buraczki czerwone - 1409 przepisów (strona:42/94)

Przekładana sałatka śledziowa z burakiem 91

Bardziej chodziło mi o coś, co można skubnąć po obiedzie. Wymyśliłam, że zrobię sałatkę śledziową przekładaną. Do zrobienia sałatki potrzebowałam: * 3 płaty śledziowe * 2 buraki ćwikłowe dość spore * cebulę czerwoną * kilka ogórków kiszonych * jabłko * 2 jajka ugotowane na twardo * majonez * jogurt naturalny * szczypiorek * kwasek cytrynowy, sól, pieprz Matiasy przepłukałam wodą i namoczyłam na pół godzinki. Buraki ugotowałam w całości(...)Majonez wymieszałam z odrobiną jogurtu naturalnego. Na spód salaterki wyłożyłam pokrojone płaty śledziowe. Kroiłam paski szerokości 1 cm. Wysypałam posiekaną w kostkę cebulkę czerwoną i wszystko przykryłam cienką warstwą majonezu i jogurtu. Na to wyłożyłam buraczki starte na jarzynówce, które uprzednio lekko posoliłam i dodałam kwasku. Przykryłam to cienką  warstwą majonezu. Na to wyłożyłam posiekane drobno

Pieprzyć z Fantazją
przekładana sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem i wieloma innymi składnikami :D 141

wymieszałam z odrobiną jogurtu naturalnego. Na spód salaterki wyłożyłam pokrojone płaty śledziowe. Kroiłam paski szerokości 1 cm. Wysypałam posiekaną w kostkę cebulkę czerwoną i wszystko przykryłam cienką warstwą majonezu i jogurtu. Na to wyłożyłam buraczki starte na jarzynówce, które uprzednio lekko posoliłam i dodałam kwasku. Przykryłam to cienką  warstwą majonezu. Na to wyłożyłam posiekane drobno  jabłko

Pieprzyć z Fantazją
przekładana sałatka ze śledzi i buraczków czerwonych 152

wymieszałam z odrobiną jogurtu naturalnego. Na spód salaterki wyłożyłam pokrojone płaty śledziowe. Kroiłam paski szerokości 1 cm. Wysypałam posiekaną w kostkę cebulkę czerwoną i wszystko przykryłam cienką warstwą majonezu i jogurtu. Na to wyłożyłam buraczki starte na jarzynówce, które uprzednio lekko posoliłam i dodałam kwasku. Przykryłam to cienką  warstwą majonezu. Na to wyłożyłam posiekane drobno  jabłko

Pieprzyć z Fantazją
Zupa z buraczków z orzechami i imbirem 136

Zupa z buraczków z pasternakiem i aromatycznymi przyprawami Składniki (dla 4 osób): 1/2 kg czerwonych buraków cebula 1pasternak smakowa oliwa 1 l bulionu warzywnego imbir 2 cm 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki oleju orzechy włoskie podprażone Przygotowanie: Pokrój cebulę, buraki i pasternak na kawałki. Na patelnię dodaj łyżkę oleju lub innego

AZgotuj!
Chłodnik litewski 179

octem do smaku.Wstawić do lodówki.Podawać chłodny, z jajami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:W przypadku, gdyby botwinka nie miała buraczków, dać botwinkę i 2 starte na tarce o grubych oczkach buraki czerwone.Do chłodnika można dodać pęczek drobno posiekanej, czerwonej rzodkiewki.Z dodatku octu lepiej nie rezygnować, gdyż zapewnia zupie piękny kolor

Gospodyni Miejska
Sałatka z buraków 314

pewno na stałe zagości ona na naszym stole. Sałatka z buraków Składniki: 500 g ugotowanych buraków 1 cebula 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól pieprz Wykonanie: Buraczki ścieramy na średniej tarce, dodajemy do nich pokrojową w  drobna kostkę cebulę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony 176

wszystkie kiszonki. Tym razem sok z buraków możemy również zastosowac do barszczu Wigilijnego. Spokojnie zdążymy ukisić nasze buraczki, a sok z nich zlany do butelki  przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni. SKŁADNIKI ok. 1 kg. czerwonych buraków 2 małe marchewki jedna pietruszka kawałek selera 1 łyżka soli niejodowanej 1 łyżka cukru 1 cebula  6-7 ząbków(...)czosnku 1 łyżeczka kminku 2 liście laurowe 2 litry wody 1 kromka chleba razowego na zakwasie WYKONANIE  Buraczki najlepsze jeśli z własnej lub pewnej uprawy. Dobrze płuczemy, obieramy w rękawiczkach, poniewaz barwią. Marchewkę seler, cebulę i pietruszkę również obieramy.  Warzywamy kroimy na większe kawałki i układamyw kamiennym garnku lub słoju. Na wierzch dodajemy pokrojone buraczki. Wsypujemy

W kuchennym oknie Ewy
Kotleciki z indyka z buraczkiem i fetą 182

gotowany lub pieczony, ja kupuję gotowe) garść pokruszonej fety 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pół małej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sól, pieprz  Przygotowanie : W misce wymieszać mięso, buraczek (pokrojony w drobną kosteczkę), koperek, pietruszkę, drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz sól i pieprz (z solą należy uważać ponieważ feta

Codzienne Gotowanie
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem 189

Dzisiaj kolejna odsłona surówki z czerwonej kapusty. Tym razem mniej zdrowa wersja, ponieważ w zamian oliwy użyłam majonezu. Czasami do dania głównego podaje po prostu ogórki kiszone lub marynowane buraczki, które uwielbiam, ale częściej goszczą u mnie świeże surówki w różnych wersjach.  Surówka(...)pyszny dodatek do obiadu, który przygotujemy w kilka chwil!!! :-) Składniki: kapusta czerwona 1/4 główki, marchew 1 szt, cebula 1/4 szt, kukurydza 1/4 puszki, majonez 4 łyżki, jogurt naturalny 3 łyżki, ocet winny do smaku, s ó l i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę drobno siekamy lub szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o  grubych

kulinarne odsłony pati
Surówka z czerwonych buraczków do obiadu 239

nią. Składniki: 1 kg długich buraków 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 łyzeczka octu winnego czerwonego 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku szczypta cukru...wg gustu, ja lubię Sposób przygotowania: Buraczki umyć i włożyć w łupinach do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Czas jest uzależniony od wielkości warzywa

Gosia gotuje
Sałatka z kiszonej kapusty i buraczków 36

Bardzo prosta, dwuskładnikowa sałatka obiadowa. Słodka za sprawą buraków czerwonych, a kwaśna przez kiszoną kapustę. Przy okazji blada kapusta nabrała rumieńców, bo nie tylko walor smakowy, ale i estetyczny jest ważny. Sałatka idealna do obiadu, my jedliśmy do kotletów schabowych. Buraki zamiast kroić w kostkę można zetrzeć na tarce, a śmietanę można zamienić na oliwę. Składniki: ? 2 buraki ugotowane(...)śmietany ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: ? Ugotowane buraki w łupinach obrać i pokroić w kostkę. ? Kiszoną kapustę pokroić. ? Wymieszać kapustę z buraczkami, śmietaną. ? Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem

To co kocham
Sałatka z kiszonej kapusty i buraczków 148

Bardzo prosta, dwuskładnikowa sałatka obiadowa. Słodka za sprawą buraków czerwonych, a kwaśna przez kiszoną kapustę. Przy okazji blada kapusta nabrała rumieńców, bo nie tylko walor smakowy, ale i estetyczny jest ważny. Sałatka idealna do obiadu, my jedliśmy do kotletów schabowych. Buraki zamiast kroić w kostkę można zetrzeć na tarce(...)cytryny • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: • Ugotowane buraki w łupinach obrać i pokroić w kostkę. • Kiszoną kapustę pokroić. • Wymieszać kapustę z buraczkami, śmietaną. • Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem

To co kocham
Frittata z botwinką i szpinakiem 122

może mieć wyjmowanego spodu.   Składniki : pęczek botwinki razem z małymi buraczkami – umytej i drobno pokrojonej – buraczki odkładamy do dekoracji pół paczki szpinaku baby – umytego pół pęczka świeżego koperku – drobno pokrojonego mała cebula czerwona drobno pokrojona pół opakowania sera feta – pokrojonego na kawałki 6 jajek ząbek czosnku przetartego przez praskę po ćwierć(...)kilka orzechów włoskich bez skorupek 100 g sera żółtego startego na tarce forma do pieczenia posmarowana masłem i podsypana mąką   Przepis na frittatę z botwinką Wymieszać botwinkę (bez buraczków), szpinak, koperek, cebulę i fetę. Jajka ubić trzepaczką razem z czosnkiem i przyprawami. Przełożyć zieleninę do formy do pieczenia, zalać masą jajeczną, posypać orzechami i serem. Udekorować małymi buraczkami

Ugotowane pozamiatane
Buraczki z cukinią na zimę w słoiki 136

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na buraczki tarte z cukinią w słoiki na zimę. Uwielbiam buraczki i nie wyobrażam sobie, żeby w naszym domu na zimę nie było buraczków, ponieważ są bogate w żelazo i kwas foliowy oraz oczyszczają organizm i wzmacniają naszą odporność. Polecam!!! Zróbcie i jedzcie je jak najczęściej. Naprawdę są pyszn(...)tego przepisu otrzymamy ok. 13 słoików po 0,66 litra Składniki: 3 kg buraczków 2,5 kg cukinii bez ziaren i skórki ½ kg cebuli 6 dużych ząbków czosnku Składniki na zalewę: 2 l wody 1 ½ szklanki octu winnego czerwonego lub jabłkowego z naturalnej fermentacji 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Dodatkowo: Pieprz w ziarenkach, ziele angielskie Wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Przepisy Babci

Proponowane wyszukiwania