cebula - 11518 przepisów (strona:386/768)

śledzie marynowane... 164

sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 większa marchew, 1 mały seler, 1 średnia pietruszka, 1 łyżka sól, 1 szklanka ocet 10 %, 2 łyżki olej rzepakowy, 2 duże cebula marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę do wody dać warzywa, ziele i liście, sól i gotować z 10 minut wlać ocet i gotować z 2 minuty - zalewę odstawić(...)usuwając ości śledzie są po marynowaniu miękkie i ość grzbietowa i ości same odchodzą filety śledziowe pokroić na mniejsze porcje i włożyć do słoika dużego na przemian z pokrojoną cebulą - na koniec wlać olej i zamkniętym słoikiem potrząsnąć schować do lodówki na 1 dzień i śledzie są dobre do jedzenia.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
schabowy z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną... 169

sztuka jajko, - sól, pieprz do smaku, - ile potrzeba tarta bułka z mąką pszenną, 1/4 kostki smalec, 1 szklanka kasza gryczana, 25 dag pieczarki,1 łyżka oleju, 1 sztuka mała cebula, - kucharek i pieprz do smaku,2 szklanki woda, 2 łyżki śmietana słodka 18% i 1 łyżka mąka pszenna, - surówka jaką lubisz schabowe umyć, osuszyć i w woreczku rozbić tłuczkiem jajko(...)proporcji 2:1, schabowe obtaczać w panierce i na gorącym smalcu smażyć na rumiano schabowe pieczarki obrane pokroić na pół talarki i na oleju je usmażyć dodając pokrojoną cebulę pieczarki solimy na sam koniec smażenia, nie puszczą wody i są jędrniejsze do smaku dodać pieprz, wlać wodę i zagotować, sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką kaszę gryczaną ugotować w osolonej

W Mojej Kuchni Lubię
żołądkowy gulasz... 192

Składniki: 1 kg żołądki z indyka, 1 sztuka większa cebula, 1 sztuka mała papryczka chilli, 1 łyżka kucharek, 2 łyżki masło klarowane, 4 szklanki woda, 1 kubek śmietana słodka 18%, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki,- do smaku maggi z żołądków usunąć zanieczyszczenia i dobrze je opłukać zagotować żołądki i wylać wodę - czynność powtórzyć 3x wlać odpowiednią ilość(...)mniejszym ogniu do miękkości - około 45 minut, gdy są już dobre to wylać je na sito i ostudzone pokroić na mniejsze porcje w rondlu na maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać pokrojone żołądki i papryczkę chilli, kucharka podsmażyć mieszając z 5 minut - wlać wodę i zagotować śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos, wsypać natkę pietruszki i maggi do smaku taki

W Mojej Kuchni Lubię
"włoskie" gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami... 186

sztuka kapusta włoska większa, 2 sztuki saszetka kasza gryczana, 1/2 kg mielone wieprzowo-wołowe, 2 łyżeczki kucharek, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka papryka ostra, 30 dag pieczarki + 1 cebula zmiksowane + 1 łyżka masła, 1 puszka mała koncentrat pomidorowy, 2 łyżki śmietana słodka 18%, 2 łyżki mąka pszenna, - do smaku maggi z kapusty włoskiej wyciąć głąb i włożyć do dużego garnka(...)gotującą wodą - ściągać sparzone liście, gdy przestygną ścinać grubą żyłę głąbową, aby się lepiej liście zawijały torebki kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie pieczarki zmiksować w pojemniku blendera z cebulą i na łyżce masła je podsmażyć w misce wymieszać dobrze kaszę, mielone mięso, jajko, pieczarki, kucharka, paprykę na każdy liść nakładać odpowiednia porcję farszu i ciasno zawijać liście do dużego

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy z zielonym ogórkiem... 133

Składniki: matiasy 4 filety, ocet jabłkowy 1 łyżka, cukier 1 łyżeczka, pieprz - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, ogórek zielony 1 mały filety matiasów wymoczyć w zimnej wodzie - 2 razy zmienić wodę po 30-stu minutach filety wylać na sito aby dobrze się odsączyły z wody filety pokroić na 3-4 cm kawałki do filetów dodać pokrojoną(...)talarki cebulę i ogórek zielony ze skórką posypać wszystko cukrem, pieprzem, octem jabłkowym i oleju wlać wg uznania schować do lodówki na kilka godzin przed podaniem posypać pieprzem świeżo zmielonym...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
placki ziemniaczane z sosem tzatziki... 147

Składniki: jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, tarta bułka 4 łyżki, ziemniaki 1 kg, olej do smażenia - ile potrzeba SOS TZATZIKI: ogórek zielony 1 średni, rzodkiewki 4 duże, Tzatziki – pikantny sos czosnkowy 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki, jogurt naturalny 200 gram, cukier 1/2 łyżeczki obrane ziemniaki zmiksować z cebulą w pojemniku blendera

W Mojej Kuchni Lubię
podudzia kurczaka z pieczarkami... 219

Składniki: podudzia z kurczaka 4 sztuki, przyprawa do drobiu 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, pieczarki 30 dag, cebula 1 sztuka, przyprawa w płynie - do smaku podudzia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć przyprawą do drobiu i kucharkiem na gorącym oleju zrumienić podudzia z obu stron do podudzi dodać pokrojone pieczarki z cebulą i wszystko dusić

W Mojej Kuchni Lubię
a`la łazanki... 165

Składniki: kiełbasa śląska 6 sztuk, boczek świeży lub wędzony 20 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, smalec 1 łyżka, kapusta kiszona 1 kg, cukier 1 łyżeczka, pomidory krojone z puszki 1 puszka mała, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, przyprawa w płynie - do smaku, makaron łazanki 25 dag kapustę kiszoną z cukrem ugotować w odpowiedniej ilości(...)wody do miękkości na smalcu usmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać pokrojoną w kostkę śląską, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać co jakiś czas mieszając z 10 minut dodać pomidory z puszki zmiksowane lub pogniecione widelcem i zamieszać - doprawić kucharkiem i magą kucharka dodać ugotowaną kapustę kiszoną i wszystko dusić z 15 minut na koniec do kapusty wsypać ugotowany makaron łazanki

W Mojej Kuchni Lubię
zapiekany makaron muszle ze szpinakiem... 196

Składniki: makaron muszle Royal Brand 10 sztuk, szynka wędzona 20 dag, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny 1 łyżeczka, ząbek czosnku 2 sztuki, szpinak świeży 300 gram, śmietana 1/2 szklanki, ser żółty 15 dag, kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, śmietana 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki użyłam makaron muszle z mieszanki "makaron po seczuańsku" - pozostały makaron wykorzystam(...)gulaszu makaron duże muszle ugotować w niesolonej wodzie na "al dente" i wylać na sito, opłukać zimną wodą cebulę, szynkę wędzoną lub ogonówkę pokroić na kostkę i na oleju rzepakowym usmażyć do rondla dodać opłukane listki szpinaku i podsmażać z 2 minuty mieszając do szpinaku dodać 1/2 szklanki śmietany 18% i zagotować mieszając do naczynia żaroodpornego układać ciasno muszle nadziane

W Mojej Kuchni Lubię
marynowane piersi kurczaka a`la zrazy... 153

Składniki: piersi z kurczaka 4 duże/podwójne, musztarda kremska 4 łyżki, ogórki kiszone 2 sztuki, cebula biała 2 sztuki, boczek wędzony 20 dag, Pieprz czarny- MŁYNEK - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 6 szklanek, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką(...)lubisz umyte piersi włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za cienkie płaty mięsa każdy płat nasmarować musztardą, nałożyć plastry cebuli, boczku, ogórka kiszonego i posypać pieprzem ciasno zawinąć rolady takie, na jakie pozwala wielkość płatu rozbitego roladki owinąć nicią i schować do woreczka do lodówki na całą noc aby się zamarynowały przyprawami, dodatkami roladki obsypać mąką

W Mojej Kuchni Lubię
francuskie babeczki z pieczarkami,szpinakiem,porami,mięskiem gotowanym,pietruszką z chilli nadziane... 145

Składniki: pieczarki 50 dag, szpinak świeży lub mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym(...)podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i mieszając zeszklić następnie dodać pokrojone drobno pory i dusić z 2 minuty następnie dodać szpinak liściasty /użyłam swój zamrożony/, dodać mięsko obrane z kości schabowych /wcześniej ugotowane w wywarze do zupy/ następnie doprawić do smaku kucharkiem, dodać zmiksowaną natkę pietruszki razem z papryczką chilli z pestkami i podsmażać wszystko mieszając

W Mojej Kuchni Lubię
duszony udziec indyka z cebulą i marchewką... 426

Składniki: udziec z indyka 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ząbki czosnku 2 sztuki, przyprawa do zup - do smaku, marchewki 6 sztuk, cebula 4 sztuk, woda 1 szklanka mięso z udźca indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym na gorącym oleju zrumienić z każdej strony posypać kucharkiem, dodać pokrojone w grubsze kawałki marchew, cebulę i żabki czosnku dodać kucharka w płynie

W Mojej Kuchni Lubię
na drobiowych klopsach zupa jarzynowo-szpinakowa... 142

Składniki: mięso mielone drobiowe 1/2 kg, jajko 1 sztuka, cebula biała 1 mała, Kucharek - uniwersalna 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka pszenna - ile potrzeba, woda 4 litry, ziemniaki 6 większe, warzywa mrożone 750 gram, szpinak świeży lub mrożony 1 kubek, śmietana 12% 1 szklanka, przyprawa do zup - do smaku mielone(...)indyka dobrze wyrobić z jajkiem, kaszką manną, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą formować klopsy nieduże i obtaczać je w mące do gotującej się wody wkładać klopsy i od chwili ich wypłynięcia na mniejszym ogniu gotować z 20 - 30 minut ugotowane wyjąć cedzakiem na talerz do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować je z 10 minut na średnim

W Mojej Kuchni Lubię
pasta z makreli z groszkiem,kiszonym ogórkiem... 159

Składniki: makrela wędzona 2 sztuki, groszek konserwowy 1 szklanka, ogórki kiszone 4 średnie, cebula 1 sztuka, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba z makreli dokładnie usunąć ości i same mięsko wkładać do miski ogórek kiszony, cebulę drobno pokroić w kostkę i dać do ryby szklankę groszku z puszki bez soku dodać do ryby do smaku doprawić

W Mojej Kuchni Lubię
gulasz z maślakami ... 149

Składniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, kucharek 1/2 łyżeczki, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, grzyby leśne 250 ml/słoik, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki łopatkę pokroić w kostkę grubszą i obsypać mąką na gorącym smalcu dobrze zrumienić mięso, do zrumienionego dodać drobniutko pokrojoną cebulę i maślaki

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania