cebula - 11518 przepisów (strona:354/768)

Kotlety mielone w waflu 247

andrucie nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i zachwyciły oczy biesiadników!Zagościły na stałe w naszym menu!  SKŁADNIKI:- andruty / wafle- mięso mielone – 200 g- biała kapusta – 100 g- cebula – 1 szt- jajko – 1 szt- pieprz- sól- natka pietruszki- koperek- czosnek – 1 szt- bułka tartaCIASTO :- mąka – 0,5 szkl- mleko – 0,5 szkl- sól- jajko(...)olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kapustę i cebulę trzemy tarce. Dodajemy mięso mielone ,  jajko, czosnek, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Z andruta wycinamy kółka( u mnie wielkości dużego kubka ). Z farszu formujemy sznycelki. Kładziemy na andrucie.  Przykrywamy drugim i delikatnie dociskamy. Z mąki, mleka , jajka, soli robimy gęste ciasto naleśnikowe. W cieście zanurzamy kotleciki i delikatnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu

Ostra na Słodko
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 151

zachwyciła domowników!Danie na stałe zagości w mojej kuchni!SKŁADNIKI:- filety z dorsza – 500 g- olej – 100 ml- tahini – ok.180 ml- sok cytrynowy – 2 łyżki- cebula – 1 szt- por – 1 szt- marchew – 2 szt- woda – 200ml- sól- pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Rybę oczyszczamy , większe kawałki kroimy na pół.Nacieramy odrobiną soli i pieprzu(...)smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju.Delikatnie odsączoną z tłuszczu przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora.Dodajemy startą na wiórki marchew i mieszając smażymy do momentu lekkiego zezłocenia.Tahini rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym. Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami.Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia.Przygotowanym sosem zalewamy rybę.Wkładamy

Ostra na Słodko
Roladki z mięsa mielonego z serem , szynką i jabłkiem 196

błyskawicznie … są niesamowicie sycące … a taka wersja mięsa mielonego na pewno posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI:- mięso mielone wołowe – 500 g- jajko – 1 szt- cebula – 1 szt- czosnek – 1 ząbek- bułka tarta – ok. 4 łyżki- wędlina ( plastry ) – 4 szt- ser żółty ( plastry ) – 4 szt- jabłko – 1 szt- sól- pieprz(...)olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem i posiekaną drobno cebulą , czosnkiem.Dodajemy sól , pieprz oraz bułkę tartą.Wyrabiamy jednolitą masę( jeśli mięso nie będzie się kleić możemy zwiększyć ilość bułki tartej).Mięso dzielimy na 4 części , każdą kładziemy na folii spożywczej i formujemy prostokąt.Na każdy nakładamy plasterek wędliny , plasterek sera i kawałek obranego wcześniej jabłka.Pomagając sobie

Ostra na Słodko
Boeuf Strogonow 198

czasu również ogórki kiszone.Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne!Podane ze świeżym chlebem lub ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad! SKŁADNIKI:* polędwica wołowa – 600 g* cebula – 3 szt* papryka – 1 szt* grzyby ( u mnie rydze ) – 50 g* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki* mąka pszenna – 50 g* olej(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki (  w  ” prawdziwym ”  strogonowie kroi się w paski , natomiast my śmiało możemy pokroić w kostkę ).Obrane cebule kroimy w piórka.Oczyszczone grzyby jeśli są nieduże zostawiamy w całości , większe kroimy na pół.Paprykę kroimy w niewielkie paseczki.W dużym garnku z grubym dnem – u mnie tzw. ” gęsiarka

Ostra na Słodko
Spaghetti carbonara 161

SKŁADNIKI:( 2 porcje )* makaron spaghetti – 300 g* wędzony boczek – ok. 100 g* śmietana 18% słodka – 200 ml* duże żółtko – 1 szt* czosnek – 2 ząbki* cebula – 1 szt* parmezan – 4 łyżki* sól , pieprz* oliwa  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Makaron gotujemy al dente.Boczek kroimy w kosteczkę , podsmażamy na odrobienie oliwy.Po ok. 5 minutach ściągamy z patelni.Na(...)pozostałym tam tłuszczu podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę , po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek.W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtko , dodajemy do niego połowę śmietany oraz 2 łyżki parmezanu.Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony boczek i na bardzo wolny ogniu! podgrzewając dodajemy masę śmietanową.Doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.Podajemy gorące!Smacznego

Ostra na Słodko
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM 135

mąka pszenna – 300 g* zimne masło – 100 g* sól – 1 szczypta* śmietana 18% gęsta – 3 łyżkiFARSZ:* mięso mielone – 400 g* czosnek – 3 ząbki* cebula – 2 szt* marchew – 2 szt* mleko – 200 ml* jajko – 2 szt* ser żółty – 100 g* sól* pieprz* paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Z mąki , masła , śmietany(...)formę do tarty ( 26 cm ).nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia.FARSZ:Piekarnik nagrzewamy do 200C.W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz.Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.Dodajemy zmielone mięs i smażymy kilka minut cały czas mieszając.Dodajemy startą marchew , dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką.CAŁOŚĆ :Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego

Ostra na Słodko
Kotlety jaglane z brokułami 126

przepyszne , a zarazem lekkie i dietetyczne kotleciki z kaszy jaglanej z brokułami.Świetnie doprawione , usmażone na masełku są fantastycznym pomysłem na obiad!Polecam!SKŁADNIKI :* kasza jaglana – 1 szkl* cebula – 2 szt* brokuły – ok. 200 g* jajko – 1 szt* mąka – 1 łyżka* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka / chili – do smaku* olej(...)wodzie z dodatkiem przypraw , mieszamy.Cebule drobno siekamy , podsmażamy na złoto.Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy al dente , odcedzamy , dodajemy do kaszy.Wbijamy jajko , dodajemy łyżkę mąki , podsmażoną cebulę , przyprawy i dokładnie razem mieszamy.Formujemy kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Przed podaniem podsmażamy na prawdziwym masełku.Pycha!Smacznego

Ostra na Słodko
Schab z wiśniami 161

albo rodzinny obiad.Takie nietypowe połączenie z całą pewnością zachwyci tych, którzy raczej gustują w tradycji.Gorąco polecam! SKŁADNIKI:* kotlety schabowe – 2 szt* wiśnie bez pestek – 250 g* cebula – 1 szt* ocet balsamiczny – 1 łyżka* miód – 1 łyżka* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka* olej – 4 łyżki* ziele angielskie – 2 szt* cynamon – 1 szczypta(...)czosnek – 2 ząbki* rozmaryn – 1 gałązka* sól – do smaku* pieprz – do smaku* chili – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto.Dodajemy wydrylowane wiśnie , podlewamy odrobiną wody , dodajemy miód, ziele i cynamon.Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 4-5 minut.Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach wody , wlewamy do wiśni i zagotowujemy.Doprawiamy do smaku

Ostra na Słodko
Kurczak w kremowym sosie z mlekiem kokosowym 279

kuchni tajskiej!Ps. Jeśli wolicie coś jeszcze bardziej ostrego zerknijcie na Kurczaka po Kreolsku – mniam!SKŁADNIKI:* filet z kurczaka – 2 szt* oliwa z oliwek – 4 łyżki* cebula – 1 szt* papryczka chili – 1 szt* mieszanka przypraw cajun – 1 łyżeczka* sos chili – 1 łyżeczka* sos sojowy – 2 łyżki* świeża bazylia – 1 garstka* mleko(...)kokosowe – ok. 250 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cebulkę drobno siekamy , z chili usuwamy ziarenka i cieniutko kroimy.Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy na paski / kawałki.W woku podgrzewamy oliwę , obsmażamy cebulę i dodajemy posiekaną chili.Dorzucamy mięso i posypujemy mieszanką przypraw cajun.Przesmażamy ok. 3-4 minuty.Wlewamy sos chili i sos sojowy , podgrzawamy ok. 1 minutę cały czas mieszając.Zalewamy mlekiem kokosowym , dodajemy

Ostra na Słodko
Kurczak Tikka masala 345

oliwa – 1 łyżeczka* papryka słodka – 1 szczypta* garam masala – 1 łyżeczka* chili – 1 szczypta SOS:* miękkie pomidory – 200 g* jogurt naturalny – 3 łyżki* cebula – 1 szt* czerwona papryka – 1 szt* cynamon –  szczypt* kurkuma – 1 szczypta* garam masala – 1 szczypta* mielony imbir – 1 szczypta* czosnek – 1 ząbek* oliwa(...)folią spożywczą i wkładamy do lodówki – im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy. SOS:Na patelni ( a używam granitowego woka ) rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw.Przesmażamy ok. minutkę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i zalewamy jogurtem.Na wolnym ogniu gotujemy ok. 7-8 minut, cały czas mieszając

Ostra na Słodko
PASTA CON CALAMARI IN SALSA DI POMODORO! – czyli KULINARNA PODRÓŻ DO WŁOCH! 140

potrzebne do tej włoskiej, kulinarnej przygody sprezentowała mi Agencja Blomedia , zapraszając przy tym na fantastyczny konkurs!____________________________________________________________________________________________SKŁADNIKI:* makaron casarecce – 200 g* oliwa z oliwek – 100 ml* duża cebula – 1 szt*  kalmary – 150 g ( rada poniżej! )* bulion rybny – 100 ml* czerwone wino – 75 ml* passata pomidorowa – ok. 125 ml* pomidory bez skóry(...)kość i woreczek z czarnym atramentem.Myjemy zimną wodą ( bardzo dokładnie! ), kroimy w paski.MAKARON:Casarecce gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.SOS:Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy posiekaną w piórka cebulę , przesmażamy.Dodajemy pokrojone  kalmary, zalewamy bulionem rybnym i dusimy 5 minut na wolnym ogniu.Wlewamy czerwone wino , dodajemy passatę oraz pokrojone pomidory.Doprawiamy oregano i listkiem laurowym.Doprowadzamy do wrzenia ( na wolnym ogniu

Ostra na Słodko
Domowy babciny pasztet 574

Składniki:0,5 kg mięsa chudego ( ja użyłam łopatki)0,5 kg podgardla ze skórą0,5 kg wątroby ( ja użyłam drobiowej)2 marchewki1 seler2 pietruszki 3 cebule 2 czerstwe bułki (kajzerki)4 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego0,5 szklanki wody5 łyżek majerankusól, pieprz do smaku3 jajkaPrzygotowanie:Do średniego garnka z przykrywką, wkładamy mięso chude oraz podgardle(...)skórą. Wlewamy wodę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 1h. Po tym czasie dodajemy obrane marchewki, cebulę, pietruszkę,seler, bułki. Wszystko gotujemy jeszcze 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy wątrobę i gotujemy 15 minut.  Ostudzamy.Mięso oczyszczamy jeżeli są kości, czy chrząstki,. Wszystko musimy przepuścić przez maszynkę z najmniejszymi oczkami

Niezły Młynek
Tatar 209

wołowego ze sklepu, czy też w ostateczności nawet gotowego mięsa nazywanego tatarem, choć wiadomo, że tracimy wtedy na jakości. Bogatsi używają polędwicy wołowej ;)Składniki:- 200 g mięsa wołowego- 1 cebula- 2 ogórki konserwowe- 1 żółtko- 1 łyżka oleju / oliwy- sól, pieprzA przygotowanie? Banalne - wystarczy do drobno zmielonego mięsa dodać olej, przyprawić solą i pieprzem, a następnie uformować w ładne kółko(...)sparzyć jajko, oblewając je wrzątkiem - to uchroni nas przed salmonellą. Gdy będzie już sparzone, oddzielamy żółtko od białka i to pierwsze umieszczamy w zagłębieniu mięsa. Pozostaje już tylko pokroić cebulę i ogórki w kostkę (jej wielkość zależy od Waszych indywidualnych upodobań), położyć je na talerzu wokół mięska i gotowe :) Całość posypać można jeszcze odrobiną pieprzu by ładnie wyglądało ;)Metod jedzenia

Kulinarne zapędy Kokosa
Kurczak z ziemniaczkami na niedzielę - pollo con le patate 338

smaczniejszy  ). Włączyć piekarnik, obrać ze skóry ziemniaki i marchewkę. Na dużej patelni ( albo dwóch ) rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek  i obsmażyć kurczaka razem z cebulą z obydwu stron . Włożyć do nagrzanego do 220 °C piekarnika dodać też marchewkę  i piec pod przykryciem około 1 godziny.  W międzyczasie usmażyć ziemniaczki na patelni

zielonacukinka
razowe naleśniki z kaszą jeczmienną,pieczarkami,kapustą... 164

Składniki: FARSZ: kasza jęczmienna średnia 3/4 szklanki, pieczarki 25 dag, cebula 1 sztuka, kapusta kiszona 15 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cukier 1 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta 1 łyżka NALEŚNIKI: mąka razowa 2000 z Kopytowa 2 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mleko 3,2% 1,5 szklanki(...)przecieram ręcznikiem papierowym maczanym w oleju i kładę nową pocję ciasta wcześniej ugotowaną kaszę jęczmienną średnią i pokrojoną kapustę kiszoną wymieszać na patelni z usmażonymi drobno pokrojonymi pieczarkami z cebulą, przyprawić pieprzem, cukrem i wymieszać wszystko z tartą bułką - na każdy naleśnik nakładać farszu tyle ile lubimy i zawijać naleśniki naleśniki najlepiej smakują z czerwonym barszczem do picia

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania