awokado Greencado 3/4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1 garść ziarenek czarnuszki Dodatki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym Graal 2 puszki sardynek w sosie paprykowym Graal 1 cebula (pokrojona w krążki) ser żółty sos pomidorowy do pizzy <--- z tego przepisu sos czosnkowy do pizzy <--- z tego przepisu Wykonanie: Do miski wsypuję sól, wsypuję(...)czasie uderzam pięścią w cisto aby pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Ciasto posmarowałam przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, następnie ułożyłam krążki cebuli, a na nie kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy i sardynki razem z sosem paprykowym. Na końcu posypałam startym żółtym serem. Pizzę piekłam około 15 minut w temperaturze 220-240 stopni. SMACZNEGO
Blondynka Gotujemoje kostki rosołowe, a właściwie bulionówki z lodówki. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, lub inna część drobiu z kością 3 średnie marchewki plaster selera 2 ząbki czosnki 1 cebula przypiekana nad ogniem 1 por, tylko biała część zielona natka pietruszki świeża bazylia kilka ziaren pieprzu czarnego kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 1.5 łyżki soli gruboziarnistej morskiej(...)wyciągamy z wywaru mięso i dokładnie obieramy je z kości. Nadal gotujemy razem z obranym mięsem, woda powinna odparować do poziomu gotujących się składników. 2. Z odparowanego wywaru wyciągamy cebulę oraz ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Pozostałe składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Masę bulionową ponownie przekładamy do rondla i jeśli jest potrzeba redukujemy wodę
Apetyczna babeczkausuniętymi pestkami 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Składniki na mięsny sos: 450 g mięsa mielonego (np. z kurczaka, wieprzowe lub wołowe) 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chilli 400 ml sosu marinara lub passaty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki(...)dużej patelni włóż mięso i smaż przez około 8-10 minut, po czym wyjmij z patelni i odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebulę i smaż do miękkości, około 5-7 minut. Dodaj czosnek i chilli, po czym podsmaż przez kolejną minutę. Włóż do patelni mięso, sos marinara albo passatę, koncentrat pomidorowy, oregano, liść laurowy
karmelowyPyszne spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym - zasmakuje każdemu miłośnikowi frutti di mare :) SKŁADNIKI makaron spaghetti 300g 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1/2 zielonej papryczki pepperoni 250g mieszanki owoców morza -mogą być mrożone (krewetki, kalmary, omułki) 500g pomidorów krojonych w zalewie 1/4 szklanki białego wina wytrawnego świeże oregano, sól, pieprz ewentualnie czosnek i papryka w proszku oliwa(...)oliwek kilka czarnych oliwek parmezan PRZYGOTOWANIE Jeśli mamy owoce morza mrożone - rozmrażamy je. Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy warzywa. Dodajemy nasze frutti di mare i chwilkę dusimy. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i mieszamy, aż alkohol odparuje. Dodajemy pomidory z zalewą i 2-3 łyżki posiekanych listków
Moje Kuchenne Rewelacjetylko większe. Wyglądają jak duże zielone oliwki z ogonkiem. Zatem zapraszam do gotowania... :). Spaghetti z kaparami SKŁADNIKI: -0.5 kg mięsa mielonego wołowego - słoiczek kaparów - 1 cebula cukrowa - 4 ząbki czosnku - garść świeżych liści bazylii zwykłej i tajskiej (jeśli ktoś posiada) - 2 puszki pomidorów - pół łyżeczki: cząberu, rozmarynu, 6 ziaren kolendry, oregano, pieprzu(...)ziołowego, estragonu, szałwii, ziół prowansalskich, czosnku granulowanego - sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Najpierw podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę z posiekanym czosnkiem, solimy i pieprzymy odrobinę. Dodajemy bazylię, kapary i przyprawy. Dodajemy mięso i podsmażamy, następnie dodajemy pomidory z puszki, resztę przypraw oraz parę listków świeżej bazylii (aby mogła wydobyć swój aromat na początku
Zainspiruj się kuchniąSkładniki (porcja - zdjęcie): Sos: 225 g (2 małe) obranych ze skórki pomidorów 60 g (połowa) marchewki 50 g (połowa) cebuli 1 ząbek (5 g) czosnku 1 płaska łyżeczka (10 g) koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 5 g (płaska łyżeczka) masła sól, pół łyżeczki cukru bazylia, oregano Dodatkowo: 14 g (dwa cienkie plasterki) sera błękitny lazur 85 g makaronu(...)kroimy je na ćwiartki, posypujemy je posiekanym czosnkiem i zapiekamy w piekarniku ok. 10-15 min w temp 180 stopni (termoobieg). 2. W garnku na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, zalewamy ją bulionem, dodajemy cienko pokrojoną marchewkę. 3. Do garnka z warzywami dorzucamy podpieczone pomidory. Solimy. 4. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodajemy oregano
Malowane smakiemschabowego :) A tymczasem postanowiłam przetestować przepis , który mnie zaintrygował i muszę przyznać szczerze, że wynik bardzo pozytywnie nas zaskoczył :) Składniki: 3/4 szkl. białej fasoli 2 niewielkie jabłka 2 nieduże cebule 4 ząbki czosnku 3/4 szkl. oleju 4 łyżki granulatu sojowego sól pieprz majeranek (opcjonalnie) Fasolę moczymy, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w małą kostkę, jabłko ścieramy na tarce
chwile dla mnielubię mięsa wieprzowego i do tego gotowanego, tak te żeberka i sos smakowały mi bardzo. Do ich przyrządzenia wykorzystałam bulionetkę do duszonych mięs Knorr. Składniki : * kilogram żeberek * cebula * 2 ząbki czosnku * bulionetka do duszonych mięs Knorr * 2 łyżki śmietanki Przygotowanie : Mięso umyć, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem do miękkości razem z pokrojoną w piórka cebulę i plasterkami
Magiczne Życie Martywłasnego uznania, moje danie wyszło super. Bardzo aromatyczne i baaardzo rozgrzewające. :-) Składniki: - 300g mielonego mięsa z indyka (ja dałam 180g tofu i 100g warzyw - włoszczyzny w słupki) - 1 mała cebula - 3 ząbki czosnku - mały kawałek ostrej papryczki (nie dawałam) - 1/4 szklanki kaszy pęczak (dałam grubą jęczmienną z braku pęczaku) - 500ml bulionu (dałam mniej i uzupełniłam wodą) - 2 łyżki oliwy(...)pomieszane (ja dałam białą, z braku czerwonej) - 1 mała puszka kukurydzy - natka pietruszki lub kolendra - starty parmezan do posypania W średnim garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć, następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Dosypujemy mrożone warzywa (włoszczyzna słupki) i chwilę podsmażamy, rozkruszamy tofu, mieszamy, dodajemy kaszę i zalewamy całość bulionem, dodajemy kmin rzymski, oregano
Smaczne Zdroweobiadu, kolacji czy też jako przekąska . Polecam i zaczynamy: Składniki: rukola 100 gr fety pół czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych lub duży pomidor 10 szt dużych oliwek ćwiartkę cebuli 2 -3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Rukolę umyć i osuszyć, pomidorki pokroić na połówki, pokroić drobno cebulę, na większą kostkę paprykę, dodać oliwki i delikatnie wymieszać. Dodać oliwę
Smaki Edytyawokado Greencado 3/4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli garstka ziaren czarnuszki Dodatki: 2 puszki łososia w sosie własnym Graal 1 słoiczek Ognistych Pomidorków Eterno 1/2 średniej cebuli ser żółty sos pomidorowy do pizzy <--- z tego przepisu sos czosnkowy do pizzy <--- z tego przepisu Wykonanie: Do miski wsypuję sól, wsypuję ją na jeden bok miski. Następnie przesiewam(...)uderzam pięścią w ciasto aby pozbyc się powietrza i z każdej kulki rozkręcam w rękach placek o średnicy 31 cm. Ciasto posmarowałam przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, następnie ułożyłam krążki cebuli, na nie kawałki łososia odsączonego z zalewy i ogniste pomidorki. Na końcu posypałam startym żółtym serem. Pizzę piekłam około 15 minut w temperaturze 220-240 stopni. Pizzę piekę
Blondynka Gotujesię spełnić. Czasem tego nie potrzeba, czasem one są po to, by być. KREM Z BOBU /własny;/ 500g bobu (u mnie mrożony) 600ml bulionu warzywnego 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku olej roślinny do smażenia sos sojowy, pieprz biały Bób gotuję do miękkości. Następnie obieram go z łupiny, odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, siekam, szklę na odrobinie tłuszczu
W kuchni Karmel-itkiDelikatny, łagodny i bardzo syty krem z dyni. Polecam wszystkim :) KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM Składniki: - 1 mała dynia - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (korzeń) - 1 cebula - puszka mleka kokosowego - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - 5 ziaren czarnego pieprzu - sól - gałka muszkatołowa - oliwa z oliwek Dynię obrać i wydrążyć. Warzywa pokroić w kostkę. Do garna(...)wlać około łyżki oliwy z oliwek. Gdy się rozgrzeje wrzucić cebulę. Zeszklić a następnie dodać resztę warzyw. Zalać litrem wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Dusić przez około pół godziny - aż warzywa będą miękkie, po czym zdjąć zupę z ognia i zmiksować blenderem. Pod koniec dodać mleko kokosowe oraz gałkę muszkatołową. Gotować jeszcze kilka minut do uzyskania gęstej
Zgrabne Gotowaniedania. Składniki /8-9 szt./: 150 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko szczypta soli kilka łyżek wody 2 pomidory 1 łyżka serka Apetina (pomidory i bazylia) 1/2 małej cebuli listki świeżej bazylii kilka gałązek oregano sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z chili 200 ml przecieru pomidorowego 1 białko do smarowania Wykonanie: Na stolnicę przesiać mąkę(...)czasie pomidory naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem. Pozostawić w wodzie na ok. 30 sekund a następnie opłukać zimną wodę. Zdjąć skórkę, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na patelni, następnie dodać pomidory i drobno pokrojoną bazylię. Gdy pomidory zmiękną trzeba je doprawić do smaku i dodać serek Apetina. Odstawić do ostudzenia. Ciasto podzielić na dwie
Pasja Smakuszklanki, mąka tortowa 4 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka FARSZ: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 35 dag, kucharek 1 łyżeczka, papryczka ostra 1 mała, olej do smażenia 6 łyżek, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, kasza gryczana 1 saszetka PANIERKA: jajka 4 sztuk, bułka tarta 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kapustę kiszoną ugotować do miękkości - odlać na sito(...)pieczarki usmażyć z cebulą i dodac do kapusty, dodac papryczkę ostrą i kucharka - blenderem wszystko zmiksować saszetkę kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie i dodać do kapusty, wszystko wymieszać i wystudzić z podanych składników mikserem wymieszać ciasto na naleśniki i odstawić na 30 minut patelnię naleśnikarkę 24cm przetrzeć ręcznikiem papierowym z olejem i dobrze rozgrzać, smażyć cienkie, złociste naleśniki
W Mojej Kuchni Lubię