cebula - 11518 przepisów (strona:349/768)

Krem brokułowy ze szczypiorkiem i kaszą Quinna 144

łyżeczka tymianku (suszony albo świeży)2 łyżki oliwy4 łyżki kwaśnej śmietanysól, świeżo mielony pieprzszczypiorek1 szklanka kaszy QuinnaNa wywarze w włoszczyzny gotujemy ziemniaki oraz brokuły aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, por w piórka i podsmażamy na oliwie. Następnie por i cebulę dodajemy do zupy.   doprawiamy sola i pieprzem. Zupę miksujemy w blenderze

Bon Appetit Małgorzaty
Koalicja ruskich z naleśnikami ! 178

olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zemleć najlepiej przy pomocy praski. Cebule drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oleju. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć.Na każdy płat naleśnika dajemy farsz

Bon Appetit Małgorzaty
Wypasiona sałatka (cieciorka,tuńczyk,roszponka,cukinia,słonecznik,jajka,ser itd...) 268

żółtego sera w plastracholiwa do smażeniakilka oliwek zielonych sos:1 łyżka miodu2 łyżki musztardypół łyżki soku z cytryny4 łyżki oliwy z oliweksuszone oreganoWarzywa myjemy. Cukinię i cebulę kroimy następnie podsmażamy na oliwie. Pomidorki przekrawamy na pół. Ser kroimy w paseczki. Na półmisku układamy roszponkę, pomidorki, cukinię, cebulę, tuńczyka z puszki, cieciorkę z puszki, ćwiartki jajek, mieszankę warzywną, żółty

Bon Appetit Małgorzaty
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 163

laurowych, w kulkach ziela angielskiego oraz w kilku ząbkach czosnku prze kilka godzin. Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 h. Następnie kroimy w paseczki a cebulę i 2 ząbki czosnku siekamy w kostkę. Pokrojone grzyby i cebulę, czosnek podsmażamy na oliwie. Zalewamy około 0,7 l wody i gotujemy przez 1,5 h do miękkości grzybów

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowane burgery z papryką i sos cebulowy 163

cebulowy sos:3 duże cebule1 ząbek czosnkusól, pieprzolej do smażeniaBurgery: Mięso umieszczamy w misce, dodajemy wodę, posiekane zioła oraz przyprawy. I dobrze wyrabiamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Formujemy w dłoniach duże burgery. Grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać z grillowaną bułką albo chlebem(...)sosem.Sos cebulowy: Cebule siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy około 15 minut. Na sam koniec miksujemy.burgery z papryką

Bon Appetit Małgorzaty
Letnia sałatka z botwinką 147

grilla. Lekka, zdrowa i pięknie wygląda :) Nie bójmy się jeść liści botwiny na surowo. Są pyszne!Składniki:1 pęczek botwiny (liście i łodygi)1 kostka sera bałkańskiegopół czerwonej cebuli (u mnie biała, ale najlepsza czerwona)można dodać pomidorki ale ja nie miałam :)Składniki na sos:1 łyżka musztardy1 łyżka miodu1 sok z cytrynysól, pieprzulubione zioła np. oregano/bazyliaLiście(...)łodygi myjemy i osuszamy i kroimy w mniejsze części, ser kroimy w kostkę a cebulę w piórka.  Sos: Sok z cytryny mieszamy z miodem oraz musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Sałatkę podlewamy sosem.sałatka z botwiną

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi ruskie z BOTWINĄ! :D 169

szczypta soliFarsz500 g ugotowanych ziemniaków250 g twarogu chudego1 cebulaząbek czosnkusól i pieprz1 pęczek botwiny (liście i łodygi)oliwaPonadto:1 cebula1 łyżka masłaPrzygotowanie: Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Botwinę umyć i osuszyć. Pokroić drobno. Podsmażyć na maśle

Bon Appetit Małgorzaty
Pizzerinki z wiejską kiełbasą i oliwkami 156

oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosółpół łyżeczki solijajko do posmarowania ciastaDodatki:200 g wiejskiej kiełbasy150 g żółtego sera2 pomidorygarść oliwekpół cebuli(można dodać pieczarki, ja nie miałam)świeże ulubione zioła (u mnie oregano) lub suszoneCiasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy. Zrobić wgłębienie i dodać(...)około 1h. Rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm. Wyciąć koła o średnicy około np. przy pomocy miski o średnicy ok. 10 cm. Na ciasto nakładamy cebulę pokrojoną w piórka, żółty ser, plasterki kiełbasy, plaster pomidora oraz oliwki. Pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasze pizzerinki w trakcie pieczenia. Gotowe mini pizze

Bon Appetit Małgorzaty
Macarone - pomidore ;) 139

ząbki czosnku1 cebulaoliwa z oliwek2 łyżki tartego parmezanuświeża bazylia sól i pieprzulubiony makaron. u mnie szpinakowyPomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory i dusimy aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, posypujemy tartym parmezanem

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe cebularze z serem, pieczarkami posypane makiem 165

ciepłego mleka450 g mąki tortowej, przesianej + 4 łyżki na zaczyn+ mąka do posypania1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli 125 ml gorącej wody1 łyżka oleju2 duże jajkaFarsz:2 łyżki oleju3 cebule posiekane w piórka3 duże, pieczarki3 plastry żółtego sera1 łyżka octu balsamicznegosól, pieprz, suszony tymianek15 dag tartego sera1 łyżka makuFarsz: Cebulę kroimy w piórka, pieczarki ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju

Bon Appetit Małgorzaty
Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P 143

soliFarsz500g ugotowanych ziemniaków250g twarogu chudego1 cebulaząbek czosnkusól i pieprzok. 5 łyżek ketchupu Ponadto:1 cebulaolej do smażeniapół pęta chorizoświeży tymianek Przygotowanie:Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Na sam koniec dodajemy ketchup i całość

Bon Appetit Małgorzaty
Bardzo kremowe risotto z borowikami i gorgonzolą 128

listki laurowe4 ziarna ziela angielskiego4 ziarna pieprzupęczek natki pietruszkipół łyżki suszonego tymianku5 gałązek świeżego tymiankuświeżo mielony kolorowy pieprzsólW rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle

Bon Appetit Małgorzaty
Mazowiecka woda śledziowa 166

cebule4 łyżki octu250 ml śmietany 12 albo 18 %2 liście bobkowe 4 kuli ziela angielskiego1 łyżeczka pieprzu ziołowegosól i cukier do smakuziemniaki ugotowane w mundurkach - ilość wg upodobań.Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze wody do miękkości razem listkami bobkowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet (ilość wg upodobań) ja na 1 litr

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania