cebula - 11518 przepisów (strona:357/768)

Ketchup z cukinii i pomidorów 267

skrzywią się, bo cukinia do takich przetworów nie wszystkim pasuje. Gwarantuję Wam jednak, że wychodzi smacznie :)Składniki:około 2-2,5 kg cukinii,około 1 kg pomidorów,2 średnie cebule,4 większe ząbki czosnku,sól - do smaku,pieprz cayenne lub ostra papryka - do smaku,1 łyżka słodkiej papryki,2-3 łyżki oleju.Cukinię przekroić i wydrążyć z nasion, chyba(...)zmiksować wszystko razem (lub przetrzeć przez sito). Można zdjąć wcześniej skórę z pomidorów, ja jednak zostawiam ją, gdyż po zmiksowaniu jest tak drobna, że niemal niezauważalna.Cukinię, pomidory, cebulę i czosnek wymieszać razem. Jeśli ketchup jest zbyt rzadki można go jeszcze podgotować do odparowania wody. Na końcu doprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. Przekładać do słoików i pasteryzować przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ognista zupa dyniowa z ziemniaczanymi kuleczkami - Listopadowe Wyzwanie Blogerek - "Rozgrzewające Dania" 190

jest moją propozycją na listopadową akcję pod nazwą Wyzwanie Blogerek". W tym miesiącu, własnie dlatego, że to taki ponury i chłodny miesiąc, proponujemy Wam rozgrzewające dania :)Składniki:2 spore cebule,4-5 większych ząbków czosnku,ok. 5 cm świeżego imbiru,około 3-4 szklanki drobno startej dyni (nie na miazgę, lecz na drobnej jarzynowej tarce),bulion lub rosół,ostra mielona(...)smaku,sól do smaku,ok. 3 łyżki oleju.Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno. Olej rozgrzać w garnku na średnim ogniu, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać startą dynię i poddusić przez kilka minut. Imbir oskrobać delikatnie ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej - dodać do garnka. Podlać bulionem lub rosołem w takiej ilości

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kanapka z marynowanym w jogurcie greckim grilowanym kurczakiem 196

patelnię grilową lub po prostu na zwykłą patelnię, tylko w tym ostatnim przypadku należy uprzednio skropić ją olejem. Pieczemy kurczaka aż się lekko zarumieni.Pomidora i ogórka kroimy na plastry, cebulę na cienkie krążki.W kubeczku łączymy ketchup z majonezem.Bułki przekrawamy na dwie połowy. Kładziemy pomidora, ogórka i cebulę. Na to wszystko kładziemy kurczaka i polewamy sosem majonezowo-ketchupowym. Następnie

Anielska Kuchnia Ani
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana 245

papryki1/2 łyżeczki słodkiej paprykiszczypta pieprzusól do smakumleko 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.  2. W czasie kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy część mięsną. Cebulę kroimy a marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę podsmażamy na oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już usmażone, dodajemy czosnek, marchewkę, koncentrat

Szefowa kuchni
Szybki obiad 311

supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę

NA MOIM TALERZU
Placki ziemniaczane 149

wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące.Czasami podaję je z sosem i sałatką.  Polecam!Składniki:1 kg ziemniaków,cebula, jajko, sól,pieprz,olej do smażeniaSurowe, obrane ziemniaki ścieram, cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do ziemniaków wraz z jajkiem i przyprawami (ja lubię z dużą ilością pieprzu) mieszam

NA MOIM TALERZU
Makaron w sosie pomidorowym ala spaghetti 167

teraz taki szybki obiad makaron ala spaghetti. Pyszny!Składniki: makaron spaghettimięso mielonepieczarkicebulapomidory w puszce sos/przecier pomidorowy w kartonieserek topionyprzyprawy (pieprz, sól, vegeta, bazylia, oregano, przyprawa do mięs) Cebulę kroję w kostkę smażę na bardzo małej ilości oleju, dorzucam pokrojone w pół plasterki pieczarki smażę kolejną chwilę, a na oddzielnej patelni smażę bez tłuszczu mięso mielone, które przyprawiam przyprawą(...)mięs, pieprzem, vegetą. Mięso dodaję do cebuli z pieczarkami, mieszam i dolewam wody tyle by przykryło składniki duszę na sporym ogniu.  W między czasie nastawiam wodę na makaron w dużym garnku, dodaję sól. Gdy mięso będzie już miękkie, a woda w większości odparuje dodaję pomidory i przecier i czekam aż się zagotuje, próbuję jak trzeba dodaję pierzu

NA MOIM TALERZU
Blog, blog, blog i.........Krem z dyni ! 161

zdjęcia dyni w słoikach mojej mamy. Zupa krem z dyni, próbowałam kilka wersji, z ziemniakami moja ulubiona.Proste, szybkie. Polecam!Składniki:1 dynia (około 1,2 kg)łyżka masła1 cebula, drobno posiekana4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę750 ml wodysól morska, pieprz świeżo mielony, vegetachilli, imbir ilość uzależniona od upodobań1. Dynia - kroimy na ćwiartki(...)usuwamy miąższ, nasiona ze środka, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.2. Na maśle smażymy cebulę + dynię+ marchew + ziemniaki po chwili całość podlewamy wodą i zagotowujemy. 3. Dodajemy sól, pieprz, vegetę, przykrywamy i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. 4. Miksujemy zupę blenderem lub w malakserze doprawiamy chilli i imbirem do smaku. Podajemy

NA MOIM TALERZU
Robię sałatki w weekend 188

smakosza :) Ulubiona sałatka z tuńczykiem.Często jemy sałatkę z ryżu i tuńczyka. Tym razem wykorzystałam makaron conchigliette, czyli malutkie muszelki.Mmm pycha!Składniki:puszka tuńczyka w sosie własnympuszka kukurydzy1 cebula czerwona2 jajka200 g makaronu 2 łyżki majonezu4 łyżki jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku2 papryki3 ogórki kiszonepieprz, sól, papryka ostraNastawiamy makaron i jajka, a w tym czasie kroimy paprykę, ogórki, cebulę

NA MOIM TALERZU
Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes 174

booków.Scroll down for recipe in EnglishŚledź z suszonymi grzybami i śliwkami(słoiczek ok. 400 ml)przygotowanie. 1 godzinaSkładniki:6 płatów śledzia matias w oleju50 g suszonych grzybów2 cebule, pokrojone w plasterki3 suszone śliwki, pokrojone w paski2 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią2 łyżki koncentratu pomidorowego2 liście laurowe½ łyżki suszonego majeranku3 ziela angielskie½ łyżeczki cukruchlust octu z białego winaPrzygotowanie(...)wrzenia i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie przecedź je przez gęste sitko lub gazę (zachowaj wywar) a grzyby posiekaj.Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia po czym dodaj grzyby i ich wywar. Poczekaj aż prawie  odparuje po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem

karmelowy
Chili con carne 108

fasola oraz odpowiednie przyprawy. Przepis, według którego przygotowałem tą pyszną i niezwykle prostą potrawę, jest nieco zmodyfikowaną wersją meksykańskiego oryginału. Tajemnicą by nasze Chili się udało jest przysmażenie cebuli i mięsa na złoty kolor, a następnie powolne gotowanie potrawy do miękkości poprzez stopniowe dolewanie bulionu. Dzięki temu mięso i papryka stają się delikatne i nabierają słodyczy. Odpowiednie przyprawy nadają(...)oregano1 łyżka sosu Worcester lub sojowego1 łyżeczka cukru1 łyżeczka masła1 łyżka oliwy z oliweksos Tabasco (ewentualnie)Przygotowanie:Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Dodać pokrojoną

Food Square
Zupa krem z pieczonych buraków 160

cebula3 ząbki czosnku1 ostra papryczka chilisól morska500-750 ml wege bulionu z warzyw100-150 ml mleka kokosowego lub wegańskiej śmietankipłatki migdałów do posypania (ewentualnie)Przygotowanie:Buraki, pietruszkę, seler i cebulę obrać i umyć, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220°C na 1h. Po tym czasie wyjąć wszystkie warzywa oprócz buraków, które należy

Food Square
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 134

marinara:500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach)1 cebula3 ząbki czosnku20 g anchois20 g kaparówoliwa z oliwekoregano suszonebazylia suszona oraz świeża do posypaniapieprzsólCzosnek i cebulę siekamy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy najpierw czosnek, a później cebulę. Gdy usmażymy je na złoto, wrzucamy posiekane filety anchois oraz kapary i chwilkę podsmażamy. Wlewamy pastę pomidorową. Gotujemy

Food Square
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 522

mielonego kuminu1 łyżeczka świeżo mielonego kardamonu1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzusóloliwa z oliwekPrzygotowanie:Nagrzej piekarnik do 260°C. Z udek pozbądź się skóry, umyj je dokładnie i osusz. Posiekaj cebulę w kostkę. Na patelnię wlej około 100 ml oliwy z oliwek. Zagrzej, a następnie wrzuć cebulę. Smaż ją, aż zbrązowieje. Następnie wrzuć udka z kurczaka. Posól je i smaż

Food Square

Proponowane wyszukiwania