chudej jagnięciny bez kości(np łopatka, udziec jagnięcy) pokrojone na kawałki 1 1/4 łyżeczki soliświeżo zmielony pieprz do smaku oliwa z oliwek do smażenia2 duże cebule, pokrojone w cienkie plasterki 4 - 6 ząbków czosnku, pokrojony w plasterki łyżka suszonego oregano 2 x 400 g puszki pomidorów ( pokrojone w kostkę )4 - 5 niedużych(...)wszystkich stron od 2 do 4 minut, w razie konieczności dodając więcej oliwy. Odłożyć na bok. Dodaj na patelnię oliwy i zmniejszyć ogień do średniego. Dodać cebulę i smażyć , mieszając , aż zmięknie, 3 do 5 minut. Dodaj czosnek i oregano, smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Dodać pomidory, doprowadzić do wrzenia, można lekko rozgnieść pomidory widelcem. Zdjąć
Stare Garykucharka otworzyła nie tę puszkę co trzeba. I tak powstała frittata z soczewicą, pieczona w piekarniku. Smaczna i ciepła i zimna.składnikipaczka młodego szpinakupuszka soczewicy - osączona1 cebula pokrojona w kostkę3 - 4 ząbki czosnku, posiekaneoliwa z oliwek 1/2 czerwonej papryki100 g chorizo pokrojone w kostkę1 łyżeczka papryki najlepiej wędzonej(...)jaja,sól, pieprzprzygotowanieNa patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojona w kostkę paprykę i chorizo. Chwilę podsmażać. Dołożyć szpinak i smażyć tak długo, aż liście szpinaku zmiękną. W misce ubić widelcem jajka, dodać sól , pieprz i paprykę. Składniki z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dołożyć soczewicę, zalać masą jajeczną , wymieszać delikatnie ale dokładnie. Wstawić
Stare Garykolejny zdał egzamin.składniki230 -250g golonka parzona, peklowana300 - 400 g kapusty kiszonej (zależy czy bardzo kwaśna)3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę50 - 60 g wędzonego boczku pokrojony w kostkękilka suszonych grzybów1500 ml bulionu mięsnego1 listek laurowykilka ziarenek pieprzupo kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiegoolej do smażeniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie(...)instrukcją. Boczek podsmażyć, zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Ziemniaki ugotować w bulionie. Bałam się ,że z kwaśną kapustą nie zrobią się miękkie. Wszystkie składniki włożyć do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem z ziemniakami. Program w wolnowarze ustawić na low i nie zaglądać przez
Stare Garyoliwekłyżeczka masłaśrednej wielkości cebulałyżeczka mięty suszonejłyżeczka currypół łyżeczki pul biber (papryka turecka )czarny pieprzsól1,5 szklanki wrzątkuprzygotowanieDo garnka wkładamy masło i oliwę, na roztopiony tłuszcz wkładamy drobno pokrojona cebulę, solimy i smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy, smażymy minutę, dodajemy dokładnie umyty w zimnej wodzie bulgur. Mieszamy, smażymy chwilkę i zalewamy wrzątkiem. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień
Stare Garyilość ziół - taka sałatka świetnie sprawdzi się w porze lunchu. składniki500 g ugotowanych, młodych ziemniaków1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku2 łyżki posiekanej świeżego koperek1 cebula - pokrojona w kostkęłyżka kaparówŚwieżo zmielony pieprz do smakusos1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego1/2 łyżeczki soli2 duże jajka na twardo, obrane i grubo posiekaneprzygotowanieSkładniki(...)sosu wymieszać w miseczce. Ziemniaki pokroić na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości. Do dużej miski włożyć pokrojone ziemniaki, dodać zioła, cebulę, kapary, pieprz. Polać sosem, delikatnie wymieszać, przed podaniem schłodzić. Smacznego
Stare Garydużo aromatycznych ziół. Podłużne papryki też wydają mi się smaczniejsze od tradycyjnych okrągłych. Poza tym łatwiej mi się je faszeruje. Polecam!składniki6 podłużnych papryk2 ząbki czosnkuok 700 g pomidorów1 cebula - drobno posiekana1/2 szklanki ryżupęczek pietruszkiok 15 listków mięty1 łyżeczka suszonej miętysól, pieprzoliwa z oliwekprzygotowaniePapryki umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch papryk. Odcięte części odłożyć. Pomidory sparzyć(...)obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać pokrojone pomidory ( ok 2/3 porcji) można podlać trochę wodą, posolić popieprzyć i gotować parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół
Stare Garymąki1/2 łyżeczka soli1/8 łyżeczki pieprzu2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii110 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę3 łyżki lodowatej wody. placekporcja ciasta (przepis wyżej)1/2 zwykłej lub czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka3-4 duże pomidory, pokrojone w kawałki, pestki i nadmiar soku usunąć ( około 3 szklanek posiekanych pomidorów)1/4 szklanki bazylii pociętej w paski2 szklanki startego(...)włożyć na sito i lekko posolić, aby puściły jak najwięcej soku. Osuszyć możliwie dokładnie ręcznikiem papierowym. Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę cebuli ( można ją wcześniej podsmażyć), posypać odsączonymi pomidorami. Pomidory posypać bazylią, solą i pieprzem. W misce wymieszać sery, majonez, tabasco, sól i pieprz. Masę równomiernie rozłożyć
Stare Garystronyskładniki (na ok 12 kawałków)125 g sera mozzarella porozrywanego na małe kawałki100 g startego ostrego sera cheddar 1/4 do 1/3 szklanki posiekanej, zielonej cebuli 3 - 4 czubate łyżeczki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)2 ząbki czosnku, posiekanegook 20 g masła lekko stopionego2 bułki panini (moje ok 15cm(...)inne pieczywo np ciabata, bagietkaprzygotowanieW dużej misce wymieszać razem sery i zieloną cebulę. Wymieszać z majonezem i śmietaną. W oddzielnej małej misce wymieszaj masło i czosnek, aż masa będzie gładka. Wymieszać z masą serową. Rozgrzać grill w piekarniku. Bułki przekroić poziomo na pół. Położyć na blaszce skórą do dołu. Rozprowadzić na nich równomiernie masę serową. Umieścić
Stare Garymniej. Inspiracją był przepis z tej stronyskładniki 3 - 4 porcje1 lub 2 długie, zielone ostre papryki chili, opieczone i obrane ze skóry, pozbawione pestek2 mała cebule, pokrojone w kostkę1 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonego kminu2 ząbki czosnku, posiekane500 g ziemniaków, obrane i pokrojone w duża kostkęSól i pieprzok 750 ml bulionu z kurczakaŚmietana(...)jogurt grecki do doprawieniaPosiekana kolendra, do podaniaprzygotowanieOstre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż zmięknie, około 4 minut. Dodać kolendrę, kmin, czosnek i ziemniaki, a następnie paprykę, 1/2 łyżeczki soli , wymieszać. Przesmażać razem kilka minut, a następnie dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia
Stare Garyprosta i bardzo smaczna pasta z wątróbki gęsiej. Zostały mi wątróbki z dwóch gęsi, szukałam prostego przepisu na jakieś smarowidło. Ten okazał się dobrą inspiracją. Zamiast sproszkowanej cebuli i czosnku, dałam świeże. Użyłam tylko gęsiej wątróbki. Możemy przemieszać wątróbkę - kurzą z wątróbką gęsią. Niestety nie zważyłam wątróbki przed zrobieniem - mój błąd. Robiłam wg miar z przepisu(...)soli szczypta pieprz białego mielonegook 180 ml gorącego tłuszczu gęsi lub podgrzane masło przygotowanieRozgrzać piekarnik do 150˚C. Włożyć wątróbki, jajka, sól, seler, czosnek, cebulę sól i biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać gorący tłuszcz do mieszaniny. Nadal mieszać, aż wszystko jest połączone i bardzo gładkie. Przelać do formy do pieczenia
Stare Garyciasto na podstawie książki "Wypieki" autor Anneka Manningskładnikiciasto1 łyżeczka drobnego cukru125 ml letniej wody9 g suszonych drożdży450 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli160 ml letniego mlekafarsz1 łyżka oliwy1 duża cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej papryki1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego150 - 200 g szpinaku2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie)200 g fety, pokruszona100 - 150 g żółtego sera np cheddara, pokrojony(...)obrócić tak aby natłuściło się ze wszystkich stron. przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejscena 30 minut aby urosło.Farsz: w międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać czosnek, paprykę i pieprz, smażyć ok minuty. Dodać szpinak i smażyć aż listki stracą jędrność, przełożyć do miski, dodać miętę i ostudzićCiasto podzielić na 4 części. Po kolei rozwałkowywać
Stare Garyrozczarowałam :) Delikatny serowy posmak z nutą goździków plus chrupiące grzaneczki- po prostu rewelacja!U mnie na pewno często zawita na stole :)Wam również polecam!* woda- 1,5l** włoszczyzna** cebula- 2 sztuki* tymianek- 4 gałązki* ser gruyere- 150g (ja miałam w plastrach)* goździki- 4 szt* przyprawy: liście laurowe, ziele ang., pieprz, sól, natka pietruszki* chleb- 5/6 kromek* masło- 2/3 łyżkiWlać(...)garnka 2 litry wody, wrzucić włoszczyznę, dodać listki laurowe, ziele i gotować bulion- do miękkości warzyw.Do wywaru dodać gałązki tymianku, cebule oraz goździki i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok 20 min.W międzyczasie pokroić chleb w kostkę i podsmażyć na maśle do zarumienienia.Bulion zdjąć z gazu, wyjąć ziele, liście laurowe, goździki i całość zmiksować na gładki krem.Garnek ponownie odstawić
Kraina Miodem Płynącasałatki.Jakkolwiek by go nie podać, to i tak potrawa z ajwarem będzie smakowała wybornie!Polecam!Ajwar:* papryka czerwona- 2 duże szt.* bakłażan- 1 duży* pomidory- 300 g* cebula- 1 duża szt.* czosnek- 2 ząbki* oliwa* papryczka chili- 1 łyżeczka płatków* sól i pieprz- do smaku* cukier- 1 łyżeczka (jeśli pasta wg Was nie jest dostatecznie słodka)Dodatkowo:* makaron spaghetti(...)zaparzyć skórkę- by łatwo odchodziła.Po 5 min. odwinąć folię i obrać.Pomidory sparzyć (zalać wrzątkiem i zostawić do momentu, aż skórka zacznie pękać) i obrać ze skórki.Następnie cebulę zeszklić na oliwie, po chwili dodać czosnek i razem poddusić.Dodać pomidoryDorzucić upieczone warzywa i pomidory.Wszystko zmiksować, doprawić płatkami chili i smażyć na średnim ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji
Kraina Miodem Płynącarównież zachęcam, bo potrawa jest soczysta, rozpływająca się w ustach, aromatyczna i bardzo smaczna!* schab- 8 plastrów* szynka parmeńska- 8 plastrów* ser żółty- 8 plastrów* szałwia- 16 listków* cebula- 2 szt.* wino białe- 1 szklanka* przyprawy: suszona papryczka chili, czosnek 1 ząbek, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony* oliwa do smażeniaRozbić plastry schabu na grubość około 0,3 cm.Przyprawić solą(...)listki szałwii, zwinąć w rulon i następnie w szynce parmeńskiej (można spiąć wykałaczką).Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć roladki, z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.Dodać cebulę, podsmażyć jeszcze przez około 1 minutę, wlać wino, dosypać przyprawy i dusić do zredukowania się płynu (około 30 minut od zagotowania).Smacznego! :)* źródło: wikipedia
Kraina Miodem Płynącakażdego buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na blaszce przez około 40-50 minut, aż warzywa będą miękkie. Gdy buraki ostygną, obieramy je i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem na sitku, studzimy. Śledzie wyjmujemy z maślanki, płuczemy w wodzie, osuszamy i kroimy w dzwonka.Na talerzu układamy plasterki buraków, na nie układamy śledzie i cebulę
Kulinarne przygody Gatity