żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników.Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i zmielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Na wcześniej przygotowane naleśniki nakładać około 2 łyżek
Świat Domowej Kuchnitakże świateczna szynka.Każdy ma swój sposób...mam i ja;) Niekwestionowany przebój na naszym światecznym stole.Składniki;1,5 kg surowej szynki,13 gozdzikow,1/2 laski cynamonu,sól,Marynata2 cebule,3 ziarenka ziela angielskiego,3 listki laurowe,0,7 l czerwonego wina / u nas słodkiego, ale może też byc wytrawne/,Wykonanie;Cebule kroimy w plastry i zalewamy winem. Dodajemy przyprawy
Anioły w kuchnibazylią i cytryną oraz w sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki. Kolorystycznie ta trójca prezentuje się pięknie, nie uważacie? :)Składniki:4-5 płatów solonych śledzi,2 średnie cebule,1 większa pomarańczowa papryka,1 szklanka soku pomidorowego,1 łyżka cukru,3-4 łyżki oleju,ostra mielona papryka - do smaku.Solone śledzie lekko wymoczyć, ale nie do końca(...)poddusić. Papryka powinna być al dente, nie powinna całkowicie zmięknąć. Sos doprawić ostrą papryką i odstawić do całkowitego wystudzenia.Do zimnego sosu przełożyć śledzie z cebulą, wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin.Taka sałatka postoi spokojnie w lodówce przez przynajmniej kilka dni, więc można przygotować jej więcej i podjadać po świętach :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennatawernie na Zakinthos w Zakinthos. Dostałam nawet przepis , ale gdzieś zaginęła karteczka..... składniki3 cukinie1 jajko + jajko do panierowania10 dkg żółtego sera startego10 dkg fety pokruszonej1/2 startej cebuli, odciśniętej1/2 szklanki tartej bułki + bułka do panierowaniamięta świeża lub suszonanatka pietruszkisól pieprzprzygotowaniecukinie umyć, nie obierać , zetrzeć pół na pół na grubych i drobnych oczkach. Posolić , wymieszać i odstawić na sicie(...)puściła sokPo tym czasie cukinię dobrze odcisnąć . W misce wymieszać cukinię, 1 jajo, sery, cebulę 1/2 szklanki bułki tartej, miętę , pietruszkę , sól i pieprz. gdyby masa była zbyt rzadka - dodać bułkę tartą Z masy formować placuszki , panierować w jaku i bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Można też placuszki smażyć bez panierowania
Stare Garybulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie, dołożyć do nich ogórki z cebulą. Gotować jeszcze
Stare Garymniejsze kawałki500 g dużej białej fasoli niepełna szklanka pęczakugłówka czosnku + 1/2 główki podzielona na ząbkiok 300 g ziemniaków, najlepiej małych6 listków laurowychsólpieprzziele angielskieprzygotowanie:Dzień wcześniej namoczyć fasolę. Obraną cebulę, marchew i ziemniaki pokroić na duże kawałki. Jeżeli używamy ziemniaków małych , zostawiamy je całe. Do dużego naczynia do pieczenia, włożyć odsączoną fasolę, kaszę, cebulę, mięso. Dodać przyprawy, całą główkę
Stare GarySzybka twórczość kolacyjna, czyli czegoś do chleba nam trzeba, bo w lodówce pusto. Składniki:Puszka sardynek w oliwie2 - 3 łyżki majonezu1 duża szalotka lub mała cebula, pokrojona w małą kosteczkę 1/2 pęczka pietruszki - posiekanepłatki chili - jak ktoś lubi ostrełyżka oliwy z oliweksól, pieprzprzygotowanie:Sardynki przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać drobno pokrojoną cebulę , posiekaną natkę, majonez, oliwę
Stare Garyprzykład , do pieczeni rzymskiej. Użyłam pieczarek brązowych które są dużo bardziej aromatyczne od białych.składniki (na 2 porcje)ok 200 g małych pieczarek, pokrojone w plasterki 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę2 ząbki czosnku, rozgniecionegarść siekanej natki pietruszkimasło150 ml bulionu100 ml śmietany 18%sól, pieprzprzygotowaniena patelni rozgrzać masło,dodać cebulę i chwilę podsmażać, dodać pieczarki, posolić i smażyć przez
Stare Garymrożonego groszku1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli1 łyżka masła1/4 łyżeczki soli1/3 szklanki wody1/4 łyżeczki cukruwersja z miętą 1/4 szklanki listków świeżej miętyprzygotowanieNa patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną cebulę i 1/4 łyżeczkę soli. Dusić na małym ogniu do czasu aż cebula zmięknie, 4 - 5 minut. Dodać 1/3 szklanki wody, groszek i 1/4 łyżeczki cukru, dusić pod przykryciem
Stare Garyniż tradycyjnie podawane.składniki1 kg ziemniakówkilka ogórków kiszonych - ilość zależy od wielkości, kwaśności i naszych upodobań1 mała lub 1/2 większej cebuliłyżka masłasporo pieprzuprzygotowanieziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki obrać - ja nie obieram , lubię ze skórką - pokroić w mała kostkę. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować, rozgnieść przy pomocy praski ( nie muszą być(...)bardzo gładkie) dodać do garnka masło, ogórki, cebulę , sporo pieprzu, dobrze wymieszać. Świetny dodatek do mięs
Stare Garypolędwicy wołowej! Nasz był zrobiony z rostbefu i był pysznyskładniki (3 porcje)ok 600 g wołowiny - rostbefparę łyżek oliwy + oliwa do doprawienia 3 żółtka najlepiej z wiejskich jaj2 cebule kilka korniszonów1 łyżka kaparów4 marynowane grzybki (opcjonalnie)przyprawy:majeranekpieprz sólmaggi sos Worcestershire (opcjonalnie)przygotowanieMięso umyć , osuszyć , usunąć błony i ścięgna jeżeli takie są , przepuścić 2 razy przez(...)maszynkę .Mięso wymieszać z oliwą , solą i maggi - nie za dużo, później każdy doda tyle, ile lubi. Cebulę, korniszony, grzybki, pokroić na drobną kostkę , kapary posiekać. Dodatki umieścić w osobnych miseczkach. W mięsie zrobić trzy wgłębienia , w każdym umieścić surowe żółtko. Na stole postawić miskę z mięsem, miseczki z dodatkami i wszystkie przyprawy. Po wymieszaniu mięsa
Stare Garyimbiru1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki pasty curry, łagodnej1 puszka ciecierzycy ( 400 g) 1 puszka pomidorów (400 g )500g młodego szpinakugarść świeżej kolendryprzygotowanieSzpinak wypłukać, obciąć grube ogonki, odstawić .cebulę, Czosnek i imbir posiekać drobno, najlepiej w blenderze. Na patelni mocno rozgrzać oliwę , dodać mieszankę cebulową i smażyć przez 4 - 5 minut ,często mieszając, aż cebula lekko się zrumieni
Stare Garywody1 ząbek czosnku1 liść laurowykostki bulionowesólpieprzprzygotowanieZiemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem wody , dodać kostki bulionowe ( wg smaku) gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę ,cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zrumienić na oleju cebulę i boczek. Dodać pokrojoną kapustę,liść laurowy. Przykryć, zagotować, podnieść pokrywkę na 2 -3 minuty po zagotowaniu, znowu przykryć
Stare Garyprogramu Sobota w kuchniSkładniki ( na 4 porcje)2 małe awokadosok z 2 limonek2 małe mango2 czerwone strąki chilli, bez pestek, drobno pokrojone (użyłam mniej)1 mała czerwona cebula, drobno posiekana1 czubata łyżka posiekanych liści kolendry4 łyżki oliwysólprzygotowaniePrzekroić awokado na połówki, usunąć pestki i wybrać miąższ. Pokroić w kostkę o boku 1 cm i włożyć do miski(...)wycisnąć sok z limonek i delikatnie zamieszać. Obrać mango, odciąć miąższ od pestki, pokroić, dołożyć do miski z awokado. Do drugiej miski włożyć pozostałe składniki sałatki - drobno pokrojone chili, cebulę, kolendrę. Polać oliwą. Wymieszać i posolić. Dodać awokado i mango, jeszcze raz wymieszać . Smacznego
Stare Gary