cebula - 11518 przepisów (strona:409/768)

Bakłażany faszerowane mięsem w stylu arabskim 137

stylu arabskim przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 40 min.  Składniki: 4 małe bakłażany lub 2 duże przekrojone wzdłuż na pół 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka suszonej lub świeżej mięty sól, pieprz do podania: jogurt naturalny, natka pietruszki(...)odrobiną soli, posmaruj oliwą i wstaw na blasze do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 20-30 min, aż staną się miękkie.  W tym czasie posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na patelni na oliwie. Dodaj mielone mięso i smaż mieszając, aż mięso zmieni kolor. Dodaj miąższ bakłażana i przyprawy, wymieszaj i smaż, aż wszystko będzie dobrze

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z czerwonej soczewicy i dyni 195

zupa była taka prosta - dodałam dynię. Smak był bardzo wykwintny z nutą pikantności. ;) Składniki: 2l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 startej dyni Hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 średnie ziemniaki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne pieprz sól 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Sposób przygotowania: Soczewicę płukamy(...)sitku pod zimą wodą. Do gotującego bulionu dodajemy: pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i łyżkę masła. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, startą dynię i soczewicę. Gotujemy ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pierogi z kapustą i grzybami 166

Takie pierogi oprócz ruskich to przysmak moich dzieci. Polecam. SKŁADNIKI 1/2 kilograma kapusty 5 dag grzybów suszonych 2 cebule olej rzepakowy sól , pieprz Na ciasto 1/2 kg maki 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju 2 jajka 1 żółtko WYKONANIE Z mąki i pozostałych składników wyrabiamy ciasto, powinno być szkliste. Kapustę spłukujemy wodą, odgotowujemy do miękkości. Grzyby zalewamy wodą moczymy(...)pokrojone grzyby i dalej obsmażamy tak ok 10 min.. Kapustę przecedzamy przez sito, jak ostygnie odciskamy, szatkujemy nożem, można przekręcić przez maszynkę. Do kapusty dodajemy uduszone grzybki i cebulę. mieszamy dodajemy do smaku sół pieprz. Kleimy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Jak wypłyną , po minucie wyjmujemy. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 178

posiekanego czosnku, oliwa z oliwek, świeżo zmielona sól sos czekoladowo - winny : 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina, 1/4 szklanki płynnego miodu, 90g gorzkiej czekolady (70% kakao), 1 drobno posiekana mała cebula, 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, pół świeżej, posiekanej papryczki chili (ok. 5g) lub 1 łyżka suszonej - w płatkach, kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu preferowane dodatki: marynowane grzybki(...)śliwek możemy dodać do sosu, a część podać jako oddzielny dodatek do dania. W tym samym czasie sporządzamy sos: do rondelka z grubym dnem wlewamy wino, miód, dodajemy posiekaną cebulę i chili, plasterki czosnku oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Całość podrzewamy na bardzo małym ogniu aż do zredukowania całej objętości do połowy (ok.25min). Kolejno sos przelewamy przez sitko, pozbywamy się

Symfonia Smaków
Pasztet z pieczonych bakłażanów i drobiu. 156

zawiera aż tak dużej ilości tłuszczu jak pasztety tradycyjne. Składniki: - 350 g ugotowanych podrobów drobiowych lub kurczaka, na którym gotowaliście rosół - 1 duży bakłażan - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 2 łyżki natki pietruszki - 3 jaja - 1/2 kajzerki namoczonej w mleku - 2 łyżki masła 1. Upiecz bakłażana: bakłażana myjemy kroimy na plastry, układamy w naczyniu wysmarowanym masłem, posyp solą, ułóż czosnek(...)cebulę, pieczemy 30 minut. 2. Podroby i kurczaka - oddziel mięso od kości, zmiksuj z żółtkami i namoczoną bułką, dodaj upieczone bakłażany i warzywa, wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę.  3. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj w masę, dodaj posiekaną pietruszkę. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem rzepakowym, wyłóż masę i piecz 50-60 minut w nagrzanym piecu

SMYKWKUCHNI
Chrupiąca zapiekana z opieńkami 170

Wyszło obłędnie i bardzo chrupiąco - po prostu obłędnie. Składniki na 2 zapiekanki: 2 ciabatte  500 g opieńków 200 g kiełbasy ja użyłam jałowcowej  1 duża cebula czerwona 2 pomidory 200 g sera  1 łyżka masła sól, pieprz, chilli, słodka papryka Przygotowanie: Cebulę należy pokroić i usmażyć na maśle, dorzucić pokrojoną kiełbasę w kostkę

Niezły Młynek
Faszerowane parówki 170

Prosto i szybko..do farszu można dodać dowolne składniki wedle gustu.. parówki  papryka cebula ogórki korniszony starty żółty ser  ketchup Develey sól ,pieprz  Paprykę , ogórek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem dodając ketchup, ser żółty i 1-2 pokrojone parówki.Parówki rozciąć wzdłuż nie przecinając do końca. Napełnić parówki farszem lekko rozchylając połówki. Zapiekać

