cebula - 11518 przepisów (strona:353/768)

Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 204

cebula1 ząbek czosnku2 cm świeżego imbirusól,pieprzgałka muszkatałowa-opcjonalnie 1 łyżka masła ghee700-800 ml  bulionu warzywnegoser gorgonzolagarstka orzechów włoskichWykonanie:dynię,obrać,pozbawić gniazda nasiennego ,pokroić w kostkęobrać cebulę ,czosnek i imbirw garnku,w którym gotujesz zupę rozpuścić łyżkę masła ghee i zeszklić cebulę.Dołożyć posiekany czosnek,imbir pokrojony w plasterki i pokrojoną w kostkę dynię.Mocno podpieccałość zalać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grünkern-Ananas-Risotto 162

ziaren zielonego orkiszu1 cebulka1 ząbek czosnku100 ml białego wina-opcjonalniebulionu warzywnego2 marchewki1/2 pora1/2 ananasaokoło100 g orzechów nerkowca2 łyżki masłaokoło 100 g  startego parmezanuWykonanie:zielony orkisz opłukać na sicieobrać cebulę i czosnek .Pokroić w drobną kostkę.Na roygrzanej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem,dodać orkisz,obsmazyć,posolić przyprawić pieprzem,podlać winem.Gdy wino odparuje dolewać porcjami bulion warzywny.Gotować do miękkości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Filet z pieczarkami i śmietaną 219

umyć, osuszyć i pokroić w paski. Następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić obtoczone w mące kawałki fileta. Chwilę je smażyć mieszając od czasu do czasu. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę a pieczarki w paski, natkę posiekać. Do lekko przesmażonych kawałków fileta wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć 4 minuty. Wszystko oprószyć przyprawami, dodać posiekaną

Ewa w kuchni
Faszerowane ogórki 157

mała papryka1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka jogurtu naturalnegosól morska do smakupieprz kolorowy do smakuPaprykę umyć, usunąć z niej gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić cebulę.Twaróg umieścić w miseczce, rozgnieść widelcem, dodać pokrojoną paprykę, cebulę i posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i jogurt.Wszystko wymieszać aby powstała gęsta pasta.Ogórki umyć, obrać ze skórki

Ewa w kuchni
Makaron z boczkiem i z kapustą włoską 112

świeżego parmezanu plus odrobinę do dekoracji2-3 łyżki oliwy do smażeniasól, pieprz Kroję boczek w kostkę i podsmażam na oliwie ok. 2-3 min, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek pokrojony w plasterki oraz chili pozbawione nasion i pokrojone w paseczki i smażę dalszych 5 min aż cebula zmięknie.W międzyczasie gotuję makaron w osolonej wodzie żeby był

UgotujmyTo.pl
Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym 315

śmietanowym – składniki:2 piersi kurczkaok. 400 g pieczarek1 cebula200 ml śmietany 30%sól, pieprz, papryka50 ml wodynatka pietruszkioliwa do smażenia Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski. Cebulę obieram i kroję w piórka. Pieczarki myję i kroję w plasterki. Na patelni podsmażam na oliwie cebulę aż się zeszkli i wrzucam do rondelka.Następnie podsmażam kurczaka na złoty kolor

UgotujmyTo.pl
Krokiety z kapustą 154

wodą z ugotowanych grzybów) aby tylko przykryć kapustę dodać przyprawy i gotować do miękkości na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu kapustę dobrze odcedzić i posiekać.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulę dodać posiekane grzyby i odciśniętą kapustę.Dusić ok. 20 minut w razie potrzeby doprawić jeszcze majerankiem, solą i pieprzem. Wystudzić.Na przygotowane

UgotujmyTo.pl
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 315

ciastem na 15 minut do lodówki.W tym czasie zrumień z obu stron lekko na suchej patelni plastry boczku. Pieczarki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę zaś posiekaj w większą kostkę. Całość podsmaż około 5 minut na oliwie z oliwek.Filety z kurczaka dokładnie umyj i obkrój z białych błonek. Przekrój wzdłuż na pół. Posyp sola, pieprzem(...)blachę z ciastem i ułóż na nim na środku dwóch prostokątów po jednej części fileta. Na to wyłóż pieczarki z cebulą.Przykryj drugą połową fileta i dwoma plastrami boczku (na każdy filet). Teraz pozostaje już tylko złożenie ciasta. Paski składaj naprzemiennie do środka, raz lewy, raz prawy

Słodko-Słony Świat Ilony
Calzone z kiełbasą 278

Uformować kulę, naoliwić i umieścić w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).W międzyczasie przygotować nadzienie. Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokroić w paski - a kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmażyć i doprawić suszonym oregano.Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić do takiej

Świat Domowej Kuchni
Tradycyjny gulasz wieprzowy 212

mięciutkie. Polecam go wszystkim wielbicielom gulaszu :)Mięso dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić. Na patelni z grubym dnem rozgrzewać olej i wrzucić mięso. Dokładnie obsmażyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa razem z łyżką papryki. Chwilę wszystko razem podsmażyć.Po tym czasie mięso zalać przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso

Świat Domowej Kuchni
Bolońskie niespodzianki 152

formy podania, którą na pewno zaskoczymy domowników lub naszych gości. Pod "płaszczykiem" z ciasta francuskiego, kryje się bowiem cały obiad w tak niewielkiej formie... czyli mięso, ziemniaki i przystawka :)Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Dodać mięso mielone

Świat Domowej Kuchni
Kartacze z mięsem 228

ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać.Następnie przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku.Ciasto dobrze wyrobić, odrywać

Świat Domowej Kuchni
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 195

jako danie samodzielne lub w towarzystwie gotowanych ziemniaczków.Przygotować dużą miskę i przełożyć do niej:  mięso mielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną na patelni cebulę, ketchup i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.Papryki dokładnie umyć i odciąć im "czapeczki". Usunąć gniazda nasienne, ponownie wymyć i napełnić farszem.Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego należy

Świat Domowej Kuchni
Faszerowane papryki z mięsem i ryżem 169

papryka jest obowiązkowym daniem co roku w sezonie! SKŁADNIKI:- czerwona papryka – 2 szt- ugotowany ryż – 1 szkl- poszatkowana kapusta – 100 g- mięso mielone – 200 g- cebula – 1 szt- czosnek – 1 ząbek- jajko – 1 szt- śmietana 18% – 200 ml- ser żółty – 50 g- olej- sól- pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Na patelni rozgrzewamy(...)tłuszcz.   Dodajemy posiekaną cebulę i kapustę.Chwilę razem podsmażamy.   Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając.   Dodajemy czosnek oraz przyprawy : sól i pieprz ( + ew. oregano, bazylię, majeranek ).   Smażymy ok. 15 min.   Studzimy mięso , po czym mieszamy z jajkiem, ryżem i szczyptą kurkumy.   Papryki przekrawamy na połówki.Wyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy dokładnie nadzieniem.   Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy papryki ( można

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania