cebula - 11518 przepisów (strona:363/768)

Torcik z wątróbką drobiową 227

tłuszczu1/2 szkl. śmietany 18%2 dag drożdży1/4 łyżeczki solijajko do posmarowaniaWykonanie.Wątróbki oczyszczone, wymoczone w mleku smażyć krótko na maśle. Posypać solą, pieprzem i majerankiem.Przesmażyć posiekaną cebulę'Kapustę blanszować, spłukać zimną wodą i smażyć na maśle w niskiej temperaturze 3 minuty. Pokroić na małe kawałki.Liście sałaty lodowej smażyć, aż lekko zmiękną.Przygotować ciasto. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem

Kulinarny karnet Christophera
Makaronowa patelnia 51347

Połączenie składników przywołuje na myśl letnie popołudnia, pełne słońca i zapachu świeżych ziół. Macie ochotę na takie obiad? Ja bardzo!Składniki:1/2 opakowania makaronu penne3 pomidory6 plasterków szynki1 mała cebula sól, pieprz1 opakowanie naturalnego serka kanapkowego (ok. 150 g)kilka gałązek świeżego tymianku oliwa do smażeniaWykonanie:Pomidory naciąć na krzyż z jednej strony i zalać wrzątkiem, pod 2-3 minutach(...)ostudzić je w zimnej wodzie i obrać ze skórki. Następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na patelni. Następnie dodać pokrojoną w paski szynkę i pomidory. Podsmażać przez jakiś czas, dodać listki tymianku i doprawić do smaku. Na koniec dodać serek, zmniejszyć ogień i mieszać, aż do uzyskania sosu.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie

Pasja Smaku
Pierogi z kapustą i grzybami 163

smakupieprz do smakuSuszone grzyby zalać wrzącą wodą i zostawić na noc, następnego dnia obgotować je w tej samej wodzie. Odcedzić, wodę zostawić. Na łyżce oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby i delikatnie obsmażyć. Kapustę kiszoną w razie potrzeby posiekać, dodać do podsmażonych grzybów.Dusić podlewając niewielką ilością wody która została z gotowania grzybów, doprawić solą, pieprzem. Farsz ostudzić.Mąkę

Moje domowe kucharzenie
Schab w sosie musztardowym 242

sporą ilością musztardy (w sumie około 5 łyżek), odstawiamy na 30 minut do lodówki.  2. Schab podsmażamy na rozgrzanym oleju.3. Do garnka/na patelnię wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy cebulę, kostkę rosołową , sos sojowy oraz wszelkie przyprawy w preferowanych ilościach. Dusimy na małym ogniu prze 30 minut.4. W niewielkiej ilości zimnej wody rozrabiamy 3 łyżki mąki, wlewamy do sosu. Gotujemy

Szefowa kuchni
Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie pomidorowym 170

porcji powinno wyjść ich około 40. 3. Do wrzącej wody wrzucamy pulpety, gotujemy około 30 minut. 4. W tym czasie robimy sos: a rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki, gotujemy kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz zabielamy śmietaną. 5. Pulpety

Szefowa kuchni
Pizza na miękkim cieście - krok po kroku 499

keczup. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, przyprawę do pizzy i pieprz*. Wszystko mieszamy. *ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.**oczywiście mamy całkowitą dowolność jeśli chodzi(...)ilość i rodzaj składników :-)  4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym. Kolejno układamy: cebulę, szynkę, pieczarki, ser żółty, mozarellę. 5. Pizzę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni
Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym 242

Dodać tymianek, majeranek, pieprz ziołowy, paprykę, cząber, odrobinę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Na dużą i głęboką patelnię wrzucić pokrojony w malutką kosteczkę boczek, masło, mięso z przyprawami, posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać drobniutko posiekany czosnek i oprószyć wszystko mąką. Mieszając, smażyć jeszcze około 1 minutę. Całość zalać bulionem, dodać ziele angielskie, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, wino i sól. Wymieszać

Oryginalny smak
Makaron razowy z ciecierzycą 191

ciepło na obiad, jak również zabieram do pracy do pojemnika i jem na zimno.Polecam..Składniki:200 g razowego makaronu pszennego,1 mała puszka ciecierzycy,1 mała czerwona papryka,1 cebula,2 ząbki czosnku,1 mała puszka pomidorów.4 gałązki tymianku,2 gałązki majeranku,1/2 papryczki chilli,sól, pieprz,1 łyżka oliwy do smażenia.Wykonanie:Pokrojoną paprykę i cebule

