grillowane dodatki-chlebek i cukinia. składniki: 7-8 plastrów karkówki 1/3 szklanki oliwy 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki musztardy delikatesowej 1 łyżka miodu 400 g kaszanki 1 cebula olej do smażenia Plastry karkówki lekko rozbić. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę, musztardę, sok z cytryny i miód. Gotową marynatą nasmarować mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin(...)najlepiej na całą noc. Cebulę obrać i pokroić w dobną kostkę, zarumienić na oleju. Nastęnie dodać obraną z flaka i pokrojoną w pastry kaszankę. Smażyć aż kaszaneczka się rozpadnie. Na każdy plaster karkówki nałożyć ok 1-1,5 łyżki farszu z kaszanki. Złożyć na pół i spiąć wykałaczkami. Grillować że wszystkich strona aż mięso dobrze się zarumieni często obracając. Podawać
Monia miesza i gotujepieprz, rozmaryn lub gotowa mieszanka przypraw do ziemniaków jajko olej rzepakowy do smażenia składniki na salsę: 1/2 puszki fasoli czerwonej 1 papryka czerwona 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli przyprawy: chilli świeże drobno posiekane, sól, pieprz bazylia 1/2 szklanki przecieru pomidorowego. Ziemniaki ścieramy. Dodajemy mąkę, rozdrobniony czosnek oraz papryczkę chilli, jajko oraz przyprawy. Smażymy placki na oleju Paprykę czerwoną(...)oraz cukinie grillujemy lub smażymy na patelni, gdy już będą lekko miękkie dodajemy pokrojona w plasterki cebulę oraz czosnek. Smażymy az wszystko się zarumieni . Następnie widelcem rozgniatamy wszystko na "papkę" ale tak by były widoczne kawałki warzyw. Możemy również użyć blendera i zmiksować wszystko całkowicie ale ja wolę wersje z kawałkami . Gdy już mamy rozdrobnione warzywa dodajemy przecier pomidorowy, fasolę
NaKońcuJęzykabazie cukinii, marchewki, cebulki i duuużej ilości słonecznika. SKŁADNIKI: - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1 średnia cukinia starta na tarce o dużych oczkach - 1 ugotowana marchewka - 1 łyżka masła - 1 cebula szalotka - 1 ząbek czosnku - 4 jaja W rondelku podsmaż posiekaną cebulę. Startą cukinię przełóż do miski, dodaj słonecznik, żółtka, sól i pieprz. Ugotowaną marchewkę wraz z podsmażoną cebulką
SMYKWKUCHNIjuż mojego autorstwa, tak samo bowiem doprawiam flaki wołowe, które czasami (choć niestety rzadko) bywają u nas również. Składniki: - 1kg grzybów boczniaków - 2 marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - 2 cebule - 1-2 łodygi selera naciowego - 2 łyżki aromatycznego majeranku - 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej (nie trzeba) - 1/2 garści świeżego lubczyku - 0,5l bulionu warzywnego (lub wody) - ziele angielskie(...)kulek - liść laurowy - 2 małe - sól i pieprz do smaku - słodka papryka - chili - 1-2 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego) Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju kokosowym, dodać do nich pokrojone w paski grzyby i chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i wodą (lub tylko wodą), dodać marchew i pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach, pokrojone łodygi
Smaczne Zdroweżmudzkie z farszem. Składniki: ciasto: 7 - 8 ziemniaków średniej wielkości 1 szklanka mąki 1 jajko olej do smażenia Farsz I 20 dag gotowanego mięsa (wieprzowe lub wołowe) 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Farsz II 1 szklanka ugotowanej kapusty kiszonej kilka grzybów suszonych (namoczyć
Praktyczna plszklanki octu 4 łyżeczki cukru szczypta soli Wymienione składnik zagotować. kilka łyżek oleju 3 średniej wielkości 1 marchew mały przecier pomidorowy "Pudliszki" Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Marchew zetrzeć na drobnej tarce, dodać do cebuli, przesmażyć. Dodać przecier pomidorowy i jeszcze króciutko smażyć, następnie połączyć z gorącą zalewą. Nie gotować
Praktyczna pldodatki karkówkę należy zamarynować w oleju rzepakowym z przyprawami. Potrzebujemy: ok. 1,20 kg karkówki kilka łyżek oleju rzepakowego zioła prowansalskie, sól, pieprz, przyprawa np. Kucharek lub Vegeta mała cebula 2 małe ogórki kiszone 30 dag pieczarek połówka czerwonej papryki Mięso pokroić na plastry grubości ok.1,5 cm, skropić obficie olejem rzepakowym, obsypać ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wymieszać(...)warstwą w naczyniu żaroodpornym, przykryć i odstawić na kilka godzin (może być na całą noc) do lodówki. Następnie obrać i pokroić pieczarki, wyłożyć na mięso. Pokroić w kostkę ogórki, cebulę i paprykę i rozłożyć równomiernie na pieczarkach. Przyprawić Kucharkiem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 1,5 godz
Praktyczna plpatelnię". 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego świdry 1 opakowanie "Warzyw na patelnię" (z mieszanki odłożyłam ziemniaki) ok. 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej mała cebula 2 jajka 3 łyżki gęstej śmietany ok. 15 dag startego żółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany, Kucharek Makaron ugotować al dente, odcedzić. Mieszankę warzywną przesmażyć zgodnie z opisem na opakowaniu. Mąkę(...)przesmażyć na oleju z cebulą, rozprowadzić mlekiem. Przyprawić Kucharkiem, pieprzem i czosnkiem. Powstały sos wymieszać z makaronem, warzywami i połową sera. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Roztrzepać jajka ze śmietaną i pozostałym serem, przyprawić solą i pieprzem, wylać na makaron. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekać bez przykrycia ok. 30 - 40 minut, aż zapiekanka lekko się
Praktyczna plwrzucić do zakładki "awaryjne". ok. 1 kg ziemniaków ok. 2 litry wody pól średniej marchewki kilka gałązek pietruszki gałązka selera 1/3 szklanki oleju 2 pełne łyżki mąki pszennej połówka cebuli 2 łyżki posiekanego koperku przyprawa np. Kucharek sól, przyprawa do zup w płynie Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew startą na grubej tarce zalać wodą. Dodać(...)łyżki przyprawy Kucharek, odrobinę soli. Ugotować (ok.15 min.). Pod koniec gotowania dodać pietruszkę i seler. Rozgrzać olej z cebulą, dodać mąkę, mieszając przesmażyć na jasno złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z gotowania ziemniaków do konsystencji gęstego sosu. Dobrze wymieszać aby nie było grudek, następnie połączyć z zupą, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, wrzucić posiekany koperek, zamieszać. Pozostawić pod przykrywką
Praktyczna plProsta surówka z sałaty lodowej. Wystarczy główka sałaty, średniej wielkości cebula, 2 jabłka i majonez. Sałatę traktujemy trochę inaczej niż zazwyczaj tzn. zamiast rwać rękami na mniejsze kawałki szatkujemy jak kapustę. Cebulę kroimy tradycyjnie w drobną kostkę, jabłka (najlepiej ładnie zaczerwienione) trzemy na grubej tarce razem ze skórką. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu i mieszamy. Gotowe
Praktyczna plktóra staje się coraz bardziej popularna. U mnie pojawiła się pierwszy raz. 2 litry wody 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 pieczarek 2/3 szklanki kaszy bulgur Pól małej cebuli 2 średniej wielkości ziemniaki Marchewka Gałązka selera Kilka gałązek pietruszki 2 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki czerwonej fasoli z puszki 1-2 łyżki posiekanego koperku Przyprawy (sól, Kucharek, przyprawa(...)płynie) Obrane i pokrojone pieczarki poddusić na oliwie razem z cebulą.Kaszę przepłukać na sicie dodać do pieczarek, wymieszać, wlać ok. 2 litry wody. Dodać startą marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę i przyprawy. gotować ok 15-20 minut. Pd koniec gotowania dorzucić gałązki selera i pietruszki. Zdjąć z ognia, dodać fasolę i koperek. Pozostawić na chwilę pod przykryciem. Doprawić
Praktyczna pldawno temu w internecie. Nie zapisałam strony. Korzystam z niego już od kilku lat. Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na ogórki. Polecam. Ogórki - świeże, raczej nieduże czosnek cebula marchew gorczyca zasuszony koper Ogórki ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać 2-3 ząbki czosnku, kilka plasterków cebuli, pół łyżeczki gorczycy, kilka plasterków marchwi i gałązkę kopru wraz
Praktyczna plmożemy spokojnie zająć się czymś innym. Prosta zapiekanka z kilku składników. ok. 1,5 kg ziemniaków ok. 40 dag (lub więcej) mięsa wieprzowego z łopatki lub karkówki 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju rzepakowego 3-4 łyżki musztardy pół łyżki soli pół łyżki oregano pieprz czarny mielony Ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić. Mięso pokroić w kostkę
Praktyczna plsmakowały, ale postanowiłam trochę poeksperymentować. Dzisiaj proponuję pierogi z mięsem i słodką kapustą. SKŁADNIKI Mięso gotowane ok 1,5 kilograma ( ja dałam łopatkę) Kapusta słodka pół małej główki 1 cebula sól pieprz WYKONANIE Mięso i kapustę mielimy na dużych oczkach , dodajemy usmażoną cebulę , pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy farsz. CIASTO 1/2 kg maki 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki
W kuchennym oknie Ewyzarazem rada dla was dodajcie czosnekkkkk ;) Składniki: 200 gram suchej fasoli białej 200 gram suchej soczewicy u mnie czerwona 5 sztuk pieczarek 3 sztuki marchewek 1,5 sztuk cebuli przyprawy: chili, pieprz, przyprawa Warzywko, sól, bazylia, oregano 3 łyżki otrębów jeśli wolicie bułkę tartą to proszę bardzo. 1 jajko Fasole i soczewicę zalewamy woda i odstawiamy na 24 godziny(...)namoczenia. Następnie gotujemy do miękkości...Marchew i pieczarki ścieramy na tartce o grubych oczkach... Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle...dodajemy pieczarki i marchew i podsmażamy aż puszczą soki... Fasole i soczewice blenderujemy, nie powiem sprawiło mi to trochę problemu gdybym chciała uzyskać konsystencję idealnie zmielonej fasoli...chyba konieczna by była wtedy maszynka do mięsa...natomiast
NaKońcuJęzyka