cebula - 11518 przepisów (strona:433/768)

Mini-kanapeczki z grillowanym halloumi, pesto i marynowaną cebulką 135

małych bułeczek (np. włoskich bułeczek ziołowych ) lub 4 większe  8-10 łyżeczek pesto bazyliowego (można zastąpić listkami świeżej bazylii) 1 opakowanie halloumi 200 g 8 pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli białej lub czerwonej biały ocet winny 8-10 małych liści sałaty Przygotowanie: Cebulę pokrój na cienkie plasterki, włóż do miseczki i zalej 2-3 łyżkami octu winnego. Przemieszaj i odstaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem 173

jajkiem Torta Pasqualina wzorowana na tym przepisie na 4-6 porcji czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 500 g świeżego szpinaku (lub innej zieleniny) 2 łyżki oliwy 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 250 g ricotty* 50 g świeżo startego parmezanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona papryka jajka ugotowane na twardo (do mojej foremki zmieściły się 3, ale może Tobie(...)umyj szpinak i włóż go do garnka z gotującą się wodą. Gotuj przez ok. 3 minuty, następnie odcedź, a gdy przestygnie - bardzo dokładnie wyciśnij. Posiekaj i przełóż do miski. Cebulę zeszklij na oliwie i przełóż do szpinaku. Dodaj ricottę i parmezan. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz słodką papryką i dobrze wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Foremkę wysmaruj

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 185

grilla z sosem miętowym na 8-10 sztuk na podstawie przepisu z książeczki Kuchnie świata Gazety Wyborczej Składniki: 500 g mięsa wołowego (np. łaty wołowej) lub jagnięciny 1 cebula 3-4 gałązki pietruszki 2-3 gałązki kolendry 1-2 gałązki mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki ras-el-hanout 1 łyżeczka mielonej papryki (u mnie ostrej) sól, pieprz(...)wykałaczki lub metalowe szpadki Przygotowanie: Mięso oczyść i pokrój na kawałki, włóż do pojemnika robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. Przełóż na talerz.  Do pojemnika robota włóż cebulę pokrojoną na kawałki oraz świeże zioła i posiekaj je na drobno. Ponownie włóż mięso do pojemnika robota, dodaj wszystkie przyprawy, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj, aż wszystko się połączy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z czerwonej fasoli, z suszonymi pomidorami i tymiankiem 199

Indexfood , dlatego dzisiejszy wpis oznaczyłam jako promocyjny. Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem przepis własny czas przygotowania: 15 min. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 małej cebuli 3-4 suszone pomidory (u mnie włoskiej marki Ponti) 2-3 łyżki płatków migdałowych olej z suszonych pomidorów kilka gałązek świeżego tymianku płatki chilli (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski(...)wkładam odcedzoną i przepłukaną fasolę z puszki, cebulę pokrojoną na kawałki, suszone pomidory i płatki migdałowe. Miksuję blenderem, dodając stopniowo oleju z suszonych pomidorów do uzyskania pożądanej konsystencji.  Doprawiam listkami tymianku, płatkami chilli, solą i pieprzem. Mieszam i gotowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Paella de verduras (wegetariańska) 207

temu nie musiałam walczyć z przypalającym się ryżem. Paella de verduras przepis własny na 4 porcje moja patelnia do paelli ma średnicę 30 cm. Składniki: 2 czerwone papryki 1 cebula 1 papryczka chilli oliwa 1 nieduża cukinia 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 200 g sezonowych warzyw (u mnie zielona fasolka i groszek, może być np. bób) szczypta szafranu(...)skórka papryki zrobi się w wielu miejscach czarna. Przełóż papryki do miski, przykryj folią plastikową i odstaw na 10 min. Zdejmij z papryk skórkę i pokrój na paski. Posiekaj cebulę i papryczkę chilli. Wrzuć je na rozgrzaną oliwę i w tym czasie pokrój cukinię na półplasterki. Dorzuć na patelnię. Po 2-3 minutach dodaj pomidory z puszki i smaż

Chilli Czosnek i Oliwa
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 155

focacci ), formuje się je na kształt wydłużonego owalu i jada na zimno. Jeżeli chodzi o dodatki, to dozwolone jest praktycznie wszystko... oprócz uwielbianego na pizzy sera! Coca z karmelizowaną cebulą, papryką i hiszpańską kiełbasą butifarr a, z oliwkową tapenadą, szpinakiem i anchois, z pieczarkami, z bakłażanem, z cebulą i miodem to tylko niektóre warianty. Ważne - składniki powinny być jak najwyższej

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z bobem i szynką Serrano 159

gulasz z soczewicy na 4 porcje czas przygotowania: 40 min. Składniki: 500 g bobu (waga ze skórką) 6 łyżek oliwy 1 główka czosnku, ząbki pokrojone na plasterki 1 cebula, posiekana 200 g marchewki, pokrojonej w kostkę 100 g szynki Serrano, pokrojonej (lub innej szynki, np. szwarcwaldzkiej, prosciutto) 1 łyżka wędzonej papryki w proszku 2 duże pomidory, bez skórki, posiekane(...)Bób ugotuj "al dente" (chodzi o to, żeby był jędrny), odcedź, ale zostaw pół szklanki wody z gotowania. Obierz bób ze skórek. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i marchewkę. Duś delikatnie przez 15 min, dodaj szynkę i gotuj jeszcze 5 min. Dodaj wędzoną paprykę, pokrojone pomidory oraz wino i duś kolejne 5 minut. Teraz wrzuć na patelnię

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 239

przygotowania: 1,5 godz. Składniki: 5 dużych pomidorów 2 papryki (czerwona i żółta) 1 cukinia, pokrojona w drobną kostkę 200 g ryżu arborio (lub innego o okrągłych ziarnach) 1 cebula, pokrojona w kostkę ząbek czosnku, zmiażdżony i posiekany pęczek natki pietruszki, posiekanej 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano opcjonalnie: garść grubo posiekanych pistacji(...)Papryki przetnij wzdłuż zostawiając łodygi. Usuń nasiona i białe błonki znajdujące się w ich wnętrzu. Piątego pomidora pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Duś, aż się zeszkli, po czym dodaj cukinię oraz czosnek. Smaż kolejne 3 minuty, po czym na patelnię dodaj ryż. Smaż, cały czas mieszając. Pozwól, aby ryż pokrył się oliwą

Chilli Czosnek i Oliwa
Pikantny kalafior smażony z fasolką szparagową 170

jest jeszcze końcówka sezonu na fasolkę to możecie jeszcze go wypróbować. Także stopień pikantności możecie dostosować do siebie :) Składniki: 1 mały kalafior garść zielonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej cebuli chili 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz  1 łyżka oleju Wykonanie: Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pod koniec gotowania dodać fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki(...)patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, dodać przyprawy i chwilę podsmażać. Następnie dodać fasolkę i kalafiora. Warzywa wymieszać, obtoczyć przyprawami i podsmażać przez kilka minut.  Smacznego

Pasja Smaku
Pierwsze rocznice. Pierwsze kwaśnice. Pierwsze połom bicie. 205

umieściłam żeberka, zalałam 2 litrami  zimnej (!) wody i zagotowałam. Zdjęłam flufki, które wydzieliły się w trakcie gotowania, a następnie dodałam liść, ziele i pokrojoną, nieprzepłukaną z kwasu kapustę. Cebulę zeszkliłam na patelni. Dorzuciłam do zupy w trakcie, wraz z kminkiem i tymiankiem.  Przyprawiłam. Całość gotowałam do miękkości ok. 45min.  Kwaśnica najlepsza podobno z prażuchami. 4-5 średnich(...)ziemniaków 1 łyżka mąki pszennej (lub pół na pół z ziemniaczaną) sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1 cebula 1 kabanos Ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu ( one mają się ugotować, a nie rozgotować! ). Przed końcem gotowania zlałam wodę, zostawiając ją jedynie na dnie  (no chyba, że się sama w trakcie wygotowała, to nawet

bastalena
Rosół z pieczarkami i pulpecikami 228

szpondra wołowego (szponder z kością) 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka + 3 gałązki natki pietruszki 1 kawałek korzenia selera 1 kawałek pora 1 mała, opalona na ogniu cebula 1 kawałek kapusty włoskiej 1 suszony grzybek 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 6-7 małych pieczarek sól świeżo mielony pieprz Pulpeciki: szponder, marchewka i grzybek – z rosołu 1 małe jajko(...)cały ten czas szumowiny z mięsa, które zebrały się na górze. Zmniejszamy ogień na mały, dodajemy obrane marchewki i pietruszkę, obrany korzeń selera, natkę, kapustę, por, opaloną na palniku cebulę, suszony grzybek, a także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy bez przykrycia przez 2-3 godziny, tak aby rosół tylko lekko „pyrkał” – nie może się gotować

Poezja smaku
Bułki z pieczarkami 158

Pyszne bułki z pieczarkami w środku.. 50 dkg pieczarek 2 cebule 50 dkg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 7 g drożdży suchych 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki roztopionego masła  sól, pieprz Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dusić pod przykryciem, aż puszczą wodę. Doprawić solą i pieprzem, podsmażać, aż cały płyn odparuje. Do miski wsypać

Moje domowe kucharzenie
Leczo 179

zawsze jest dobre. Dziś na obiad serwuję leczo z papryką i cukinią na ostro.  Składniki: 5 papryk żółtych  2 średnie cukinie 200 g kiełbasy chorizo 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 400 g całych pomidorów z puszki łyżka oliwy 3 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki pasty węgierskiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Cebulę, czosnek, kiełbasę

Niezły Młynek
Danie jednogarnkowe i rosołek 214

dodałam ugotowane skrzydełka..trochę zieleniny, warzywka i do piekarnika..a rosołek był też...i był pyszny..z resztkami makaronów..chyba ze trzy rodzaje.. skrzydełka  2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] Sol, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek, natka pietruszki ziemniaki  makarony Marchewkę obrać, cebulę opalić ,skrzydełka umyć.Wszystkie

Moje domowe kucharzenie
RYBA W SOSIE KOPERKOWYM. 162

dużą ilością świeżego koperku idealnie pasuje do delikatnej ryby. RYBA W SOSIE KOPERKOWYM. /znany i lubiany;/ 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (dorsz, mintaj, itd.) 1 cebula 2 pęczki świeżego koperku 150 ml białego wytrawnego wina 450 ml śmietanki 12% 150 ml mleka 3 łyżki mąki sok z 1 cytryny sól, pieprz, olej roślinny Filety z ryby nacieram(...)solą, pieprzem i skrapiam sokiem z połowy cytryny. Odstawiam na kwadrans. Cebulę obieram, siekam, szklę na odrobinie oleju. Wlewam wino i czekam,  aż częściowo wyparuje. Następnie dodaję śmietankę i posiekany koper. Zagotowuję. W mleku rozprowadzam mąkę i dodaję do rondla ze śmietanką, najlepiej przez sitko lub gazę, aby pozbyć się ewentualnych grudek mąki (dodać mleko, jeśli sos wyjdzie zbyt

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania