smakowych najbardziej jest: Pasta z suszonymi pomidorami Składniki: 100g serka naturalnego 4 suszone pomidory w zalewie 0,5 cebulki pieprz odrobina soli (my polecamy himalajską) zioła prowansalskie Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (oliwa nie jest potrzebna, pomidory są w zalewie więc nic się nie przypala :-), podduszamy ok 10 minut. Kiedy przestygną, dodajemy(...)dosyć mocno doprawione. Pastę wstawiamy na 15 minut do lodówki Pasta łososiowa z kukurydzą Składniki: 100g serka naturalnego 90g łososia w sosie własnym 4 łyżeczki kukurydzy 6 oliwek 1/4 cebuli pieprz odrobina soli Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, dodajemy rozgniecionego widelcem łososia, serek, przyprawy. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. A dla fanów ostrzejszych smaków mamy: Ostra pasta
kuchnia do kwadratuprzygotowywana z pieczonych zielonych papryk i bakłażanów - zatem od ajwaru różni się kolorem. Lutenica - pasta pochodząca z Bułgarii, Serbii i Macedonii o składzie zbliżonym do ajwaru (papryka, bakłażan, pomidory, cebula, czosnek, sól, cukier, olej). Na tegorocznych Regionaliach kupiłam taki sos w bułgarskim sklepie - nazywał się tam lutenica w wersji łagodnej i lutika w wersji pikantnej. Biber salçası - gęsta turecka pasta(...)przygotowywana na bazie słodkich lub pikantnych czerwonych papryk i soli. Zacuscă - pasta pochodząca z Rumunii składająca się z pieczonych bakłażanów lub gotowanej fasoli, pieczonej czerwonej papryki i siekanej cebuli. Baba ghanoush - arabska pasta na bazie pieczonego bakłażana, tahini, oliwy i cytryny, popularna w Libanie, Syrii i Egipcie. Przepis na świetny Ajwar wzorowałam się na przepisie z Palce Lizać przepis
Chilli Czosnek i Oliwazapiekanka w stylu greckim z mielonym mięsem, cukinią, ziemniakami, papryką i serem Feta Przepis własny na 4-6 porcji Składniki: oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 500 g passaty pomidorowej sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 pęczka świeżej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej) 4 ziemniaki (obrane, pokrojone(...)cukinie (pokrojone w plastry) 1 czerwona papryka (pokrojona na duże kawałki) 200 g sera Feta 1 świeża chilli, posiekana (opcjonalnie) Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę, a następnie dodaj mięso mielone. Smaż je ok. 5 minut, mieszając i rozdrabniając drewnianą łyżką, aż zmieni kolor. Dodaj passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem, oregano, cynamonem i miętą. Jeżeli
Chilli Czosnek i Oliwapotrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom z internetu ( klik ), nie był to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród przekąsek, czyli meze i rzeczywiście porcja jest nieduża. Ja swoją uzupełniłam porcją tzatziki(...)owoce można kupić prosto od rolnika. Warzywniaki usytuowane są co kawałek na obszarze całej wyspy. Mają formę prostych blaszanych bud umieszczonych tuż przy polu. Do kupienia: pomidory, ogórki, cebula, papryka (różne odmiany), bakłażany (różne odmiany), sałata, okra, arbuzy, melony i winogrona. Mam nadzieję, że powyższe informacje wam się przydały i zachęciły was do spróbowania greckiej kuchni. Zapraszam was w przyszłym
Chilli Czosnek i Oliwahiszpańską modłę . Innym fajnym pomysłem byłoby dodanie do warzyw podsmażonej kiełbaski, np. chorizo. Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym Przepis własny na 4 porcje Składniki: oliwa 2 duże cebule 1 duża cukinia lub kabaczek 3 kolorowe papryki 2 ostre papryczki (lub do smaku) 8 ziemniaków 250 g pieczarek 200 g fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów lub 4-5 świeżych(...)kostkę 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz 4 jajka masło do smażenia jajek Przygotowanie: Warzywa pokroiłam niedbale na duże kawałki. W dużym garnku rozgrzałam oliwę i wrzuciłam na nią cebulę. Podsmażyłam 2-3 minuty, po czym dorzuciłam cukinię, papryki i pieczarki. Poddusiłam kolejne 8 minut. Pieczarki powinny puścić wodę, na której warzywa będą się dusić, ale w razie czego można
Chilli Czosnek i Oliwachlebki pita 1 mała papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 10 czarnych oliwek 1 pomidor pokrojony na plasterki 1 czerwona cebula pokrojona na cienkie plasterki 1/2 szklanki liści bazylii Przygotowanie: Halloumi pokrój na 8 plastrów i osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój pity na pół. Zmiksuj chilli, czosnek, oliwę, sok z cytryny(...)ślady grilla. Do przewrócenia sera na drugą stronę najlepiej użyć kuchennych szczypiec :) Ugrillowany ser włóż do chlebków pita ( po 2 plastry na 1 połówkę chlebka ), dodaj plastry pomidorów, wstążeczki cebuli oraz liście bazylii. Możesz doprawić solą i pieprzem, ale mi wydało się to zbędne ( pamiętaj, że ser jest słony ). Chwyć do ręki i zjadaj od razu! Smacznego :) Dla ciekawych więcej
Chilli Czosnek i Oliwagarści świeżych liści bazylii sól, pieprz na sos pomidorowy: 800 g świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę lub 2 puszki pomidorów (2 x 400 g) 1 posiekana cebula 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki cukru oliwa sól, pieprz naczynie do zapiekania ok. 30 x 20 cm Przygotowanie: W rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż
Chilli Czosnek i OliwaJesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami - Przepis z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki: 500 g wołowiny na gulasz oliwa 1 cebula, drobno pokrojona mały pęczek świeżej kolendry 1 puszka ciecierzycy (400 g) - lub suchej gotowanej przez ok. 1 godz., jak u mnie 1 puszka pomidorów (400 g) 800 ml bulionu warzywnego(...)zaspałam i wstawiłam je na 2 godz. - też było dobrze ). Rozgrzej sporo oliwy w Twoim naczyniu do duszenia. Obsmaż kawałki mięsa na średnim ogniu przez 5 minut, dodaj cebulę i posiekane łodyżki kolendry i smaż jeszcze chwilę. Teraz dodaj ciecierzycę, pomidory z puszki, wlej 400 ml bulionu i wymieszaj całość. Doprowadź do wrzenia, szczelnie przykryj, zmniejsz maksymalnie ogień i duś
Chilli Czosnek i Oliwaprzepis własny, trochę inspirowany tą recepturą Składniki: 1 kg pomidorów np. śliwkowych, pokrojonych w kostkę (możesz je również wcześniej obrać, ja tego nie robiłam) 1 duża cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki 1 i 1/2 łyżki oliwy 140 ml octu z czerwonego wina 150 g drobnego cukru 1 papryczka chilli drobno pokrojona 1 łyżeczka soli(...)świeżego imbiru, obranego i startego na tarce Przygotowanie: Na patelni lub w średnim garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę i czosnek. Smaż kilka minut, aż się zeszklą (5-7 min). Dodaj pomidory, ocet, cukier, papryczki chilli, imbir i sól. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj dżem, mieszając od czasu
Chilli Czosnek i OliwaRoden na 4 porcje Składniki: 1 kurczak, pokrojony w ćwiartki ( ja wykorzystałam 0,5 kg udek i 0,5 kg piersi z kurczaka ) 3 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki szafranu 2-4 łyżki płynnego miodu (wedle smaku) 50 g blanszowanych(...)migdałów, posiekanych (lub płatków migdałowych) 1 łyżka ziaren sezamu sól i pieprz Przygotowanie: Do dużego rondla lub brytfanny włóż 2 łyżki oleju, cebulę, pomidory, kawałki kurczaka i wsyp przyprawy - imbir, cynamon oraz szafran. Wymieszaj, przykryj garnek, zagotuj i duś na małym ogniu przez 1 godzinę. Od czasu do czasu odwracaj kawałki kurczaka. Mięso powinno odchodzić od kości:) Wyjmij kawałki
Chilli Czosnek i Oliwaporcji Składniki: 1.5 kg kurczaka (całego podzielonego na ćwiartki lub udek i podudzi) ze skórą i kośćmi oliwa 2 bulwy kopru włoskiego, każda pokrojona na 8 cząstek 2 cebule, grubo pokrojone 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek świeżej kolendry 2-3 małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek(...)całą noc. Rozgrzej sporą ilość oliwy z tażinie, brytfannie lub dużej patelni i obsmaż na niej kawałki kurczaka skórą do dołu, aż staną się złociste. Dodaj koper włoski, cebulę, posiekane łodyżki kolendry i czosnek. Przemieszaj i smaż kilka minut. Teraz dodaj kiszone cytryny, oliwki, szafran i polej bulionem. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez
Chilli Czosnek i Oliwazabrać również w podróż, na wycieczkę, czy do pracy - wystarczy przelać ją do termosu. Egipska zupa z soczewicy Łatwa kuchnia śródziemnomorska , Claudia Roden dla 4 osób Składniki: 1 cebula, drobno pokrojona 1,5 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku, rozdrobnione 3/4 łyżeczki mielonego kminu 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 150 g czerwonej soczewicy 1 i 1/4 l wywaru drobiowego ( ja użyłam(...)warzywnego ) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do podania: cząstki cytryny, chleb Przygotowanie: W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek, kmin i kolendrę. Przemieszaj i gdy tylko poczujesz ich zapach, wrzuć soczewicę i wlej bulion. Doprowadź zupę do wrzenia. Zbierz z powierzchni pojawiające się szumowiny. Gotuj zupę
Chilli Czosnek i Oliwamiętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 duża cebula, posiekana 75 g posiekanej świeżej mięty (duży pęczek) 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka ouzo (lub 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub pomiń) 1 jajko 60 ml oliwy 2 łyżki octu(...)czerwonego wina 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz mąka do obtoczenia Przygotowanie: Do miski włóż wołowinę, cebulę, miętę, kmin, ouzo, jajko, ocet, bułkę tartą i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Wyrabiaj masę dłonią przez 5 - 10 minut, aż składniki się dobrze połączą. Przykryj miskę folią plastikową i wstaw masę do lodówki na co najmniej
Chilli Czosnek i Oliwamałych bułeczek (np. włoskich bułeczek ziołowych ) lub 4 większe 8-10 łyżeczek pesto bazyliowego (można zastąpić listkami świeżej bazylii) 1 opakowanie halloumi 200 g 8 pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli białej lub czerwonej biały ocet winny 8-10 małych liści sałaty Przygotowanie: Cebulę pokrój na cienkie plasterki, włóż do miseczki i zalej 2-3 łyżkami octu winnego. Przemieszaj i odstaw
Chilli Czosnek i Oliwajajkiem Torta Pasqualina wzorowana na tym przepisie na 4-6 porcji czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 500 g świeżego szpinaku (lub innej zieleniny) 2 łyżki oliwy 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 250 g ricotty* 50 g świeżo startego parmezanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona papryka jajka ugotowane na twardo (do mojej foremki zmieściły się 3, ale może Tobie(...)umyj szpinak i włóż go do garnka z gotującą się wodą. Gotuj przez ok. 3 minuty, następnie odcedź, a gdy przestygnie - bardzo dokładnie wyciśnij. Posiekaj i przełóż do miski. Cebulę zeszklij na oliwie i przełóż do szpinaku. Dodaj ricottę i parmezan. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz słodką papryką i dobrze wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Foremkę wysmaruj
Chilli Czosnek i Oliwa