cebula - 11518 przepisów (strona:362/768)

chrupiące placki ziemniaczane z barbecue i z twarożkiem... 192

Składniki: ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, mieszanka barbecue Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, twaróg 25 dag, jogurt naturalny 150 ml, szczypiorek 1 pęczek, sól ziołowa - do smaku obraną cebulę, ziemniaki utrzeć na tarce drobne oczka - ja je rozdrobniłam w pojemniku blendera dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczyste na kanapki 169

pieczarek.Składniki:500g mięsa wieprzowego i/lub wołowegodwie-trzy cebuledwa ząbki czosnkuszczypiorek kilka pieczarek 2 jajabułka tarta lub kajzerkasól, pieprz, majeranek, suszony imbir, mielona paprykaolej Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek, dodajemy pokrojone pieczarki. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone cebule i pieczarki. Do mięsa dodajemy bułkę tartą i jajko, pokrojony szczypiorek

prawdziwe jedzenie
Makaron z Kurkami, Pomidorami i Pietruszką 185

zajęłam się wokiem :) Na rozgrzany wok wyłożyłam jedną łyżkę masła i jedną łyżkę oliwy extra vergin. Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłam ząbki czosnku starte na tarce o drobnych oczkach i cebulę pokrojoną w kosteczkę i smażyłam do czasu zeszklenia cebuli. Następnie dołożyłam drugą łyżkę masła i łyżkę oliwy, włożyłam kurki i smażyłam kilka minut. Tak jak wspomniałam w opisie moje kurki

Blondynka Gotuje
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 158

gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka tartego chrzanu1 l bulionu1 łyżka soku z cytryny1 łyżka białego octu winnego1 łyżka Akvavitusólpieprzdodatkowo:4 łyżki creme fraiche (18%)szczypiorekBuraki, marchewkę, seler i cebulę obrać i pokroić w kostkę.W garnku na maśle podsmażyć ziele, gałkę, imbir, chrzan i anyż. Dorzucić cebulę, zezłocić. Anyż wyjąć.Do garnka dodać pozostałe warzywa, zalać bulionem, wlać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 252

mleka;100 g mąki pszennej + mąka do obtaczania;1 jajo;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżeczka ostrej papryki;Sól;Pieprz;Olej do smażenia;1 średni pomidor;1 mała, czerwona cebula;1/2 główki sałaty lodowej.Sos czosnkowy:5 łyżek jogurtu greckiego;1/2 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki cukru;1 łyżeczka pieprzu ziołowego;1 łyżeczka czosnku granulowanego.Sposób przygotowania:Do dużej miski (ja używam(...)Kurczaka maczać najpierw w cieście naleśnikowym, a następnie dokładnie obtaczać w mące z przyprawą gyros. Smażyć na złoty kolory na głębokim, gorącym oleju.Pomidora i sałatę umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w pióra.Przygotować sos czosnkowy: wymieszać ze sobą jogurt grecki, sól, cukier, pieprz ziołowy i czosnek granulowany.Pity wypełniać kurczakiem i warzywami, polać sosem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
Surówka z młodej kapusty 361

Pysznie kolorowa.Pełna witamin.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Spróbujcie! Nie pożałujecie!Składniki:1/2 główki małej, młodej kapusty (około 500 g);2 małe marchewki (około 100 g);1 mała, biała cebula;1/2 natki pietruszki;1 ząbek czosnku;4 łyżki oleju/oliwy;2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny;1 łyżeczka cukru;Sól;Pieprz. Sposób wykonania:Kapustę umyć, osuszyć, drobno(...)wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do surówki można dodać pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych oczkach.Natkę pietruszki można zastąpić koperkiem.Surówkę można doprawić dodatkowo suszonym oregano.Zamiast cebuli można dodać posiekany szczypiorek wraz z 2 dymkami

Gospodyni Miejska
Kotlety z kalafiora 249

Delikatne i pyszne.Złociste, mocno kalafiorowe.Zdrowszy zamiennik kotleta mielonego!Składniki:1 średni kalafior;1 czerstwa bułka pszenna;1 jajo;Bułka tarta;Łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1/2 cebuli;Pęczek pietruszki.Sposób przygotowania:Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować na miękko w nieosolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić.Zimne różyczki kalafiora zmiażdżyć widelcem, a następnie dobrze odsączyć z nadmiaru(...)dobrze odcisnąć z wody i dodać do kalafiora.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do kalafiora z bułką.Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do kalafiora.Do kalafiora z bułką, cebulą i pietruszką wbić jajo, doprawić vegetą i wyrobić ciasto. Ciasto nie może być rzadkie - jeśli takie jest należy dodać bułki tartej.Z ciasta uformułować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty inaczej 201

buraczany:2,5 kg czerwonych buraków;100 ml octu spirytusowego 10%;2 łyżki cukru;1 łyżeczka soli;Barszcz czerowny:3 marchewki;2 pietruszki;1/2 selera;Biała część pora;1 cebula;2,5 litra zimnej wody;3 ząbki czosnku;1 łyżka majeranku;Zakwas/sok buraczany wraz z burakami przygotowany poprzedniego dnia;Sól i pieprz do przyprawienia zupy do smaku. Sposób przygotowania(...)przekroić na pół.Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić słupki marchewek i pietruszek, plastry selera, por, przekrojoną cebulę w łupinie, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny.Po tym czasie do wywaru z jarzyn dodać buraki wraz

Gospodyni Miejska
Tarta farmerska 158

Pycha! Składniki:Ciasto:120 g mąki pszennej;60 g margaryny;1 żółtko jaja;1 łyżka zimnej wody;Szczypta soli.Farsz:300 g białej kapusty;250 g dobrej jakości kiełbasy;1 cebula;1 ząbek czosnku;200 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 jaja;1/2 łyżeczki suszonego tymianku;3 średnie ziemniaki;2 łyżki oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Z mąki(...)cienkie plasterki.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Kiełbasę pokroić w półplasterki.Na rogrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażać po czym dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i tymianek. Pod koniec smażenia dodać podgotowaną kapustę i całość jeszcze chwilę razem podsmażyć. Wystudzić.W mieseczce wymieszać jaja ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.Wyjęte

Gospodyni Miejska
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 45878

kostka rosołowa;Odrobina oleju;3 zupki rosół pikantny Amino;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);1 średnia, czerwona papryka;1 średnia, żółta papryka;1 średnia cebula;4 ogórki konserowe;400 g gęstego jogurtu naturalnego;4 czubate łyżki majonezu. Sposób przygotowania:Kostkę rosołową rozetrzeć z olejem.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć olejem z kostką i usmażyć(...)pokroić w drobną kostkę, dodać do makaronu.Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do sałatki.Wystudzonego, pokrojonego kurczaka dodać do sałatki.Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.Do sałatki dodać przyprawy z wszystkich zupek, majonez, jogurt naturalny i całość dobrze wymieszać.Sałatkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki

Gospodyni Miejska
Aksamitny krem dyniowy z cukinią i pistacjami z nutą rozmarynu 209

się w zupie oraz chrupiące pistacje.Smacznej jesieni :)Składniki:150 g serka śmietankowego Almette,100 ml śmietany 30%,1 l bulionu,2 małe dynie Hokkaido,1 zielona cukinia,2 ziemniaki,½ cebuli,1 marchewka,2 gałązki rozmarynu,Garść wyłuskanych pistacji,2 łyżki masła,2 łyżeczki Harisy,2 limonki,1 łyżeczka żelatyny,Sól i biały pieprz do smaku.Przygotowanie:Warzywa umyć i osuszyć, ziemniaki(...)minuty, odcedzić, włożyć do zimnej wody z kostkami lodu. Z dyń odciąć góry, usunąć gniazda nasienne, wydrążyć pozostawiając ok. 1 cm brzeg.W rondlu zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać pokrojony miąższ dyni, ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu, smażyć na małym ogniu. Po 5 minutach dodać bulion, harisę oraz marchewkę i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać

SzczyptaSmaQ
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 187

kupimy ich w sklepie lub na straganie, wiec zagospodarujemy każdą ilość przyniesioną z lasu :).   Składniki:2 kg antonówek,1,5 kg owoców czarnego bzu,2 czerwone cebule,30 g pektyny jabłkowej,2 papryczki chili,100 g rodzynek,350 g brązowego cukru,skórka z 1 cytryny,łyżka posiekanego estragonu,10 goździków,2 laska cynamonu,5 ziaren ziela angielskiego,łyżka(...)ocet jabłkowy). Rozdrobnienie owoców skraca czas gotowania i straty witamin.Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na oliwie.W sokowirówce wycisnąć sok z czarnego bzu, przelać do rondla, dodać zmiksowane jabłka, cebulę, połowę cukru, skórkę otartą z wyparzonej cytryny, goździki, cynamon i ziele angielskie. Dusić bez pokrywki 20 minut. Dodać pozostały cukier wymieszany z pektyną jabłkową, rodzynki i estragon, dusić dalej przez

SzczyptaSmaQ
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 168

drobno pokrojonej czerwonej papryki,1 szklanka drobno pokrojonej dyni Hokkaido,1 szklanka liści jarmużu porwanych na małe kawałki (tylko miękkie części bez twardych nerwów),Bulion (ok. 700 ml),1 cebula posiekana w kostkę,3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry,2 papryczki chili,2 gałązki rozmarynu,Sok z cytryny,100 ml białego wina (wytrawnego),1 łyżka startego imbiru,1 łyżka(...)sekund, zdjąć z ognia. Dodać liść laurowy, kurkumę, kumin, cynamon, wędzoną paprykę, pokrojone papryczki i imbir, wymieszać, smażyć kolejne 3 sekundy.Schab włożyć do przypraw, smażyć 5-8 minut, dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Całość zalać bulionem, dodać puree z pieczonej dyni, doprawić solą, pieprzem Cayenne i gałką muszkatołową. Dusić na wolnym ogniu

SzczyptaSmaQ
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 217

przepis autorski)na ciasto 400 g semoliny 4 łyżki oliwy pół łyżeczki soli morskiej 4 jajka farsz 4-5 szt krupnioka 1 cebula czerwona większa pieprz kolorowy do smaku 4 łyżki oliwy 1 łyżkę majeranku  dodatkowo 2 jabłka (najlepiej kwaskowe)3 gałązki tymianku świeżego 3 łyżki masła(...)pozostawiam na ok 30 minut, aby ciasto sobie odpoczęło - w tym czasie przygotowuje kaszankę - obieram z flaka tnę na plastry, rozgrzewam patelnie z oliwą dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę po czym dodaję kaszankę i ja podsmażam, dodaję roztarty w dłoni majeranek oraz doprawiam pieprzem ( w razie gdy jest nam za mało słone dosalam solą)- tak przygotowaną kaszankę odstawiam

Basia w kuchni
Tradycyjna sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw. 222

połączeniu z całością. A jak się to połączy z domowym majonezem.......pycha!!!SKŁADNIKI :porcja na średnią miskę 2-3 marchwie średniej wielkości 4 ziemniaki 1 mała cebule 3 ogórki kiszone 1 duże jabłko 2 szt pietruszki w korzeniu  seler pół większego groszek w puszce - opcjonalnie jajka 4 szt sól, pieprz(...)drobną kostkę i wyciskamy je z nadmiaru soku- gdy warzywa zmiękną, wystudzą się obieramy je ze skórki i również kroimy w drobną kostkę-  gotowe warzywa, jajka, ogórki, cebulę pokrojoną mieszamy doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i majonezem, jeśli ktoś lubi dodajemy też groszek z puszkiSałatka jest gotowa najlepiej smakuję po kilku godzinach gdy smaki przejdą, przegryzą się.To mój sposób

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania