Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta Farsz 300 g maślaków 200 g kiszonej kapusty 0,5 cebuli 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Farsz: grzyby obrać z skórki, pokroić w kostkę. Zagotować wodę dodać pokrojone i grzyby i gotować około 5 minut. Przelać(...)sitko do odsączenia. Kapustę ugotować na miękko i odsączyć na sitku. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać odsączone grzyby, kiszoną kapustę i całość mieszając chwilkę podsmażyć. Ostudzić i doprawić do smaku. Ciasto na pierogi: Do mąki dodać szczyptę soli,miękkie masło, stopniowo dolewać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta uformować
Ala piecze i gotujeSkładniki : 1kg filetów z kurczaka 250g czerwonej fasoli 3 duże pomidory 2 cebule 1l bulionu drobiowego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Fasolę zalewamy zimną wodę, tak aby wody było 3 razy więcej niż fasoli. Odstawiamy na 12 godzin(...)sicie i gotujemy, dopóki fasola będzie miękka. Filety kroimy w mała kosteczkę i obtaczamy w mące. Następnie filety obsmażymy w dużym garnku z olejem. W między czasie kroimy cebulę i pomidory w małą kosteczkę i dodajemy do mięsa. Wlewamy bulion i dusimy 30 min. Następnie dodajemy odcedzoną i ugotowaną fasolę. Po tym dodajemy paprykę w proszku, sól, pieprz i ostrą
Kuchnia Łukaszapieczarek 100 ml śmietanki 30%-35% średnia cebulka olej sól, pieprz Przygotowanie: Umyte pieczarki i średnią cebulkę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę. Kiedy cebula będzie lekko zeszklona dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Do uduszonych pieczarek dodajemy śmietankę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy i redukujemy sos na małym ogniu przez
Kuchnia Łukaszaskłada się głownie z warzyw i dużej ilości pikantnych przypraw . Sos tak na prawdę jest czerwono-różowy, ale na zdjęciu wygląda żółty. Ciekawie. Składniki: 5 pomidorów pół kabaczka duża cebula papryczka chilli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku sól Przygotowanie: Kabaczka, cebulę i pomidory kroimy w cienkie plastry. Papryczkę chilli siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy raniej
Kuchnia Łukaszaprzygotowania na całą kuchnię będzie pachniało dynią i kwaskowatymi pomidorami, a więc bardzo serdecznie was zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 500 g dyni 500 g pomidorów 1 cebula 2 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki sproszkowanych ziaren kolendry 2 łyżeczki cukru 1-1,5 l bulionu 3 duże ząbki czosnku Ugotowany ryż Przygotowanie(...)Oczyszczoną dynię, pomidory, cebulę kroimy w duże kawałki. W garnku układamy warzywa zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 25 min. Po tym doprawiamy, dodajemy posiekany czosnek i miksujemy blenderem na gładką konsystencję. Serwujemy z ryżem i ciemnym chlebem . Smacznego
Kuchnia ŁukaszaSałatka ziemniaczana, to idealna sałatka z dużą ilością ziemniaków, a w dodatku cebulka i niesamowicie smaczny sos majonezowo-śmietankowy. Bardzo polecam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 5 jajek 0,5 cebuli 50 g dymki 6 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w łupinach przez ok. 20 min, aby były idealnie miękkie, oczyszczamy. Jajka gotujemy(...)przez ok. 14 min, potem zanurzamy w lodowej wodzie i oczyszczamy. Ziemniaki, jaja, cebulę kroimy w kostkę, a dymkę siekamy. W dużej misie łączymy majonez, śmietanę, sól, pieprz, dodajemy pokrojone produkty i dokładnie mieszamy. Serwujemy. Smacznego
Kuchnia Łukaszakostkę i smażymy na patelni przez ok. 4 min na małym ogniu. Po tym usmażoną słoninę odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Ścieramy na tarce o małych oczkach i lekko odsączamy. Do startych ziemniaków dodajemy wrzące mleko i odstawiamy na 5 min. Po tym dodajemy(...)jaja, mąkę, słoninę, cebulę ( z pozostałym od smażenia tłuszczem) i dokładnie mieszamy. Solimy i dodajemy pieprz. Powstałą masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min. Serwujemy z kwaśną śmietaną i Litewskim chlebem . Smacznego
Kuchnia ŁukaszaPyszne, smaczne, sycące placki ziemniaczane, które dziś robiłem z moją babcią, a jeżeli razem z babcią to już wiadomo, że placki są przepyszne. Zapraszam! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebuli 2 jaja 5-8 łyżek mąki 1 łyżeczka soli 0.5 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Oczyszczone i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, lub mielimy(...)malakserze z nożem do tarcia ziemniaków. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, jaja, mąkę, sól i pieprz, i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 3-4 min z każdej strony. Po tym obsączamy na papierowym ręczniczku. Serwujemy z kwaśną śmietaną. Smacznego
Kuchnia Łukaszabaraniny, ale ja go robię z wieprzowiny, bo u nas jest ją bardzo trudno kupić. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 200 g tłustego boczku 3 duże cebule 50 g koperku 50 g kolendry 50 g pietruszki łyżka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki ziaren kolendry (sproszkowanych) Przygotowanie: Karkówkę i boczek siekamy bardzo drobno nożem(...)mielimy w maszynce do mielenia z bardzo dużymi oczkami. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekaną zieleninę, sól, pieprz i ziarna kolendry. Wszystko dokładnie wyrabiamy przez ok. 5 min. Odstawiamy na 2 godz. do lodówki. (ważne, aby farsz był dobrze schłodzony, bo inaczej nie będzie się trzymał na szpikulcu) Otrzymany farsz dzielimy na 6 równych części. Każdą częścią
Kuchnia Łukaszapiękne kolory pysznej domowej papryki z ogródku. Pycha! Sałatka znikła w mgnieniu oka, co bardzo mnie cieszyło. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 papryki różnych kolorów 0,5 średniej cebuli koperek 3 łyżki oliwy łyżeczka soku z cytryny lub octu 0,5 łyżeczki przyprawy do sałatek łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie: Paprykę dokładnie myjemy usuwamy nasiona i kroimy w cienkie(...)plasterki. Cebulę kroimy w bardzo cienkie pół talarki, a koper siekamy. W misie łączymy oliwę, sok z cytryny, przyprawę do sałatek, cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy dodajemy raniej pokrojone warzywa, dokładnie mieszamy i serwujemy, dopóki papryka jest jeszcze chrupiąca, czyli w ciągu 40 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszaogrodzie jest bardzo dużo, to grzech, aby nie zrobić takiej pysznej zupki. Bardzo gorąco polecam do wypróbowania! Składniki: 750 g cukinii 1,25 l bulionu drobiowego 2 średnie cebule 70 g białej części pora sól, pieprz grzanki Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę, ja ją nie obieram ze skórki, bo bardzo lubię te małe zielone grudki w zupie. Cebulę
Kuchnia Łukaszaprzygotowaniu, po prostu takie, które udadzą się każdemu. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: Średnia główka kapusty 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego szklanka ryżu 2 duże cebule 5 średnich marchwi 2 l bulionu drobiowego sól, pierz łyżka majeranku Przygotowanie: Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20-30 min lub ,,pieczemy" w kuchence mikrofalowej przez(...)łyżki farszu i zawijamy kopertą, czyli dwa boki zaginamy do środka, a następnie rolujemy. Przygotowane gołąbki ciasno układamy w garnku zalewamy bulionem, przykrywamy warstwą drobno posiekanej cebuli i pokrojonej marchwi. Gotujemy na średnik ogniu przez ok. 2-3 godziny. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaCZERWONY Z CUKINIĄ PO MEKSYKAŃSKU. /własny;/ na 2-3 porcje 3/4 szklanki czerwonego ryżu 1/2 małej cukinii 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sos sojowy i pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju Ryż gotuję w delikatnie(...)osolonej wodzie do względnej miękkości (nie może być zbyt miękki, rozgotowany, ale też nie za twardy). Odcedzam. Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, a kiedy ta lekko się przesmaży, dodaję kukurydzę i fasolę. Chwilę mieszam, po czym wrzucam ryż, dodaję koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną, pieprz. Doprawiam sosem sojowym. Duszę
W kuchni Karmel-itkipłaska łyżka oregano 1/2 łyżeczki bazylii szczypta pieprzu Wszyskto razem wymieszać. Ponadto: 30 dag pieczarek 1 średnia cebula sól, pieprz, oregano, przyprawa warzywna typu Kucharek, Vegeta itp. 20 dag żółtego sera Ketchup Pieczarki i cebulę obrać, pokroić. Posypać szczyptą soli, pieprzu i Kucharka, wymieszać. Ser zetrzeć na grubej tarce. Schłodzone ciasto wyłożyć
Praktyczna pljuż to z sokiem i miałam nie lada problem co by tutaj zaproponować. Padło na mięso i na piwo miodowe. Spróbujcie! Składniki : * szynka - około kg * 2 czerwone cebule * pół czerwonej papryki * 3 ząbki czosnku * 330ml piwa miodowego * przyprawy np gotowa mieszanka do mięsa wieprzowego, majeranek, sól, pieprz Przygotowanie : Szynkę pokroić w plastry około 2cm. Zalać piwem, dodać przyprawy, pokrojoną cebulę
Magiczne Życie Marty