cebula - 11518 przepisów (strona:367/768)

kotlety mielone z kurkami... 223

Składniki: kurki mrożone 15 dag, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, sos chili 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba na wpół odmrożone kurki posiekać drobno nożem-tak się łatwiej posiekają i na sitku zostawić aby woda obciekła cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, wsypać kurki z sitka

W Mojej Kuchni Lubię
Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami. 335

Makaron należy ugotować w osolonej wodzie ( al dente), następnie wyłożyć go tak aby się nie posklejał. Na patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty.Blachę albo naczynie przeznaczone

Niezły Młynek
Dynia z czosnkiem i tymiankiem 126

Szybka przekąska lub naprawdę dobry dodatek do mięs DYNIA.Właśnie zrobiłam i zjadłam, i całą odpowiedzialnością polecam!przekąska dla jednej osobyszykujemy:- Dynia- mała cebula- ząbek czosnku- łyżeczka tymianku- szczypta soli- dwie łyżki wody- dwie łyżeczki masła200-300 gram dyni, obranej i oczyszczonej kroimy w kostkę.Małą cebulkę i ząbek czosnkudrobno siekamy .Rozgrzewamy 2 łyżeczki masła,dodajemy cebulkę z czosnkiem

Pasje Jolki
Szpinak "uduszony" 108

jeszcze świeży.Oczywiście można użyć mrożonego. Kupujcie tenmrożony w całości, nie mielony. Ten mielony moim zdaniem jest nic nie wart.Po odmrożeniu dobrze wyciśnijcie wodę.Przepis dotyczy jednego pęczka.Jedną cebulę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor.Myjemy szpinak i kroimy same liście na kawałki.Gdy cebula jest już gotowa wrzucamy szpinak i dwa ząbki czosnku drobno pokrojonego. Solimy i pieprzymy

Pasje Jolki
Tosty na kolację 239

Fajny pomysł na ciepłą kolację w dobrym towarzystwie. Pomysł podrzucił Przemek, u którego całkiem niedawno miałam okazję gościć.Na 12 tostów- puszka pomidorów- jedna cebula, przyprawy,olej- około 10-15 pieczarek- 30-40 dag kiełbasy toruńskiej- ser żółty miękkiCebulę obierz, pokrój i podduś z liściem laurowym na gorącej patelni 3-4 min. dodaj pomidory w puszce i posól do smaku.Podsma

Pasje Jolki
Pierogi Orkiszowe 223

Ziemniaki (wybierać mało wodniste)Twarożek naturalnySólPieprzCebulaOlej rzepakowy rafinowany / masło klarowaneZiemniaki ugotować dzień wcześniej z dodatkiem soli. Dodać w proporcjach 1;1 twarogu, podsmażoną na oleju lub maśle drobno posiekaną cebulę oraz pieprz do smaku. Farsz przełożyć do miski, którą przykrywamy folią aluminiową / spożywczą. Włożyć do lodówki na noc. Od rana łatwiej będzie formować kulki farszu do pierogów.Jeżeli chcecie się

Eat Shrimps
KASZANKA NA GORĄCO 135

KASZANKA NA GORĄCOSkładniki:- 1 kaszanka- pół białej cebuli- pół łyżki masła- pół łyżeczki lubczyku otwartego- 1 łyżka szczypiorku (poszatkowanego)- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego- pół łyżeczki przyprawy "Kucharek"Sposób przygotowania:Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy obraną kaszankę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kaszanki. Dodajemy przyprawy i podsmażamy około 15minut i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup 155

papryki i dyni(4-5 porcji)Składniki:4 czerwone papryki800 g dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkęoliwa z oliwek lub olej rzepakowy1 łyżeczka curry w proszku1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki1 łyżka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonej kolendry1 liść laurowysól i pieprz4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego4 łyżki kwaśnej śmietany200(...)dynię z piekarnika i odstaw. Usuń z papryk korzonki i nasiona po czym z grubsza je posiekaj.W średniej wielkości garnku rozgrzej na średnim ogniu 2 oleju i wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez 5 minut do zeszklenia, po czym dodaj dynię, paprykę, kmin rzymski, kolendrę i liść laurowy. Całość dokładnie wymieszaj i wlej bulion. Podgrzewaj zupę na średnim ogniu

karmelowy
B... Bruschetta w 2 wariantach! 150

pieczarki. Składniki: 1/2 bagietki przekrojona na pół 100g mięsa mielonego (nie patrzcie na zdjęcie, chciałam, aby ładnie wyglądało ;p) 3 pieczarki 1/2 pomidora 4 plastry grillowanego bakłażana 1/2 małej cebuli  3 czarne oliwki (opłukane) 2 łyżki oliwy 8 plastrów sera emmentaler 5 plastrów mozarelli sól, pieprz, papryka ostra (do mięsa mielonego), bazylia Przygotowanie: I wersja pomidorowa: Bakłażana kroimy(...)połowę bagietki polewamy lekko oliwą, kładziemy kolejno: plastry mozarelli, bakłażan, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki, posypujemy bazylią i przykrywamy mozarellą. II wersja "wiejska" (:p):  Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Smażymy. Gdy mięso będzie gotowe, przekładamy do miski i porządnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuniemy sok, który zmiękczyłby bagietkę. Bagietkę polewamy oliwą, układamy plastry sera emmentaler, dodajemy

Kitchens Alphabet
PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI. 276

smutnego miasta - to nic! Idzie miastem z szerokim uśmiechem na twarzy. PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI. /własny;/ na słoiczek ok. 300 ml 1/2 szklanki suchej czerwonej fasoli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki pepperoni (lub chili) 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekanego) 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki wody sos sojowy, pieprz świeżo mielony odrobina słodkiej(...)zalewam wodą i zostawiam na 12h, aby się namoczyła. Następnie gotuję, wlewając do garnka wody 2x więcej niż fasoli. Kiedy fasola  jest miękka, odcedzam z pozostałego płynu, odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i szklę na odrobinie tłuszczu. Papryczkę kroję w bardzo drobniuteńką kosteczkę. Wszystkie składniki, wraz z fasolą, wkładam do wysokiego naczynia, miksuję blenderem na pastę

W kuchni Karmel-itki
Turecka sałatka z ciecierzycy, Nohut Salatası 1412

Składniki: 1 puszka ciecierzycy duża garść czarnych oliwek bez pestek (u mnie oliwki kalamata) 4 pomidory Roma lub ok. 200 g pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 100 g sera feta na sos: sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, pieprzu cayenne lub ostrej papryki, soli i pieprzu posiekana natka pietruszki(...)świeża mięta Przygotowanie: Ciecierzycę oraz oliwki opłucz z zalewy. Oliwki należy pozbawić pestek. Pomidory pokrój w kostkę, a jeżeli używasz koktajlowych, przekrój je na połówki. Cebulę pokrój na cienkie plasterki. Składniki sałatki umieść w misce. W miseczce lub słoiku wymieszaj składniki sosu. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Polej sosem sałatkę i wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki lub miętą oraz pokruszonym serem

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti z sosem pomidorowym i czarnymi oliwkami 129

makarony, czyli coś co lubię najbardziej. Pomidory, czosnek, oliwki, odrobinę chęci i gotowe… Przepis jest prosty i smaczny. Do dzieła !   Składniki: 2 puszki pomidorów pelati 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 300 g makaronu spaghetti 1 mały słoiczek czarnych oliwek 1 mała papryczka chili pół pęczka świeżej bazylii stary Parmezan lub Grana Padano(...)sól pieprz Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, papryczkę. Dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz i dusimy aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i posiekaną bazylię. Makaron przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy. Danie posypujemy startym serem i dekorujemy listkami

Oryginalny smak
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 202

nadzieję, że Wam też będzie smakować   Składniki: 800 g chudej wołowiny (lub wieprzowiny) 2,5 l bulionu 1 duża czerwona papryka 1 duża żółta papryka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie ziemniaki 1 płaska łyżeczka kminku (roztartego) 1 płaska łyżeczka tymianku (roztartego) 2 łyżki smalcu (opcjonalnie oleju) 2 łyżki masła 4 łyżki słodkiej papryki mielonej 1 płaska(...)sól. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy smalec (lub olej), wrzucamy mięso i smażymy do uzyskania złoto-brązowego koloru. Przekładamy do garnka. Na tą samą patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy do garnka z mięsem, zalewamy bulionem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem, aż mięso

Oryginalny smak
Moussaka (musaka) 314

cukinia. Zapiekanka składa się z warstw przykrytych beszamelową pierzynką i rumianym serem… Prawdziwa eksplozja smaku. Składniki: 2 bakłażany 400 g mieszanego mielonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów (po 400 g) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 duże ziemniaki 1 laska cynamonu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu starty parmezan(...)łyżka parmezanu sól biały pieprz Przygotowanie: Bakłażany kroimy w plastry (wzdłuż), solimy i odstawiamy na około 25 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy mięso, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy do uzyskania złotego koloru, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory (jeżeli są całe to rozgniatamy widelcem), koncentrat pomidorowy, laskę cynamonu, tymianek, oregano, rozmaryn. Mieszamy i gotujemy

Oryginalny smak
Zupa krem z selera naciowego 207

marchewki i ziemniaków. Szczerze mówiąc obawiałam się selerowego smaku zupy, ale wyszła wyśmienita… Zupę podałam z grzankami, pasują idealnie. Składniki: pęczek selera naciowego 1 duża marchewka 1 średnia cebula 4 średnie ziemniaki 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1,5 l bulionu łyżka masła 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól biały pieprz Przygotowanie: Seler naciowy, marchewkę i ziemniaki kroimy(...)kostkę i przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko rumienimy. Przekładamy do garnka z warzywami, zalewamy bulionem, dolewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę miksujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smacznego

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania