zdjęcia dyni w słoikach mojej mamy. Zupa krem z dyni, próbowałam kilka wersji, z ziemniakami moja ulubiona.Proste, szybkie. Polecam!Składniki:1 dynia (około 1,2 kg)łyżka masła1 cebula, drobno posiekana4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę750 ml wodysól morska, pieprz świeżo mielony, vegetachilli, imbir ilość uzależniona od upodobań1. Dynia - kroimy na ćwiartki(...)usuwamy miąższ, nasiona ze środka, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.2. Na maśle smażymy cebulę + dynię+ marchew + ziemniaki po chwili całość podlewamy wodą i zagotowujemy. 3. Dodajemy sól, pieprz, vegetę, przykrywamy i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. 4. Miksujemy zupę blenderem lub w malakserze doprawiamy chilli i imbirem do smaku. Podajemy
NA MOIM TALERZUsmakosza :) Ulubiona sałatka z tuńczykiem.Często jemy sałatkę z ryżu i tuńczyka. Tym razem wykorzystałam makaron conchigliette, czyli malutkie muszelki.Mmm pycha!Składniki:puszka tuńczyka w sosie własnympuszka kukurydzy1 cebula czerwona2 jajka200 g makaronu 2 łyżki majonezu4 łyżki jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku2 papryki3 ogórki kiszonepieprz, sól, papryka ostraNastawiamy makaron i jajka, a w tym czasie kroimy paprykę, ogórki, cebulę
NA MOIM TALERZUbooków.Scroll down for recipe in EnglishŚledź z suszonymi grzybami i śliwkami(słoiczek ok. 400 ml)przygotowanie. 1 godzinaSkładniki:6 płatów śledzia matias w oleju50 g suszonych grzybów2 cebule, pokrojone w plasterki3 suszone śliwki, pokrojone w paski2 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią2 łyżki koncentratu pomidorowego2 liście laurowe½ łyżki suszonego majeranku3 ziela angielskie½ łyżeczki cukruchlust octu z białego winaPrzygotowanie(...)wrzenia i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie przecedź je przez gęste sitko lub gazę (zachowaj wywar) a grzyby posiekaj.Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia po czym dodaj grzyby i ich wywar. Poczekaj aż prawie odparuje po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem
karmelowyfasola oraz odpowiednie przyprawy. Przepis, według którego przygotowałem tą pyszną i niezwykle prostą potrawę, jest nieco zmodyfikowaną wersją meksykańskiego oryginału. Tajemnicą by nasze Chili się udało jest przysmażenie cebuli i mięsa na złoty kolor, a następnie powolne gotowanie potrawy do miękkości poprzez stopniowe dolewanie bulionu. Dzięki temu mięso i papryka stają się delikatne i nabierają słodyczy. Odpowiednie przyprawy nadają(...)oregano1 łyżka sosu Worcester lub sojowego1 łyżeczka cukru1 łyżeczka masła1 łyżka oliwy z oliweksos Tabasco (ewentualnie)Przygotowanie:Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Dodać pokrojoną
Food Squarecebula3 ząbki czosnku1 ostra papryczka chilisól morska500-750 ml wege bulionu z warzyw100-150 ml mleka kokosowego lub wegańskiej śmietankipłatki migdałów do posypania (ewentualnie)Przygotowanie:Buraki, pietruszkę, seler i cebulę obrać i umyć, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220°C na 1h. Po tym czasie wyjąć wszystkie warzywa oprócz buraków, które należy
Food Squaremarinara:500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach)1 cebula3 ząbki czosnku20 g anchois20 g kaparówoliwa z oliwekoregano suszonebazylia suszona oraz świeża do posypaniapieprzsólCzosnek i cebulę siekamy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy najpierw czosnek, a później cebulę. Gdy usmażymy je na złoto, wrzucamy posiekane filety anchois oraz kapary i chwilkę podsmażamy. Wlewamy pastę pomidorową. Gotujemy
Food Squaremielonego kuminu1 łyżeczka świeżo mielonego kardamonu1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzusóloliwa z oliwekPrzygotowanie:Nagrzej piekarnik do 260°C. Z udek pozbądź się skóry, umyj je dokładnie i osusz. Posiekaj cebulę w kostkę. Na patelnię wlej około 100 ml oliwy z oliwek. Zagrzej, a następnie wrzuć cebulę. Smaż ją, aż zbrązowieje. Następnie wrzuć udka z kurczaka. Posól je i smaż
Food Squarewłożyć w nie słupki sera do 3/4 ich długości.Mięso obtoczyć w mące. Obsmażyć mięso na maśle, na jasnozłoty kolor z każdej strony. Ser powinien się rozpuścić.Dodać posiekaną cebulę, krótko przysmażyć i wlać jogurt wymieszany z Kucharkiem. Mięsko dusić pod przykryciem 30 minut. Jeżeli chcemy sos aksamitny należy go przetrzeć. Ja akurat tego tutaj nie potrzebuję.Przed podaniem posypać
Kulinarny karnet Christopherapoprzednim poście proponowaliśmy przykładową surówkę do wątróbki.Bardzo prosta w przygotowaniu-surówka z białej kapusty.W zależności od tego, jaką ilość surówki potrzebujemy przygotowujemy odpowiednią ilość kapusty białej, marchewkę, cebulę, przyprawę warzywko, sos sałatkowy koperkowo-ziołowyi olej.Kapustę drobno szatkujemy, marchew i cebulę kroimy w kosteczkę.Posypujemy do smaku warzywkiem i sosem sałatkowym, dodajemy łyżkę oleju, mieszamy.Surówka gotowa
Maminek kulinarnyRobimy pierogi z mięsem bez gotowania. Przygotowujemy farsz, czyli:-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.My do wody dodajemy: -jedną marchewkę-opaloną cebulę-ząbek czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-kilka suszonych grzybów Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy
Maminek kulinarnyKorzystamy z obfitości grzybów i robimy próbę przed Świętami. Obgotowane grzyby (ok. 0,5 kg) odsączamy, moczymy jedną suchą bułkę, dużą cebulękroimy w grube plastry. Cebulę posypujemy warzywkiem i rumienimy na oleju. Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej
Maminek kulinarnylepiej smakować, niż surówka ze świeżej, kiszonej kapusty.Na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu i pasuje niemal do wszystkiego.-ok. 30 dkg kiszonej kapusty-1 marchewka-1 jabłko-1 cebula-pieprz-olej Kapustę kroimy nożem, aby była drobniejsza.Marchew, jabłko i cebulę tarkujemy na grubych oczkach.Przyprawiamy pieprzem.Mieszamy z odrobiną oleju i gotowe
Maminek kulinarnydaniu bazę stanowią świeże udka z kurczaka, ale całego smaku nadaje marchewkaz cebulką.Składniki:-10 udek z kurczaka-4-5 sporych marchewek-duża cebula-kilka ząbków czosnku-warzywko-przyprawa do kurczaka-przyprawa barbecue-olej Udka posypujemy przyprawą do kurczaka i barbecue, dodajemy plasterki czosnkui skrapiamy olejem.Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki i posypujemy warzywkiem
Maminek kulinarnyMało mięsa, dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach.-0,5 kg mielonego mięsa-puszka cieciorki lub fasolki-puszka drobnego groszku-kilka ugotowanych marchewek-papryka-cebula-2-3 ząbki czosnku-słoiczek koncentratu pomidorowego-olej-przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs Odsączamy groszek i cieciorkę.Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę. Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek i cebulę
Maminek kulinarnyWykorzystamy bogactwo witamin i minerałów z naszych owoców i warzyw dostępnych w zimie. Składniki:-kilka liści kapusty pekińskiej-marchewka-cebula-seler-por-jabłko-ogórek-łyżka majonezu-przyprawa warzywko lub sól Kapustę, cebulę, pora i ogórek kroimy w drobną kostkę.Marchew, selera i jabłko tarkujemy na grubych oczkach. Przyprawiamy do smaku warzywkiem, dodajemy łyżkę majonezu
Maminek kulinarny