postanowiliśmy, jak co roku - darować karpiowi życie.Kupiliśmy filety z łososia.Przyrządzimy je w sposób bardzo prosty.Składników niewiele:-filety z łososia-przyprawa do ryb-jedna cebula-olej Cebulę kroimy w plastry i układamy na półmisku. Posypujemy ją przyprawą do ryb i skrapiamy olejem. Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na części. Posypujemy przyprawą do ryb, skrapiamy
Maminek kulinarnyangielskiego-szczypta ziaren kolendry-3 litry zimnej wody Golonki wyciągamy z marynaty i płuczemy.Posypujemy je słodką papryką i skrapiamy olejem.W skład warzyw wejdą:-4 marchewki-2 cebule-kilka ząbków czosnku-kilka suszonych pomidorów Marchewkę kroimy w plasterki,cebulę w ćwierćplasterki,pomidory w kostkę,czosnek w plasterki. Warzyw nie przyprawiamy, mieszamy je i wrzucamy
Maminek kulinarnytartych ziemniaków smakują chyba wszystkim. Dodając do nich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe. Składniki na placki:-ok. 1,5 kg obranych ziemniaków-1 cebula-2 jajka-2 łyżki mąki pszennej-pieprz ziołowy-sól Składniki na sos:-ok. 30 dkg karkówki-ząbek czosnku-2 łyżki mąki-pieprz, sól-przyprawa warzywna-przyprawa barbecue-olej(...)zagotowujemy na patelni, stale mieszając.Przyprawiamy przyprawą warzywną i barbecue do smaku.Przelewamy do rondelka i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 15 minut.Sos jest gotowy. Ziemniaki i cebulę przecieramy na tarce na drobnych oczkach lub w maszynie. Dodajemy 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, pieprz ziołowy i sól do smaku.Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej.Nakładamy
Maminek kulinarnyBardzo smaczna i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem białej rzodkwii innych składników. Składniki:-kilka liści kapusty pekińskiej-pół białej rzodkwi-jedna marchewka-jedno jabłko-jedna cebula-przyprawa warzywna-majonez Z kapusty wycinamy zgrubienia a liście kroimy na drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na grubych oczkach tarkujemy jabłko, rzodkiew
Maminek kulinarnyDziś uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki.Składniki:-ok. 1 kg mięsa wieprzowego-ok. 15 dkg żółtego sera-cebula-3 ząbki czosnku-1 czerstwa bułka-2 jajka-sól, pieprz i pieprz ziołowy-olej do smażenia-bułka tarta do panierowania Cebulę kroimy w drobną kostkę
Maminek kulinarnyoraz pokrojony w kosteczkę czosnek.Mieszamy, uzyskując marynatę. Nacieramy nią mięso.Odstawiamy na kilka godzin.Od czasu do czasu mięso obracamy. Przygotowujemy również warzywa:-3 marchewki-2 cebule-pół paprykioraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia.Marchewkę kroimy w słupki,paprykę w paskia cebulę w piórka. Schab układamy na patelni z rozgrzanym masłem
Maminek kulinarnyZestawienie składników może dziwić, ale to połączenie sprawdziliśmy i jest świetne.Składniki:-6 dużych pieczarek-6 filetów rybnych ( np. z mintaja )-1 cebula-3 jajka-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej-szczypior-3 łyżki pokrojonego drobno żółtego sera-przyprawa do ryb-przyprawa warzywna-pieprz, sól-olej Pieczarki obieramy i oddzielamy nóżki.Rybę osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą(...)skrapiamy olejem.W kostkę kroimy nóżki pieczarek, i cebulę. Posypujemy przyprawą warzywną.Kroimy też szczypiorek. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy rybę, dodajemy cebulkę a kiedy się zeszkli dokładamy pieczarki. Przez chwilę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy szczypiorek, ser i mąkę.Przyprawiamy do smaku. Dodajemy zawartość patelni
Maminek kulinarnySezon ogórkowy w pełni.Proponujemy ogórki konserwowe z dodatkiem selera i papryki.Składniki:-2 kg ogórków-kawałek selera-jedna lub dwie papryki-2-3 cebule-ocet-sól kamienna-cukier-gorczyca W pierwszej kolejności musimy umyte ogórki wymoczyć w zalewie solnej, składającej się z następujących składników:-9 szklanek zimnej wody-1 szklanka soli kamiennejW zalewie ogórki moczymy przez(...)gorczycyZagotowujemy i studzimy.Seler kroimy w cienkie plastry.Paprykę w paski.Cebulę w piórka. Do słoików wrzucamy szczyptę gorczycy, po dwa plastry selera i po kilka pasków paprykii cebuli. W słoikach układamy ogórki wyjęte z solanki, uzupełniamy paprykę, selerem i cebuląa następnie zalewamy do pełna zalewą właściwą.Zakręcamy i wstawiamy do garnka z wodą, sięgającą
Maminek kulinarnyMłode ziemniaczki, troszkę cebulki, oczywiście kaszanka to nasza propozycjana smakowitą zapiekankę.Składniki:-1,5 kg ziemniaków-2 kaszanki lub jak kto woli - 2 krupnioki-2 cebule-2 ząbki czosnku-3 plasterki jakiejkolwiek wędzonki-łyżka masła - najlepiej klarowanego-pieprz ziołowy-przyprawa warzywna-przyprawa do mięs-odrobina oleju Ziemniaki obieramy.Jedną cebulę i wędzonkę kroimy w drobną kostkę
Maminek kulinarnyJeden z najprostszych i bardzo sycących obiadów.Składniki:-30 dkg małych pieczarek-1 cebula-łyżka posiekanego koperku-1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18%-przyprawa warzywna-pieprz-olej do smażenia Cebulę kroimy w drobną kostkę i posypujemy warzywkiem.Pieczarki obieramy ze skórek. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy pieczarki i smażymy do uzyskania złotego koloru
Maminek kulinarnywersję.Składniki na ciasto:-4 szklanki mąki-250 ml ciepłej wody-2 żółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki na farsz:-1 kg ugotowanych ziemniaków-1/2 kg twarogu-cebula-2 ząbki czosnku-przyprawa warzywna-pieprz-olej do smażenia Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy delikatnie przyprawą warzywną
Maminek kulinarnyTradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień.Składniki:-ok. 1 kg łopatki lub szynki-marchewka-cebula -2-3 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej do smażenia-2 czubate łyżki mąki-woda Mięso kroimy w sporą kostkęi posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę. Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę
Maminek kulinarnySezon grzybowy wciąż trwa, grzybów jest pod dostatkiem, więc wykorzystamyje do pasztecików. Składniki na farsz:-70 dkg obgotowanych grzybów-5 dkg grzybów suszonych-1-2 cebule-pieprz, warzywko-olej do smażenia Składniki na ciasto:-3 szklanki mąki-10 dkg masła-2 żółtka oraz 1 całe jajko-2 łyżki kwaśnej śmietany-1 dkg drożdży(...)rosnąć. Wszystkie składniki ciasta razem z drożdżami mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówcena czas przygotowania farszu. Cebulę kroimy w grube plastry.Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie a następnie odciskamy.Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy ją z patelni,pozostawiając olej. Odsączamy grzyby gotowane
Maminek kulinarnyPrawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków. Składniki:-6 średnich buraków-2 marchewki-kawałek selera i pora-cebula-2 ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-natka pietruszki i gałązka kopru-wędzonka ( wędzona kość )-sól, pieprz-sok z cytryny lub ocet Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy wędzonkę, seler, por, marchew(...)czosnek i cebulę.Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy pietruszkę i koper, śliwki, grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Buraki obieramy i kroimy w słupki. Odławiamy wędzonkę a następnie warzywa.Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, obrane mięsko z wędzonki i gotujemy do miękkości buraczków.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Na koniec dodajemy posiekaną
Maminek kulinarnyktórzy choć raz jej skosztowali. Dla nas jest to przysmak.Składniki:-6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde-ok. 6 kg obranych ziemniaków-3 średnie cebule-2 ząbki czosnku-1/2 kg wędzonego boczku-25 dkg kaszy manny-sól, pieprz i pieprz ziołowy Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Ziemniaki(...)cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym,dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku i dokładnie mieszamy. Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem. Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłąi wstawiamy
Maminek kulinarny