Anioły w kuchni
Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels 191

życiu. Polecam gorąco na te chłodne dni!Scroll down for recipe in EnglishSzybkie małże w czerwonym sosie curry(1 porcja)Składniki:500 g świeżych i oczyszczonych małż1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej1 łyżka oleju1 łyżka czerwonej pasty curry1/4 szklanki białego wytrawnego wina1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 %posiekana kolendra lub pietruszka do podaniagrzanki z bagietkiPrzygotowanie:W większym garnku rozgrzej(...)małym ogniu olej, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia.Zwiększ ogień do dużego, dodaj pastę curry i podsmażaj mieszając przez minutę. Następnie wlej wino, wymieszaj zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna garnka, wrzuć małże i przykryj dobrze dopasowaną przykrywką. Gotuj całość przez kilka minut aż wszystkie małże się otworzą (wrzuć wszystkie nieotwarte).Dodaj mleko kokosowe lub śmietankę, wymieszaj, po czym

karmelowy
Naleśniki z zieloną soczewicą 143

wolnym ogniu do momentu odparowania jej. Kiedy już będzie miękka i całkowicie wchłonie wodę, dodaję czosnek i blenderem  miksuję na jednolitą masę. Następnie dokładam do niej podsmażoną cebule z mięsem, jajko oraz wszystkie przyprawy wyżej wymienione. Duszę przez kilka minut aż masa osiągnie odpowiednią gęstość. Jak jest tępa, dolewam trochę wody . Takim oto farszem nadziewam naleśniki . Składam w rożek

pieprzny smaczek
Krem z kalarepy z bobem 129

diecie, jest to samo zdrowie bez zapychaczy. Ready? No to do dzieła :-)Składniki:3 kalarepy 1 marchewka 1 mała pietruszka 4 małe ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 litr bulionu sól, pieprz, łyżeczka bazylii, łyżeczka ostrej papryki200 g bobu natka pietruszki parmezan lub inny starty(...)Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę z kalarepą. Smażyć do moment zeszklenia, dodać czosnek. Dokładnie wymieszać, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać pozostałe warzywa. Gotować ok. 25 min do miękkości. Dodać przyprawy. W międzyczasie gotować bób w osobnym garnku, w osolonej wodzie - ok. 5 minut. Jak wystygnie

pieprzny smaczek
Przekładaniec ziemniaczany z łososiem 100

sól250 ml oleju do smażenia łyżka gęstej śmietany 18%2 łyżki jogurtu naturalnego150 g łososia wędzonego w plastrach 250 g białego chudego sera pęczek koperku cytrynaSposób wykonania:Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach.Dodać mąkę, jajka, łyżkę śmietany, przyprawić solą i pieprzem.. Wszystko dokładnie mieszać. Na rozgrzanej patelni smażyć placki złożone

pieprzny smaczek
Zupa z avocado 112

łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz opcjonalnie ( łosoś, grzanki)Sposób wykonania:Owoce avocado umyć obrać ze skórki, 1 avocado rozdrobnić i utrzeć na krem. Cebulę obrać i zetrzeć na tartce , seler obrać z włókien, opłukać i bardzo drobno pokroić. Zalać gorącym bulionem, doprawić do smaku przyprawami. Dodać oliwę, wymieszać, dołączyć pozostałe avocado pokrojone w małą kostkę

pieprzny smaczek
Krem z dyni po polsku 167

Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera naciowego ( korzeń) 1 pietruszka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sólpieprz kajeński 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczka ziaren kolendry 1 serek pleśniowy olej łyżka kminku rzymskiego Sposób przyrządzenia(...)Wszystkie warzywa oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle czosnek i cebulę. Następnie dodać resztę warzyw oprócz dyni. Smażyć jeszcze chwilkę z wszystkimi przyprawami. Przełożyć do garnka, zalać ok. 1 litrem wody. Dołożyć dynię, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do zmiękczenia wszystkich składników. Na koniec zmiksować dokładnie  blenderem na krem razem z liściem laurowym

pieprzny smaczek
Burgery jaglane 148

rzepakowy lub klarowane masło1 łyżeczka curry w proszku2 cm utartego imbiry0,30 dag startego żółtego sera Sposób przyrządzenia:Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki  i cebulę pokroić. Czosnek wycisnąć. Wszystko razem podsmażyć na maśle, ok. 8-10 minut.Przestudzić. Dołączyć ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania