buraczki czerwone - 1409 przepisów (strona:35/94)

Barszcz czerwony z botwinką 218

średniej szerokości paseczki, a obrane buraczki ścieramy na tarce jarzynowej.3. Kiedy warzywa będą miękkie dorzucamy tarte buraki i pokrojoną botwinę. Chwilkę gotujemy. (Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego).4. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i 1 chochlę gotującego się barszczu, a następnie przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy

Kuchnia domowa Ani
Buraczki na zimno z jabłkiem 157

czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.Wiecej na temat zdrowotnych właściwości buraków znajdziecie TUTAJ a póki co zapraszam na pyszne buraczki z jabłkiem, które doskonale sprawdzą się w roli obiadowej sałatki. Buraczki na zimno z jabłkiem Składniki:   4 średniej wielkości buraki 2 jabłka (najlepiej czerwone

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
TARTA Z BURAKAMI I FETĄ 273

góra-dół) około 20-25  minut. Po upieczeniu wystawiamy do lekkiego przestudzenia.      DODATKI NA TARTĘ 3 średniej wielkości buraczki duży pęczek szczypioru 1/2 opakowania sera feta (ok. 125g) 1 czerwona cebula 3 jajka 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1 duża łyżka cukru brązowego  szczypta soli(...)Buraczki ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy starty buraczek. Dodajemy brązowy cukier i szklankę wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, tymianek, odrobinę soli (niekoniecznie). Przygotowany buraczek wykładamy na tartę. Pokruszoną fetę układamy na wierzchu.Jajka roztrzepujemy razem ze śmietaną i polewamy tartę.Posypujemy całość posiekanym

WYSPA SZCZĘSLIWA
BARSZCZ Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I SOCZEWICĄ 94

Rozgrzewający, sycący barszcz czerwony z dużą ilością korzeniowych warzyw, pieczonymi burakami oraz soczewicą z puszki.  Ugotowałam go na bulionie warzywnym ( jeśli nie mamy domowego bulionu

cool and minty
Śledziowa sałatka z buraczkami i serkiem 85

Zapewne większość z Was jadła sałatkę śledziową z buraczkami. Ja postanowiłam w tym roku przygotować inną jej wariację. I tak też powstała sałatka śledziowa z buraczkami i serkiem. Jest pyszna i delikatna w smaku. Koniecznie musicie kiedyś spróbować.   SKŁADNIKI 1 słoik śledzi w zalewie octowej 1/2 czerwonej cebuli 1 duży słoik ogórków konserwowych 1 pęczek koperku(...)słoika buraczków wiórki 150 g serka śmietankowego (np. Almette) sól, pieprz WYKONANIE Buraczki odsączyć na sitku z zalewy. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Ogórki pokroić w niewielką kostkę. Koperek posiekać. Tak przygotowane składniki przełożyć do miski, dodać serek śmietankowy i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem

Passions hobbies life
Sałatka z buraczkami i kiszonymi ogórkami 434

nieskomplikowana :) Przepis mam od koleżanki Uli.Składniki:5 niedużych buraków (gotowanych lub z zalewy, np. takich - KLIK)4 ugotowane jajkakilka ogórków kiszonych1-2 jabłka1 czerwona cebulamajonezewentualnie sól i pieprzSposób przygotowania:1. Buraczki, ogórki kiszone, jabłka i jajka kroimy w kostkę.2. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Mieszamy.3. Podajemy schłodzoną.4. Dobrze smakuje już po kilku

Kuchnia domowa Ani
Chłodnik z botwinką 181

ogórków - ilość zależy od soku i naszych upodobań.pęczek koperkupęczek szczypiorkuopcjonalnie kwaśna śmietana 18% do dodania, aby chłodnik był bardziej kremowyprzygotowanieBotwinkę umyć. Buraczki obrać  pokroić na mniejsze kawałki - ja kroję w paski. czerwone łodyżki buraczane też skroić. Wybrać najładniejsze liście, dowolną ilość,  nie lubię dodawać ich zbyt dużo, pokroić na mniejsze kawałki - nie za drobne(...)Wszystko włożyć do garnka, zalać niewielką ilością, dodać nieco soku z cytryny ( aby buraczki nie straciły koloru, ale nie jest to niezbędne przy tak krótkim gotowaniu), dodać kostkę rosołową - chyba ,że jesteśmy jej zagorzałym przeciwnikiem, wtedy nie dodawać, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 5 minut, aż buraczki będą tak miękkie jak lubimy. Lubię lekko chrupiące. Ten etap szykowania

Stare Gary
Żabie udka i sałatka z młodych warzyw z czerwoną quinoą i emulsją rabarbarową 132

więc nie mogłabym nie wrzucić ich tutaj. Były pyszne. Razem z quinoą i żabimi udkami stworzyły wyjątkowy obiad.  Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 16 żabich udek (na 2 porcje) 2 młode buraczki 3 młode marchewki 1 młoda pietruszka 2 małe młode ziemniaczki 1 mała dymka ze szczypiorkiem garść świeżych listków mięty 2 łyżki musu z rabarbaru(...)przepis) 1 łyżka ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno mąka z czerwonej soczewicy klarowane masło do smażenia sól pieprz  Wykonanie: Warzywa (ziemniaki, buraki, marchewkę i pietruszkę) starannie szorujemy, gotujemy na parze i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie kroimy w plasterki, układamy na talerzach, posypujemy quinoą, miętą, siekaną dymką ze szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec skrapiamy emulsją rabarbarową

Quinoa Raz!
Sałatka z buraczkami i grzankami 121

Sałatka z buraczkami i grzankami to kompozycja kilku idealnie dobranych składników, które łączą się ze sobą tworząc wyjątkowy smak. Przygotowując tą sałatkę możecie użyć gotowych, gotowanych buraków, które dostanie w markecie, albo przygotujcie je sami. Buraki mogą być pieczone, lub gotowane. Uważam, że znacznie(...)lepsze są te pieczone, dlatego w tym przepisie wykorzystam właśnie pieczone buraki. Zobacz również: Surówka z pieczonych buraków Składniki 2 duże buraki natka pietruszki czerwona cebula pieczywo razowe oliwa pieprz sól Sałatka z buraczkami i grzankami – przepis Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy je ok. 1 godz 45 minut w temperaturze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Buraczki duszone z wiśniami i korzenną nutą 134

przyprawy, dodać pokrojone buraczki, wiśnie i sok z wiśni. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Dodać rodzynki, chili, tymianek oraz sol i pieprz do smaku. Poddusić jeszcze 2-3 minuty. Podawać na goraco jako przystawkę do mięs. Ja jadłam również na zimno z serem pleśniowym i tez było super. Gorąco polecam :) ps. gałązki czerwonej porzeczki, tylko jako

Gosia gotuje
Sałatka śledziowa z buraczkami 65

Sałatka śledziowa z buraczkami to super prosty przepis na niezwykle smaczne śledzie z warzywami. To uniwersalny i szybki sposób na podanie śledzi, nie tylko w Święta. Zapraszam po sprawdzony przepis. SKŁADNIKI: 600 g płatów śledziowych słoik buraków tartych (wiórki) 290 g 1 czerwona cebula 2 jajka ugotowane na twardo 5 ogórków konserwowych 3 spore łyżki majonezu łyżka posiekanego(...)octowej i od razu je posiekać robiąc sałatkę. Śledzie dokładnie osusz, posiekaj w drobną kostkę. Ułóż je w misce, dodaj posiekane drobno składniki: obraną czerwoną cebulę, jajka ugotowane na twardo, ogórki konserwowe. Następnie dołóż buraczki tarte oraz majonez, dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Jeśli lubisz dodaj łyżkę lub dwie posiekanego świeżego koperku. Sałatkę na talerzu udekoruj gałązkami

Zasmakuj Kuchni
Soczysta kaczka pieczona w całości 54

pieczona. Kaczka pieczona      Z czym podawać kaczkę pieczoną - moim skromnym zdaniem, jest wiele możliwości. Ja najbardziej lubię ją z tartymi buraczkami na ciepło ( przepis tutaj>>> ) lub surówką z czerwonej kapusty ( przepis tutaj>>> ) i ziemniakami tłuczonymi z koperkiem. Oprócz tego mięso można podać z pieczonymi ziemniakami, kopytkami ( przepis tutaj

Moja Książka Kucharska
Sałatka z cielęciną i grillowaną papryką 77

dostarczą witamin i składników odżywczych. Sałatkę przygotujecie dosłownie w 20 minut, więc zrobicie ją chwilę przed podaniem. Sprawdź przepis na Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami Składniki (na jedną porcję) 100g cielęciny 1/2 czerwonej papryki miks sałat (1 garść) 60 g cukini sól pieprz oregano oliwa z oliwek Sałatka z cielęciną i grillowaną papryką – przepis Mięso myjemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka Temida 122

Temida Sałatka z buraczkami i śledziem, znakomicie pasuje na różne uroczystości lub święta. Składniki: ·        4 buraczki ·        2 marchewki ·        4 ziemniaki ·        ½ płatów śledziowych ·        Cebula czerwona

Kulinarna Chwila