uwielbia :) Poszłam troszkę tylko na skróty z gotowaniem buraczków. Moja mama gotowała je w całości, wtedy właśnie buraczki zachowywały najwięcej smaku. Dość kłopotliwe i czasochłonne dla mnie było gotowanie całych buraków i zaczęłam ścierać je przed ugotowaniem na tarce o dużych oczkach. Składniki: * 2 buraki czerwone * stopiona słoninka ze skwarkami * 1 łyżka mąki * sól(...)cukier, kwasek cytrynowy * liść laurowy, ziele angielskie Buraczki obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Włożyłam do garnka, zalałam wodą do ok. 1/3 ich wysokości i dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Nastawiłam na gotowanie. Posoliłam. Kiedy już były miękkie, roztopiłam smalczyk ze skwarkami i dodałam łyżkę mąki. Poczekałam aż zasmażka zacznie porządnie wrzeć i połączyłam
Pieprzyć z Fantazjączarnych oliwek. Hmmmm mniamii..... Łososia przygotowałam w marynacie tajskiej z dużą ilością chili i zestawiłam go z obłędnym sosem pomidorowym przygotowanym na czerwonym winie z dodatkiem świeżej pietruszki. Smak burgera uzupełniłam o chipsy z młodego buraczka i kapary! Kochani Szaleństwo się opłaca! NIEBO W GĘBIE! POLECAM!!! ZACZNIJMY OD POCZĄTKU: NA WŁOSKIE POMIDOROWE BUŁECZKI ZE ŚWIEŻYM ROZMARYNEM POTRZEBUJEMY(...)osób: - 200g łososia - 5 łyżek marynaty tajskiej - 1 łyżka sosu sojowego - chili Łososia marynujemy minimum 5 godzin w marynacie z w/w składników. Smażymy lub grillujemy. SOS POMIDOROWY NA CZERWONYM WINIE: - lampka wytrawnego czerwonego wina - 6 łyżek koncentratu pomidorowego - 1/2 młodej cebulki - 1-2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - pieprz kolorowy zmielony - świeża natka pietruszki W rondelku
SMYKWKUCHNIzmienne pogodowo, wiosenne dni. ZUPA KREM Z RABARBAREM Składniki: 2 marchewki (ok. 200 g) 2 łodygi rabarbaru (ok. 120 g) 2 buraczki botwinki z łodyżkami 1 cebula 2-3 łyżki oleju 60 g czerwonej soczewicy 500 ml passaty pomidorowej (gęstego sosu pomidorowego) przyprawy: szczypta imbiru, kuminu rzymskiego, kurkumy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru do podania: świeży koperek(...)podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Zalewamy 1 l wody (można też użyć bulionu warzywnego). Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki obieramy. Łodyżki oraz buraczki kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do cebuli i marchewki. Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i również wrzucamy do garnka. Dodajemy soczewicę oraz przyprawy
WiszniówkaMechanik w kuchni ------------------------------------------ 3. Faszerowane jajka z śledziem w buraczkach Składniki : 6 jaj 1 płat śledzia słonego matias (ok 80gr) 1 nieduży burak czerwony 2 łyżki majonezu natka cebuli pieprz Przygotowanie: Buraka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, studzimy w zimnej wodzie co ułatwi zdjęcie skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Śledzia moczymy(...)każdy to robi wedle swoich smaków) osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do misy. Dodajemy poszatkowaną natkę cebuli i majonez. Całość mieszamy dodając starte buraczki do uzyskania odpowiedniego koloru. Doprawiamy pieprzem. Jajka faszerujemy z użyciem woreczka foliowego z odciętym rożkiem. ------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------ 4. Faszerowane jajka z łososiem wędzonym Składniki
Mechanik w kuchnikiszonego ogórka. Dorzuciłam do tego koperek oraz cebulkę i w ten sposób powstała przepyszna sałatka – idealna np. do lunchboxa. Jeżeli nie macie buraczka ugotowanego na parze w niektórych sklepach widziałam już ugotowane. Składniki: 1 duży ugotowany czerwony burak 2 duże kiszone ogórki pół dużej cebuli pęczek koperku sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka
Życie ze smakiemsmakować. Nasz dzisiejszy pomysł to super smaczne poduszeczki z ciasta jak na kopytka, ze szpinakiem i do tego czerwony kalafior. Czerwony kalafior zapytacie ? Hmmm prosta sprawa. Do ciasta naleśnikowego, w którym jest smażony dodaliśmy jednego świeżego buraczka :) Żeby dopełnić smak i kolorystykę dania podaliśmy do tego tzatziki. Wyszło super i smak jest bardzo ciekawy. Zobaczcie co nam wyszło(...)tych pomysłów i zróbcie sobie to w Waszych domach :) Poduszeczki ze szpinakiem i czerwony kalafior na dodatek (4 osoby) Składniki na poduszeczki: 1 kg ziemniaków 2 jajka mąka pszenna 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 opakowanie serka twarogowego 1 por 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek bułka tarta otręby żytnie pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa, ostra papryka, tymianek Ziemniaki gotujemy
vegetanieCiekawa w smaku zupa krem z pieczonych buraczków i soczewicy. Z podduszoną na maśle cebulką i czosnkiem. Z niewielką ilością czerwonej soczewicy. Doprawiłam ją imbirem i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Po ugotowaniu zblendowałam na gładki krem i podałam z kremowym twarożkiem chrzanowym oraz świeżymi kiełkami. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 650 g małych buraków 1 cebula(...)śmietankowego twarożku (np. Almette) wymieszane z 2 łyżeczkami chrzanu ze słoiczka, świeże kiełki np. rzodkiewki WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Buraczki myjemy i każdy oddzielnie zawijamy w arkusz folii aluminiowej. Układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości, około 1 godzinę. Wyjmujemy, studzimy, obieramy i kroimy w grubą kostkę
cool and mintyzgodnie ze strategią przemycania warzyw. W chili nie ma pure, jest natomiast gniocchi Ziemniaki, które stanowią podstawę klusek dodatkowo wzbogaciliśmy o buraczki ćwikłowe. Kiedy Miłosz zobaczył upieczone buraczki powiedział: „Buraczki-żłobek”. Na pytanie czy lubi buraczki, odpowiedział, że nie. Buraczane gniocchi wsuwał natomiast aż miło. Pure ziemniaczane jest też w zawiesistej zupie. Krewetkowe stew jest dniem(...)Krewetki koktajlowe mrożone 10 Konserwowe Puszka pomidorów 400 ml 4 Przecier pomidorowy 2,9 Kukurydza 2x 250 ml 6 Fasola czerwona 2 Warzywa, owoce Papryka czerwona 3 Papryczka chili 2 szt 0,8 Cebula dymka 2,5 Buraczki 500 g 5 Marchew 500 g 2 Pietruszka 300 g 1,5 Ziemniaki 2 kg 5 Seler
Niedzielny kucharzŚledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi(...)Gravlax - marynowany łosoś Rillettes z łososia Majonez domowy Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą
Codziennik Kuchennybotwina kocha koperek i szczypiorek. Składniki (na tarte o średnicy około 31cm): opakowanie gotowego ciasta francuskiego duży pęczek botwiny, z buraczkami opakowanie serka wiejskiego 100g kremowego serka koziego 5 łyżek kwaśnej śmietany 12% 2 jajka 2 średnie czerwone cebule po czubatej łyżce siekanego szczypiorku i koperku i trochę do posypania sól i pieprz do smaku(...)łyżeczki gałki muszkatołowej duża łyżka masła łyżka oleju Z botwiny odcinamy buraczki, które porządnie myjemy. Liście i łodygi botwiny także myjemy i zostawiamy chwilę do odcieknięcia. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plastkie. Łodygi odcinamy i kromy na drobno. Liście botwiny z grubsza siekamy. Cebulę obieramy, przekrwamy na pół i kroimy w cienkie pióra
Smaczna Stronacebulką. Po prostu pycha a na zimę jak znalazł wystarczą buraki i chęci do jej przygotowania :) Zapraszam :) Składniki : około 4 kg buraczków 1/2 kg cebuli 1/2 kg papryki ja użyłam zielonej może być czerwona około 1 szklanki octu sól do smaku 4 łyżki pieprzu lub do smaku 2 łyżki cukru lub do smaku 2,3 łyżeczki(...)olejem. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na kilka minut do przegryzienia smaków, ewentualnie jeszcze przyprawiamy, sałatka ma mieć lekko ostrawo- winny smak. Słoiki myjemy i wycieramy do sucha, nakładamy buraczki i szczelnie zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką wkładamy słoiki i zalewamy woda do 3/4 wysokości. Od zagotowania wody gotujemy pod przykryciem około 20/25 minut. Następnie wyciągamy słoiki
Sama słodycz i szczypta chilidomu! :) Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g 8 połówek pomidorów suszonych(...)dodać grzyby i zalać mięso wywarem, w którym się gotowały. Mięso można podlać również wytrawnym czerwonym winem. Będzie bardziej soczyste i aromatyczneKaszę ugotować wg opisu na opakowaniu. Do ugotowanej dodać suszone pomidory, świeżo siekana natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek posiekany i oliwę.Buraczki podsmażyć na patelni (ja mam ze słoiczka, który przygotowałam w lato :) Podawać na talerzach
Sajkofanka smakugłodne pyszczki. Coś pysznego i błyskawicznie zrobionego. To danie takie właśnie jest. Kurza pierś w puszystym, dobrze doprawionym cieście. Do tego sałatka z buraczków. Pycha. Potrzebujemy: 1 podwójna kurza pierś 1 łyżeczka przyprawy czubrica czerwona 1 łyżeczka vegety natura 1 duży ząbek czosnku olej do smażenia Ciasto: 2 jajka mąka tyle ile zabierze do gęstości ciasta naleśnikowego
Co w garnkach piszczynaszej kuchni ostatnio bardzo kapuściano. Wczoraj umieściłam przepis na surówkę z kapusty czerwonej, a dziś dzielę się naszym domowym hitem - kiszoną kapustą z buraczkiem. Specem od fermentacji w naszej rodzinie jest mój mąż. Oprócz kiszonej kapusty zajmuje się też przyrządzaniem kambuchy (przepis wkrótce). Osobiście zajmuję się kiszeniem jedynie ogórków i to tylko w sezonie ogórkowym. Moje zapasy się dawno
Jeść, by żyć w zdrowiu