Moje domowe kucharzenie
Makaron z sosem a'la ratatouille 210

przecież  pyszny sos.  Makaron z sosem a'la ratatouille na 4 porcje czas przygotowania: 30 min.  Składniki: 400 g świeżego makaronu, np. tagliatelle 1/2 czerwonej cebuli 1 marchewka 1/2 bakłażana 1 czerwona papryka 1 cukinia oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa należy pokroić w drobną i w miarę równą kostkę. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę(...)wrzucamy na nią warzywa w kolejności od najtwardszych, do tych najszybciej gotujących się, czyli kolejno: cebulę, marchewkę, bakłażana, paprykę i cukinię. Oczywiście nie wrzucamy wszystkiego na raz, tylko co 3-4 min, gdy widzimy, że wcześniej umieszczone na patelni składniki zdołały już zmięknąć. W tym czasie zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy w niej makaron, dla świeżego makaronu jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Opowiem Wam jak ja gotuję rosół... 23391

się uda i wyjdzie pyszny. Oto moja recepta na najlepszy lek na przeziębienie i najpyszniejszą zupę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 skrzydełka kurczaka 1 szyjka indyka 2 marchewki 1 cebula 2 pietruszki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie kawałek selera kawałek pora 4-5 suszonych podgrzybków nać pietruszki- 1/2 pęczka kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam sól(...)nasz wywar delikatnie "pyrkał". W tym czasie zbieramy szumowiny sitkiem o małych i gęstych oczkach. Mięso gotujemy około 60 minut, po tym czasie dodajemy obrane i umyte warzywa: cebulę (w łupinach) marchew, seler, por, pietruszkę, nać pietruszki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy całość delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy również suszone podgrzybki. Całość gotujemy 1,5-2 godziny

Mango Papaja
Pierś kurczaka z dynią i czerwoną papryką 212

dodatek sezonowych warzyw zdecydowanie się sprawdzi. Ten sos, z dodatkiem curry i odpowiednią dozą pikantności z pewnością zasmakuje wielu osobom. Smacznego! Składniki: 1/2 piersi kurczaka 1 mała biała cebula 1/2 czerwonej papryki 200 g dyni  200 ml śmietany 18% 2 łyżka oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki chili kilka gałązek tymianku Wykonanie: Kurczaka umyć, oczyścić z błon(...)pokroić w dużą kostkę i przełożyć do miski.Wlać 1 łyżkę oliwy, dodać chili, pieprz i sól. Wymieszać.  Cebulę pokroić w piórka, a paprykę i dynię w kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać kurczaka i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie wlać śmietanę, dodać curry i listki tymianku. Zmniejszyć ogień i pozwolić, by smaki się połączyły.  Podawać

Pasja Smaku
Chow mein 353

orientalnie, danie to można dostać w każdej chińskiej restauracji a my serwujemy go w domu :)  Składniki na 2 porcje: 200 g   makaronu 300 g piersi kurczaka 1 cebula  1 papryka czerwona 30 g kiełków fasoli 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej olej do smażenia  sos 1 łyżeczka brązowego cukru(...)wrzątku przez 2-3 minuty i przecedzamy przez cedzak płucząc zimną wodą. Rozgrzewamy wok z olejem, i podsmażamy kurczaka, dodajemy czosnek posiekany drobno z cebulą. Podsmażamy przez 2-3 minuty i dodajemy makaron z warzywami. Wlewamy sos z 1/3 szklanki wody i dusimy 2-3 minuty.  Smacznego

Niezły Młynek
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 314

można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli nie wiem o której godzinie zjawią się domownicy. Cukinia faszerowana mięsem mielonym: 2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki świeżego koperku 1/2 łyżeczki płatków chili szczypta gałki(...)muszkatołowej 1 kula mozzarelli sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Na dwóch łyżkach oleju lub oliwy podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Lekko solimy i pieprzymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie

Poezja smaku
Jajka zapiekane w pomidorach 130

chlebie tostowym  oraz  kokilkach  Tym razem zapiekłam je w pomidorkach. Wyszło pyszne i kolorowe śniadanko. składniki: 2 średnie pomidory 2 jajka sól,pieprz do smaku kawałeczek cebuli Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Od każdego pomidora odciąć plasterk od strony ogonka i wydrążyć miąższ. Pomidory ułożyć w naczynku żaroodpornym. Następnie do każdego pomidora wbić jedno jajko. Na wierzchu(...)posypać dobno pokrojoną cebulą oraz oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 20 minut, w zależności jak lubimy ścięte jajka. Zapieczone w pomidorkach jajka podałam z grzankami z chleba tostowego oraz kwiatami nasturcji

Monia miesza i gotuje
Pieczarki faszerowane kaszanką 228

nadziałam dwie pieczareczki. Takie połączenie okazało się przepyszne dlatego też postanowiłam przygotować większą porcję. Pieczareczki robiłam już kilka razy bo bardzo nam zasmakowały. składniki: 15 dużych pieczarek 1 duża cebula 400 g kaszanki sól,pieprz olej do smażenia Pieczarki umyć i dokładnie osuszyć. Następnie z pieczarek usunąć ogonki i pokroić je w drobną kostkę. Kapelusze oprószyć solą z pieprzem. Cebulę

Monia miesza i gotuje
Pikantna zupa paprykowa 256

Gęsta i smaczna pikantna zupa paprykowa z wieprzowiną. Zupa jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. SKŁADNIKI: 50 dag szynki wieprzowej 2 papryki kolorowe (czerwona, żółta) 2 papryczki chilli 1 cebula 1/2 litra wody, 1/2 litra bulionu, 2 ziemniaki, 1 marchewka 1 łyżeczka soli, 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczka ziarnistego pieprzu domowa pasta paprykowa - 250 ml 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE(...)Szynkę wieprzową kroimy w kostkę i wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy bulion, dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania