buraczki czerwone - 1409 przepisów (strona:44/94)

CHŁODNIK Z BURACZKAMI! IDEALNY PRZEPIS NA OBIAD NA UPALNY DZIEŃ! 156

najpierw pół ząbka, sprawdź smak i dopiero dodawaj resztę ilości) - 1/6 cebuli czerwonej - 1 dymka ze szczypiorem - młode liście szczawiu czerwonego (może też być młoda botwinka) - 1-2 rzodkiewki - sól, pieprz - sok z cytryny (do smaku, ja zużyłam 1/2 cytryny)  WYKONANIE: - Do misy blendera włóż buraczki, śmietanę, cebulę, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny, całość zmiksuj

SMYKWKUCHNI
Karkówka z serem Korycińkim 187

plasterków sól himalajska zmielona do doprawienia karkówki pieprz ziołowy do smaku papryka czerwona mielona słodka do natarcia karkówki Dodatkowo: ziemniaki z wody koperek marynowane pikle  w zalewie korniszonowej ( Tego nie kupicie w sklepie, sama robię wiec można zamiast pikli dać korniszony) buraczki marynowane Wykonanie: Karkówkę wymaczamy w odzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy plastry prawie(...)końca, moja grubość miała każdego plastra 1.1/2 cm możecie zrobić 1 cm jeśli chcecie cieńsze mieć. Każdy plaster oraz całe mięsko nacieramy solą.pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką.Po między plastry mięsa wkładamy ser koryciński pokrojony w plastry i pomidory suszone.Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i przekładamy nasze mięsko.Zawijamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy

Różowa kuchnia
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę 80

sałatki z czerwonej kapusty na zimę zawsze dodajemy goździki, jeśli za nimi nie przepadasz, możesz oczywiście je pominąć. Warto również pamiętać, że czerwona kapusta to źródło zdrowia. Posiada dużo więcej (6 -8 razy) witaminy C od swojej białej siostry. Mnóstwo probiotyków, polifenoli antocyjanów oraz dużą zawartość żelaza i witaminy A. Co można zrobić z czerwonej kapusty(...)cytryny i garścią rodzynek. Po prostu pycha Sałatka z czerwonej kapusty na zimę w słoikach, to naprawdę godny uwagi przepis na przetwory. Przepis na sałatkę z czerwonej kapusty na zimę, to jedna z wielu propozycji na weki, jakie znajdziesz na Naszym Blogu. Polecamy także domowy przepis na kiszone buraczki oraz na sałatkę z zielonych pomidorów i papryki

Kuchnia Na Wypasie
ĆWIKŁA Z CHRZANEM 135

jajek na twardo,wędlin,pasztetów i dań mięsnych. Na Wielkanoc z dodatkiem czerwonego wina. Składniki: 1kg buraków czerwonych 1/2 szklanki czerwonego wina chrzan ( u mnie 5 łyżek swojskiego chrzanu) sól,pieprz sok z cytryny Buraczki oczyścić,ugotować ze skórką.Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. ( Chrzan,jeśli jest korzenny - oczyścić,zetrzeć drobno

Niespełnione zdolności kulinarne
Surówka z buraków ćwikłowych 148

warzyw. Prosta, bo nie trzeba tychże buraków piec, ani gotować. Jedyne co warto, to założyć rękawiczki ochronne, żeby nie mieć później czerwonych rąk od soku z buraków. Jakiś czas temu pod przepisem na sandacza z buraczkami otrzymałam komentarz, że gotowane i tarte buraczki to nie surówka. Przyznam, że do tamtej pory nigdy nad tym nie myślałam

Dietolog
Cłodnik buraczany z krakusem 193

zwłaszcza o tej porze roku. Smacznego.   Składniki :  2 pęczki botwinki  5-6 ogórków 1l kefiru koncentrat barszczu czerwonego Krakus świeży koperek, szczypiorek  opcjonalne dodatki : ziemniaki, ugotowane jajka  Przygotowanie : Łodygi i małe buraczki z botwinki pokroić drobno (liści nie wyrzucajcie, sprawdzą się idealnie np. do zrobienia pysznego smoothie), wrzucamy je do garnka zalewamy połową

zdrowa vege kuchnia
Botwinka 158

przepis jest przepisem mojej babci, taką botwinkę pamiętam i od babci z ogródka botwinę mam. Składniki spory pęk botwiny (młode buraczki z liśćmi) ząbek czosnku pęczek koperku i trochę natki pietruszki 2 żeberka mała czerwona cebula śmietana 18% niepełna łyżka octu pieprz ziołowy sól himalajska różowa 1 listek laurowy i 3 ziela angielskie 1 mała marchewka Do garnka

Z Kuchni Do Kuchni
Barszczyk czerwony z marynowanych buraczków. 216

Barszcz czerwony przygotowuję na różne sposoby, dziś proponuję chyba najlepszy z nich. Barszczyk z marynowanych buraczków. Buraczki zamarynowałam niedawno,dzisiejszy barszczyk jest z buraczków przetworzonych w poprzednim sezonie. Polecam :) Składniki - słoik marynowanych buraczków* - żeberka surowe wieprzowe ok. 30-40 dkg - kawałek wędzonego boczku ( lub innej wędzonki ) - marchewka, pietruszka, kawałek selera - cebula, czosnek - ziele angielskie,listek laurowy

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka obiadowa z buraczków, czerwonej cebuli 146

jeszcze smaczniejszą sałatkę, z dodatkiem zeszklonej czerwonej cebuli i sezonowych owoców, ale w zastępstwie możesz użyć rodzynek lub suszonej żurawiny. Składniki: 60 dkg buraków 2 duże czerwone cebule 2 łyżeczki starego imbiru 3-4 łyżki octu winnego 1 łyżka miodu/cukru sól, pieprz 2 łyżki oleju śliwki/rodzynki/żurwina Wykonanie: buraczki wyszorować i ugotowć do miękkości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczane kaszotto 149

wartościowego. Wtedy właśnie na ratunek przychodzą słoiki, przywiezione z domu i w pocie czoła wtargane na trzecie piętro, gdzie znajduje się moja siedziba. Tym razem, przekopując zapasy odnalazłam babcine buraczki. Chwila zastanowienia, pomysł, trochę improwizacji i tak oto lądują one w garnku z kaszą gryczaną i dodatkiem ricotty. Kolor  i smak zaskakują każdego, kogo częstuję tą potrawą... Gwarantuje(...)zetrzeć na tarce)  - kasza gryczana niepalona (100g- świetnie sprawdza się też jaglana) - ricotta (4 łyżki- ok.100g) - czerwona cebula (połówka) - ząbek czosnku - sól morska, pieprz - rozmaryn - sok z cytryny (1 łyżka) Wykonanie: Kaszę zalać wrzątkiem i gotować ok. 10 min. Dodać buraczki, posiekaną cebulkę i czosnek, podlać wodą i dusić pod przykryciem kolejne 10 min (do czasu

Gawron w rosole
Zupa buraczkowa 118

dodać buraczki, ziemniaki, pokroić marchewkę z rosołu oraz zaprawić całość śmietaną. Mam nadzieję, że ta prosta zupa z wykorzystaniem buraczków przypadnie wam do gustu. Najlepsza jest na drugi dzień, albo przynajmniej po kilku godzinach odstania, aż wywar przejdzie smakiem buraczków. Podajcie ją z koperkiem lub natką pietruszki. Na zdrowie! Zobacz też: Krem z cebuli i czerwonej(...)wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso drobiowe, aby się nie rozpadło. Wołowinę zostawiamy w wywarze, ponieważ wymaga dłuższej obróbki. 4 Następnie buraczki oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do gotującej się zupy. Gotujemy około 20 minut, aby ziemniaki zmiękły. 5 Na samym końcu zaprawiamy zupę śmietaną. Chochlą odlewamy odrobinę

Kuchnia Bazylii
BURGERY (KOTLETY) Z WOŁOWINY 95

mielone lub bez bułki usmażyć na patelni grillowej. Gotowe burgery podaję na talerzu, z brokułami z wody (lub patelni), buraczkami tartymi i frytkami, na bogato! Można także w bułce z dodatkiem sałaty, ogórka kiszonego, pomidora, cebuli czerwonej, sosu majonezowego i ketchupu. Dziś u mnie wersja na talerzu. Gdy komponuję gotowe danie cieszę się jak nic, bo obiady domowe(...)zmielony pieprz szczypta mielonej kolendry, ostrej papryki i czosnku olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia kotletów lub patelnia grillowa – bez bułki i bez oleju do podania buraczki tarte, brokuły z wody lub patelni, frytki/ziemniaki z wody albo bułka z dodatkami PRZYGOTOWANIE BURGERÓW: Mięso mielone z wołowiny wkładam do większej miski, dodaję startą cebulę i marchewkę. Dodaję

Zasmakuj Kuchni
Buraczki z papryką 143

Sałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków  3 czerwone papryki  3 cebule szklanka wody  3 łyżki octu  2 łyżki cukru 2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Buraki gotujemy i obieramy ze skórki dopiero gdy przestygną. Ścieramy na tarce(...)mięsa. Cebule obieramy i też szatkujemy.Z wody, octu, cukru i soli robimy zalewę. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy paprykę i cebulę.  Po kwadransie dodajemy buraczki i olej i gotujemy razem kolejny kwadrans na małym ogniu.Do robienia zalewy polecam przygotować własny ocet z jabłek

prawdziwe jedzenie
Duszone udko indyka z buraczkami 34

sól, pieprz do smaku ? 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny Buraczki ? 1 opakowanie mrożonego puree z buraczków ? 2 łyżki masła ? garść rodzynek ? 1/2 opakowania mrożonych śliwek bez pestek ? 1 jabłko ? 2 łyżki miodu ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżka octu winnego Sos wiśniowy ? 1 opakowanie wiśni bez pestek ? 100 ml czerwonego wytrawnego wina ? 1 łyżeczka cukru ? 1 łyżka masła ? cynamon

To co kocham