać oliwę. Wsypać przyprawy i cukier. Skarmelizować, dodać pokrojoną cebulę oraz pozostałe warzywa. Podsmażyć. Na drugie patelni, podpiec plasterki kiełbasy. Połączyć, podawać gorące
Magiczne Życie Martyłyżki oleju z pestek winogron 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona(...)wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy
Tajskie smaki