cebula - 11518 przepisów (strona:437/768)

Cukiniowe łódeczki z sosem 147

idealnego na obiad, ale i jako kolacja na ciepło będzie świetnym pomysłem.  Składniki : * 2 średnie cukinie * 400g mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka * puszka pomidorów  * mała cebula * ząbek czosnku * garść zielonych oliwek bez pestek * świeże zioła - bazylia, oregano * sól, pieprz do smaku * przyprawa do pizzy Prymat * rozmaryn Prymat * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Na rozgrzanej oliwie przesmażyć(...)cebulę pokrojoną w plasterki oraz posiekany czosnek. Dodać mięso, przyprawy i dusić 10-15 minut. Wlać pomidory razem z sokiem. Przykryć i dusić pod przykryciem aż do miękkości mięsa. Dodać pokrojone w plasterki oliwki, przyprawić do smaku. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środki. Parować 5-7 minut. Nadziać farszem, w wersji niedietetycznej można posypać cukinie serem i zapiec. W wersji

Magiczne Życie Marty
Sos do pizzy 181

bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pomidorowy sos do pizzy :) Sos do pizzy ? Nic prostszego ! Oto najłatwiejszy przepis jaki może być ! Potrzebujemy: 1 puszkę całych pomidorów 2 ząbki czosnku ½ cebuli Oregano i bazylię Keczup Koncentrat pomidorowy Wykonanie: Pomidory dokładnie odsączyć od sosu z puszki Czosnek i cebulę drobno posiekać Wrzucić do misi i zblendować Dodać 3 łyżeczki koncentratu

Bonapetit2xM
Klopsiki z piekarnika 255

niezawodne miejsce. Klopsiki drobiowe w boczku składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka około 10 plasterków boczku wędzonego świeża bazylia 10 kulek mini mozzarelli 1 jajko 1 cebula 1 czubata łyżka bułki tartej sól, pieprz wykonanie: Cebulkę siekamy w kostkę i lekko podsmażamy by ją zeszklić. Mięso mielone łączmy z cebulą, jajkiem, bułką tartą i posiekaną bazylią (około

Przysmaki Karolki
DIETETYCZNE SPAGHETTI Z MOZZARELLĄ (400 KCAL) 1563

indycze. No i na koniec żółty ser zastąpiłem mozzarellą. A teraz po kolei. Do jednej porcji potrzebujemy: 100g mięsa mielonego z indyka 50g makaronu pełnoziarnistego puszka pomidorów (całych) trochę cebuli ząbek czosnku zioła prowansalskie liść laurowy ziele angielskie (kilka sztuk) 20g mozzarelli 1. Pierwszym krokiem było "podsmażenie" mięsa. Jednak by było zdrowiej nie robię tego na oleju lecz na wodzie(...)wlewam wodę i duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Pod koniec zdejmuję pokrywkę, aby reszta wody odparowała. 2. Do czystego garnka wrzucam pomidory z puszki, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, dorzucam ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość duszę ok. 20 minut na wolnym ogniu aż wszystko się rozgotuje. Jeżeli nie otrzymasz jednolitego sosu to możesz go zblendować

All My Fit Life
Meksykańska zapiekanka z mięsem i ziemniakami 532

duże lub 4 mniejsze porcje Potrzebujemy: 700 g ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam takiej z zalewy) 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% przyprawy: sól i pieprz(...)ziaren kminu rzymskiego oliwę z oliwek (ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem) Ziemniaki obieramy, kroimy na równe kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. W czasie gdy będą się gotowały, przygotowujemy mięso. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej łyżce oliwy. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso i dalej smażymy. Po ok. 10 min. dodajemy kukurydzę, posiekane ząbki czosnku oraz obrane

Ratunku obiad
Krem pomidorowo-brokułowo-cukiniowy 197

Smak był niebiański! Lekko pikantny i słony. Uwierzcie - nawet mojej mamie smakowało! Składniki: bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 1/2 średniego brokuła 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor 1 mała cebula  1 łyżka sosu sojowego  1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy Sposób przygotowania(...)minut, aż warzywa zmiękną i puszczą soki. Między czasie myjemy brokuła, cukinię, pomidora i kroimy na mniejsze części. Po upływie 15 minut wrzucamy brokuła, pomidora (można ze skórką), cukinię, cebulę. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy, sos sojowy, masło, ostrą paprykę i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec miksujemy blenderem na gęsty

Truskawkowa Fiesta
Pulpety 222

palmę zwycięstwa  we wczorajszym obiedzie z kurczakiem .:) Mogę powiedzieć, że są przepyszne i warto ich spróbować. Polecam Zaczynamy: Składniki: około 600 gr mięsa mielonego-użyłam wołowego 1 cebula 1 bułka 200 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz, papryka olej Wykonanie: Bułkę zamaczamy w mleku. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka

Smaki Edyty
Salsa ananasowo-paprykowo-nektarynkowa do mięs 206

towarzystwie sznycli z szynki wieprzowej, ryżu jaśminowego i surówki z kapusty z winegretem. Składniki: ½ świeżego ananasa (bez zgrubiałej części) 2 dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie 1 czerwona papryka 1 cebula olej do smażenia - 2-3 łyżki szczypta imbiru 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska słodkiej papryki w proszku 2 łyżki białego octu winnego 1/3 szklanki słodkiego sosu chili 3 łyżki(...)keczupu sól i czarny pieprz lub pieprz kajeński do smaku Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać paprykę pokrojone w kostkę i razem chwilę dusić. Dodać obrane i pokrojone na duże kawałki nektarynki (brzoskwinie) oraz kawałki ananasa. Wlać ocet, dodać cukier i dalej dusić aż owoce nieco zmiękną. Dodać keczup, doprawić solą, pieprzem, oraz imbirem. Podawać gorące do grillowanych

Czerwień i błękit
Makaron w sosie pieczarkowym z pulpetami 222

przemyśleniach " dzisiejszy obiad. Makaron z sosem rozpływa się w ustach , a pulpety stały się tak naprawdę tylko dodatkiem . Polecam. Zaczynamy :  Składniki na sos: 200 gr drobnych pieczarek pół cebuli pęczek szparagów łyżka masła 200 ml bulionu kurczakowego 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Cebulę kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzane masło - smażymy

Smaki Edyty
Placuszki z cukinii z tymiankiem 206

Zazwyczaj były mokre i dziwne w smaku. Po kilku latach przerwy postanowiłam zrobić je jeszcze raz i jestem bardzo zadowolona! Składniki: 3 małe cukinie lub 2 większe 1/2 czerwonej cebuli listki z kilku gałązek tymianku 2 małe jajka sól, pieprz chili ok. 100 g mąki Wykonanie: Cukinie umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce. Posypać solą i odstawić(...)minut. Następnie cukinię przepłukać z nadmiaru soli i dobrze odcisnąć - najlepiej rękami. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę, a tymianek posiekać i dodać do cukinii. Wbić jajka wymieszać, doprawić do smaku i dodawać powoli mąkę. Ciasto powinno być gęste, ale nie może się rozlewać po patelni. Jeśli będzie za gęste można dodać jogurtu lub mleka.  Placuszki smażyć na patelni

Pasja Smaku
Dziwne? Ale zjadliwe #6 Niebo(RAKI) w gębie czy kulinarne rozczarowanie? 182

opakowaniu zrozumiałam, potem polecali według uznania. To poszło według Magdy G. i Magdy K. pół na pół. Ale zanim poszło... trzeba było je obrać :D Na maśle podsmażyłam piórka cebuli. Do zeszklonej dodałam przyprawy, podlałam winem i prużyłam do odparowania. Na koniec dodałam raki. Wymieszałam. Całość podałam z bagietkami z masłem. Zabawy co nie miara z nimi miałam. Jednak(...)niż do jedzenia. Chyba, że się komuś w wygryzanie bawić chce, tak jak Stwórcy ;)  Reasumując, kolacja to raczej dla Stwórcy była, niż dla nas. On pożre wszystko, byle cebula i wino było ;) Ja obeszłam się kanapką z żółtym serem, też dobre ;) Raka kawałek uszczknęłam, bo jak już się tyyleee przy nich narobiłam, to chciałam chociaż spróbować. W smaku dobre

bastalena
WEGETARIAŃSKI SMALEC 166

PASTA Z BIAŁEJ FASOLI) /znaleziony w sieci, zmodyfikowany przez mnie;/ na 1 słoiczek 300 g 1 puszka białej fasoli 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 1 duży (2 mniejsze) ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu 1 ziele angielskie ew. sól, pieprz olej roślinny Fasole odcedzam, miksuję na gładką pastę blenderem z sosem sojowym(...)oraz majerankiem. Odstawiam na bok. Cebulę obieram, drobno siekam i wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz liśćmi laurowymi, ziarenkami pieprzu i zielem angielskim smażę, aż cebulką będzie złota. Wyławiam przyprawy, a całość dodaję do pasty z fasoli, mieszam (można blenderem, ale trzeba uważać,  by nie zmiksować wszystkiego na gładko - cebulką ma być wyczuwalna). Jeśli to konieczne, dopraw dodatkowo

W kuchni Karmel-itki
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 208

odrobiną pracy można wyczarować z niej wyjątkowo prosty i pyszny obiad. Aby nieco wzbogacić smak kapusty zasmażanej dodaję do niej trochę wędzonego boczku. Składniki : 1 główkę białej kapusty 1 cebula ok 10 dag boczku  pół kostki rosołowej pół łyżeczki kminku zmielonego łyżka siekanego świeżego koperku pieprz w ziarnach łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie : Kapustę przecinam na 4 części(...)siekam. Pół kostki rosołowej rozpuszczam w szklance wrzątku, całość gotuję  pod przykryciem na małym ogniu dodając w trakcie ziarna pieprzu, kminek i koperek. Boczek i cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam aż cebulka będzie szklista. Gdy kapusta zmięknie a wywar nieco odparuje dodaję 1 łyżkę mąki i dobrze mieszam. Dodaję boczek z cebulką i jeszcze chwilkę gotuję. Doprawiam solą

Mechanik w kuchni
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM 147

Ciasto: 2-3 szklanki mąki  1 szklanka ciepłej wody 1 żółtko 2-3 łyżki oleju sól do smaku Farsz: 40 dag białego sera 1 torebka kaszy gryczanej 2 cebule sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Kaszę gryczaną cebulę oraz ser przyprawić według własnego gustu i dokładnie wymieszać wszystkie

RAROSSA
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 188

szczypta soli Farsz 0,5 kg kiszonej kapusty 10 dag grzybów suszonych 1 cebula liści laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, sól pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE Farsz Kapustę, grzyby, liści laurowy i ziele angielskie  gotować aż będą miękkie, odstawić do przestygnięcia.  Następnie zmielić razem z cebulą i doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.    Ciasto

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania