cebula - 11518 przepisów (strona:418/768)

Gulasz z ciecierzycą, kurczakiem, dynią i pomidorami 293

Składniki: 500 gram piersi kurczaka 600 gram dyni, waga po obraniu 6-7 pomidorów 100 gram ugotowanej ciecierzycy bądź ciecierzycy z puszki cebula ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 100 ml bulionu zioła prowansalskie świeże zioła do ozdoby na koniec np. bazylia Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy chwilę

Mango Papaja
KREM Z KALAREPY. 207

zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie Almette) ewentualnie sól do smaku świeży koperek do podania Kalarepki obieram i kroję w kostkę.  Cebulę siekam, szklę na maśle. Wrzucam kalarepki, chwilę podsmażam i zalewam bulionem. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję

W kuchni Karmel-itki
Gulasz z kluseczkami 162

tego dania, nadał mu ziołowego posmaku, dzięki czemu nie musiałam już dodawać żadnych ziół.  Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego,  czerwona papryka,  zielona papryka,  2 cebule,  6 łyżek ketchupu ziołowego (użyłam Provence Jamar ),  sól, pieprz,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,   szczypta kminku,  olej do smażenia.  Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę(...)Podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby podlewać wodą. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. papryki umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. Dodać do mięsa, wraz z ketchupem, doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Dusić jeszcze 20 minut. Kluseczki: 500g mąki pszennej,  jajko,  sól

Z miłości do słodkości
Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 193

Mirabelka .  Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów przepis własny czas przygotowania: 2 godz. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg bakłażana 1,5 kg pomidorów lima* 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 2 łyżki octu z czerwonej wina szczypta cukru sól oliwa Przygotowanie: Papryki i bakłażany przekrój na połówki, usuń ogonki i gniazda nasienne, ułóż(...)krzyż, wrzuć na minutę do wrzątku, po czym obierz ze skórki. Następnie zmiksuj na gładki sos. Przełóż do garnka i gotuj ok. 20 min, aż pomidory nieco zgęstnieją.* Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podduś na oliwie. Przełóż do sosu pomidorowego, dodaj posiekane papryki i bakłażana. Dopraw octem, cukrem i solą do smaku i gotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
KREMOWA ZUPA Z PATISONA. 180

Dopiero w tym roku poznałam go bliżej i nie żałuję, ba, z pewnością będę chciała kontynuować naszą kulinarną znajomość. KREM Z PATISONA. /własny;/ 1 kg patisona 1 duża cebula 3/4 litra warzywnego bulionu łyżka oleju 150g serka śmietankowego sól, pieprz do smaku Patisona obieram, kroję w nieregularną kostkę.  Cebulę siekam i szklę na oleju.  Wrzucam patisona, chwilę

W kuchni Karmel-itki
Zupa grochowa z chipsami z wędzonego boczku - grochówka 140

Składniki: 2 litry wody 1 szlankę grochu ( najlepiej łuskanego,  w połówkach) 4 - 5 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku  1/2 cebuli 1 listek laurowy,  3 ziela angielskie 1 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, curry 4 kromki chleba 1 łyżka masła 20 dag wędzonego boczku w plastrach Do garnka z zimną(...)wodą włóż  cebulę, listek laurowy, ziele angielskie,  wypłukany na sicie oraz odsączony groch i gotuj pod przykryciem około 45 - 50 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,  obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę  oraz posiekany ząbek czosnku. Dodaj sól i curry (ilosc według Twojego uznania). Gotuj przez

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Leczo z cukinią 172

wersja leczo - tym razem z cukinią w wersji mniej pikantnej - bo to taki stereotyp, że co węgierskie to pikantne :) Każdy może sobie wszak doprawić na talerzu :) SKŁADNIKI 1 duża cebula  1/2 kg kiełbasy podwawelskiej 2 czerwone papryki  1 zielona papryka 2 małe cukinie (lub 1 duża) 1 duży pomidor 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, cukier papryka słodka(...)ostra opcjonalnie chili olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Najlepiej rozpocząć od pokrojenia wszystkich składników.  Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Przesmażamy razem.  Dorzucamy pokrojoną paprykę (kostka). Przykrywamy,zmniejszamy ogień i dusimy ok. 10 minut, aż papryka trochę zmięknie.  Cukinię obieramy i również pokrojoną w kostkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka brokułowa z boczkiem i pestkami 427

brokułową - jest obłędna i musicie chociaż raz jej spróbować> Składniki: główka brokułu 300 g wędzonego boczku 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 1 czerwona cebula Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 5 łyżek majonezu Przygotowanie: Brokuła myjemy pod strumieniem wody i dzielimy na małe różyczki - gotujemy na parze przez 5 minut, studzimy. Boczek(...)kroimy na drobną kosteczkę i obsmażamy na patelni bez tłuszczu, obsmażamy na chrupiące skwareczki, studzimy. Pestki prażymy na patelni przez 3 minuty. Cebulę kroimy na kosteczkę i łączymy w misce z pozostałymi produktami. W garnuszku podgrzewamy ocet z cukrem, jak się zagotuję wyłączamy i ostudzamy - powoli łączymy bazę z majonezem. Gotowy sos łączymy z produktami w misce

Niezły Młynek
Krem z kalafiora z kurkami 214

dość spory garnek. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby zupa komuś nie smakowała, dlatego szczególnie polecam. Składniki: 1 duży kalafior (około 1,3 kg) 1 duży ziemniak 1 duża cebula 25 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1,2 litra bulionu warzywnego 600 ml mleka 150 ml śmietany 30% ok. 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz(...)dymki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kalafior oczyszczamy – usuwamy liście, wycinamy głąb, rozdzielamy warzywo na różyczki i wkładamy je do dużego garnka. Ziemniaka i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kalafiora wraz z masłem i dwoma łyżkami oliwy. Podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż warzywa zaczną lekko skwierczeć. Przykrywamy

Poezja smaku
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni 158

klimacie przedstawiam moją kolejną wariację w temacie zupy dyniowej :)  Tym razem z mleczkiem kokosowym. Myślę, że warta wypróbowania :)  Składniki: 1,3 kg dyni 2 duże cebule 2 marchewki 1-1,2 l wody (lub odrobinę więcej) 1 łyżeczka kolendry 2 ząbki czosnku pestki dyni 1 puszka mleczka kokosowego Dodatkowo: uprażone na suchej patelni pestki dyni posiekana pietruszka Cebulę

Delicious Titbits
Zupa kalafiorowa z koperkiem 137

rozgrzanie proponuję zupkę z kalaforkiem z dużą ilością koperku. To jedna z moich ulubionych zupek. składniki: 2,5 l bulionu 1 duży kalafor 7-8 ziemniaków pęczek koperku 1 cebula 3-4 łyżki śmietany 2-3 łyżki mąki sól do smaku Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplastry

Monia miesza i gotuje
Ekspresowa sałatka z tuńczykiem 432

produktów znalezionych w lodówce ;) Smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, więc postanowiłam się z Wami podzielić przepisem ;)  SMACZNEGO! ;) Składniki: 250g makaronu kokardki puszka tuńczyka w oleju puszka kukurydzy czerwona cebula pęczek koperku papryka czerwona 4 ogórki korniszony (nieduże)  3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sarepskiej 2 nieduże ząbki czosnku pieprz ziołowy, sól  Makaron gotujemy(...)dente. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy i wszystkie składniki mieszamy razem . Z majonezu, jogurtu, musztardy i drobno posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy sałatkę, mieszamy. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Szaszłyki z koperkowych naleśników 151

oleju rzepakowego, 1 jajko, 150 g wody, ½ łyżeczki soli, szczypta cukru, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka koperku, szczypta kurkumy, olej do smażenia. Pasta z wędlin: 1 cebula. 100 g wędliny, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka musztardy, 50 g majonezu. Koreczki (składniki w zależności wykonanych koreczków): oliwki zielone, pomidorki koktajlowe, cebulki srebrzyste, koperek, kiełki rzodkiewki. Przygotowanie(...)Naleśniki: wszystkie składniki ze sobą mieszamy, w zależności od gęstości ciasta, wodę lub mąkę dokładamy. Naleśniki z ciasta smażymy i między czasie pastę z szynki robimy. Pasta: cebulę, wędlinę, jajko, drobno siekamy, majonez, musztardę dokładamy. Całość dokładnie blenderem rozdrabniamy, mieszamy i pastę gotową już mamy.  Pastą naleśniki smarujemy, następnie je rolujemy. Na części je przecinamy, na wykałaczki nabijamy

Moniki Smakołyki
Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem 192

Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak, 2 małe cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, 3 łyżki kukurydzy, 3 szklanki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka sosu sojowego, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanej naci pietruszki, 1 pierś z kurczaka. Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić. Kaszę namoczyć ok. 1 godz. i ugotować z 3 szklankami wody przez ok. 20 min. Cebulę

Moniki Smakołyki
Żółto - zielone placki smażone 140

Składniki: 500 g obranych ziemniaków, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, 1 jajko, sól, pieprz, do smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 2 łyżki płatków owsianych, ¼ małej cukinii, 1 średnia marchew, 200 g startej dyni, ziarenka kapary, listki bazylii do dekoracji, 20 g kiełki brokułów, olej rzepakowy do smażenia.   Przygotowanie: Ciasto na placki: ziemniaki, cukinię, marchew(...)bardzo drobnej tarce ścieramy (lub miksujemy), cebulę, czosnek drobno siekamy. Płatki owsiane, jajko, sól, pieprz, lubczyk dokładamy i wszystko razem przez kilka sek. mieszamy. Mąką zagęszczamy i w ten oto sposób ciasto na placki już mamy. Na patelni łyżkę oleju rozgrzewamy, dynię na nią wykładamy, na małym ogniu ją podsmażamy, szczyptą soli doprawiamy. Placki na oleju smażymy, odwracamy jak złoty

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania