przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs. Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek i ser do posypania (ja z tej opcji zrezygnowałam)) Przygotowanie : 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętajcie jednak, aby były "al dente", ponieważ będą dochodziły potem(...)wyjmujemy ziemniaki, wylewamy gorącą i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy na chwilkę. 3. Na naczynie żaroodporne wylewamy dosłownie kropelke oliwy, rozsmarujemy papierem. 4. Kroimy ziemniaki* (i cebulę z boczkiem, jeśli macie ochotę). 5. Posypujemy przyprawami i dodajemy resztę oliwy. 6. Wszystko ze sobą mieszamy, aby oliwę i przyprawy rozprowadzić sprawiedliwie i zapiekamy w temp. 200'C przez
Kitchens AlphabetZapraszam! Zielone placuszki z brokułem i pietruszką w roli głównej duży pęczek świeżej pietruszki średni brokuł mąka 4 jajka ser żółty (ok 10 dag) pieprz, sól czosnek ( 3 ząbki) cebula olej lub oliwa z oliwek Brokuła dzielimy na spore "różyczki" i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 10 minut. Następnie studzimy. W tym czasie kroimy drobno cebulę, pietruszkę, ścieramy
Kuchnia moimi oczamicoś do wędlin lub na chlebek. Super sprawa nawet na przyjęcie! Polecam. Zielony dodatek do wędlin - czyli szpinak inaczej 1 worek szpinaku mrożonego (rozdrobniony!) 2-3 cebule ok. 10 rzodkiewek przyprawa Knorr Delikat Przyprawa Uniwersalna Klasyczny smak majonez Hellmans Odmrażamy szpinak (naturalnie, długo się odmraża więc lepiej go wcześniej wyjąć). Gdy rozmarznie się już całkiem, dokładnie(...)odsączamy. Dodajemy drobniutko pokrojone cebule i rzodkiewki. Przyprawiamy do smaku "Knorr Delikat Przyprawa Uniwersalna Klasyczny smak" i majonezem Hellmans. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiwyszło. Zapiekanka: brokuł pod kołderką średni brokuł 2 duże ziemniaki 15 dag różnego rodzaju wędliny (może być odrobina boczku) papryka marynowana (mały słoik), /może być świeża/ 2 cebule śmietana (3 łyżki) 10 dag sera 3 jajka Brokuła gotujemy w dobrze posolonej wodzie (brokuł nie traci wtedy swojego pięknego koloru), w tym czasie kroimy cebulę i wędlinę w kostkę
Kuchnia moimi oczamizapraszam na gulasz drobiowy wersja dla będących ciągle w biegu. Gulasz - kurczak i dodatki 2 średnie filety z kurczaka 250 gramów pieczarek 1 strąk czerwonej papryki 1 cebula 0,5 litra bulionu drobiowego przyprawa do kurczaka Prymat por sól, pieprz, ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie, 3 - 4 kopiaste łyżki gęstejśmietany 18% mąka (2 łyżki) siekany koperek(...)kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie w głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w półksiężyce pora, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, całość dusimy, przez około 10 min ciągle mieszając. Następnie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pod sam koniec dodajemy zsiekany ząbek czosnku, solimy
Kuchnia moimi oczamiSkładniki: duża kość schabowa 2 małe cebule 1/4 główki młodej białej kapusty 300 g brukselki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1/4 kalafiora kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca 3 listki laurowe 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy(...)osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie
Moja smaczna kuchniasera żółtego, startego na drobnych oczkach (użyłam Goudę, Ementalera i Złotego Mazura) słodka papryka do posypania Farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 młode cukinie puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka ziół do pizzy 1 łyżka oregano sól, cukier i pieprz do smaku olej(...)szklanka zimnego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki 12% szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz pół szklanki musu z dyni Rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, smażyć na małym ogniu aż delikatnie się zrumieni. Dodać posiekany drobno czosnek, a po minucie mięso i usmażyć. Do mięsa dodać starte na grubej tarce (nieobrane) cukinie i dusić do odparowania
Czerwień i błękitprzede wszystkim: 3/4 (lub całe, w zależności jakie macie naczynia i ile głodnych brzuchów) opakowanie makaronu I nadzienie: mięso mielone z pieczarkami w sosie pomidorowym 250g mięsa mielonego* 1 cebula 4-5 pieczarki 1 x pomidory z puszki sól/pieprz/papryka Chilli/czosnek 2 plastry serka topionego *w zależności od głodnych żołądków II nadzienie: łosoś wędzony na szpinaku, z fetą(...)ząbki czosnku 2-3 łyżki jogurtu greckiego opakowanie sera FETA Przygotowanie: Gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. I farsz : Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy będzie już miękka, dodajemy mięso. Po chwili dorzucamy 1 puszkę pomidorów, pokrojone pieczarki, 2 plastry sera topionego, sól, pieprz, paprykę (wg uznania) mieszamy i czekamy. II farsz : w garnku rozpuszczamy
Kitchens Alphabetrozgrzewającą, pikantną, gęstą zupę pomidorową, której nauczyła mnie moja siostra :) Składniki (dla mnie starczają idealnie!) 1 x puszka pomidorów 1/3 papryki czerwonej 3 kubki bulionu warzywnego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 x łyżeczka oliwy pieprz/sól/papryka ostra/chilli/ łyżeczka curry/bazylia&oregano kawałek mozarelli garść orzechów lub nasion (dziś użyłam pestek dyni i słonecznika) *jeśli zupa(...)bulion, zmniejszamy ogień 2. W mniejszym garnku (lub patelni) na łyżeczce oliwy podsmażamy krótko posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy będą gotowe dodajemy do bulionu 3. Bulion z czosnkiem i cebulą podgrzewamy, dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy ok. 10min 4. Dodajemy przyprawy (ile i czego, to już zależy od Waszych kubków smakowych. Ja mam ochotę
Kitchens Alphabetszosie, zwiększając swoje szanse na niezapomnianą przygodę. CURRY Z CUKINII I SZPINAKU. /własny;/ na 4 porcje 1 niewielka cukinii 3 szklanki posiekanego świeżego szpinaku (bez ogonków) 1 cebula puszka mleka kokosowego (400ml) ok. 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka papryki chili 1 łyżeczka(...)kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu sól, pieprz olej do smażenia Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju wraz z czosnkiem, przyprawami: kurkumą, cynamonem, kardamonem, kuminem i chili. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę przesmażam, dodaję szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość, wlewam mleko kokosowe, odrobinę bulionu warzywnego. Gdy cukinia zmięknie, a sos zgęstnieje, doprawiam solą
W kuchni Karmel-itkiochotę .U mnie szybko znikają – musiałam się uwijać , żeby zrobić dla Was zdjęcie Będziemy potrzebować : Papier ryżowy ok. 15 sztuk Farsz; Woreczek ryżu 50g suszonych grzybów mun 2 cebule 2 ząbki czosnku Jajko Świeży szpinak (według uznania ) Pieprz, sól ,oliwa Grzyby zalewany gorącą wodą żeby zmiękły , następnie drobno je kroimy .Na patelnie dajemy 2-3 łyżki oliwy i blanszujemy(...)drobno pokrojoną cebulę i czosnek , a następnie dodajemy pokrojone grzyby mun, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny .W miedzy czasie gotujemy ryż i kroimy liście szpinaku .Do poduszonych grzybów dodajemy jajko , ryż , szpinak oraz przyprawy – wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty .Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 sekundy
Anioły w kuchniSmaczny, aromatyczny,domowy... Składniki: 3 kg pomidorów 300 g marchwi 250 g selera naciowego 300 g cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli bazylia świeża Wykonanie: Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy; następnie oliwę i sól. Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść
Anioły w kuchniMarynata: 3 szklanki wody 2 szklanki octu 10% ¾ szklanki cukru 1 listek laurowy- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Cebula pocięta w talarki Kilka ziarenek goździków Wykonanie: Grzyby obgotować (ok. 30 minut ) ,odcedzić. Cebulkę pociętą w talarki lekko obgotować w osolonej wodzie- odcedzić. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami , na końcu dodać ocet. Grzyby ułożyć w słoikach(...)wierz położyć po 1-2 talarki cebuli, zalewać gorącą marynatą i pasteryzować kilka minut
Anioły w kuchnicukru - 2,5g soli - 1,5g proszku do pieczenia - 25ml mleka - 125g masła - 3 jajka Farsz: 200g pieczarek 100g boczniaków 10g suszonych podgrzybków 10g czosnku 5g tymianku 50g cebuli 20g masła sól i pieprz Przygotowanie: Zagnieść wszystkie składniki na ciasto oprócz masła. Miękkie masło podzielić na trzy równe części i po kolei dodawać do ciasta dobrze je wyrabiając pomiędzy kolejnymi(...)porcjami dodawanego masła. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Obraną cebulę, czosnek i grzyby rozdrobnić. Całość wysmażyć na patelni używając masła. Dodać tymianek, sól i pieprz, smażyć na bardzo dużym ogniu, aby jak najszybciej odparować wodę z grzybów. Odstawić do schłodzenia. Ciasto oprószyć mąką, wyrobić ponownie. Przełożyć na Stolnicę irozwałkować formując kwadrat 40x30. Posmarować ciasto przygotowanym farszem z grzybów zawinąć w rulon
Anioły w kuchni