blog: Kanarkowa Sałata z malinami, kozim serem i młodą marchewką ; blog: Inspirowane naturą Chrupiąca szarlotka ; blog: Marcepanowa kuchnia Mus owocowy z miodem ; blog: Czerwień i błękit Czekoladowy omlet z czerwoną porzeczką ; blog: Smiling shrimp Surówka młodej kapusty i kopru włoskiego (fenkułu) ; blog: Czerwień i błękit Ogórki z miodem i musztardą (2 sposoby) ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Bułki(...)naciowym ; blog: Czerwień i błękit Sałatka na smaczny i zdrowy lunch do pracy ; blog: Take it Izzy Batoniki bounty ; blog: Smiling shrimp Koktajl biało-czerwony ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pieczone młode buraczki ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Msemen - marokańskie naleśniki z polskim miodem ; blog: piekarz-kucharz-garkotłuk
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj moja ulubiona majowa zupa z młodymi buraczkami- po prostu pycha! :) Idealna w swej prostocie, gotuje się prawie sama :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1
Czerwona Porzeczkacytryny parę łyżek kwasu buraczanego (opcjonalnie) pęczek koperku przygotowanie Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obrać, umyć pokroić w kostkę. Botwinkę umyć. Buraczki obrać pokroić na mniejsze kawałki - np w półplasterki. Czerwone łodyżki buraczane też skroić. Wybrać najładniejsze liście, dowolną ilość, pokroić na mniejsze kawałki - nie za drobne odłożyć na bok. Do rosołu dodać warzywa
Stare Garystanowi poniższa propozycja - przepis mojej mamy na zimową sałatkę z buraczków o wyrazistym smaczku zaostrzającym apetyt na więcej!:) Sałatka z buraczków i papryki Składniki: 5 kg buraków 1 kg czerwonej papryki 8 cebul zalewa: 2 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Buraki umyć, zalać zimną wodą, gotować około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaTatar chodził za mną od 2 tygodni, natomiast śledź od kilku dni.. A może tatar ze śledzia? I tak się stało. Poszukiwałem fajnego przepisu i
Snejkusiowe Przepisytrzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 3 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie wodę). Buraczki nie obrane i ziemniaki obrane skropić olejem lub oliwą z oliwek i zawinąć każde warzywo oddzielnie ( buraczki razem i ziemniaki razem) przełożyć do brytfanki i piec 1 godz. w 190 st. Po tym czasie wbić nóż(...)niewielkie dzwonka. Buraczki pokroić na cienkie talarki a talarki w krótkie zapałki. Upiec oprószone solą w folii aluminiowej lub ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale niezbyt długo, by pozostały jędrne, nie rozpadnięte, odcedzić. Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić
Kubki smakusmaku Dodatkowo: cukinia 300 g jajko 3 szt bułka tarta sól pieprz do smaku Jesienne dodatki: grzyby marynowane buraczki marynowane Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy , kroimy w plastry. Osuszamy piersi doprawiamy solą, pieprzem i papryką mieloną czerwoną. Maczamy pierś w jaju , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym z obu stron na rumiany kolor(...)stron . Kiedy już mamy usmażona , zalewamy jajem które nam zostanie . Na talerz przekładamy ugotowane ziemniaki , dodajemy pierś i cukinie usmażoną w jaju. Do tego marynowane grzybki i buraczki . Obiad przepyszny
Różowa kuchniaUszka wigilijne muszą koniecznie wystapić w towarzystwie czerwonego barszczu. Na ten barszcz czekam cały rok, bo tylko wtedy smakuje tak wyjątkowo. Wykonanie jego jest bardzo proste. Jest to czysty barszcz na bazie wywaru warzywnego. Jeśli nie jest to wersja wigilijna, można dodać wędzonego boczku lub innej wędzonki. Składniki: ? 6 buraczków średniej wielkości ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 2 cebule
To co kochammuszą koniecznie wystapić w towarzystwie czerwonego barszczu. Na ten barszcz czekam cały rok, bo tylko wtedy smakuje tak wyjątkowo. Wykonanie jego jest bardzo proste. Jest to czysty barszcz na bazie wywaru warzywnego. Jeśli nie jest to wersja wigilijna, można dodać wędzonego boczku lub innej wędzonki. Składniki: • 6 buraczków średniej wielkości • 2 marchewki • 1 pietruszka
To co kochamzatem polecam, bo jest znacznie tańszy. Składniki : 150 g makaronu ze szpinakiem 200 g tuńczyka w oleju 2 średnie konserwowe buraczki 4 jajka 2 kiszone ogórki 5-6 marynowanych pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 główki dowolnej sałaty kila gałązek pietruszki Sos: 3 łyżki oleju odcedzonego z tuńczyka 4 łyżki majonezu Winiary dekoracyjny 1 łyżeczka(...)dente z solą i 1 łyżką oleju, odcedziłam i lekko przestudziłam. Jajka ugotowałam na twardo, również ostudziłam obrałam, pokroiłam w plasterki. Podobnie ogórki, cebulę i buraczki. W słoiczku umieściłam wszystkie składniki sosu, zakręciłam i porządnie wymieszałam. Na dużym półmisku ułożyłam umytą, osuszoną i lekko porozrywaną sałatę, a na nie makaron.Delikatnie polałam po całości sosem
Gosia gotujewołowego około 200-250 gram 150 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe gałązka rozmarynu ziele angielskie 2 łyżki dżemu Łowicz 100 % z owoców Czarny Bez 2 łyżki tartych buraczków konserwowych 3 ząbki czarnego czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 liście czerwonej salaty garść roszponki kilka plasterków(...)stopni około 40 minut. Pieczarkę kroimy w plastry i grillujemy na patelni wysmarowanej klarowanym masłem, delikatnie solimy. Sos przygotowujemy blendując dżem z czarnego bzu z buraczkami, czarnym czosnkiem, sokiem z cytryny, wodą i oliwą z oliwek. Plaster serca wołowego marynujemy przez noc w winie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i rozmarynu. Należy wyjąć mięso z lodówki
Quinoa Raz!cukier, pieprz, kwasek cytrynowy Botwinkę umyłam, oddzieliłam buraczki od łodyg. Cebulę pokroiłam w piórka. Buraczki pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka razem z cebulą i dolałam ok 600 ml wody. Zagotowałam. Po ok. 5 minutach dodałam pokrojone łodygi i odrobinę soli. Gotowałam do miękkości i wlałam koncentrat barszczu czerwonego. Zagotowaną botwinkę odstawiłam do całkowitego ostygnięcia(...)pieprzem, kwaskiem i cukrem. Odstawiłam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie schłodzony chłodnik podawałam z ugotowanym na półtwardo jajkiem. Notatki: * botwinkę gotuję kiedy buraczki są jeszcze małe, jeśli mamy duże buraki to można dolać więcej wody, jogurtu i maślanki, miałam pęczek botwinki z własnego ogrodu, w sklepowych pęczkach buraki są dość duże * jeśli
Pieprzyć z Fantazjącukier, pieprz, kwasek cytrynowy Botwinkę umyłam, oddzieliłam buraczki od łodyg. Cebulę pokroiłam w piórka. Buraczki pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka razem z cebulą i dolałam ok 600 ml wody. Zagotowałam. Po ok. 5 minutach dodałam pokrojone łodygi i odrobinę soli. Gotowałam do miękkości i wlałam koncentrat barszczu czerwonego. Zagotowaną botwinkę odstawiłam do całkowitego ostygnięcia(...)pieprzem, kwaskiem i cukrem. Odstawiłam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie schłodzony chłodnik podawałam z ugotowanym na półtwardo jajkiem. Notatki: * botwinkę gotuję kiedy buraczki są jeszcze małe, jeśli mamy duże buraki to można dolać więcej wody, jogurtu i maślanki, miałam pęczek botwinki z własnego ogrodu, w sklepowych pęczkach buraki są dość duże * jeśli
Pieprzyć z Fantazjąskładników: kilku pęczków botwinki, kopru, czosnku octu, soli i wody. Botwinkę pasteryzowaną na zimę warto przygotować właśnie teraz, kiedy młode liście i buraczki są najsmaczniejsze. Przygotowując przetwory na zimę koniecznie sprawdź ten przepis marynowana czerwona cebula . Botwinka marynowana do słoików na zimę, to najlepszy sposób, aby cieszyć się smakiem pysznej zupy, gdy za oknem śnieg(...)mróz. Botwinka w słoikach na zimę przepis proporcje na 5-6 słoików o pojemności 500 ml 4 pęczki botwinki z dość dużymi buraczkami, 2-3 średnie buraki ćwikłowe 2 pęczki koperku 6 dużych ząbków czosnku 2 litry wody 2 płaskie łyżki soli kamiennej do przetworów 3 łyżki cukru po 4-5 ziarenek pieprzu na każdy słoik
Cztery Fajeryskórki. Pokroić je w duże kawałki i delikatnie podsmażyć na patelni z octem balsamicznym, aż ocet się zredukuje. Buraczki przenieść do salaterki, delikatnie oprószyć pieprzem cayenne, pokruszyć ser feta, dodać słonecznik, rukole i garść czerwonych porzeczek. Można delikatnie skropić oliwą, lub sosem balsamicznym . Tu znajdziecie przepis na sos balsamico. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk