cebula - 11518 przepisów (strona:369/768)

Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 183

masła 150 ml wody 300 g mąki pszennej szczypta soli na farsz: ok. 400 g dyni (waga po usunięciu pestek, ale ze skórką), u mnie 1/2 małej hokkaido 1 cebula 120 g kiełbasy chorizo 1 papryczka chilli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 pęczka szczypiorku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: W średnim garnku rozpuść masło, następnie dolej wody(...)stopni C. Piecz przez ok. 30 min, aż miąższ będzie miękki. Wyjmij z piekarnika i przestudź. Usuń skórkę i miąższ, pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Cebulę, chilli i chorizo pokrój w drobną kostkę i przełóż do dyni. Dodaj posiekany szczypiorek, cynamon, sól i pieprz do smaku i wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wytnij z ciasta duże

Chilli Czosnek i Oliwa
K... Kuskus 269

dzisiejszej ryby postanowiłam przygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty. Składniki: 1 kubek kaszy kuskus 2 szklanki gorącego bulionu 1 mała cebula 1 duża marchewka 1/2 cukini 1 sparzony, duży pomidor 1 łyżka oliwy szczypta soli, pieprzu, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżeczka cytryny  Przygotowanie: Pomidora sparzamy w gorącej wodzie(...)skórka odeszła. Gotujemy bulion. Zalewamy nim kaszę (zostawiamy 1/2 szklanki), aż do jej przykrycia. Pamiętajcie, że kasza napęcznieje, więc użyjcie większego naczynia. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę, marchewkę i cukinię. Po 5 minutach zalewamy je resztką bulionu. Gotujemy na małym ogniu. Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy środek, kroimy w kostkę i dodajemy.  Gdy warzywa będą al dente, dodajemy

Kitchens Alphabet
PEŁNOZIARNISTE PENNE Z SOSEM CYGAŃSKIM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 168

taka jego "dobitniejsza" smakowo odmiana. Podany z makaronem stanowi pełnowartościowe danie obiadowe i ... to jakie smaczne danie! Składniki na sos: 1 k g pomidorów 1 czerwona papryka 1 cebula oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku sól pieprz cukier ostra papryka słodka papryka łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo: pełnoziarnisty makaron pokrojone 3 korniszony Wykonanie: Pomidory wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, po czym(...)obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki i dodajemy do pomidorów razem z  przyprawami. Wszystko gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 30 minut. Ugotowaną masę miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę kwaśnej śmietany. Mieszamy i próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony

Walijskie Pichcenie
Kotlety z wkładką serową 195

posmakują.Najlepsze na ciepło..wtedy ser tak przyjemnie się ciągnie ..na zimno ponoć też niektórzy lubią..ale wg to już nie to.. 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku  1 czerstwa bułka  1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta szczypta imbiru ser żółty Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku(...)przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera żółtego, uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Tajski burger 197

zielona część), posiekane 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego  Dodatkowo: 5 maślanych bułek z sezamem 1 łyżka oleju 1 awokado, obrane, zgniecione widelcem 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki 1 pomidor, pokrojony w plastry sos Sriracha** CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Składniki na burgery mieszamy ze sobą dokładnie, dzielimy na 5 równych(...)suchej patelni przypiekamy je jedynie od wewnętrznej strony. 3. Teraz składamy burgera (od dołu): na dolną część bułki wykładamy łyżkę sosu Sriracha, zgniecione awokado, burgera, plaster pomidora, krążek cebuli, sałatkę i zamykamy górną częścią bułki. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :) * W niektórych sklepach z azjatycką żywnością można dostać już posiekaną i zamrożoną trawę cytrynową ** Jeżeli nie uda Wam się kupić sosu

Tajskie smaki
Krokiety z kapustą i grzybami 258

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg pieczarek 2 cebule olej do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do bigosu szczypta mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki kminku ¼ łyżeczki tymianku W dużym garnku umieszczamy kapustę razem z sokami, zalewamy wodą i gotujemy(...)font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej na głęboką patelnię. Do zeszklonej cebulki dorzucamy pieczarki i smażymy do odparowania soków. W między czasie kroimy kapustę. Dodajemy na patelnię. Doprawiamy wymienionymi

kulinarnyswiatdomi
KRĄŻKI CEBULOWE 141

KRĄŻKI CEBULOWE Składniki: - 4 duże białe cebule - 1 jajko - 1 szklanka mąki pszennej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 szklanki bułki tartej - sól do smaku - olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w grube plastry i dzielimy je na krążki. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, szczyptę soli i mieszamy, aż wyjdzie nam konsystencja ciasta. Nasze przygotowane krążki

Mentor Smaku
PASTA JAJECZNA 146

PASTA JAJECZNA Składniki: - 8 jajek - 800g ogórków konserwowych - 2 cebule - 5 łyżki majonezu - 3 łyżki musztardy - 2 łyżki "Delma z masłem" - przyprawa kucharek -   pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu blendujemy i wrzucamy do miski. Ogórki i cebule również blendujemy i dodajemy do miski. Całość mieszamy dodając kolejno delmę, majonez i musztardę. Dodajemy przyprawy kucharek

Mentor Smaku
KRUPNIK 140

KRUPNIK Składniki: - 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej - 2 cebule - 5 ziemniaków - 2 marchewki - 1  pietruszka - 1/4 selera - 300g żeberek - 2 kostki rosołowe - ziele angielskie (5 kulek) - owoce jałowca (2 kulki) - 3 liście laurowe - lubczyk oraz natka pietruszki - przyprawa kucharek - pieprz czarny Sposób przygotowania: Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, cebule kroimy w kostkę. Marchew, pietruszke i seler trzemy

Mentor Smaku
KREM Z DYNI 141

KREM Z DYNI Składniki: - 1kg dyni - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 3 duże ziemniaki - 2 średnie cebule - 3 ząbki czosnku - 20g korzenia imbiru - 2 kostki rosołowe drobiowe - 3 liście laurowe - 6 kulek zioła angielskiego - pół łyżeczki kurkuma - pół łyżeczki curry - 200ml śmietany 18% - 1/4 pęczka koperku - sól -  pieprz -  cukier -  przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Na początek należy(...)otworzyć dynię i wyciągnąć z niej pestki (które osuszamy). Następnie dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dynię umieszczamy w dużym garnku. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na pół i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą i zaczynamy gotowanie. Dorzucamy tam liście laurowe, zioło angielskie, kurkumę i curry. Gotujemy do miękkości warzyw i czekamy do wystudzenia. Wyciągamy

Mentor Smaku
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM 161

filetów matiasa - 10 łyżek musztardy delikatesowej (łagodnej) - 5 łyżki musztardy sarepskiej (ostrej) - 4 łyżki majonezu - 2 łyżki oleju - 2 łyżki cukru - 2 łyżki wody - 4 ogórki konserwowe - 3 cebule - pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Pokroić filety na 2cm paski i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. W misce mieszamy cukier z musztardami, dodajemy majonez, dolewamy olej i wodę (ciągle mieszając(...)Szatkujemy cebulę, ogórki i dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu i zalewamy nim pokrojone filety. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Paella z kurczakiem, kalmarami i małżami 144

gram piersi kurczaka 100 gram ryżu Arborio 3 kalmary, oczyszczone i pokrojone z krążki 150 gram małży w oleju 100 gram groszku (może być z puszki) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki chili w płatkach sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 350 ml bulionu szczypta(...)szafranu sól pieprz   ćwiartki cytryny do podania szczypior/pietruszka/kolendra   Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na oliwie, dodajemy kurkumę, słodką paprykę, szafran oraz chili w płatkach i dokładnie mieszamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a po dwóch minutach pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprze

Mango Papaja
Golonka z sosem musztardowym 303

Zapraszam  dzisiaj na  goloneczki na jarzynkach z sosem musztardowym :) pyszne i proste danie :) Składniki : 4 golonki bez kości w siateczce około 4 marchewki  2 cebule  kawałek pora kawałek selera  około 3 listków laurowych , kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie :) Golonkę włożyć do garnka , zalać wodą , dodać por, seler , listek laurowy , ziele angielskie . Gotować około 30 minut(...)Marchewkę brać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej , cebulę i por pokroić w pół talarki. Na głębokiej  patelni rozgrzać około 4 łyżek oliwy  dodać pokrojone warzywa , oraz przyprawy ( sól , pieprz, zioła prowansalskie , Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut . Na warzywa wyłożyć golonki , podlać około 1 szkl wywaru z gotującego mięsa,   dusić pod przykryciem około 20 minut

Sama słodycz i szczypta chili
PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe) 210

żółty (400g) - opakowanie pieczarek, - papryka: żółta, zielona, czerwona, - kukurydza - puszka, - wędlina lub tuńczyk (2 puszki w oleju), - suszone pomidory - połowa opakowania, - przyprawy: oregano, pieprz ziołowy, pieprz czarny,  - cebula - dużo cebuli - 10-15 małych, najlepiej czerwona, - przecier pomidorowy, - keczup, Wszystkie składniki kroimy i wrzucamy do dużego garnka, żeby łatwiej nam było wymieszać. Połowę sera ścieramy do środka, połowę zostawiamy

Wypisz Wymaluj
SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...) 326

niebanalną sałatkę, więc... zapraszamy na małe co nieco! SKŁADNIKI: - kapusta pekińska, połowa, - puszka tuńczyka (najlepiej w oleju, aczkolwiek w sosie własnym też się nadaje), - puszka kukurydzy, - torebka ryżu parabolicznego, - cebula czerwona - 3, - majonez, - przyprawy: pieprz czarny, odrobina vegety (najlepiej domowej), - opcjonalnie jajko. Dość drobno kroimy kapustę i cebulę. Mieszamy z wystudzonym, ugotowanym ryżem, z kukurydzą i z tuńczykiem. Dodajemy przyprawy

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania