cebula - 11518 przepisów (strona:376/768)

POWIEW WIOSNY CZYLI KREM ZE SZPARAGÓW 175

późno ... Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 4 skrzydełka drobiowe 1kg szparagów czyli 2 pęczki (u mnie zielone ale identycznie robię z białych) 3 ziemniaki 1 mała cebula ząbek czosnku jogurt naturalny grecki - do smaku sól, pieprz, cukier, liść laurowy ziele angielski e Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy na talerz(...)kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. Na ugotowany bulion, wrzucamy pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle. Do zeszklonej dodajemy posiekany ząbek czosnku. Całość dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy jogurt, doprawiamy do smaku solą

Walijskie Pichcenie
MŁODA KAPUSTA Z KIEŁBASKĄ 175

jest chłodna. Przepis jest dziecinnie prosty a cały sukces tkwi w odpowiednim doprawieniu i no koniecznie świeżym koperku.  Składniki: głów ka młodej kapusty ok 250g wędliny 2 cebule łyżka oleju sól pieprz cukier ocet koper Wykonanie: Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości ok 25 minut(...)Odcedzamy W tym czasie na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, kiedy staną się szkliste dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki dowolną wędlinę. Podsmażamy całość dość mocno, po czym przekładamy do ugotowanej kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu najlepiej winnego. Dorzucamy sporą ilość posiekanego koperku i ... voila! - pyszna młoda kapusta z dodatkiem kiełbaski gotowa

Walijskie Pichcenie
DROBIOWY GULASZ Z PIECZARKAMI 175

sosik.  Z ziemniakami, kluskami, ryżem czy makaronem stworzy nam pożywne, ale nie obciążające żołądka danie obiadowe. Składniki: 500g filetu z kurczaka 300g brązowych pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liść laurowy olej śmietana 12% bulion koperek lub szczypiorek Wykonanie: Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki(...)minut. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, dość mocno podsmażamy całość ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko sie zrumieni dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno

Walijskie Pichcenie
TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM 188

Chlebki na blogu Ewy wyglądają bardzo apetycznie i już teraz wiem, że musiały być pyszne! Moje kawałki kurczaka doprawiłam przyprawą meksykańską oraz papryką i przesmażyłam z dość dużą ilością cebuli i  papryki: czerwonej i żółtej. Ten pyszny farsz w otoczeniu mięciutkiego, drożdżowego ciasta stworzył nie tylko pyszną przekąskę ale wręcz pożywne danie.  Składniki na ciasto: 40 dkg mąki(...)Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.  Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwile smażymy, po czym dodajemy kurczaka. Smażymy ok 10 minut mieszając i dodajemy pokrojone w kostkę obie papryki. Następnie dodajemy  pomidory w sosie własnym (ew. łyżkę przecieru pomidorowego). Dusimy

Walijskie Pichcenie
DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI 166

Zamiast wieprzowiny użyłam fileta drobiowego i pominęłam kminek, którego niestety ... nie-cier-pię :)) Składniki: 1 kg fileta drobiowego  duży słoik kapusty kiszonej  2 łyżki smalcu  2 cebule 1 ząbek czosnku  przeciśniętego  przez praskę 2 łyżeczki słodkiej  papryki liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki ostrej papryki  sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku(...)bulion Wykonanie: Filet kroimy w dużą kostkę, obsypujemy obiema paprykami, solą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, kiedy się zezłoci dorzucamy czosnek oraz pierś z kurczaka. Obsmażamy całość  na dość dużym ogniu ciągle mieszając ok 10 minut. Następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i całość zalewamy

Walijskie Pichcenie
SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM 249

jest zbyt wysoki, tak więc nawet początkujące panie domu poradzą sobie z nią bez problemu. Składniki: 250 g ryżu długoziarnistego  250 g piersi z kurczaka 200g pieczarek 1 cebula 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej mała puszka kukurydzy (200g) 1 łyżeczka curry pieprz sól przyprawa gyros słodka papryka łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia ok 1l bulionu Wykonanie(...)okaże się, że po wykorzystaniu buliony ryż jest jeszcze lekko przytwardawy - dolewamy odrobinę wody i w dalszym ciągu podsmażamy.  Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i obsypaną przyprawą do gyrosa. Chwilę smażymy po czym dodajemy kolejno: pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pieczarki oraz odcedzoną

Walijskie Pichcenie
ZUPA GOŁĄBKOWA 407

jest gęsta i sycąca i oczywiście pyszna w smaku :))  Znakomicie sprawdziła się u mnie jako danie jednogarnkowe, bo jest gęsta i pożywna. Składniki: 1/ 2 młodej kapusty 2 cebule puszka pomidorów w sosie własnym  łyżka przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 100g ryżu 400g mięsa mielonego sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie(...)pietruszkę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać mięso mielone. Posolić, popieprzyć i dodać obie papryki. Smażyć na małych ogniu ciągle mieszając i rozdrabniając mięso na małe cząstki.Kiedy mięso jest podsmażone wsypać 100g suchego ryżu

Walijskie Pichcenie
TROFIE CZYLI LIGURYJSKI MAKARON ZE SCHABEM W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM 342

skleja. Moja dzisiejsza wersja to trofie ze schabem w pysznym sosie śmietankowo- pieczarkowym. Wykonanie: 1 op makaronu trofie (400g) 800g schabu sól pieprz ziele angielskie 100g pieczarek 2 cebule odrobina tymianku śmietana 18% olej bulion Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut). Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy olej(...)podajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski pieczarki, 2-3 kulki ziela angielskiego zalewamy całość bulionem, aby przykrył mięso. Przykrywamy i dusimy ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku ew. solą i zalewamy mięsko 18% śmietaną

Walijskie Pichcenie
UDZIEC Z INDYKA W JOGURTOWO-WARZYWNYM SOSIE 316

pyszny udziec z indyka w delikatnym jogurtowo-warzywnym sosie ...  Składniki: 1kg udźca z indyka (u mnie filet) 2 marchewki 1 pietruszka 1 por łodyga selera naciowego 1 cebula ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku 1 czubata łyżka jogurtu greckiego łyżka mąki olej Wykonanie: Udziec zalewamy wodą (ja miałam w formie filetu bez kości zwiniętego w siateczkę). Dodajemy sól, pieprz(...)małym ogniu ok 1h. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, a warzywa z rosołu kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część rosołu od gotowania udźca, (resztę możemy wykorzystać jako bazę do zupy lub zamrozić), dorzucamy pokrojone warzywka, doprawiamy do smaku i zaciągamy łyżką mąki

Walijskie Pichcenie
KOLOROWA ZAPIEKANKA RYBNA 235

mniej kaloryczne :))  Mój eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. Zapiekana ryba smakowała i to bardzo :) Składniki : 80 0g fileta z ryby (dowolnego, u mnie łupacz) 200g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 pomarańczowej papryki 200g śmietany 18% (u mnie ukwaszona z kubeczka) sól sok z cytryny pieprz cytrynowy przyprawa do ryb olej koperek Wykonanie: Jeśli mamy filety mrożone poprzedniego(...)posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1h. W tym czasie możemy przygotować sobie sos, którym zalejemy rybę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy i podsmażmy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy, posypujemy koperkiem

Walijskie Pichcenie
GULASZ Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ 226

duuużą ilością podsmażonej cebulki oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym.  W takich towarzystwie wątróbka staje się od razu pysznym daniem obiadowym, a nie ... karą za grzechy :)) Składniki: 1kg wątróbki 3 cebule 3 ogórki kiszone majeranek sól pieprz mąka olej natka pietruszki Wykonanie: Wątróbkę umyć, oczyścić z białych błon, osuszyć na papierowym ręczniczku. Pokroić w paseczki, obtoczyć delikatnie w mące i podsmażyć(...)dość mocno rozgrzanym tłuszczu. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażoną przełożyć do wątróbki. Posypać obficie majerankiem oraz pieprzem, podlać wodą i dusić ok 15 minut na małym ogniu. Pod koniec posolić. Łyżkę mąki rozrobić w zimnej wodzie i wlać do gotującej się wątróbki. Na koniec pokroić w paseczki ogórki kiszone i dodać do naszego gulaszu. Wymieszać, doprawić

Walijskie Pichcenie
WIEDEŃSKA ZUPA ZIEMNIACZANA WG MAKŁOWICZA 272

podkreśliły jej smak ... Składniki: 5  ziemniaków 1,5 l bulionu 2 marchewki 0,5 małego selera 4 suszone prawdziwki (dałam 100g suszonych) 100 g wędzonego boczku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku szczypta majeranku koperek sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą. W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim, przez(...)minuty chudy boczek. Następnie  dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew oraz seler. Wsypujemy nieco mąki, mieszamy ok. 1 minutę a następnie wlewamy wodę z  posiekanymi prawdziwkami. Całość zalewamy bulionem lub jeśli nie mamy - wodą.  Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wsypujemy roztarty w dłoniach

Walijskie Pichcenie
PULPETY W SOSIE FASOLKOWO-MARCHEWKOWO-PIETRUSZKOWYM 154

połączyć wszystkie składniki i tak oto powstało pyszne danie obiadowe. Będę wracać do niego często, bo to zestawienie podbiło nasze smaki! Składniki: pierś z kurczaka 400g mięsa gulaszowego 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liść laurowy 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera garść żółtej fasolki koperek 1 łyżka mąki śmietana 18% szczypta cukru Wykonanie(...)Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz.Dobrze wyrabiamy masę. Zagotowujemy wodę, solimy lekko, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety i wkładamy na wrzątek. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a do wody wrzucamy najpierw pokrojoną na 1cm kawałki fasolkę - gotujemy 10 minut, a następnie starte na oczkach

Walijskie Pichcenie
GULASZ Z KARKÓWKI 223

Klasyczny gulasz z karkówki.  Duże kawałki mięsa w ciemnym, pieczeniowym sosie ...  Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna :) Składniki: 1k g karkówki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku przyprawa do karkówki słodka papryka sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy bulion olej ew. łyżka mąki Wykonanie: Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, papryką. Mieszamy(...)lodówki na 2h (jak mamy możliwość możemy włożyć na całą noc). Olej rozgrzewamy dość mocno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki karkówki, obracając je z wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno ciągle mieszając. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny, ciemny kolor) zalewamy całość bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele

Walijskie Pichcenie
KLOPSY RYBNO-PIECZARKOWE 176

smak, ale przełamany smakiem pieczarek i cebulki podsmażonej na maśle ...  Polecam gorąco, bo nam bardzo smakował taki obiadek :) Składniki: 1 kg mintaja (ja miałam mrożonego) 250g pieczarek 2 cebule łyżka masła sól pieprz majeranek 1 jajko 1 kajzerka olej Wykonanie: Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną (dowolnie, bo i tak będziemy wszystko mielić) cebulę, po chwili dodając pokrojone pieczarki. Chwilę

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania