cebula - 11518 przepisów (strona:418/768)

Krem z kalafiora z kurkami 222

dość spory garnek. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby zupa komuś nie smakowała, dlatego szczególnie polecam. Składniki: 1 duży kalafior (około 1,3 kg) 1 duży ziemniak 1 duża cebula 25 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1,2 litra bulionu warzywnego 600 ml mleka 150 ml śmietany 30% ok. 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz(...)dymki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kalafior oczyszczamy – usuwamy liście, wycinamy głąb, rozdzielamy warzywo na różyczki i wkładamy je do dużego garnka. Ziemniaka i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kalafiora wraz z masłem i dwoma łyżkami oliwy. Podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż warzywa zaczną lekko skwierczeć. Przykrywamy

Poezja smaku
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni 165

klimacie przedstawiam moją kolejną wariację w temacie zupy dyniowej :)  Tym razem z mleczkiem kokosowym. Myślę, że warta wypróbowania :)  Składniki: 1,3 kg dyni 2 duże cebule 2 marchewki 1-1,2 l wody (lub odrobinę więcej) 1 łyżeczka kolendry 2 ząbki czosnku pestki dyni 1 puszka mleczka kokosowego Dodatkowo: uprażone na suchej patelni pestki dyni posiekana pietruszka Cebulę

Delicious Titbits
Zupa kalafiorowa z koperkiem 140

rozgrzanie proponuję zupkę z kalaforkiem z dużą ilością koperku. To jedna z moich ulubionych zupek. składniki: 2,5 l bulionu 1 duży kalafor 7-8 ziemniaków pęczek koperku 1 cebula 3-4 łyżki śmietany 2-3 łyżki mąki sól do smaku Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplastry

Monia miesza i gotuje
Ekspresowa sałatka z tuńczykiem 437

produktów znalezionych w lodówce ;) Smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, więc postanowiłam się z Wami podzielić przepisem ;)  SMACZNEGO! ;) Składniki: 250g makaronu kokardki puszka tuńczyka w oleju puszka kukurydzy czerwona cebula pęczek koperku papryka czerwona 4 ogórki korniszony (nieduże)  3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sarepskiej 2 nieduże ząbki czosnku pieprz ziołowy, sól  Makaron gotujemy(...)dente. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy i wszystkie składniki mieszamy razem . Z majonezu, jogurtu, musztardy i drobno posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy sałatkę, mieszamy. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Szaszłyki z koperkowych naleśników 157

oleju rzepakowego, 1 jajko, 150 g wody, ½ łyżeczki soli, szczypta cukru, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka koperku, szczypta kurkumy, olej do smażenia. Pasta z wędlin: 1 cebula. 100 g wędliny, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka musztardy, 50 g majonezu. Koreczki (składniki w zależności wykonanych koreczków): oliwki zielone, pomidorki koktajlowe, cebulki srebrzyste, koperek, kiełki rzodkiewki. Przygotowanie(...)Naleśniki: wszystkie składniki ze sobą mieszamy, w zależności od gęstości ciasta, wodę lub mąkę dokładamy. Naleśniki z ciasta smażymy i między czasie pastę z szynki robimy. Pasta: cebulę, wędlinę, jajko, drobno siekamy, majonez, musztardę dokładamy. Całość dokładnie blenderem rozdrabniamy, mieszamy i pastę gotową już mamy.  Pastą naleśniki smarujemy, następnie je rolujemy. Na części je przecinamy, na wykałaczki nabijamy

Moniki Smakołyki
Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem 202

Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak, 2 małe cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, 3 łyżki kukurydzy, 3 szklanki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka sosu sojowego, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanej naci pietruszki, 1 pierś z kurczaka. Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić. Kaszę namoczyć ok. 1 godz. i ugotować z 3 szklankami wody przez ok. 20 min. Cebulę

Moniki Smakołyki
Żółto - zielone placki smażone 150

Składniki: 500 g obranych ziemniaków, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, 1 jajko, sól, pieprz, do smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 2 łyżki płatków owsianych, ¼ małej cukinii, 1 średnia marchew, 200 g startej dyni, ziarenka kapary, listki bazylii do dekoracji, 20 g kiełki brokułów, olej rzepakowy do smażenia.   Przygotowanie: Ciasto na placki: ziemniaki, cukinię, marchew(...)bardzo drobnej tarce ścieramy (lub miksujemy), cebulę, czosnek drobno siekamy. Płatki owsiane, jajko, sól, pieprz, lubczyk dokładamy i wszystko razem przez kilka sek. mieszamy. Mąką zagęszczamy i w ten oto sposób ciasto na placki już mamy. Na patelni łyżkę oleju rozgrzewamy, dynię na nią wykładamy, na małym ogniu ją podsmażamy, szczyptą soli doprawiamy. Placki na oleju smażymy, odwracamy jak złoty

Moniki Smakołyki
Mini tarty koperkowe z pieczarkami i szynką pod pierzynką biało-czerwoną 170

jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Serek Almette jogurtowy, 3 łyżki śmietany 18 %, 3 łyżki pasty pomidorowej, 200 g pieczarek, 100 g szynki w plasterkach, 1 biała cebula, ½ papryki chili, 2 łyżki kapary, szczypta cukru, sól do smaku, 1 łyżka masła, pieprz świeżo mielony do smaku, świeży koperek.   Przygotowanie:  Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło(...)Ciastem wykładamy foremki do pieczenia babeczek. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone w paski pieczarki i nadal smażymy. Pod koniec dodajemy szynkę w paskach, posiekaną drobno papryczkę chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Połowę serka Almette mieszamy

Moniki Smakołyki
Krokiety 193

pełnoziarnistej lub zwykłej 1,5 szklanki wody (ciepłej lub gazowanej) 4 jajka 1 łyżka oleju szczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz: 4 jajka ugotowane na twardo 2 cebule szczypiorek 10 sporych pieczarek ewentualnie 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek panierka: surowe jajko i bułka tarta olej do smażenia Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, najłatwiej jest(...)przygotować farsz). Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju. Układamy je jeden na drugim żeby zachowały pulchność i nakrywamy pokrywką. Ciepłe łatwiej zawinąć i panierować. Zrobienie farszu zaczynamy od podsmażenia plastrów cebuli. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, sól, pieprz i majeranek. Dla zaostrzenia smaku dodajemy zgniecione ząbki czosnku ale nie jest to konieczne. Dusimy aż pieczarki będą miękkie. Jajka kroimy w kostkę, mieszamy

prawdziwe jedzenie
Sos słodko-kwaśny z cukinią 240

warzywniaczku sporo więc warto zrobić zapasy na zimę. Potem wystarczy do sosiku dodać tyko mięsko i jużmamuy obiadek na szybko. składniki:  3 kg obranej cukinii 1 kg cebuli 1 kg papryki 0,6 kg cukru ok 1,5 szklanki octu 10% (ja dałam tylko szklankę) 3 słoiczki koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki soli 1 łyżka słodkiej papryki(...)łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka kurkumy ok 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu Cukinię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Potrzebujemy 3kg już obranej i pokrojonej cukinii. Cebulę obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Następnie pokrojone warzywa zasypać solą i odstawwić na 12 godzin. Po tym czasie warzywa odsączyć z soku. Ocet zagotować

Monia miesza i gotuje
Pieczony łosoś z pesto 148

liści bazylii 2 ząbki grubo pokrojonego czosnku oliwa , 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie czerwone papryki 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych - ja miałam włoskie :( 1 duża najlepiej czerwona cebula - u mnie była biała Przygotowanie : Zmiksować obrany czosnek , bazylię , orzeszki i sok z cytryny . Powoli dodawać oliwę , aż sos zgęstnieje Piekarnik rozgrzać do temp. 150 - 170 stopni C Pokrojonego łososia(...)zawiń górne i dolne końce folii Włożyć tak przygotowaną rybę do piekarnika na około 45 min. W tym czasie na rozgrzaną patelnie z oliwą wsypać pokrojoną drobno paprykę i cebulę , smażyć mieszając do miękkości warzyw Upieczoną rybę wyłożyć na talerz , posmarować pozostałym pesto oraz przygotowanym sosem paprykowo - cebulowym . Przepis pochodzi z " Kuchni włoskiej "- podróże kulinarne wydawnictwo Rzeczpospolita . Tak wygląda zaraz

Proste Potrawy
Kapuśniak z młodej kapusty 178

kawałek papryczki chili , jeśli lubimy zupy pikantne kawałek pora i selera mała cebulka , 2 - 3 małe ziemniaki sól , pieprz , oliwa lub śmietana , liść laurowy , cząber Przygotowanie : Ziemniaki , marchew , seler , cebule obrać Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i odciąć połowę główki - pokroić drobno Umyte warzywa pokroić w dość sporą kostkę Do garnka wlać około 1 l. wody i wrzucić pieprz ziarnisty(...)szczyptę cząbru , liścia laurowego potem marchew , chwilę pogotować  W dalszej kolejności kapustę , pietruszkę i cebulę -  posolić i zamieszać - gotować chwilę Dołożyć pokrojonego selera , potem pora ( pokrojona papryczkę ) i teraz ugotować wszystko do miękkości warzyw - mojego kapuśniaku nie rozgotowuję , ponieważ te wszystkie warzywa można byłoby zjeść surowe , a gotuję tylko tak by uzyskać warzywny smak zupy Dosmaczam mielonym pieprzem

Proste Potrawy
Zupa jarzynowa z buraczkiem i kaszą 178

Składniki : 2 ziemniaki  1 duża marchew i pietruszka kawałek pora i selera 1 mała cebula garść poszatkowanej białej kapusty kilka różyczek kalafiora olej  sól , pieprz, kostka rosołowa , liść laurowy 1 mały czerwony burak 3 -4 łyżki średniej grubości kaszy Przygotowanie : Warzywa obrać , pokroić w kostkę , pora w krążki  Kalafior umyć i podzielić na małe " różyczki " Do garnka(...)Wsypać 3 - 4 płaskie łyżki kaszy średniej grubości - zamieszać całość Dołożyć kalafiora , poszatkowaną kapustę oraz pokrojonego drobno buraka - zupa przybierze kolor różowy Do zupy dodać jeszcze pokrojonego selera , pora, cebulę - gotować do miękkości warzyw i kaszy Zupa jest dość gęsta , a kto takiej nie lubi niech dodaje mniej warzyw i zrezygnuje z kaszy lub doda tylko łyżkę By uzyskać jeszcze

Proste Potrawy
Pasztet bez mięsa - warzywny 199

cukinii 20 dag startego twardego, żółtego sera 1 i 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy manny ( ja dodałam pół na pół ) 4 duże jajka  2 starte marchewki 3 cebule pokrojone w kostkę ( ja dodałam jedną czerwoną ) 1/2 szklanki oleju sól, pieprz , zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa - do smaku Przygotowanie: Startą cukinię , marchew , ser i pokrojona cebulę połączyć i dobrze wymieszać

Proste Potrawy
Cukinia marynowana 132

słoiczków. Szczególnie jak przegapiliśmy sezon ogórkowy :) Składniki : kabaczek - cukinia 6 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 5 - 6 łyżek cukru 3 łyżki soli koper  pieprz ziarnisty, liście laurowe cebula - obrana Przygotowanie : Kabaczek lub cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wykroić miękką zawartość jaka jest wewnątrz (jeśli młoda cukinia to nie tzeba jej wykrawać) Duże kawałki pokroić w kostkę wielkości(...)każdego słoiczka włożyć po jednym listku laurowym, 2 - 3 ziarnka pieprzu, małej kiści kopru z nasionami i po plasterku cebuli W garnku zagotować zalewę z cukrem i solą Do ułożonej cukinii  i przypraw w słojach wlewać gorącą zalewę, wytrzeć brzegi słojów i przykryć, suchymi czystymi dekielkami - zakręcić mocno Do garnka z ciepłą wodą wstawiamy ostrożnie słoje i pasteryzujemy około

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania