tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik
Kulinarne przygody Gatitymnie 23x35 cm) i zapiekamy na złoty kolor, ok 10-15 minut w 180 st. C Masa serowa: 1 kg dobrego twarogu 4 żółtka szklanka cukru 2 budynie 2 szklanki mleka pół szklanki oleju Ucieramy żółtka z cukrem do białości, następnie dodajemy pozostałe składniki i krótko miksujemy, tylko do uzyskania jednolitej masy. Ser wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy
Cynamonowe szczęściemasła Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera (może być z wiaderka) 5 dużych jajek ok. 3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej-w zależności od upodobań) 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 2 szklanki śmietanki 30% Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Wykonanie: Spód: Biszkopty drobno kruszymy do miski (na miałki proszek), dodajemy kakao oraz roztopione masło
Kuchnia MagdaLenymielonego twarogu lub 1,100g sera b.gęstego (u mnie Mój Ulubiony Wieluń, stąd taka ilość 2x450g+200g) - 250g masła - 4 jajka (dałam 5 mniejszych) - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 szklanka cukru, u mnie po 1/2 szklanki ksylitolu i cukru trzcinowego (lub więcej, gdy preferujemy bardziej słodkie ciasta
Smaczne Zdrowewydania serników. Ten upiekłam na jedne ze Świąt Wielkanocnych. Przepis przeniesiony z poprzedniego bloga. Masa serowa: 700 g twarogu 100 g masła 1 szkl. pudru cukru 4 jajka 1 budyń śmietankowy na 3/4 l otarta skórka z 1 pomarańczy
Kolorowa kuchnia Elkibardzo wielkanocny. Sernik upieczony kilka lat temu na Wielkanoc,przepis przeniesiony z poprzedniego bloga. Masa serowa: 700 g twarogu 100 g masła 1 szkl. pudru cukru 4 jajka 1 budyń śmietankowy na 3/4 l otarta skórka
Kolorowa kuchnia Elkijajka 1/2 szklanki miałkiego cukru lub cikru pudru 1 łyzeczka aromtu wanilioweggo (opcjonalnie) 60 ml oleju rzepakowegp (lub 100 ml oleju bez masła) 50 g masła lub margaryny budyń śmietankowy lub waniliowy 3 łyżki gęstej kwaśnej smietany 1/2 szklanki orzechów i bakalii Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 180*C Wyłożyć salaterki papierem do pieczenia pomagając sobie obciązając go szklankami by dobrze
Sztuka gotowania w/g Samiryformy 1,5 szklanki cukru 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 słoik marmolady lub dżemu z czarnej porzeczki 400 g 1 kisiel w czerwonym kolorze (proszek) 1 budyń waniliowy (proszek) 1 kg zmielonego twarogu (można użyć dobrej jakości z wiaderka) Wykonanie: 250 g masła lub kostki do pieczenia siekamy, dodajemy proszek do pieczenia, 3 żółtka, 3/4 szklanki cukru
Poezja Smaków - blog kulinarnyśmietany 18 % 3/4 szkl soku marchwiowego, dałam Hortex "Vitaminka" (mango, marakuja, marchew, jabłko) 1/4 szkl soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy (niekonieczne) 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru z malutką górką spód z ciasteczek lub płatków kukurydzianych: 100 gr płatków kukurydzianych czekoladowych lub 100 g ciastek maślanych czekoladowych 15-20 g masła roztopionego polewa czekoladowa: niecałe
Gotowanie...to proste !nabrał dodatkowego smaczka, jest przepyszny Składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kostka masła 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki - u mnie pszenna 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka opakowanie wafelków kakaowych Chrups! CUKRY NYSKIE wiórki kokosowe 5 łyżek
Z Majeczką w kuchniwyważoną słodycz, a czekolady świetnie dopełniają smak. Składniki: 250 g twarogu półtłustego 1 jajko 40 g ksylitolu 40 g białej czekolady z wanilią (Vivani) 1 łyżeczka budyniu waniliowego polewa: czekolada słony karmel (Vivani), kawałki czekolady nugatowej z białą czekoladą (Vivani) Przygotowanie: Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia. Twaróg zmiel pięciokrotnie
Zdrowie na języku :Płyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1 łyżka kakao 2 żółtka Masa serowa: 1 kg białego sera 150 g margaryny 1/2 szklanki cukru kryształ 7 jajek 1 budyń waniliowy (40 g) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g chałwy waniliowej 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: Glazura Mirror Ascanio Lauretta Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną
Ciastka - domowe słodkościżeby nie było grudek. Gdy masa serowa się zagotuje, dodać do niej rozpuszczoną w mleku mąkę. Mieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki do znacznego zgęstnienia (masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu). Biszkopt posmarować powidłami lub dżemem, wylać na niego gorącą masę serową. Sernik wystudzić, po wystygnięciu wstawić na całą noc do lodówki. Schłodzony wyjąć z tortownicy, delikatnie oddzielając brzegi sernika
KulinarneImpresje.plokazja na leniwe, słodkie śniadanie lub pyszny deser. Koniecznie wypróbujcie. A kto lubi urocze śniadania na słodko niech skoczy również po przepis na pieczoną owsiankę z malinami oraz truskawkowy budyń jaglany. Składniki (4 tartaletki o średnicy 10 cm): Spód: 1 szklanka płatków owsianych 1 dobrze dojrzały banan 2 łyżki syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy 1 czubata łyżka masła
Fitsweet.mejabłek (szara reneta) sok z cytryny cukier puder cynamon przyprawa karmel i wanilia do deserów (opcjonalnie) III. Piana: 3 białka szczypta soli 6 łyżek cukru pudru 1 budyń waniliowy (bez cukru) + cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy na pyłek. Wrzucamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, brązowy cukier, masło, żółtka
DominikaDolci