buraczki czerwone - 1409 przepisów (strona:45/94)

Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). 282

najdzie Was ochota na niego w inny dzień roku, warto dodać także np. mięso z kaczki. Do barszczu można podać paszteciki lub pieczone pierogi z kapustą kwaszoną . Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). Składniki: Na rosół jarzynowy:  pęczek włoszczyzny, liść kapusty cebula, 2 liście laurowe, kilka kulek pieprzu i kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz, kilka gałązek(...)lekko przestygnie - odcedzić.  Przygotowanie buraczków. 2 kg buraków wyszorować ostrą stroną gąbki (nie obierać) i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Włożyć na blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec przez około 90 minut lub do czasu, aż będą miękkie. Gdy wystygną, należy je obrać i pokroić w kostkę.  Przygotowanie właściwe barszczu czerwonego: Składniki: 2 litry czystego bulionu warzywnego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka z jajem i buraczkami 168

Zamiast majonezu na jajkach, wersja light z serkiem puszystym śmietankowym. 2 garście roszponki 3 jajka 4 pomidorki koktajlowe 10 kulek z buraczków w zalewie 4 pomidorki koktajlowe 8 kulek mozzarelli 8 plastrów szynki długo dojrzewającej pieprz czerwony kulki koperek suszony 3 łyżki serka puszystego sos vinaigrette natka pietruszki Roszponkę myję układam na talerzu. Jajka gotuje na twardo, obieram

wesoła kuchnia
buraczki z jabłkiem zasmażane na obiad... 108

Składniki: buraki czerwone podłużne 1 kg, woda 2 litry, smalec domowy ze skwarkami lub taki z kostki 2 łyżki czubate, cebula 1 sztuka większa, cukier 4 łyżki, jabłka 2 sztuki, sól 1 łyżeczka płaska, pieprz mielony - do smaku, ocet winny z czerwonych winogfron 2 łyżki, mąką tortowa 1 łyżka czubata buraki podłużne dobrze umyć, ściąć końcówki(...)domowy) podsmażyć z cukrem pokrojoną cebulę na złocisto dodać starte buraki z jabłkiem bez skórki, sól, pieprz mielony, ocet winny z czerwonych winogron, podsmażać mieszając z 5 minut, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - takie buraczki bardzo lubimy do wielu potraw mięsnych, gulaszów, również do placków ziemniaczanych, kopytek, kaszy........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z łososiem, czerwoną quinoą i kolorowym burakiem 141

Dziś mam dla Was kolejną pyszną sałatkę, jadłam ją ostatnio zamiast obiadu ;) Zachwycił mnie ten kolorowy buraczek, który udało mi się kupić na Wrocławskim Bazarze Smakoszy, skomponowałam go z chrupiącą kalarepą, czerwoną quinoą i tzw. polskimi kaparami, czyli marynowaną nasturcją. Do tego kilka liści czerwonego szczawiu i wędzony łosoś (najlepiej dziki pacyficzny, lub z hodowli ekologicznych), bazę stanowi sałata

Quinoa Raz!
Kotlety z indyka z papryką 168

przyprawami i świeżą papryką. Idealne na mięsny obiad z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich, kopytek czy ryżu w towarzystwie surówek, marchewki, buraczków lub sosu grzybowego. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 3 mniejsze cebulki 1 czerwona papryka masło klarowane do smażenia olej 2 jajka 0,5 szklanki gazowanej wody do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, pół łyżeczki

Zasmakuj Kuchni
Chłodnik z botwiny trochę inaczej. 95

zachowane. Potrzebujemy: 3 pęczki botwiny opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru 2 łyżki śmietany ocet balsamiczny łyżeczkę chrzanu cukier brązowy ogórek rzodkiewki czerwoną cebulę koperek i awokado miód majeranek szczypiorek jajka na twardo Siekam liście botwiny oraz buraczki (buraków nie obieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków do pieczenia. Posiekane liście i buraki wsadzam do garnka i zalewam

ladykitchen
Sałatka śledziowa z kiszonymi burakami 259

sosem jugurtowo-chrzanowym. Jeśli nie macie kiszonego buraka, no trudno :) w ostateczności możecie zastąpić go pieczonym, ale polecam ukisić własne buraczki co trwa zaledwie tydzień.   Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g płatów śledzi, 1 czerwona cebula, 1 kiszony burak w plastrach, 200 ml gęstego jogurtu lub śmietany 18%, 1-2 łyżeczki chrzanu, 1/2 łyżeczki cukru

SzczyptaSmaQ
Tradycyjny barszcz ukraiński 286

karkówki wieprzowej z kością 1/4 główki kapusty białej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 5 małych buraków ćwikłowych lub buraczki krojone mrożone 100 g suche fasoli Jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Winiary odrobina soku z cytryny 3 kuleczki ziela angielskiego 2  liść laurowy do smaku – sól, cukier, pieprz czarny mielony Dzień wcześniej moczymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BARSZCZ CZERNICHOWSKI 223

mniej tłusta od oryginału ale  baaardzo smaczna. Polecam gorąco! Składniki: 1/2 kg mięsa od szynki lub łopatki 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 średniej białej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 4 buraczki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym koperek 1 łyżka masła śmietana 18% liść laurowy ziele angielskie sól(...)buraki, posiekany czosnek. Całość podsmażamy chwilę, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się zupą. Teraz czas na dodanie pomidorów w sosie własnym,  fasoli (biała lub czerwona) wraz z zalewą oraz pokrojonego drobno jabłka. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uwieńczeniem będzie dodanie śmietany zahartowanej odrobiną zupy oraz posiekanego koperku

Walijskie Pichcenie
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 198

Michal Wester - zdobywcy I miejsca - przygotowali dla Was pyszną kaczkę z puree z topinamburu i czerwoną kapustę oraz krem z buraka z kozim serem i chrzanem. Kaczka z pewnością będzie odpowiednią propozycją na obiad pierwszego dnia świąt, a krem z buraczków może zastąpić tradycyjny barsz wigilijny! Zdobywycy II miejsca - Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński - przygotowali filet z pstrąga(...)cukinii z sosem buerre blanc, a Przemysłam Kopania i Kamil Przewdziecki - zdobywcy III miejsca - przygotowali łososia a’la Ceviche.  Kaczka / topinambur / czerwona kapusta (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: Kaczka: 2 piersi z kaczki, sól, pieprz Puree z topinamburu: 200 g topinamburu, 80g masła, 100 ml mleka, sól, pieprz Chipsy z jarmużu: 150 g jarmużu

Plate of Joy
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 191

wędzonego jabłka. Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się na patelni można było przygotować cały aromat do naszego pate - było niesamowicie aromatycznie - brandy, porto, wytrawne czerwone wino, czosnek, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki a to wszystko zostało wymieszane z dużą ilością klarowanego masła! Czysta poezja! Uwielbiamy buraki, często je gotujemy i pieczemy, żeby zjeść je same, bez dodatków(...)dosłownie się zakochaliśmy! Musicie go przygotować! U nas wejdzie na stałe do domowego menu! Wyobraźcie sobie te smaki - buraczki, cebulka, starte jabłko, sok i skórka z pomarańczy, mielona kolendra, mielony cynamon, mielony imbir, mielony anyż, cukier i ocet z czerwonego wina! Niebo! Sam aromat tego czatneja jest niesamowity, ale smak dosłownie powala na kolana! Zresztą wszystkie dania były przepyszne

Plate of Joy
Warstwowa sałatka śledziowa z gotowanymi buraczkami 119

ugotowane, obrane i starte na tarce o grubych oczkach 5 płatów śledziowych w oleju słoik buraczków konserwowych lub 3 duże buraki ugotowane i starte na tarce o grubych oczkach 1/2 słoika ogórków konserwowych, pokrojonych w drobną kosteczkę puszka groszku czerwona cebula, drobno posiekana w kosteczkę 5 jajek ugotowanych na twardo – białka siekamy a żółtka ścieramy na tarce(...)słoik majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy z zalewy i odsączamy, a następnie kroimy je w mniejsze paseczki. W szklanej misce układamy warstwami: ziemniaki, marchew, majonez, buraczki, śledzie, majonez, groszek, cebulka, ogórki, majonez, żółtka, białka, sól, pieprz i jeszcze raz majonez. Sałatkę schładzamy przez przynajmniej godzinę w lodówce. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Mama smaka na buraka

Życie ze smakiem
Kacze udka w czerwonym winie 77

czerwonym winie: 4-6 sztuk kaczych udek (każde po 250 g) 1 łyżka majeranku ok. 8 ząbków czosnku w łupinach kilka gałązek rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego) 1 i ½ szklanki dobrego, czerwonego wytrawnego wina (375 ml) 4 czubate łyżki konfitury wiśniowej (lub dżemu wiśniowego) sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: kluski kładzione lub szpecle, buraczki Piekarnik nagrzewamy(...)kluskami czy szpeclami, świetnie pasują też buraczki, modra kapusta czy pieczone warzywa korzeniowe. Kaczkę podajemy z powstałym sosem winnym, nie zapominając o czosnkach (upieczone są pyszne). Jeśli kaczkę podajemy na wykwinty obiad dla dorosłych, nie zapomnijmy o kieliszku wina użytego do gotowania. Wpis we współpracy ze sklepem wybieramwino.pl Post Kacze udka w czerwonym winie pochodzi z bloga Poezja

Poezja smaku