buraczki czerwone - 1409 przepisów (strona:32/94)

Zupa buraczkowa 68

Zupa buraczkowa to smaczna propozycja na obiad. Prosta do zrobienia, pyszna i rozgrzewająca zupa o pięknym, czerwonym kolorze. Składniki oraz sposób przygotowania: Buraczki na parze, lub gotowane w mundurkach starkować odstawić na bok. Włoszczyznę, ziemniaki pokroić w kostkę zalać zimną wodą dodać jarzynkę lub sól, ziele angielskie i liść laurowy, trzy łyżki smalcu gęsięgo, dwa ząbki czosnku

Wasze Przepisy
Modre Kimchi, czyli kimchi z czerwonej kapusty 148

kimchi z czerwonej kapusty zainspirował mnie przepis z książki “Kiszonki i fermentacje”. Aleksander Baron przedstawił pomysł na Polskie kimchi z czerwonej kapusty, ze stynką . Nie odtworzyłam tej wersji, przygotowałam natomiast modre kimchi według przepisu, z którego zwykle przygotowuje klasyczne kimchi. Zamieniłam kapustę pekińską na kapustę czerwoną, czyli modrą, a zamiast dymki dodałam czerwoną cebulę(...)m.in. w Kuchnie Świata .  Jeżeli chcemy przygotować wegańskie kimchi z czerwonej kapusty pomijamy sos rybny i zamieniamy na dodatkową łyżkę sosu sojowego. Składniki KIMCHI 2 kg czerwonej kapusty tzw. modra kapusta 2 – 3  l wody 200 g soli 200 g marchewki 100 g czerwonej cebuli 100 g białej rzodkwi PASTA KIMCHI 200 ml wody

Tajemnice Smaku
Kopytka z burakami 93

>Kopytka z burakami to propozycja na urozmaicenie domowego obiadu. Do standardowego ciasta na kopytka dodać należy startego ugotowanego buraka, aby zmienił się nie tylko kolor, ale

niecodziennikpary
Kaczka z buraczkami w winie i rozmarynie 82

pięknym, żywo czerwonym kolorem, możliwym do uzyskania wyłącznie z odmiany Carmenere. Kompozycja jest jedwabiście gładka i wyjątkowo aromatyczna, a degustacja zachwyca bogactwem smaku z dominującą nutą dojrzałych malin, truskawek i pieprzu. Intensywny aromat cechuje się wyjątkową soczystością i elegancją- CONO SUR, Carmenere SKŁADNIKI: 1 pierś z kaczki 3 ugotowane buraki 2 łyżki syropu klonowego 80 ml czerwonego wina (użyłem(...)różowa i soczysta w środku. Usmażoną pierś kaczki układamy na ręczniku papierowym skórą do góry, aby mięso odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy syrop klonowy i dodajemy czerwone wino. Dodajemy świeży rozmaryn i buraczki pokrojone w talarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy zimne masło, które zagęści sos. Pierś kaczki kroimy na trzy części, układamy na buraczkach

kulinarnyJa
Ekskluzywny buraczek ;) 122

Ekskluzywny buraczek Buraczki o tej porze roku rządzą jak zawsze mojej kuchni . Domownicy je uwielbiają więc tym bardziej zapraszam je na obiad . Żeby nie wiało

Ogrodnik w podróży
Bitki wołowe 118

dajemy wino, deglasujemy patelnię, zawartość wlewamy do garnka. Ognień zmniejszamy do minimum. Mięso dusimy ok. 1-1,5 godziny. Wskazówki : Podawać z tłuczonymi ziemniakami, kluskami, czerwoną kapustą, surówką z białej lub buraczkami

Kopystką po garach
Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych 190

W pochmurne i ciemne dni trzeb nam dodatkowej dawki zarówno koloru jak i witamin. Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych idealnie się sprawdzi na poprawę

sierotka maRysia w kuchni
Barszcz ukraiński 96

palcach jednej ręki, serio! :) żałuję i biję się w pierś, bo jest warta pracy jaką w nią trzeba włożyć i moi drodzy wiele, wiele więcej :) Buraczki w dłoń! Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków, waga po obraniu 200 g ziemniaków, waga po obraniu 100 g marchwi, waga po obraniu 1 l wody 2 łyżeczki pasty bulionowej, przepis znajdziecie TUTAJ

MamaOskarka
Zrazy z boczkiem i cebulką – pyszny przepis 183

niedzielny obiad dla całej rodziny. Możemy je podać nie koniecznie z ziemniakami, ale np. z kaszą pęczak albo kaszą jęczmienną. Jako surówkę polecam np. buraczki z cebulką , lub surówkę z czerwonej kapusty. Zrazy z boczkiem i cebulką - składniki: 10 plastrów karkówki 4 ogórki konserwowe/kiszone boczek wędzony (10 plastrów) 3 cebule musztarda francuska sól, pieprz Zrazy z boczkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa buraczkowa 153

dawno temu..jak buraczki rosły jeszcze na działce..najpierw była botwinka, ale moje córki za bardzo jej nie lubią, więc później z większych buraczków była zupka.. kilka buraków czerwonych 1 -2 marchewki 2 łyżki masła wywar z kurczaka ziemniaki 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz listek, ziele 1-2 łyżki octu Do garnka z wywarem , dodać

Moje domowe kucharzenie
SAŁATKA Z CZERWONYCH BURAKÓW Z OGÓRKIEM KISZONYM 167

witaminy z grupy B ale przede wszystkim pozytywnie wpływają na trawienie  dzięki dużej zawartości błonnika.   Składniki:  5-6 średniej wielkości ugotowanych buraczków  2 duże ogórki kiszone  1 czerwona cebula 1 kwaśne jabłko  sól, czarny pierz łyżeczka cukru  oliwa  Sposób przyrządzenia Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, doprawić solą, cukrem i pieprzem

pieprzny smaczek
Pieczone nadziewane ziemniaki. #dobrejadło 133

były prawie miękkie.  Farsz zrobiliśmy z pieczarek, które wcześniej pokroiliśmy w drobną kosteczkę i lekko przesmażyliśmy. Dodaliśmy do nich fasolę czerwoną, jednego buraka. My użyliśmy gotowanego buraczka, którego można kupić w markecie, ew. skorzystajcie z tych buraczków, które użyliście do barszczu na święta. Farsz rozgniatamy widelcem skupiając się głównie na rozgnieceniu fasoli. Dodajemy przyprawy i dobrze

vegetanie
Buraczki z jabłkiem i cebulą 209

Buraczki z jabłkiem i cebulą...Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek.Cebula posiekana w drobną kosteczkę.Skropione olejem i sokiem z cytryny.Oprószone natką pietruszki.Pyszny dodatek do obiadu.Polecam! Składniki:4 średnie, czerwone buraki;2 średnie jabłka;1 średnia cebula;2 łyżki soku z cytryny;2 łyżki oleju;2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;Sól;Pieprz.Spos

Gospodyni Miejska
Sałatka śledziowa z burakami, jajkiem i papryką 119

barszczu 2 ugotowane marchewki też z barszczu 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy około 5 płatów śledziowych np: z zalewy octowej      1 duża cebula czerwona 2,3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Buraczki, marchewkę, jajka, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.Śledzie kroimy w paseczki. Z kukurydzy

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z czerwonej kapusty. 296

robię w różnych wersjach, ale teraz po raz pierwszy zrobiłam z dodatkiem majonezu. Majonez w surówkach nie jest mi obcy. Dodawałam go nawet do buraczków i bardzo mi to smakowało. Natomiast do czerwonej kapusty nigdy . Okazało się, że to był świetny pomysł. Majonez dodał kapuście łagodności i delikatności. Coś mi się zdaje, że to będzie moja ulubiona surówka

Agusiowe smakołyki
Roladki z kurczaka zawinięte w boczek 112

Czerwone pesto, które robiłam wcześniej. Do tego tarta gouda, buraczki i ziemniaczki z koperkiem i obiad gotowy :) Roladki z kurczaka zawinięte w boczek składniki: 2 piersi kurczaka  2 łyżki czerwonego pesto (przepis)  około 1/2 szklanki tartego sera gouda 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka około 10 plasterków cienko pokrojonego boczku Roladki z kurczaka

Delusional Trine
Marynowane buraczki do barszczu 86

Uwielbiam w okresie zimowym przygotowywać barszcz czerwony. Nie zawsze mam czas, aby przygotować swój zakwas więc często używam tych buraczków oraz ich marynaty, aby wzbogacić smak barszczu.  Takie buraczki można też wykorzystać do przygotowania sałatki do obiadu. Przepis na sałatkę pojawi się  tutaj już niedługo :) Marynowane buraczki do barszczu Składniki: 2 kg małych buraków

Kuchnia moimi oczami
Sałatka z buraczków. Buraczki z papryką na zimę. 88

Kolejny przepis na przetwory zimowe, tym razem robiłam buraczki tak jak co roku, gdyż wszyscy je bardzo lubimy. Zawsze przygotowuję około 40 słoiczków. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z buraczków Składniki Składniki: 3 kg buraków ½ kg papryki czerwonej 3 duże cebule (najlepiej cukrowe) Składniki na zalewę: 1 szklanka wody (250 ml) ¾ szklanki octu (250 ml) ¾ szklanki cukru(...)płaska łyżka soli Dodatkowo: 1 szklanka oleju rzepakowego Instrukcje Buraczki gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. (lekko odciskamy) przekładamy do dużego garnka lub miski i zalewamy zalewą. Zalewa: wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, dodajemy paprykę i cebulę startą na tarce o dużych oczkach i gotujemy przez 10 minut, przelewamy do buraczków. Dodajemy

To co lubię - gotuję i polecam