KREM: 20 dag cukru 0,5 l mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 cukry waniliowe 1 margaryna Z podanych składników ugotować budyń. Do gorącego budyniu wrzucamy kostkę margaryny i miksujemy do rozpuszczenia. Ciepłym kremem smarujemy placek miodowy, przykrywamy biszkoptem, który smarujemy kolejną warstwą kremu i na koniec kładziemy drugi placek miodowy. Możemy posmarować boki
Blondynka Gotujeorzechów włoskich (można posiekać) 12 dag masła 10 dag cukru 2-3 łyżki miodu Wszystkie składniki rozpuścić i wylać na drugi placek i upiec. MASA BUDYNIOWA Ugotować budyń na 3/4l mleka w 1/2l mleka z 3/4 szklanki cukru. Do ciepłego budyniu wrzucamy kostkę margaryny lub masła i miksujemy. Ciasto przekładamy masą budyniową, placek z orzechami układamy na wierzchu. Ciasto najlepsze
Blondynka Gotujetemperaturze 180-200°C. MASA BUDYNIOWA 1/2 l mleka 1 szklanka cukru+2 cukry waniliowe 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej Z podanych składników ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć 1 kostkę masła lub margaryny, nadal miksując dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. POLEWA 1 jajko 3 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao Jajko wyparzyć, wybić
Blondynka GotujeSpód ciasteczkowy wyłożyłam do tortownicy, "udeptałam" łyżką i włożyłam do lodówki:) Masa serowa: 700 g sera białego 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 budyń waniliowy 4 duże jajka ok. 400 g truskawek Wykonanie: Ser wrzuciłam do miski i dokładnie zmiksowałam. Następnie wsypałam cukier, cukier waniliowy i ekstrakt z wanilii, znowu zmiksowałam, po czym dodałam(...)budyń. Na koniec wybijałam po jednym jajku, miksując po każdym. Starałam się nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników. Masę serową wylałam na spód ciasteczkowy przygotowany chwilę wcześniej. Truskawki przekroiłam na połówki i przed położeniem na masę serową delikatnie dociskałam do ręcznika papierowego. Pieczenie: Sernik włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zgodnie z zaleceniami autorki tego
Blondynka Gotujeśrednicy: Spód: 3/4 szklanki migdałów blanszowanych Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu Masa: 1/2 sera trzykrotnie mielonego (ja użyłam sera półtłustego w kostkach) 3/4 szklanki drobnego cukru 2 łyżki budyniu waniliowego 4 jajka M lub 3 jajka L 1 łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 3/4 szklanki przecieru mango (można zmiksować 1 duże, dojrzałe mango) Wykonanie: Spód: Migdały podprażyłam na suchej(...)odstawiłam na bok. Teraz mogłam zabrać się za masę. Ser dosyć długo miksowałam mikserem, aby zrobił się kremowy i gładki. Do takiego sera wsypałam cukier, przecier z mango, budyń i pastę z wanilii. Podane składniki mieszałam łyżką, dopiero gdy zaczęłam dodawać jajka po każdym jajku przemiksowałam masę mikserem, tylko do połączenia się składników. Masę delikatnie przelałam na migdałowy spód. Wstawiłam
Blondynka Gotujestarta czekolada (opcjonalnie) Przygotowanie masy kokosowej W 1/2 szkl. mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z żółtkami, ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając po łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodawać wiórki kokosowe i adwokat. Przygotowanie ciasta Na desce ułożyć papier. Na nim rozłożyć paczkę herbatników, nałożyć masę i ponownie ciastka
coolinarnastrefa.blogspot.compieczenia 2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy) 3 żółtka Pianka budyniowa 3 białka 0,5 szkl. cukru (ja użyłam cukru trzcinowego) 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru (dałam 60 g) 1/4 szkl. oleju słonecznikowego Ponadto 250 g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, wiśnie lub inne dowolne owoce) cukier puder do posypania Przygotowanie(...)się za przygotowanie pianki budyniowej. Białka dobrze ubić na sztywno z odrobiną soli. Dosypywać stopniowo (po łyżce) cukier z cukrem waniliowym. Cały czas miksując na wysokich obrotach dodawać pomału budyń w proszku, a następnie olej. Na spód ciasta wyłożyć przygotowaną masę bezowo-budyniową, wyłożyć owoce a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta kruchego. Piec w piekarniku przez
coolinarnastrefa.blogspot.comPRZEPIS /forma: 35x25 cm lub mniejsza/ Składniki 3 szkl. mleka 2 żółtka 1/2 szkl. cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 masła roślinnego (125 g) 1 budyń waniliowy (40g) ekstrakt waniliowy krakersy (ilość zależna od foremki, tutaj wystarczyły 2 opakowania) Przygotowanie W 1 szkl. mleka rozrobić mąki z budyniem i żółtkami. Pozostałą część mleka zagotować
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżeczka proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 5 jaj 3/4 szkl. cukru 1 kostka masła (200 g) 1 szkl. mleka budyń śmietankowy bez cukru zapach waniliowy Przygotowanie Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec placki na mocno złoty kolor w temp. 190oC przez ok. 25 min. Masa serowa(...)garnku z grubym dnem zagotować ser, jajka, cukier i masło. Mieszając doprowadzić do wrzenia. W szklance mleka rozprowadzić budyń śmietankowy, dodać zapach waniliowy. Mieszankę dodać do wrzącej masy serowej. Zagotować. Złożenie ciasta. Na upieczony placek miodowy wylać 1/2 gorącej masy serowej, następnie położyć drugi placek i wylać resztę masy serowej. Przykryć całość ostatnim plackiem. Pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone ciasto polać
coolinarnastrefa.blogspot.comBiedronki, może być też z Piątnicy) 4 jajka (żółtka, białka osobno) 0,5 szkl. cukru pudru (jesli chcemy słodszy można dać więcej ok. 3/4 szkl.-1 szkl.) 1 budyń śmietankowy w proszku (duży, na 3/4 l mleka, 60 g) 1 łyżka mąki pszennej 250 ml śmietanki kremówki ekstrakt waniliowy lub śmietankow, ew. ziarenka z laski wanilii Dodatkowo Gruszki, świeże(...)ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę do 170-180ºC.. Masa serowa. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać budyń w proszku, łyżkę mąki i aromat. Dodawać stopniowo ser i cały czas ubijać. Na koniec w oddzielnych naczyniach ubić śmietanę kremówkę i białka na puszystą masę. Bitą śmietaną i pianę
coolinarnastrefa.blogspot.compiekarnika upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę lub bla t kuchenny. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Krem Ugotować z mleka, mąk, wiórków kokosowych i cukru budyń. Ostudzić masę. Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać po łyżce zimny budyń i rozpuszczone kakao z kawą, 1 łyżkę spirytusu oraz 5 łyżek serka waniliowego gęstego. Wszystkie składniki
coolinarnastrefa.blogspot.commąki krupczatka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 500 g sera (ser z wiaderka Piątnicy) 0,5 kostki sera twarogowego, półtłustego (kostka = 250 g) 2 jajka 2 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego (w proszku) 125 g masła roślinnego (pól pudełka) 0,5 szkl. cukru 2 łyżki drobnych wiórek kokosowych cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE Ciasto kakaowe. Margarynę, cukier, kakao i mleko rozpuścić(...)przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa. Masło utrzeć do białości, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i ser. Utrzeć dokładnie aż znikną kryształki cukru. Na końcu dodać budyń w proszku i wiórki kokosowe. Całość zmiksować. Gotową masę serową wyłożyć kupkami na ciasto kakaowe, tworząc łatki (stąd druga nazwa tego ciasta cielaczek :)). Pieczenie. Ciasto piec w temperaturze 180oC
coolinarnastrefa.blogspot.combałkański Maluta: 2 op. po 340 g) 1 ser wiejski półtłusty Mlekovita (250g) 1 szkl. cukru (3/4 szkl. jeśli wolimy mniej słodkie lub chcemy ograniczyć kalorie :)) 3 jajka 1 budyń śmietankowy w proszku 1 łyżka mąki pszennej zapach waniliowy 1/3 szkl. oleju (może być z pestek winogron, ale nie polecam oliwy z oliwek, niektóre bywają zbyt dominujące w smaku(...)Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Masa jogurtowo-serowa. Białka ubić, pod koniec ubijania wsypywać po trochu cukier. Żółtka połączyć z budyniem śmietankowym, z mąką i trochę utrzeć. Dodawać po 1 łyżce jogurty i ser. Wlać olej, wymieszać i wszystko połączyć delikatnie z białkami. Na ostudzone ciasto wylewamy masę serową
coolinarnastrefa.blogspot.comprzygotowania drugiego placka. Krem. W garnku zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. W 0,5 szkl. mleka rozmieszać obie mąki. Do gotującego się mleka dodać mieszankę mąk z budyniem. Dobrze wymieszać i pogotować parę minut cały czas mieszając. Masę ostudzić. Masło dobrze utrzeć mikserem. Do utartego masła dodawać po łyżce budyń. Dodać ew. olejek waniliowy/ekstrakt waniliowy do smaku
coolinarnastrefa.blogspot.com